Stil Putovanja

SRETAN PUT

Val di Fiemme - skijalište koje vole Riječani i Dalmatinci

SRETAN PUT

Iskustvo uči da sa Svjetskim kupom na TV-u gro skijaške vojske počinje razmišljati gdje provesti "hrvatski tjedan" u siječnju. Naravno, oni koji prvi prelome u boljoj su startnoj poziciji, i što se cijena tiče, kao i kvalitete smještaja.
Poklonicima skijanja u Dalmaciji Italija je nekako prvi izbor, pogotovo centri iz sustava Dolomiti Superski.

Pred njima je 42. zimska sezona, a čak će ih sedam (Cortina d’Ampezzo, Kronplatz, Tre Cime, Val di Fiemme, San Martino di Castrozza, Alpe Lusia - San Pellegrino te Civetta) žičare upaliti u srijedu 26. studenoga. Alta Badia, Val Gardena, Val di Fassa i Arabba kreću tjedan kasnije, a otvaranje Sellaronde zakazano je za 3. prosinca.
Zahladnjenje što je stiglo u prvoj polovini listopada donijelo je prvi veći snijeg, pa sada i južina koju zovu u tjednu otvaranja sezone neće domaćinima pokvariti planove. Osim toga, dokazani su meštri kada je umjetno zasnježivanje u pitanju.

Tijekom ljeta i rane jeseni cijeli sustav nije mirovao. Uloženo je dodatnih 80 milijuna eura, od topova i akumulacija do proširenja postojećih staza i vertikalnog transporta. Val di Fiemme od toga ima čak dvije gondole u nizu, Castelir-Fassane Morea. Taj je resort također zamijenio 4-"sjedežnicu" Laner umjesto koje će sada ići naizmjence šesterosjed i kabina za osmero.

Pobrojeni noviteti, kao i tradicija (čitaj navika), bit će opet presudni što će brojni Hrvati odlučiti se za baš taj dio Dolomita. Kako je Bad Kleinkircheim već generacijama Zagrepčanima kućno skijalište, na isti način Val di Fiemme je Riječanima, s tim da posljednjih godina raste i udio Dalmatinaca.

Njegovih preko 100 kilometara spustova smješteno je na pet međusobno nepovezanih predjela. Od toga najveći broj, preko 40 km, otpada na Latemar/Obereggen koji povezuje mjesta Predazzo, Pampeago i Obereggen. Startaju na 1500 metara i uzdižu se do 2500 m, a radi se o mahom plavim i crvenim stazama, idealnima kako za početnike tako i one koji žele izbrusiti svoju tehniku.

Iznad Cavalesea je drugo područje, Alpe Cermis, gdje ljubitelji prave strmine dolaze na svoje sa 7,5 kilometara dugom crnom stazom Olimpia i visinskom razlikom od 1370 metara. Kvalitetom staza ne zaostaju ni druga dva dijela - Alpe Lusia/Bellamonte i Passo Role, dok je Oclini/Jochgrimm ipak klasu ili dvije ispod svih pobrojenih.

Val di Fiemme ima što ponuditi i onima koji preferiraju skijaško trčanje. Službeno je to 150 kilometara staza, a jedan od razloga što iz godine u godinu privlači sve veći broj langlaufera jest i nadaleko poznata utrka Marcialonga, koju organiziraju s Val di Fassom.

Hrvatski tjedan, koji pada od 7. do 14. siječnja, ovdje je razdoblje međusezone sa 6-dnevnim ski-passom od 152 eura (juniori) do najskupljih 217 eura (odrasli). Djeci ispod 8 godina skijanje je besplatno ako su u pratnji roditelja.

 

Naslovnica Putovanja