StoryEditorOCM
BiznisIZNAD OČEKIVANJA

Doznajemo i cijenu - evo pošto Muhamed Alabar kupuje Sunčani Hvar... No, još nije isključen povratak Amerikanaca u igru

Piše Jozo VRDOLJAK
21. studenog 2023. - 13:41
Prema informacijama kojima raspolažemo iz dobro upućenih izvora bliskih investicijskim krugovima, ugovor o prodaji Sunčanog Hvara potpisan je u prošlu subotu u ZagrebuVojko Bašić/Cropix

Bez obzira na to što su Radovan Vitek, vlasnik CPI Property Group, i njegova ekipa izabrali ponudu Muhameda Alabara kao kupca Sunčanog Hvara, vjerojatno zbog bolje financijske ponude, kod transakcija vezanih uz preuzimanja i spajanja treba biti uvijek oprezan jer preuzimanje nije dovršeno sve do trenutka dok se transakcija ne zaključi. Vrlo važnu ulogu u tom procesu imaju i regulatori, odnosno agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Najnovije informacije koje smo dobili od naših izvora koji prate procese spajanja i preuzimanja govore da bi na mogućnost preuzimanja Sunčanog Hvara mogla reagirati Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Ako preuzimatelj, u ovom slučaju Muhamed Alabar, ne dobije zeleno svjetlo, onda preuzimanje ne bi bilo moguće niti ostvariti. To bi u svakom slučaju ponovno vratilo u igru američki Blackstone, inače najveći privatni equity fond u svijetu. Pritom je važno naglasiti da je Blackstone čitavo vrijeme procesa nastupao otvoreno i po svim pravilima kakve imaju zainteresirani preuzimatelji, a koji drže do svoje reputacije. Proveo je due diligence i do kraja se upoznao sa poslovanjem i perspektivom Sunčanog Hvara i destinacije u kojoj ova turistička kompanija posluje. Vjerojatno je i dao realnu financijsku ponudu sukladno procijenjenoj vrijednosti Sunčanog Hvara.

Pitanje koncentracije na tržištu

Međutim, prema informacijama kojima raspolažemo iz dobro upućenih izvora bliskih investicijskim krugovima, ugovor o prodaji Sunčanog Hvara potpisan je u prošlu subotu u Zagrebu. Isti izvor nam je kazao da je Sunčani Hvar prodan Muhamedu Alabaru za 220 milijuna eura. Koliko je to točna informacija doznat ćemo u narednom periodu. To je značajan iznos i iznad je očekivanja.

Doduše, važno je naglasiti da se u slučaju Sunčanog Hvara radi o sada potpuno sređenoj kompaniji, koja je u zadnjih pet- šest godina napravila ogroman iskorak u poslovanju. Ukratko, radi se o odlično vođenoj kompaniji. Prije Vitekovog preuzimanja i dolaska sadašnje uprave, to se ne bi moglo reći jer je Sunčani Hvar, bio u velikim problemima. Sada je svakako poželjnija kompanija koja, što nije niti malo važno, posluje u jedinstvenoj destinaciji kakav Hvar stvarno i jeste.Vjerojatno se iz tog razloga primjećuje velika lobistička aktivnosti i puštanje raznih spinova u posljednjih mjesec dana.

Što se tiče eventualne koncentracije na tržištu, s obzirom na to da je Muhamed Alabar vlasnik Sunce Hotela odnosno Blue Sun Hotela koji ima niz hotela u Srednjoj Dalmaciji, iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja dobili smo odgovor da je AZTN zaprimio prethodnu prijavu namjere provedbe koncentracije Boxty Investments odnosno Sunrise Holdco Luxemburg te Sunčani Hvar i Sunčani Hvar Nekretnine.

image

Plaza Banj ispred hvarskog hotela Amfora

Vojko Bašić/Cropix

"Jučer je istekao rok od deset dana za reagiranje na javni poziv AZTN-a u konkretnom predmetu i svi ovi podaci su bili javno dostupni na našem webu. Do donošenja odluke u konkretnom predmetu ne možemo komentirati predmet jer bi to bila gruba povreda postupka", odgovorili su nam iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Što se tiče moguće koncentracije na tržištu veće od dopuštene tvrtki u vlasništvu Muhameda Alabara, iz AZTN-a su odgovorili kako ne mogu iznositi zaključke jer ne raspolažu podacima i dokumentacijom.

"Opreza radi, javno navodimo kako istodobno dva valjana pravna temelja za određenu transakciju nisu moguća, a u predmetu koji vodimo u AZTN-u nije dosada dostavljen dokument kojim se raskida ili odustaje od ispravnog pravnog temelja. Takva situacija je moguća u svakom stadiju predmeta pred AZTN-om", odgovorili su na naš upit iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Svesti dug na poželjnu razinu

Podsjetimo, prodaja Sunčanog Hvara, rezultat je sređivanja bilance krovne kompanije CPI Property Groupe. CPI Property Group, vlasnik Sunčanog Hvara, nakon niza preuzimanja - uključujući i preuzimanje direktnog konkurenta, austrijskog Immofinanzea, koje je bilo vrijedno oko devet milijardi eura - mora na zahtjev banaka srediti bilancu i svesti dug na poželjnu razinu ispod 40 posto. Sređivanje bilance podrazumijeva i prodaju dijela portfelja, a predmet prodaje je i Sunčani Hvar.

Međutim, prodaja Sunčanog Hvara nije niti približno dovoljna jer hvarska hotelska kuća koja ima 10 hotela i kamp, ima mali udjel u Vitekovoj imovini. A taj udjel je ispod jedan posto u ukupnom portfelju CPI Property Group. Dakle, CPI Property Group - čije je središte u Luxemburgu - u vlasništvu češkog poduzetnika s Forbesove liste - trebao bi prodati imovinu u vrijednosti većoj od dvije milijarde eura, što je oko 10 posto portfelja. Te imovine se trebao riješiti u narednih godinu dana. Barem tako je inozemnim poslovnim medijima izjavio financijski direktor David Greenbaum.

Ono što je zanimljivo i nakon prodaje Sunčanog Hvara - CPI Property Group ostaje poslovno aktivan u Hrvatskoj. Naime, preuzimanjem Immofinanza, sve i da proda Sunčani Hvar, CPIPG preko svog zagrebačkog ureda upravlja s desetak Stop Shop retail parkova koji se nalaze u gradovima srednje veličine. Imaju ambiciju poslovati na preko 20 lokacija, a sada se nalaze u Osijeku, Valpovu, Ludbregu, Našicama, Kaštel Sućurcu, Velikoj Gorici, Gospiću, Daruvaru, Vinkovcima i Labinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:23