Stil Zdravlje

Ni ne idemo za tim

Većina žena radi ovu grešku i time ugrožava intimno zdravlje: nevjerojatni podatci o infekcijama i kako ih izbjeći

Ni ne idemo za tim

Sigurno znate kako kondomi imaju rok trajanja, no čini se kako se još nešto što stavljate u vaš intimni dio može 'pokvariti'.
Naime, ginekologinja iz New Yorka, Alyssa Dweck, objašnjava kako tamponi obično traju pet godina od datuma proizvodnje.
- Razmislite o pamuku, pogodan je razvoj plijesni i gljivica, piše Jutarnji.hr.

Stoga je bitno tampone držati podalje od vrućine i vlage jer oni omogućuju bakterijama da se zadrže i razmnože. A opet, većina žena drži tampone upravo u kupaonici, koja je zbog vlage i topline savršena podloga za njihov uzgoj.

- Ako je vaša kupaonica stalno puna pare, trebali biste premjestiti tampone na tamno i suho mjesto. Ako pak u vaginu nesvjesno unesete tampon koji je zahvatila plijesan mogli biste primijetiti svrbež i iritaciju, kao i pojačani iscjedak pošto vagina pokušava održati prirodni pH - pojašnjava Dweck.Iako može narušiti ravnotežu vaginalne flore vjerojatno neće prouzročiti infekciju koja se rješava antibiotikom - osim ako se simptomi pogoršaju nakon što ste izvadili stari tampon - ističe Dweck i savjetuje da tada obavezno posjetite ginekologa.
Vodite se zdravim razumom. Ako na tamponima piše rok trajanja, postavite se prema tome kao da je u pitanju salata ili sok.

Ako imate tampon kojem je istekao rok, možete ga upotrijebiti samo dok trčite do trgovine po paket novih. Ako ste ga pak uzeli s dna svoje torbe, vodite računa da zaštitna folija nije oštećena jer je tada tampon izložen prljavštini što može uzrokovati bakterijsku infekciju ili iritaciju - savjetuje ginekologinja Dweck.

Piše Jutarnji.hr.

Naslovnica Zdravlje