Stil Prostorija

NEODOLJIVO POSUĐE Svi su ludi za Emminim točkicama

FOTO: Emma Bridgewater

Emma Bridgewater poznati je britanski proizvođač unikatnog, u potpunosti ručno izrađenog i na tradicionalan način ukrašenoga zemljanog posuđa, omiljenog u Velikoj Britaniji, a zahvaljujući prepoznatljivim motivima i opuštenom, ruralnom stilu kojim su inspirirane njihove kolekcije odavno su pronašli put do kupaca izvan domovine.

Na Londonskom sveučilištu Emma je diplomirala englesku književnost, ali njezin je profesionalni životni put krenuo drugim smjerom. Oduvijek je pokazivala umjetnički talent, pa je tako svoje prvo radno iskustvo stekla u manjoj tvrtki “Muir & Osborne” koja se bavi dizajniranjem i proizvodnjom odjevnih predmeta. Ipak svoju je želju za pokretanjem vlastitog posla ostvarila 1985. kada je osnovala “Emma Bridgewater Ltd”, a nekoliko godina poslije pridružio joj se i suprug Matthew Rice. Zajedničkim snagama i ulaganjem maksimalnog truda u razvoj svoga maloga poslovnog carstva još uvijek efikasno vode posao i dizajniraju upečatljive kolekcije.

U slikovitoj britanskoj regiji Staffordshire, u središnjoj Engleskoj (The Midlands), smjestio se Stoke-on-Trent, koji je zbog bogatog industrijskog naslijeđa s pravom stekao titulu glavnog grada keramike. Zahvaljujući dvjestogodišnjoj tradiciji lončarstva ovaj je šarmantni engleski grad, još poznat kao “The Potteries”, postao fokus Emmine uspješne poduzetničke strategije.

Zanimljiva je činjenica da je Stoke-on-Trent postao grad tek 1910. godine, a prije toga ga je činilo 6 usko povezanih naselja: Tunstall, Burslem, Hanley, Stoke, Fenton i Longton, svaki sa svojom specijalnošću u proizvodnji keramike. Tako je Tunstall proizvodio pločice, Longton bone chinu, Burslem čajnike, a ostali su izrađivali peći, boje, glazure i alat.

Povijest grada vezana je za keramičku industriju koja potječe od 17. stoljeća zahvaljujući bogatim nalazištima gline, soli i olova, idealnih za glaziranje, te ugljena koji je služio za paljenje golemih lončarskih peći. Nekad je na stotine tvrtki proizvodilo dekorativne ili industrijske predmete od keramike, a pojedini proizvođači koji su bili aktivni u 19. stoljeći rade i danas poput Wedgwooda, Anyleya, Burleigha, Doultona itd.

Na ideju da krene u poduzetničke vode Emma je došla kada u trgovinama nije mogla pronaći šalicu i tanjurić, dar za rođendan svoje majke, koji bi se idealno uklopili u njezinu kuhinju inspiriranu seoskim stilom.

S obzirom na to da je izbor uglavnom bio sužen na uobičajeni porculan s dodatkom koštanog pepela tzv. bone china sa srebrnim i zlatnim uzorcima ili, pak, glomazno zemljano posuđe, Emma je zaključila da je ponuda pomalo razočaravajuća. Pažnju joj je zatim privukao i talijanski dizajn veselih boja, no odbojnom se činila činjenica da se takvo posuđe izrađeno od terracotte pokazalo sklono oštećenjima i pucanju prilikom pranja u perilici posuđa.
Upravo je nemogućnost pronalaska adekvatnog dara za majku bio glavni razlog što se Emma uopće odvažila na dizajniranje posuđa.

Emma Bridgewater
Narisavši šalicu, zdjelu, vrč i tanjur Emma je u Stoke-on-Trentu potražila kvalitetnog izrađivača kalupa s kojim je ponesena golemim entuzijazmom zajedno radila na dizajniranju i izradi svojih četiriju “dragulja”. Njezina ljubav prema zemljanom posuđu krem boje, tipičnom za to područje, naišla je na veliko odobravanje s obzirom na to da se takva vrsta posuđa još uvijek masovno proizvodila u lokalnim tvornicama keramike.

Nakon uspješne izrade prvih četiriju modela Emma je počela eksperimentirati s već zaboravljenim dekorativnim tehnikama nanošenja boje komadima spužve, pažljivim apliciranjem jednostavnih uzoraka.

U 19. stoljeću lončari iz Stokea često su koristili tehniku dekoriranja spužvom kako bi što ljepše ukrasili posuđe za svakodnevnu uporabu, a upravo je Emma oživjela tu tehniku dekoriranja kada je pokrenula proizvodnju vlastite linije.

Stoke-on-Trent je još uvijek centar britanske keramičke industrije i najveći je proizvođač glinenog posuđa u svijetu, a “Emma Bridgewater” ponosi se podatkom da zauzimaju šesto mjesto po zapošljavanju lončara na razini Staffordshira čime su dali značajan obol lokalnoj ekonomiji.

Nekoliko godina nakon osnivanja obiteljske tvrtke Emma je uspjela steći manji proizvodni pogon, no nakon što se posao uspješno proširio prije 15 godina preselili su se u tvornicu “Eastwood Works”, u Hanleyju, samom centru Stoke-on-Trenta, gdje još uvijek proizvode većinu svog posuđa. U to vrijeme tvornica je bila 10 puta veća negoli je zahtijevala potražnja, a danas je zahvaljući sve većoj popularnosti premala. Dnevno se izradi 4000 komada posuđa pa tvornica od 6 ujutro do 10 sati navečer ne prestaje s radom.

Različite kolekcije glinenog posuđa “Emme Bridgewater” kao i ostali proizvodi koji se izrađuju i ručno ukrašavaju poput tkanina, melamina i stakla postali su neizostavni u svakom britanskom domu.

Dio turističke ponude
Među više od dvije stotine zaposlenika je i četrdesetak vrhunskih dekoratera, koji su uz Emmu i njezina supruga Mattewa zaslužni za ukrašavanje posuđa. Svi se uzorci nanose ručno, spužvom i kistovima pa je svaki predmet umjetničko djelo za sebe, a upravo zbog toga mnogobrojni kolekcionari pažljivo prate izlazak novih motiva i limitiranih izdanja proizvoda.

Prije tri godine tvrtke je proslavila 25. obljetnicu postojanja i ni najmanje ne skrivaju velike planove za budućnost. Namjera im je oživjeti tvornicu povećanjem broj posjetitelja sa 20.000 na 50.000 ljudi godišnje i pretvoriti je u jednu od najpoželjnijih i najboljih turističkih atrakcija Stoke-on-Trenta.

Kupci vole znati odakle potječu njihove stvari, kako izgleda sam proces proizvodnje i kakvi se materijali koriste pa su popularne izletničke ture tvornicom. Zbog široke ponude potrošačima je omiljena lokacija tvornička outlet trgovina s obzirom da je tamo moguće pronaći predmete iz linija koje više nisu u prodaji.

Druge su tvrtke pokušale kopirati Emmino posuđe, no njezin je dizajn lako prepoznatljiv, pa joj ono masovno proizvedeno na brz i jednostavan način nije nikakva konkurencija.

Posuđe izrađuju na spori način, svakom komadu treba oko tjedan dana da se dovede u završnu fazu. Dok se većina posuđa masovno proizvodi u velikim tvornicama oni još uvijek koriste tradicionalne metode ručnog lijevanja u kalup i formiranja gline koja potječe iz Walesa, Cornwalla i Staffordshirea.

Najveća i najprodavanija kolekcija „Emme Bridgewater“ koju naprosto svi obožavaju, pa je i postala njihov zaštitni znak jest „Polka Dot“ („Točkica“), a u stopu je prati kolekcija s litografskim tiskom „Black Toast“ koju je dizajnirao Emmin suprug. Matthew je svoju neizmjernu ljubav prema pticama prenio na jednu od najprodavanijih kolekcija „Birds“ koja je ujedno namijenjena i kolekcionarima. Osim “Polke Dot” još je jedna Emmina kolekcija, „The Seabird“, jako tražena.

Neke od trenutačne 31 kolekcije su „Toast and Marmalade“ koji je ujedno i Emmin omiljeni dizajn, „Pink Heart“, „Starry Skies“ i „Hellebore and Sampler“, dok je „Flowers“ jedan od posljednjih uzoraka. Svi Emmini proizvodi se mogu razgledati i kupiti na stranici http://www.emmabridgewater.co.uk.

KOLEKCIJA ‘CORONATION’ Bračni par Rice zajedno je stvorio kolekciju klasičnoga glinenog posuđa u čast 60. godišnjice krunidbe engleske kraljice. Kombinacijom litografije i ukrašavanja spužvom kraljevskom, ljubičastom bojom, posuđe je oslikano Westminsterskom opatijom, kraljevskim krunama...

KOLEKCIJA ‘SKYLINE’ Kolekcija „Skyline“ idealna je kao uspomena za posjetitelje i zaljubljenike u London jer su svi proizvodi iz te linije oslikani poznatim londonskim znamenitostima poput Westminsterske palače, Tower Bridgea i Eaton koledža.

DARIJA MAUCIERI
Naslovnica Prostorija