Stil Putovanja

Biseri Jadrana

Još ne znate kamo na odmor? Saznajte koja četiri dalmatinska otoka Telegraph preporučuje svojim čitateljima

Biseri Jadrana

Postoji razlog zbog kojeg obitelji odabiru otoke umjesto kopna za ljetni odmor, bez obzira na to u kojem se dijelu svijeta taj otok nalazi. Kad je riječ o Mediteranu, nema nikakve sumnje da plaže od Costa del Sol do Cote d'Azur, oko talijanske Puglie ili uzduž tisuća kilometara hrvatske i grčke obale imaju svoje draži.

Ipak, obiteljski bijeg na otok nudi nešto drugačije, ponajprije osjećaj fizičkog odvajanja od zamornog poslovnog i školskog života. Tu je i činjenica da je otok ograničeni prostor, njegove glavne atrakcije i aktivnosti možete istražiti ležernim ritmom, bez jurnjave, uz minimalan utrošak vremena. A onda se može samo buljiti u more, sretno učahureni i sigurni u saznanju da se ništa drugo ne vidi na horizontu, možda poneki brod ili jahta u prolazu.

No, kako izabrati pravi otok na kojem će svi članovi obitelji uživati u odmoru? Engleski Telegraph svojim je čitateljima ponudio pomoć u odabiru preporučivši im 25 mediteranskih otoka, ovisno o tome imaju li obitelj s malom djecom, klincima koji su pretpubertetskoj u dobi, manje ili više samostalnim tinejdžerima...


Zlatni rat

A među tim preporučenim otocima čak su četiri hrvatska, poker dalmatinskih bisera: Brač, Hvar, Vis i Mljet.

Kad je riječ o Braču, u Telegraphu posebno izdvajaju plažu Zlatni rat u Bolu, božanstveni rt s finim šljunkom, s dvije strane omeđen tirkiznim morem. Bol je savršeno mjesto za sportski nastrojene tinejdžere, naročito one zaljubljene u vodene sportove, koji se radije sami pobrinu za svoju zabavu nego da borave u al-inclusive resortima.

Na Braču se može uživati u vožnji biciklima, pješačenju do Vidove gore s koje se pruža spektakularan pogled, a obitelji se mogu priključiti i grupnim obilascima Pustinje Blaca, Zmajeve špilje i drugih znamenitosti. Treba li uopće napominjati uživanje u domaćoj hrani i vinima?

Kad je glamurozni Hvar u pitanju, spominju se tvrđava Fortica koja se nadvija nad gradom, prekrasna ljubičasta polja lavande, superjahte ispred luke, papreni restorani s morskom hranom, te poznate svjetske face koje svraćaju, poput Beyonce i Daniela Craiga, među ostalima. Ipak, usprkos razvikanosti i skupoći, odmor u Hvaru može biti užitak za cijelu obitelj, naročito ako su djeca tinejdžeri.


Šumoviti Mljet

Ako ih se može odvući od trendovskih klubova na plaži, mogu se zabaviti kajakarenjem, jedrenjem i ronjenjem. Može se biciklima otići do mirnijih plaža, poput četiri kilometra udaljene Milne ili devet kilometara udaljene Dubovice, i usput se zaustaviti na ručku u konobi smještenoj među maslinama i uživati u svježoj domaćoj hrani.

Šumoviti Mljet, koji ima tek nešto više od tisuću stanovnika, idealno je odredište za obitelji željne mira i tišine, koje imaju djecu u pretpubertetskoj dobi. Ovaj prekrasan otok posjećuju uglavnom izletnici, pa mir zavlada nakon što prema kopnu krene zadnji brod u 16 sati.

Trećina otoka je Nacionalni park s dva tirkizna jezera okružena gustom šumom prošaranom pješačkim stazama.
Oko jezera se može voziti bicikl, može se zaustaviti radi predaha i plivanja, posjetiti otočić Svetu Mariju na kojem je samostan iz 12. stoljeća, a brodom se može i do Odisejeve špilje ili pješčane plaže Saplunara, prekrasne lagune na južnom dijelu otoka...

Desetljećima nedostupan strancima, Vis je još uvijek blaženo neiskvaren i pravo mjesto za one željne povratku prirodi. Posjetitelji stižu brodovima, privučeni mirnim tirkiznim uvalama, među kojima je već svjetski poznata prekrasna Stiniva, autentičnim zalogajnicama s morskom hranom, domaćim vinima. A blizu je i Biševo sa svojom čarobnom Modrom špiljom...

Ako ove dalmatinske bisere Telegraph preporučuje svojim čitateljima, treba li bolja preporuka Hrvatima da bolje upoznaju svoje jadranske ljepote i uživaju u odmoru?

 

 

Naslovnica Putovanja