stdClass Object ( [id] => 1314758 [title] => Je li digitalni euro kraj bankarskog sustava? Hoće li nestati gotovina? A naša privatnost? Imamo osam ključnih odgovora [alias] => je-li-digitalni-euro-kraj-bankarskog-sustava-hoce-li-nestati-gotovina-a-nasa-privatnost-imamo-osam-kljucnih-odgovora [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sve je sigurnije da dolazi digitalni euro, nova valuta koja će postojati i funkcionirati uz klasični euro.

S tim se pojačavaju strahovi da će izbrisati sadašnje slobode građana i privatnost te ukinuti gotov novac, dok su drugi uvjereni da će izmijeniti nabolje svijet financija koji danas poznajemo.

Digitalni euro neće zamijeniti gotov novac, nego će biti dopuna euru, još jedna dodatna mogućnost plaćanja, objašnjavaju iz Europske komisije, koja je krajem lipnja predložila uspostavu okvira za moguće uvođenje digitalnog eura te predložila da se osigura obavezno prihvaćanje plaćanja u gotovini. Time planira stati na kraj tvrdnjama da će digitalna valuta istisnuti gotovinu i jamčiti da će građani imati pristup osnovnim gotovinskim uslugama i slobodno birati način plaćanja.

Komisija je predložila i da digitalni euro dobije status zakonskog sredstva plaćanja u europodručju, kakav imaju samo novčanice i kovanice eura. No, teško će digitalni euro startati prije 2028. godine. S tim je projektom Europska središnja banka počela prije dvije godine i još se mnogo toga treba tek odlučiti. U listopadu ove godine završava faza istraživanja, a potom se odlučuje hoće li se početi s pripremom i testiranjem digitalnog eura.

Početak te nove faze koja bi mogla potrajati do tri godine ne znači nužno pokretanje digitalnog eura, o čemu će odlučiti Europska središnja banka tek nakon što zakonodavna tijela EU-a donesu potrebnu zakonsku regulativu.

---

image

Prof. dr. Ivan Lovrinović smatra da bi se i drugi trebali probuditi poput Slovaka te je proteklih dana ustvrdio da je krajnji cilj ovoga projekta da se gotovina ukine i da se uđe u “bezgotovinsko društvo”
 

Damjan Tadić/Cropix
---

Da su u strahu od nestanka gotovog novca velike oči, svjedoči i činjenica da je slovački parlament odlučio da upotreba gotovog novca uđe u njihov ustav, a prof. dr. Ivan Lovrinović smatra da bi se i drugi trebali probuditi poput Slovaka te je proteklih dana ustvrdio da je krajnji cilj ovoga projekta da se gotovina ukine i da se uđe u “bezgotovinsko društvo”.

Navodi da bi digitalni euro emitirala samo Europska središnja banka, što bi bio neviđeni stupanj centralizacije u emisiji novca koja se može zloupotrijebiti te dodaje da komercijalne banke više ne bi mogle emitirati privatni novac “iz ničega”, što rade već jako dugo, već bi privilegiju emisije novca bez pokrića imala samo središnja banka.

Prof. dr. Ivan Lovrinović smatra da digitalni euro nije anoniman poput gotovog novca i ostavlja tragove zapisa transakcija te bi financijskoj oligarhiji i otuđenim centrima moći u EU-u bio još jedan moćan alat u rukama da pod krinkom jednostavnijeg plaćanja i modernizacije još više mogu u danim situacijama upravljati ljudima ili ograničavati i slobode.

Ukazuje na to da digitalni euro nije samo monetarni fenomen nego prvorazredno političko pitanje koje se odnosi na ljudske slobode i prava.

- Pojava digitalnog novca je početak kraja za bankarski sustav. Dugoročno gledano, banke će nestati kao što su danas nestale mjenjačnice ili što će u budućnosti nestati kopirnice.

Brzina njihova propadanja direktno korelira s pojavom mlađih potrošača koji već sada plaćaju e-walletima. Time izbjegavaju operativne troškove banaka. Na mjesečnoj razini mogu se postići ozbiljnije uštede, naravno, ovisno o broju transakcija. Interesantno da su digitalni novac osmislile upravo banke, a sada će ih potrošači “poraziti njihovim oružjem”. To je bilo 60-ih godina u SAD-u, kada je uvedeno elektroničko plaćanje EFT sustavom preko kojeg su banke mogle lako razmjenjivati svoje transakcije – kaže dr. Petar Vušković.

Objašnjava da se digitalni novac nije pojavio prije 15 godina pojavom Bitcoina kao što mnogi misle, već mnogo ranije, a tehnologija i razmjena znanja su nam samo omogućili da su digitalni alati danas dostupni svim kupcima. Ukazuje na to da je digitalan novac neovisan o bilo kakvom bankarskom sustavu i nema nikakvih ograničenja, pa se može reći da je pretpostavka liberalne ekonomije, a sa sobom nosi određena pitanja, među kojima je najvažnije ono pitanje sigurnosti i pouzdanosti.

---

image

Ekonomski analitičar Petar Vušković: Dugoročno gledano, banke će nestati kao što su danas nestale mjenjačnice ili što će u budućnosti nestati kopirnice

Marko Miščević/Cropix
---

- Europska središnja banka se odlučuje na emitiranje digitalnog eura kako bi ostala ukorak s vremenom. Jedina garancija njihove valute je veća razina sigurnosti i pouzdanosti, i to samo zato što imaju veliki financijski kapacitet za ulaganje u informacijsku infrastrukturu, ali i pokriće novcu, to se ne smije zaboraviti.

Jednako tako, emitiranje novca će u budućnosti moći napraviti i kompanije koje nisu financijske institucije (banke). One će nuditi svoj digitalni novac, ali problem je što će cijena tog digitalnog novca često oscilirati. To nije slučaj kada imate veliku financijsku instituciju kao što je Europska središnja banka. Tu će jedan digitalni euro uvijek vrijediti jedan papirni euro. Temeljno pitanje je kako će u budućnosti građani prihvatiti digitalni euro središnje banke. Vjerujem da hoće, već sada navika plaćanja papirnim novčanicama izumire – kaže dr. Petar Vušković.

Iz Europske komisije navode da bi plaćanje digitalnim eurom bilo sigurno i zaštićeno, trenutačno i praktično, na internetu ili bez njega.

Digitalni euro funkcionirao bi kao digitalni novčanik koji bi građanima i poduzećima omogućivao da plaćaju u bilo kojem trenutku svakog dana i bilo gdje u europodručju. Plaćanje bi se obavljalo s jednog digitalnog novčanika na drugi i bez dostupnosti interneta.

Novi euro vrijedio bi kao i eurski gotov novac, a za razliku od kriptovaluta, za njega bi Europska središnja banka jamčila da je siguran, ima stabilnu vrijednost i može se zamijeniti po nominalnoj vrijednosti za eurske novčanice i kovanice. Digitalni euro omogućio bi i osobama bez bankovnih računa, a takvih je oko četiri milijuna ljudi u EU-u, da obavljaju digitalna plaćanja i da besplatno pretvaraju gotov novac u digitalni i obrnuto.

Nova valuta zabrinjava banke koje se boje gubitka prihoda ako pojedinci masovno počnu povlačiti svoje pologe i pretvarati ih u digitalni euro, a stvaranje takvog sistema bi moglo dovesti do pojave kada mnogi ulagači pokušaju odjednom izvući sav novac iz banke kupnjom digitalnih eura u vremenima krize, pa će se ograničiti iznos koji svaki pojedinac može imati u digitalnoj valuti. Kao granica se spominje iznos od 3000 eura, koliko će se moći imati u digitalnom novčaniku.

---

image

A kako ćemo na pazar s digitalnim eurom

 

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Više je razloga zbog kojih se u EU-u razmišlja o digitalnom euru.

Jedan su kriptovalute, za koje kritičari digitalizacije novca kažu da zbog pada vrijednosti ne predstavljaju opasnost kao nekad, no osim toga, razvijaju se novi oblici plaćanja i sve se manje koristi gotov novac.

Jedan od razloga za uvođenje digitalnog eura je i to što razvijene zemlje istražuju, razvijaju ili implementiraju digitalne valute u vlastitim gospodarstvima.

Također, raste upotreba stablecoinsa – kriptovalute ili digitalne imovine vezane ili fiksirane za druge valute, robu ili financijski instrument koja je alternativa visokoj volatilnosti najpopularnijih kriptovaluta.

Kad se sve zbroji, u EU-u se strahuje da bi joj se moglo dogoditi, ne bude li imala vlastitog konja za trku ili svoj digitalni novac, da tuđe digitalne valute zauzmu mjesto digitalnog eura.•

---

Što treba znati o digitalnog euru - odgovori Europske središnje banke

1 - Hoće li digitalni euro zamijeniti gotovinu?

Ne. Digitalni euro postojao bi istodobno s gotovinom, ne bi je zamijenio. Gotovina će i dalje biti dostupna u europodručju. Osim nje bio bi dostupan i digitalni euro kao odgovor na sve veću potražnju potrošača za brzim i sigurnim digitalnim plaćanjima.

2 - Hoće li digitalni euro biti alternativna valuta?

- Ne. Digitalni euro bio bi samo još jedan način plaćanja u eurima, našoj jedinstvenoj valuti, u Europi. Mogao bi se, kao jednakovrijedan, zamijeniti za novčanice. Uvođenjem digitalnog eura odgovorilo bi se na sve veću sklonost građana i poduzeća digitalnim plaćanjima.

3 - Zašto bi se potrošači željeli služiti digitalnim eurom?

- Digitalni euro bio bi digitalno sredstvo plaćanja koje je sigurno, jednostavno za upotrebu i jeftino kao gotovina danas. Upotreba za osnovna plaćanja bila bi besplatna i moguća u cijelom europodručju.

U svijetu u kojem građani sve češće plaćaju elektronički i tržište digitalnih plaćanja stalno raste, digitalnim eurom pružila bi se svima – kućanstvima, malim i velikim poduzećima – dodatna mogućnost plaćanja. Trgovcima i malim poduzećima digitalni euro bio bi dodatno sredstvo plaćanja koje bi mogli primati od kupaca i klijenata. Digitalni euro mogao bi omogućiti i napredne funkcije, na primjer automatizirano plaćanje ili digitalni identitet u nekom obliku.

4 - Hoćete li moći pratiti platne navike pojedinaca i dijeliti informacije o njima s državnim agencijama i drugim javnim institucijama?

- Eurosustav ne želi prikupljati podatke o plaćanjima pojedinaca, pratiti platne navike ni dijeliti informacije o njima s državnim agencijama i drugim javnim institucijama. Digitalnim eurom građanima bi se omogućilo plaćanje koje ne bi podrazumijevalo dijeljenje njihovih podataka s trećim stranama, osim za potrebe sprječavanja nezakonitih aktivnosti.

Premda će korisnici vjerojatno morati dati identifikacijske podatke kada prvi put budu pristupali uslugama digitalnog eura, njihova plaćanja i dalje mogu biti u različitoj mjeri privatna. Visok stupanj privatnosti može se postići na različite načine.

Na primjer, identifikacijski podaci korisnika mogli bi se pohraniti odvojeno od podataka o plaćanjima te bi te informacije bile dostupne samo financijsko-obavještajnim jedinicama u jasno određenom pravnom okviru za potrebe utvrđivanja identiteta platitelja i primatelja plaćanja ako postoji sumnja da je počinjeno kazneno djelo.

5 - Koje bi posljedice izdavanje digitalnog eura imalo za bankarski sektor?

- Digitalni euro ne bi trebao imati negativne posljedice za financijski sektor jer će se uzeti u obzir sljedeći zahtjevi: digitalni euro trebao bi se uglavnom upotrebljavati kao sredstvo plaćanja i ne bi smio postati instrument za financijsko ulaganje i u postupanje s digitalnim eurom trebali bi biti uključeni nadzirani posrednici.

6 - Hoće li se digitalni euro temeljiti na tehnologiji distribuirane glavne knjige, na primjer tehnologiji lanca blokova?

- Eurosustav eksperimentira s različitim pristupima i tehnologijama kojima bi se omogućila upotreba digitalnog eura. Pritom razmatra i centralizirana i decentralizirana rješenja, primjerice tehnologiju distribuirane glavne knjige. Međutim, konačna odluka o tome još nije donesena.

7 - Što ako neka središnja banka izvan europodručja izda svoju digitalnu valutu prije nego što to učini Eurosustav?

- Sve važne središnje banke razmatraju mogućnost izdavanja digitalnog novca, ali nije riječ o utrci ili natjecanju. Na razini skupine G-20 dogovorena je suradnja u vezi s međunarodnom upotrebom centralnobankarskog digitalnog novca.

Eurosustav surađuje s drugim središnjim bankama kako bi se predvidjele posljedice izdavanja digitalnog novca za različita gospodarstva. Svi imaju koristi od razmjene mišljenja i iskustava. Razmatramo mogućnosti za digitalni euro kako bismo odgovorili na potrebe građana i planiramo primjenu europskih rješenja za plaćanje radi autonomije i suverenosti.

8 - Zašto bi digitalni euro bio bolji od stablecoinsa i kriptoimovine?

- Za digitalni euro bi jamčila središnja banka i bio bi osmišljen tako da zadovolji potrebe građana za sigurnošću, privatnošću i zaštitom podataka. Središnjim bankama povjerena je zadaća održavanja vrijednosti novca, bez obzira na to je li riječ o fizičkom ili digitalnom novcu.

Stabilnost i pouzdanost stabilnih kovanica u konačnici ovise o tome tko ih izdaje te o vjerodostojnosti i provedivosti jamstva o održavanju vrijednosti. Osim toga privatni izdavatelji mogu se poslužiti osobnim podacima u komercijalne svrhe.

Ne može se utvrditi tko je odgovoran za kriptoimovinu, što znači da se potraživanja ne mogu izvršiti.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STIŽE USKORO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => STIŽE USKORO 2 0 7006 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-02 13:33:04 [created_by] => 3204 [created_by_alias] => Sanja Stapić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-14 08:56:19 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-14 08:56:19 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Je li digitalni euro kraj bankarskog sustava? Hoće li nestati gotovina? A naša privatnost? Imamo osam ključnih odgovora [metakey] => digitalni euro, bezgotovinsko plaćanje, Bankarski sustav, Gotovinski novac, Ivan Lovrinović, petar vušković [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/02\/24398280.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/02\/22660074.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/02\/9974357.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/02\/24090976.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikolina Vukovi\u0106 Stipani\u010cev\/Cropix","Marko Mi\u0161\u010devi\u0107\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Jedva smo se navikli na kovanice i papirnate euro, kad eto nama ovog novog...<\/p>","

Ekonomski analiti\u010dar Petar Vu\u0161kovi\u0107: Dugoro\u010dno gledano, banke \u0107e nestati kao \u0161to su danas nestale mjenja\u010dnice ili \u0161to \u0107e u budu\u0107nosti nestati kopirnice<\/p>","

Prof. dr. Ivan Lovrinovi\u0107 smatra da bi se i drugi trebali probuditi poput Slovaka te je proteklih dana ustvrdio da je krajnji cilj ovoga projekta da se gotovina ukine i da se u\u0111e u \u201cbezgotovinsko dru\u0161tvo\u201d
\n\u00a0<\/p>","

A kako \u0107emo na pazar s digitalnim eurom<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24398280_1920.jpg":"1920x1080","k_24398280_1280.jpg":"1280x1280","k_24398280_1024.jpg":"1024x1024","k_24398280_640.jpg":"640x640","k_24398280_480.jpg":"480x480","k_24398280_340.jpg":"340x340","k_24398280_220.jpg":"220x220","o_24398280_1280.jpg":"1280x853","o_24398280_1024.jpg":"1024x682","o_24398280_640.jpg":"640x426","o_24398280_480.jpg":"480x320","o_24398280_340.jpg":"340x226","o_24398280_220.jpg":"220x146","h_24398280_1280.jpg":"1280x854","h_24398280_1024.jpg":"1024x683","h_24398280_640.jpg":"640x427","h_24398280_480.jpg":"480x320","h_24398280_340.jpg":"340x227","h_24398280_220.jpg":"220x147","pp_24398280_1280.jpg":"1280x1628","pp_24398280_1024.jpg":"1024x1303","pp_24398280_640.jpg":"640x814","pp_24398280_480.jpg":"480x611","pp_24398280_340.jpg":"340x432","pp_24398280_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22660074_1920.jpg":"1920x1080","k_22660074_1280.jpg":"1280x1280","k_22660074_1024.jpg":"1024x1024","k_22660074_640.jpg":"640x640","k_22660074_480.jpg":"480x480","k_22660074_340.jpg":"340x340","k_22660074_220.jpg":"220x220","o_22660074_1280.jpg":"1280x853","o_22660074_1024.jpg":"1024x682","o_22660074_640.jpg":"640x426","o_22660074_480.jpg":"480x320","o_22660074_340.jpg":"340x226","o_22660074_220.jpg":"220x146","h_22660074_1280.jpg":"1280x854","h_22660074_1024.jpg":"1024x683","h_22660074_640.jpg":"640x427","h_22660074_480.jpg":"480x320","h_22660074_340.jpg":"340x227","h_22660074_220.jpg":"220x147","pp_22660074_1280.jpg":"1280x1628","pp_22660074_1024.jpg":"1024x1303","pp_22660074_640.jpg":"640x814","pp_22660074_480.jpg":"480x611","pp_22660074_340.jpg":"340x432","pp_22660074_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_9974357_1920.jpg":"1920x1080","k_9974357_1280.jpg":"1280x1280","k_9974357_1024.jpg":"1024x1024","k_9974357_640.jpg":"640x640","k_9974357_480.jpg":"480x480","k_9974357_340.jpg":"340x340","k_9974357_220.jpg":"220x220","o_9974357_1280.jpg":"1280x854","o_9974357_1024.jpg":"1024x683","o_9974357_640.jpg":"640x427","o_9974357_480.jpg":"480x320","o_9974357_340.jpg":"340x226","o_9974357_220.jpg":"220x146","h_9974357_1280.jpg":"1280x854","h_9974357_1024.jpg":"1024x683","h_9974357_640.jpg":"640x427","h_9974357_480.jpg":"480x320","h_9974357_340.jpg":"340x227","h_9974357_220.jpg":"220x147","pp_9974357_1280.jpg":"1280x1628","pp_9974357_1024.jpg":"1024x1303","pp_9974357_640.jpg":"640x814","pp_9974357_480.jpg":"480x611","pp_9974357_340.jpg":"340x432","pp_9974357_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24090976_1920.jpg":"1920x1080","k_24090976_1280.jpg":"1280x1280","k_24090976_1024.jpg":"1024x1024","k_24090976_640.jpg":"640x640","k_24090976_480.jpg":"480x480","k_24090976_340.jpg":"340x340","k_24090976_220.jpg":"220x220","o_24090976_1280.jpg":"1280x853","o_24090976_1024.jpg":"1024x682","o_24090976_640.jpg":"640x426","o_24090976_480.jpg":"480x320","o_24090976_340.jpg":"340x226","o_24090976_220.jpg":"220x146","h_24090976_1280.jpg":"1280x854","h_24090976_1024.jpg":"1024x683","h_24090976_640.jpg":"640x427","h_24090976_480.jpg":"480x320","h_24090976_340.jpg":"340x227","h_24090976_220.jpg":"220x147","pp_24090976_1280.jpg":"1280x1628","pp_24090976_1024.jpg":"1024x1303","pp_24090976_640.jpg":"640x814","pp_24090976_480.jpg":"480x611","pp_24090976_340.jpg":"340x432","pp_24090976_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7656079 Threads: 6 Questions: 1554528275 Slow queries: 4738603 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111310684 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/biznis/je-li-digitalni-euro-kraj-bankarskog-sustava-hoce-li-nestati-gotovina-a-nasa-privatnost-imamo-osam-kljucnih-odgovora-1314758 [printLink] => /vijesti/biznis/je-li-digitalni-euro-kraj-bankarskog-sustava-hoce-li-nestati-gotovina-a-nasa-privatnost-imamo-osam-kljucnih-odgovora-1314758?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 699768 [name] => digitalni euro [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-11 17:41:29 [main_article_id] => 0 [alias] => digitalni-euro [link] => /tag/digitalni-euro ) [1] => stdClass Object ( [id] => 643441 [name] => bezgotovinsko plaćanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-11 08:42:19 [main_article_id] => 0 [alias] => bezgotovinsko-placanje [link] => /tag/bezgotovinsko-placanje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 726472 [name] => Bankarski sustav [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-14 10:56:33 [main_article_id] => 0 [alias] => bankarski-sustav [link] => /tag/bankarski-sustav ) [3] => stdClass Object ( [id] => 726473 [name] => Gotovinski novac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-14 10:56:33 [main_article_id] => 0 [alias] => gotovinski-novac [link] => /tag/gotovinski-novac ) [4] => stdClass Object ( [id] => 235382 [name] => Ivan Lovrinović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-lovrinovic [link] => /tag/ivan-lovrinovic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 610081 [name] => petar vušković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-09 10:18:55 [main_article_id] => 0 [alias] => petar-vuskovic [link] => /tag/petar-vuskovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STIŽE USKORO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Je li digitalni euro kraj bankarskog sustava? Hoće li nestati gotovina? A naša privatnost? Imamo osam ključnih odgovora [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3204 [name] => Sanja Stapić [username] => sanja-stapi [email] => sanja-stapi@sd.hr [password] => $2y$10$1bAjVN/BzqUJYUgXQ68QIOyPHSf8duONePCJCfzotwWS5BgSDEtOm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sanja-stapic-3204 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1722 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a42fa1bbe7de54264e3b40d69134d435?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/02/24398280.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikolina VukoviĆ StipaniČev/Cropix [mainImageDesc] =>

Jedva smo se navikli na kovanice i papirnate euro, kad eto nama ovog novog...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/02/24398280.jpg [title] =>

Jedva smo se navikli na kovanice i papirnate euro, kad eto nama ovog novog...

Nikolina VukoviĆ StipaniČev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/02/22660074.jpg [title] =>

Ekonomski analitičar Petar Vušković: Dugoročno gledano, banke će nestati kao što su danas nestale mjenjačnice ili što će u budućnosti nestati kopirnice

Marko Miščević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/02/9974357.jpg [title] =>

Prof. dr. Ivan Lovrinović smatra da bi se i drugi trebali probuditi poput Slovaka te je proteklih dana ustvrdio da je krajnji cilj ovoga projekta da se gotovina ukine i da se uđe u “bezgotovinsko društvo”
 

Damjan Tadić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/02/24090976.jpg [title] =>

A kako ćemo na pazar s digitalnim eurom

 

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sve je sigurnije da dolazi digitalni euro, nova valuta koja će postojati i funkcionirati uz klasični euro.

S tim se pojačavaju strahovi da će izbrisati sadašnje slobode građana i privatnost te ukinuti gotov novac, dok su drugi uvjereni da će izmijeniti nabolje svijet financija koji danas poznajemo.

Digitalni euro neće zamijeniti gotov novac, nego će biti dopuna euru, još jedna dodatna mogućnost plaćanja, objašnjavaju iz Europske komisije, koja je krajem lipnja predložila uspostavu okvira za moguće uvođenje digitalnog eura te predložila da se osigura obavezno prihvaćanje plaćanja u gotovini. Time planira stati na kraj tvrdnjama da će digitalna valuta istisnuti gotovinu i jamčiti da će građani imati pristup osnovnim gotovinskim uslugama i slobodno birati način plaćanja.

Komisija je predložila i da digitalni euro dobije status zakonskog sredstva plaćanja u europodručju, kakav imaju samo novčanice i kovanice eura. No, teško će digitalni euro startati prije 2028. godine. S tim je projektom Europska središnja banka počela prije dvije godine i još se mnogo toga treba tek odlučiti. U listopadu ove godine završava faza istraživanja, a potom se odlučuje hoće li se početi s pripremom i testiranjem digitalnog eura.

Početak te nove faze koja bi mogla potrajati do tri godine ne znači nužno pokretanje digitalnog eura, o čemu će odlučiti Europska središnja banka tek nakon što zakonodavna tijela EU-a donesu potrebnu zakonsku regulativu.

---

image

Prof. dr. Ivan Lovrinović smatra da bi se i drugi trebali probuditi poput Slovaka te je proteklih dana ustvrdio da je krajnji cilj ovoga projekta da se gotovina ukine i da se uđe u “bezgotovinsko društvo”
 

Damjan Tadić/Cropix
---

Da su u strahu od nestanka gotovog novca velike oči, svjedoči i činjenica da je slovački parlament odlučio da upotreba gotovog novca uđe u njihov ustav, a prof. dr. Ivan Lovrinović smatra da bi se i drugi trebali probuditi poput Slovaka te je proteklih dana ustvrdio da je krajnji cilj ovoga projekta da se gotovina ukine i da se uđe u “bezgotovinsko društvo”.

Navodi da bi digitalni euro emitirala samo Europska središnja banka, što bi bio neviđeni stupanj centralizacije u emisiji novca koja se može zloupotrijebiti te dodaje da komercijalne banke više ne bi mogle emitirati privatni novac “iz ničega”, što rade već jako dugo, već bi privilegiju emisije novca bez pokrića imala samo središnja banka.

Prof. dr. Ivan Lovrinović smatra da digitalni euro nije anoniman poput gotovog novca i ostavlja tragove zapisa transakcija te bi financijskoj oligarhiji i otuđenim centrima moći u EU-u bio još jedan moćan alat u rukama da pod krinkom jednostavnijeg plaćanja i modernizacije još više mogu u danim situacijama upravljati ljudima ili ograničavati i slobode.

Ukazuje na to da digitalni euro nije samo monetarni fenomen nego prvorazredno političko pitanje koje se odnosi na ljudske slobode i prava.

- Pojava digitalnog novca je početak kraja za bankarski sustav. Dugoročno gledano, banke će nestati kao što su danas nestale mjenjačnice ili što će u budućnosti nestati kopirnice.

Brzina njihova propadanja direktno korelira s pojavom mlađih potrošača koji već sada plaćaju e-walletima. Time izbjegavaju operativne troškove banaka. Na mjesečnoj razini mogu se postići ozbiljnije uštede, naravno, ovisno o broju transakcija. Interesantno da su digitalni novac osmislile upravo banke, a sada će ih potrošači “poraziti njihovim oružjem”. To je bilo 60-ih godina u SAD-u, kada je uvedeno elektroničko plaćanje EFT sustavom preko kojeg su banke mogle lako razmjenjivati svoje transakcije – kaže dr. Petar Vušković.

Objašnjava da se digitalni novac nije pojavio prije 15 godina pojavom Bitcoina kao što mnogi misle, već mnogo ranije, a tehnologija i razmjena znanja su nam samo omogućili da su digitalni alati danas dostupni svim kupcima. Ukazuje na to da je digitalan novac neovisan o bilo kakvom bankarskom sustavu i nema nikakvih ograničenja, pa se može reći da je pretpostavka liberalne ekonomije, a sa sobom nosi određena pitanja, među kojima je najvažnije ono pitanje sigurnosti i pouzdanosti.

---

image

Ekonomski analitičar Petar Vušković: Dugoročno gledano, banke će nestati kao što su danas nestale mjenjačnice ili što će u budućnosti nestati kopirnice

Marko Miščević/Cropix
---

- Europska središnja banka se odlučuje na emitiranje digitalnog eura kako bi ostala ukorak s vremenom. Jedina garancija njihove valute je veća razina sigurnosti i pouzdanosti, i to samo zato što imaju veliki financijski kapacitet za ulaganje u informacijsku infrastrukturu, ali i pokriće novcu, to se ne smije zaboraviti.

Jednako tako, emitiranje novca će u budućnosti moći napraviti i kompanije koje nisu financijske institucije (banke). One će nuditi svoj digitalni novac, ali problem je što će cijena tog digitalnog novca često oscilirati. To nije slučaj kada imate veliku financijsku instituciju kao što je Europska središnja banka. Tu će jedan digitalni euro uvijek vrijediti jedan papirni euro. Temeljno pitanje je kako će u budućnosti građani prihvatiti digitalni euro središnje banke. Vjerujem da hoće, već sada navika plaćanja papirnim novčanicama izumire – kaže dr. Petar Vušković.

Iz Europske komisije navode da bi plaćanje digitalnim eurom bilo sigurno i zaštićeno, trenutačno i praktično, na internetu ili bez njega.

Digitalni euro funkcionirao bi kao digitalni novčanik koji bi građanima i poduzećima omogućivao da plaćaju u bilo kojem trenutku svakog dana i bilo gdje u europodručju. Plaćanje bi se obavljalo s jednog digitalnog novčanika na drugi i bez dostupnosti interneta.

Novi euro vrijedio bi kao i eurski gotov novac, a za razliku od kriptovaluta, za njega bi Europska središnja banka jamčila da je siguran, ima stabilnu vrijednost i može se zamijeniti po nominalnoj vrijednosti za eurske novčanice i kovanice. Digitalni euro omogućio bi i osobama bez bankovnih računa, a takvih je oko četiri milijuna ljudi u EU-u, da obavljaju digitalna plaćanja i da besplatno pretvaraju gotov novac u digitalni i obrnuto.

Nova valuta zabrinjava banke koje se boje gubitka prihoda ako pojedinci masovno počnu povlačiti svoje pologe i pretvarati ih u digitalni euro, a stvaranje takvog sistema bi moglo dovesti do pojave kada mnogi ulagači pokušaju odjednom izvući sav novac iz banke kupnjom digitalnih eura u vremenima krize, pa će se ograničiti iznos koji svaki pojedinac može imati u digitalnoj valuti. Kao granica se spominje iznos od 3000 eura, koliko će se moći imati u digitalnom novčaniku.

---

image

A kako ćemo na pazar s digitalnim eurom

 

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Više je razloga zbog kojih se u EU-u razmišlja o digitalnom euru.

Jedan su kriptovalute, za koje kritičari digitalizacije novca kažu da zbog pada vrijednosti ne predstavljaju opasnost kao nekad, no osim toga, razvijaju se novi oblici plaćanja i sve se manje koristi gotov novac.

Jedan od razloga za uvođenje digitalnog eura je i to što razvijene zemlje istražuju, razvijaju ili implementiraju digitalne valute u vlastitim gospodarstvima.

Također, raste upotreba stablecoinsa – kriptovalute ili digitalne imovine vezane ili fiksirane za druge valute, robu ili financijski instrument koja je alternativa visokoj volatilnosti najpopularnijih kriptovaluta.

Kad se sve zbroji, u EU-u se strahuje da bi joj se moglo dogoditi, ne bude li imala vlastitog konja za trku ili svoj digitalni novac, da tuđe digitalne valute zauzmu mjesto digitalnog eura.•

---

Što treba znati o digitalnog euru - odgovori Europske središnje banke

1 - Hoće li digitalni euro zamijeniti gotovinu?

Ne. Digitalni euro postojao bi istodobno s gotovinom, ne bi je zamijenio. Gotovina će i dalje biti dostupna u europodručju. Osim nje bio bi dostupan i digitalni euro kao odgovor na sve veću potražnju potrošača za brzim i sigurnim digitalnim plaćanjima.

2 - Hoće li digitalni euro biti alternativna valuta?

- Ne. Digitalni euro bio bi samo još jedan način plaćanja u eurima, našoj jedinstvenoj valuti, u Europi. Mogao bi se, kao jednakovrijedan, zamijeniti za novčanice. Uvođenjem digitalnog eura odgovorilo bi se na sve veću sklonost građana i poduzeća digitalnim plaćanjima.

3 - Zašto bi se potrošači željeli služiti digitalnim eurom?

- Digitalni euro bio bi digitalno sredstvo plaćanja koje je sigurno, jednostavno za upotrebu i jeftino kao gotovina danas. Upotreba za osnovna plaćanja bila bi besplatna i moguća u cijelom europodručju.

U svijetu u kojem građani sve češće plaćaju elektronički i tržište digitalnih plaćanja stalno raste, digitalnim eurom pružila bi se svima – kućanstvima, malim i velikim poduzećima – dodatna mogućnost plaćanja. Trgovcima i malim poduzećima digitalni euro bio bi dodatno sredstvo plaćanja koje bi mogli primati od kupaca i klijenata. Digitalni euro mogao bi omogućiti i napredne funkcije, na primjer automatizirano plaćanje ili digitalni identitet u nekom obliku.

4 - Hoćete li moći pratiti platne navike pojedinaca i dijeliti informacije o njima s državnim agencijama i drugim javnim institucijama?

- Eurosustav ne želi prikupljati podatke o plaćanjima pojedinaca, pratiti platne navike ni dijeliti informacije o njima s državnim agencijama i drugim javnim institucijama. Digitalnim eurom građanima bi se omogućilo plaćanje koje ne bi podrazumijevalo dijeljenje njihovih podataka s trećim stranama, osim za potrebe sprječavanja nezakonitih aktivnosti.

Premda će korisnici vjerojatno morati dati identifikacijske podatke kada prvi put budu pristupali uslugama digitalnog eura, njihova plaćanja i dalje mogu biti u različitoj mjeri privatna. Visok stupanj privatnosti može se postići na različite načine.

Na primjer, identifikacijski podaci korisnika mogli bi se pohraniti odvojeno od podataka o plaćanjima te bi te informacije bile dostupne samo financijsko-obavještajnim jedinicama u jasno određenom pravnom okviru za potrebe utvrđivanja identiteta platitelja i primatelja plaćanja ako postoji sumnja da je počinjeno kazneno djelo.

5 - Koje bi posljedice izdavanje digitalnog eura imalo za bankarski sektor?

- Digitalni euro ne bi trebao imati negativne posljedice za financijski sektor jer će se uzeti u obzir sljedeći zahtjevi: digitalni euro trebao bi se uglavnom upotrebljavati kao sredstvo plaćanja i ne bi smio postati instrument za financijsko ulaganje i u postupanje s digitalnim eurom trebali bi biti uključeni nadzirani posrednici.

6 - Hoće li se digitalni euro temeljiti na tehnologiji distribuirane glavne knjige, na primjer tehnologiji lanca blokova?

- Eurosustav eksperimentira s različitim pristupima i tehnologijama kojima bi se omogućila upotreba digitalnog eura. Pritom razmatra i centralizirana i decentralizirana rješenja, primjerice tehnologiju distribuirane glavne knjige. Međutim, konačna odluka o tome još nije donesena.

7 - Što ako neka središnja banka izvan europodručja izda svoju digitalnu valutu prije nego što to učini Eurosustav?

- Sve važne središnje banke razmatraju mogućnost izdavanja digitalnog novca, ali nije riječ o utrci ili natjecanju. Na razini skupine G-20 dogovorena je suradnja u vezi s međunarodnom upotrebom centralnobankarskog digitalnog novca.

Eurosustav surađuje s drugim središnjim bankama kako bi se predvidjele posljedice izdavanja digitalnog novca za različita gospodarstva. Svi imaju koristi od razmjene mišljenja i iskustava. Razmatramo mogućnosti za digitalni euro kako bismo odgovorili na potrebe građana i planiramo primjenu europskih rješenja za plaćanje radi autonomije i suverenosti.

8 - Zašto bi digitalni euro bio bolji od stablecoinsa i kriptoimovine?

- Za digitalni euro bi jamčila središnja banka i bio bi osmišljen tako da zadovolji potrebe građana za sigurnošću, privatnošću i zaštitom podataka. Središnjim bankama povjerena je zadaća održavanja vrijednosti novca, bez obzira na to je li riječ o fizičkom ili digitalnom novcu.

Stabilnost i pouzdanost stabilnih kovanica u konačnici ovise o tome tko ih izdaje te o vjerodostojnosti i provedivosti jamstva o održavanju vrijednosti. Osim toga privatni izdavatelji mogu se poslužiti osobnim podacima u komercijalne svrhe.

Ne može se utvrditi tko je odgovoran za kriptoimovinu, što znači da se potraživanja ne mogu izvršiti.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikolina VukoviĆ StipaniČev/Cropix Marko Miščević/Cropix Damjan Tadić/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
Nikolina VukoviĆ StipaniČev/Cropix

Jedva smo se navikli na kovanice i papirnate euro, kad eto nama ovog novog...

Marko Miščević/Cropix

Ekonomski analitičar Petar Vušković: Dugoročno gledano, banke će nestati kao što su danas nestale mjenjačnice ili što će u budućnosti nestati kopirnice

Damjan Tadić/Cropix

Prof. dr. Ivan Lovrinović smatra da bi se i drugi trebali probuditi poput Slovaka te je proteklih dana ustvrdio da je krajnji cilj ovoga projekta da se gotovina ukine i da se uđe u “bezgotovinsko društvo”
 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

A kako ćemo na pazar s digitalnim eurom

 

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/je-li-digitalni-euro-kraj-bankarskog-sustava-hoce-li-nestati-gotovina-a-nasa-privatnost-imamo-osam-kljucnih-odgovora-1314758 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=487eb54a58d5442b5ab1f722ff73b1a03e4cc206 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Je+li+digitalni+euro+kraj+bankarskog+sustava%3F+Ho%C4%87e+li+nestati+gotovina%3F+A+na%C5%A1a+privatnost%3F+Imamo+osam+klju%C4%8Dnih+odgovora&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fje-li-digitalni-euro-kraj-bankarskog-sustava-hoce-li-nestati-gotovina-a-nasa-privatnost-imamo-osam-kljucnih-odgovora-1314758 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fje-li-digitalni-euro-kraj-bankarskog-sustava-hoce-li-nestati-gotovina-a-nasa-privatnost-imamo-osam-kljucnih-odgovora-1314758 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STIŽE USKORO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
BiznisSTIŽE USKORO

Je li digitalni euro kraj bankarskog sustava? Hoće li nestati gotovina? A naša privatnost? Imamo osam ključnih odgovora

Piše Sanja Stapić
14. kolovoza 2023. - 10:56

Sve je sigurnije da dolazi digitalni euro, nova valuta koja će postojati i funkcionirati uz klasični euro.

S tim se pojačavaju strahovi da će izbrisati sadašnje slobode građana i privatnost te ukinuti gotov novac, dok su drugi uvjereni da će izmijeniti nabolje svijet financija koji danas poznajemo.

Digitalni euro neće zamijeniti gotov novac, nego će biti dopuna euru, još jedna dodatna mogućnost plaćanja, objašnjavaju iz Europske komisije, koja je krajem lipnja predložila uspostavu okvira za moguće uvođenje digitalnog eura te predložila da se osigura obavezno prihvaćanje plaćanja u gotovini. Time planira stati na kraj tvrdnjama da će digitalna valuta istisnuti gotovinu i jamčiti da će građani imati pristup osnovnim gotovinskim uslugama i slobodno birati način plaćanja....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 23:56