Stil Putovanja

dunavska ljepotica

Veličanstvena Budimpešta mami ljepotom, gastronomijom i noćnim životom

dunavska ljepotica
Putovati se mora, deviza je onih koji se vole s vremena na vrijeme i bukvalno maknuti iz kolotečine.

Na žalost, kriza je, pa su mnogima i putovanja sve rjeđa. Ispod tisuću kuna čovjek ne može osobnim autom doći do Zagreba i vratiti se u Split, jer troškovi goriva i cestarine - ako se ide autocestom - i ne mogu biti manji. Naravno, ako se uz to nešto putem prezalogaji i popije, cifra samo raste. A “Macolu” je teško promašiti...

No, gdje je volje, tu je i načina. Nama je, pak, ista ta cifra, čak nešto i manja, bila dostatna da početkom listopada na tri dana skoknemo do Budimpešte. Uz to, nismo morali voditi računa ni o čemu, jer je Nađa Buzov Vasić, voditeljica splitske poslovnice “Autotransa”, naše putovanje organizirala do zadnjeg detalja.

U Budimpešti smo proveli nezaboravna tri dana, smješteni u hotelu “Ibis” na samom Trgu heroja, a do tamo smo došli autobusom u pratnji Marine Tomić, Splićanke koja je pet godina živjela u Mađarskoj i naučila taj čudni jezik, te prepušteni sigurnim rukama dvojice vozača profesionalaca: Ivana Grubišića (a taj bi dobro prošao i kao stand up komičar) i Tončija Sulića.

Grad nas je dočekao relativno hladan za to doba godine, rekli su nam Mađari da ne pamte da se temperatura početkom listopada spuštala do ništice, kao što je bio slučaj za našega dolaska. No, uz naše totalno nesnalaženje s mađarskim forintama, to je ujedno bila i jedina bolna točka našeg putovanja.

Mađarska prijestolnica je, naime, stvarno veličanstvena, a toliko nam je blizu da bi je svi morali staviti na listu gradova koje bi trebali posjetiti. Jer, nema čega nema. Ako želite nešto ukusno pojesti, a pri tomu ne kukati kad vam dođe račun, ima divnih mjesta. Mi preporučujemo “For sale” - čudesno dobro mjesto uz Ulicu Vaci u kojemu svira i odlična muzika. Navečer imaju čak i svirku uživo.

Volite li dobro vino, ne propustite Vinske katakombe. U najjužnijem dijelu Budima – Budafoku, centru trgovine mađarskim vinima, smještena je najveća bačva na svijetu, a u nju može stati čak 101.400 litara. Nema šanse da ostanete žedni...

A kad se poželite zasladiti, svakako otiđite do najpoznatije tamošnje slastičarnice - “Gerbeaud” (Žarbo) i probajte njihovu čuvenu doboš-tortu.

Ako želite posjetiti noćne klubove, najbolji su, po našem sudu, oni u židovskoj četvrti, kraj čuvene Velike sinagoge u Ulici Dohány, ujedno najveće europske sinagoge i druge po veličini u svijetu (veća je samo newyorška). Nas je posebno oduševio noćni klub Szimpla, pa toplo preporučujemo da ga posjetite.

Ako vam je do kulturnog uzdizanja, i Budim i Pešta imaju puno toga ponuditi: za početak se popnite na brdo Gellert gdje se nalazi Citadela, utvrda izgrađena 1851. godine, te Spomenik slobode, odakle se pruža prekrasan panoramski pogled na Dunav, njegove mostove i Peštu.

Kad ste već na Dunavu, morate vidjeti predivne mostove (Lančani most, Elizabetin most, Most slobode, Margaritin most...), ne propustite ni već spomenuti Trg heroja s Milenijskim spomenikom, Gradski park, baziliku sv. Stjepana, predivnu aveniju Andrassy s reprezentativnim vilama i ambasadama, ali i skupim dućanima...

Pod rubriku “obavezno vidjeti” svakako uvrstite i zgradu mađarskog Parlamenta, potom Ribarsku utvrdu na Budimu sa sedam bijelih tornjeva koji simboliziraju sedam plemena koji su osnovali mađarsku državu, potom Matijaševu crkvu, mjesto gdje se Sissy okrunila za ugarsku kraljicu, pa Kraljevsku palaču...

Ako vam je do šopinga, suvenira imate na sve strane, a ako biste doma donijeli i koju krpicu, e onda, ovisno o platežnom razredu, imate na raspolaganju puno šoping centara i dvije glavne ulice. U Ulici Vaci smještene su brojne poznate trgovine za široke narodne mase, a većina tih brendova dostupna je i u nas. A u Andrassy ulici su dućani za one s dubljim džepom...

I, eto, kad ste ostali bez zadnje forinte, a u Mađarskoj je to jedina valuta u kojoj možete kupovati, najbolje vam je ukrcati se u bus i vratiti doma. Do nekog novog susreta, jer tri dana je zaista premalo da bi se vidjelo sve što ovaj grad, kojemu ne bez razloga tepaju da je dunavska ljepotica, nudi.

I što još reći, nego priču o Budimpeštu zaključiti čuvenim završetkom školskih zadaćnica: bilo nam je jako lijepo i pjevali smo sve do Splita.

                                                                                                                                               diana barbarić, foto: sipa


Naslovnica Putovanja