Stil Moda

Izgradio carstvo

Buran život kultnog dizajnera: Karl Lagerfeld nikada nije otkrio točan datum svog rođenja, a tu ne staju kontroverze koje se vezuju uz njegovo ime

Izgradio carstvo

Njemački dizajner Karl Lagerfeld bio je zasigurno jedna od najkontroverznijih osoba u modnom svijetu. Uvijek bez dlake na jeziku, ovaj doajen pariške modne kuće Chanel iz sezone u sezonu oduševljavao je originalnim kreacijama, smjelim dizajnom i stalnim otkrivanjem novih trendova.

Odlazak jednog od najvećih kreatora svih vremena: umro je Karl Lagerfeld

Iako nikada nije odao svoj datum rođenja, pretpostavlja se kako je rođen 10. rujna 1933. godine u Hamburgu i to kao Karl Otto Lagerfeldt. Njegov otac Christian obogatio se uvozeći kondenzirano mlijeko u Njemačku tako da su Karl, njegova starija sestra Martha i polusestra Theaodrasli u raskošnom domu.

Njegova majka Elizabeth bila je vrsna violinistica koja je često za stolom raspravljala o pitanjima vjerske prirode. Dolaskom Hitlera na vlast, Lagerfeldi se sele u ruralno područje na sjeveru Njemačke tako da je Karl bio potpuno odsječen od nacističkog režima.

Baš kao i većina njegovih kolega, i Karl je interes prema modi pokazivao još u ranom djetinjstvu, izrezujući slike iz modnih časopisa, dok je u kasnijim tinejdžerskim danima bio poznat kao modni kritičar koji je oštro komentirao odjevne kombinacije kolega iz škole.

Kako je već tada znao čime se želi baviti, kreator je uz blagoslov svojih roditelja sa 14 godina napustio Njemačku i preselio se u europsko modno središte - Pariz, u kojem je kasnije studirao crtanje i povijest.

U Parizu je bio tek dvije godine kada je pobijedio na modnom natječaju i upoznao sada već kultnu modnu ličnost Yvesa Sainta Laurenta s kojim je kasnije postao jako blizak prijatelj. Uslijedila je trogodišnja suradnja s francuskim dizajnerom Pierrom Balmainom, prvo u funkciji mlađeg asistenta, a zatim pripravnika, potom dizajniranje za modne kuće "Chloe" i "Fendi" (u kojoj je nadgledao liniju krznenih kaputa).

U kratkom vremenu Lagerfeld je postao poznat kao inovativni kreator koji nameće trendove pa ne čudi da je nerijetko na buvljacima kupovao materijale od kojih je kasnije krojio vjenčanice.

Vogue ga je 1977. godine proglasio "neusporedivim tumačem trenutnih raspoloženja", do 80-ih godina prošlog stoljeća već je bio zvijezda, a bio je popularan i među novinarima koji su ga rado propitivali o njegovim promjenjivim stavovima i društvenom životu među tadašnjim zvijezdama među kojima je bio i legendarni Andy Warhol.

U sljedećem razdoblju prelazio je iz jedne u drugu modnu kuću, sve do ranih 80-ih kada ga je angažirao Chanel, tada brend na samrti kojem je Lagerfeld, iako su rijetki vjerovali da je moguće, udahnuo život ready to wear kolekcijom.

Svoju vlastitu kolekciju lansirao je 1984. godine, a opisivao ju je riječima "intelektualna seksualnost". Brend je 2005. godine prodao Tommyju Hilfigeru. Tijekom sljedećih godina, Lagerfeld je radio ne samo u svijetu mode, već i fotografije te u filmskoj industriji. Objavio je knjigu o dijeti, izbacio liniju čaša, izdao nekoliko knjiga sa svojim fotografijama te kupio knjižaru u Parizu.

2011. godine dodijeljena mu je nagrada Gordon Parks Foundation Award za doprinos svijetu mode, fotografije i filma.

- Jako sam ponosan i zahvalan. Poznavao sam Gordonov rad prije negoli sam ga upoznao, a njegove su fotografije ostavile snažan dojam na mene dok sam bio student. To je ono čemu težite kao umjetnik, to je ono čemu i sam težim - kazao je na dodjeli Lagerfeld.

Unatoč svim kontroverzama koje su se za njegova života vezivale uz njegovo ime, Karl Lagerfeld ostavio je iza sebe umjetničko stvaralaštvo koje će biti teško nadmašiti.

Naslovnica Moda