Stil Putovanja

Brrr!

'Ledeni hoteli' su najnoviji hit u svijetu: ako se odlučite provesti zimske praznike u jednome od njih, čeka vas prava bajka, ali i diploma da ste preživjeli noćenje

Brrr!

Za sve avanturiste željne ludih provoda i neotkrivenih destinacija neka idući pothvat bude pronalazak ledenog hotela. Jedino što trebate je - jako dobro podnositi niske temperature.

Ako ste se pronašli u ovom opisu, svakako proučite sljedeće hotele koji su se našli na popisu najboljih ledenih hotela u Europi i ujedno su među najposjećenijim odredištima u svijetu.

"IceHotel" nalazi se u selu Jukkasjârvi u sjevernom Laplandu u Švedskoj, 200 kilometara sjeverno od arktičkoga kruga. Ima oko 80 soba koje su u potpunosti izgrađene od leda i snijega, a svake sezone moraju se iznova sagraditi. Otvoren je 1989. godine i prvi je hotel izgrađen od snijega i leda, a danas je prvi ledeni hotel u kojem se soba može dobiti, osim u zimskom periodu, u travnju, kao i u srpnju. Ima i umjetničku galeriju.

Da bi ga se svake godine iznova izgradilo, treba 5000 tona leda, koji se vadi iz obližnje rijeke Torne. U ponudi se nalaze dvokrevetne i trokrevetne sobe, kao i brvnare za tri do pet osoba, izrađene u prepoznatljivom skandinavskom dizajnu, a za goste su osigurane termo-vreće za spavanje.


Kreveti od leda

I kreveti su izrađeni od leda, no prekriveni su izolacijskim dekama i kožom soba jer je unutarnja temperatura -5 Celzijevih stupnjeva. "IceHotel" ima i "IceBar", kao i kapelicu od leda pa se tu održavaju i vjenčanja. U ovom hotelu sve su sobe različite, a dijele ih hodnici napravljeni od ledenih blokova te su u svakoj prostoriji postavljeni blokovi od leda prekriveni kožom. Također su i lusteri, kao i televizor, od leda. Hotel je pun umjetničkih djela i skulptura od leda koje su izrađivali poznati umjetnici iz cijelog sveta.

Zimske bunde i jakne, rukavice i tople čizme obvezna su oprema ako se odlučite svoje zimske praznike provesti na ovom neuobičajenome mjestu. Doručak – švedski stol, jutarnja sauna i mnoge druge usluge uključene su u cijenu boravka. Ova legndarna građevina već godinama okuplja umjetnike i arhitekte iz cijeloga svijeta koji mogu dizajnirati i urediti ledene sobe hotela, a gosti dobiju i vodič kako preživjeti hladnoću, kao i diplomu jer su preživjeli noćenje.

"Najvažnije je da vam stopala i glava budu utopljeni kako biste dočekali jutro", piše na stranici hotela, koji otvara svoja vrata na Božić, a noćenje košta od 300 do 900 dolara.


Polarna svjetlost

I Finska u svojoj ponudi hotela od leda ima luksuzni "Kakslauttanen Hotel and Igloo Village", koji je selo iglua s 32 kabine, 20 snježnih i 20 staklenih iglua. Tu se možete osjećati kao pravi Eskim spavajući u snježnom ili staklenom igluu. Dodatna pogodnost sela iglua je i polarna svjetlost te divno zvjezdano nebo, a raskošni "Kakslauttanen Hotel and Igloo Village" u ponudi izdvaja i ledenu galeriju, ledeni bar, kapelicu od leda i najveću saunu na svijetu.

Tu se nalazi i najveći snježni restoran u koji može stati 150 ljudi, a naravno, svi stolovi napravljeni su od leda. I ovaj se restoran također svake godine iznova gradi, a otvoren je od prosinca do svibnja. Cijena noćenja u ovakvim hotelima iznosi 400 eura i više.

Nekoliko sličnih ledenih hotela nalazi se još i u Švicarskoj, a to su "Iglu-Dorf Engelerg", "Whitepod", "Iglu-Dorf Gstaad" i "Iglu-Dorf Davos-Klosters". Također i Austrija ima svoj poznati ledeni hotel – "Schneedorf Igloo Village", Kanada "Ice Hotel" i "Hotel de Glace" u Quebecu, Finska "Snow Castle" i "Saariselka", a Andora "Iglu-Dorf", koji je smješten u Grandvaliru. Za njima ne zaostaje ni Norveška sa svojim ledenim "Kirkenes Snow Hotelom" i "Sorrisniva Igloo Hotel" u Alti.

Rumunjska je po uzoru na njih izgradila "Hotel Ice Balea" u Fagarasu, koji je dobro posjećen jer se luksuznim interijerom može mjeriti s najraskošnijim ledenim europskim destinacijama.

Naslovnica Putovanja