Stil Moda

unikatni nakit

Predstavljena nova kolekcija Krinkit ogrlica inspirirana egipatskim božicama

unikatni nakit
Dizajnerica nakita Petra Grgasović predstavila je novu kolekciju ogrlica, inspiriranu ljepotom i mudrošću drevnih egipatskih božica.

Svaka ogrlica nosi ime jedne božica i priča svoju priču, a Petri je bilo potrebno čak po jesec dana kako bi izradila jednu ogrlicu jer je svaki njen dio ručno izljeven, oblikovan, bojan i lijepljen. Izrađene su od visokokvalitetnog gipsa, akrilnih boja i eko kože.

Sve ogrlice nadahnute su egipatskom mitologijom pa se tako, između ostalih, u kolekciji nalaze primjerci nazvani 'Bast' i 'Isis'.

U egipatskoj mitologiji Bast je bila drevna božica-mačka, štovana od Druge dinastije. Središte njenoga kuta bio je u Per-Bastu (grč. Bubastis) koji je imenovan njoj u čast.

U početku ju se smatralo božicom zaštitnicom Donjeg Egipta, i prema tome prikazivana je kao razjarena lavica. I zbilja, njeno ime može se protumačiti kao "ženska proždiračica".

Smatralo ju se i čuvaricom faraona, i prema tome i čuvaricom najvišeg muškog božanstva, boga Ra koji je poput nje bio solarno božanstvo čime je dobila nadimke "Dama plamena" i "Raovo oko".

Isis je Egipatska božica magije i ljubavi. Ona je i jedna od najvažnijih božica o kojoj je prvo bilo spomena u drevnom Egiptu. Ni jedno drugo Egipatsko božanstvo nije imalo vrijeme u svojim rukama kao Isis. Sa strane Egipatskih stanovnika ona je bila smatrana kao izvrsna majka-božica i predstavljala je majčinski duh u svoj najintimnijem obliku. I u Osirisovoj legendi ona je bila viđena kao poslušna supruga, ucviljena udovica i kao zaštitnica mrtvih.

Svake godine Petra Grgasović izrađuje limitirani broj ovih luksuznih ogrlica, a za ovu 2014. godinu, taj broj je šest te predstavlja doba Egipta. Svaka ogrlica je unikatna, napravljena u samo jednom primjerku za cijeli svijet.
Naslovnica Moda