Stil Putovanja

Svjetska putnica

Hvaranka sa sto pečata u putovnici: još 1968. proputovala je cijeli Mediteran, a onda je krenula u osvajanje svijeta...

Svjetska putnica

Otok Hvar dobio je dostojnu "nasljednicu" pok. Katarine Carić, jedne od najvećih svjetskih putnica iz Hrvatske, u osobi Jadranke Salamunić, dječje psihologinje iz Jelse. Ova srednjovječna žena ionako je promijenila brojne gradove u kojima je živjela, a putovanjima se "zarazila" još 1968. kada je kao petnaestogodišnja dobitnica Vjesnikove "Plave vrpce" za najhrabriji podvig godine proputovala cijeli Mediteran (op. a. spasila je Slovenca Roberta Šandora od utapanja). Kasnije su na red došli Rusija i dobar dio Azije, pa osam zemalja Crnog kontinenta, a nedavno se puna lijepih dojmova vratila iz Južne Amerike.

- U Santiago sam doputovala iz Zagreba preko Frankfurta i Madrida. Čile ću pamtiti po ugodnom susretu s Marijom Terezom Tomić i njezinom rođakinjom Vesnom, koje su podrijetlom iz Jelse, premda kasnije nisam imala sreće susresti i našu Jelšanku Luciju Rubinić, sveučilišnu profesoricu iz La Paza, grada na čak 3658 m nadmorske visine. Inače, Čile je jedna izrazito suha zemlja s prelijepim gradovima, odličnom hranom i vinima, poznata po proizvodnji salitre – govori Jadranka, koja će ako nastavi ovakvim tempom vrlo brzo prikupiti sto pečata u svojoj putovnici.

Naravno, iz Čilea je prešla u znatno veću Boliviju, gdje je na jugozapadu zemlje posjetila najveće slano jezero na svijetu koje se proteže na 10 tisuća kvadratnih kilometara, prekriveno je debelom korom od soli, a na njemu će se voziti reli Pariz - Dakar što se zbog političke situacije ne može održati u Africi. Bila je i na jezeru Titikaka, koje se nalazi na najvišoj nadmorskoj visini u Južnoj Americi (3821), a na kojem je moguća i plovidba. Očarale su je narodne nošnje mladih Bolivijki koje se redovito pojavljuju u društvu malih alpaka, a svoj boravak je tempirala baš u vrijeme karnevala. Uvjerila se da na početku tih ludih zabava, žrtvujući te mile životinje, jedu upravo njihov fetus.

Na Starim vrhovima sve kao i prije

- Zaista se puno toga zna o Machu Picchu (2350 m), svetom gradu Inka na najvišem dijelu istočnih Anda, međutim, i mene je impresionirao taj prekrasni ambijent. Statička rješenja nastambi - tvrđava, hramova i monumentalnih kamenih zgrada, terasasta polja, te kanali za odvodnju i navodnjavanje su uistinu jedinstveni. Izgleda da među Inkama nije bilo hijerarhijskih podjela, a na starim vrhovima sve je ostalo na istom mjestu kao nekad prije, jedino su s vremenom propali slamnati krovovi - iznosi ova Jelšanka, koja je iz grada što ga je 1911. nakon gotovo šest stoljeća otkrio Amerikanac Hiram Bingham otputovala u Amazonu, gdje je ostala samo četiri dana.

Žao joj je što nije mogla i duže, jer je imala u čemu uživati, radi se o džungli impresivne veličine od čak sedam milijuna četvornih kilometara. Jadranka neće zaboraviti ni bordanje na pijesku u oazi između Bolivije i Perua, gdje je vidjela još ljepše turnjeve negoli su naši u Dalmaciji, a sa sobom je donijela i fotografije neobičnih suvenira koji se mogu kupiti u tom dijelu svijeta. Riječ je o posebnim kaležima za vodu s motivima falusa, u nas bi rekli miša, a nešto slično od drva masline radi i poznati hvarski umjetnik Joni Beroš.
                                                                                                                                                         

Ča je za Jadranku Sabancaya (5976 m)

Peru je najveća zemlja koju je ovom prigodom posjetila svjetska putnica iz Jelse, prošla je povijesnu prijestolnicu Cuzco, zatim grad Arequipa iznad kojeg se uzdiže najljepši vulkan El Misti gdje se družila i sa iseljenim Hrvatima, te Nazca što je poznat po čuvenim linijama na Nazca visoravni. Na red je došao i Pisco, grad koji i dan danas osjeća posljedice snažnog potresa iz 2007. godine.

Međutim, Jadranka je i vrsna planinarka, digla se na više od 3000 m nadmorske visine da bi promatrala veličanstveni 'kondorov let' u Colca kanjonu, čija krila znaju biti raspona i do 3,20 metara. Riječ je o kanjonu drugom po dubini na svijetu, duplo je dublji od američkog Grand kanjona, a kad je već bila u Dolini vulkana nije propustila osvojiti vrh Sabancaya. Bila je to visina od 5976 m, najviše gdje je njena noga ikad kročila, a Lima njezino zadnje odredište, odakle se nakon 42 dana boravka na američkom kontinentu vratila u svoju domovinu.

 

Naslovnica Putovanja