stdClass Object ( [id] => 218762 [title] => Šibenčanka Anka Livaković: U mojim sandalama šeće se i Julia Roberts [alias] => sibencanka-anka-livakovic-u-mojim-sandalama-sece-se-i-julia-roberts [catid] => 266 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Anka Livaković iz Šibenika je otišla, ali on nikada nije otišao iz nje. Ova modna dizajnerica s talijanskom adresom osvojila je modni svijet linijom ljetnih sandala s kristalima i poludragim kamenjem, a iza nje su godine kaljenja po nekim od najvećih modnih kuća današnjice, poput Patrizije Pepe, koji su joj bili dobra škola za vlastiti posao kojim se bavi danas. Osim toga, Anka je kao studentica objavila hit-knjigu o modi, koja ju je na neki način i lansirala u zvijezde.

x Najzanimljivije stvari iz moje biografije:

- Bilo je tu svega, promjena gradova, država, učenja novih jezika, upoznavanja novih kultura, što obogaćuje svaki ljudski život... No, ima jedna stvar koje ću se uvijek rado sjećati, jer je bila početak svega. Naime, u mojim studentskim danima u Firenci, u stanu koji sam dijelila s još tri cimerice, u trenutku kada smo ostale bez struje zbog neplaćenog računa, što se valjda jednom dogodi svakom studentu (smijeh), mi smo, uz upaljenu voštanicu, odlučile ujediniti kreativne snage i napisati knjigu o modi.

Preciznije, knjigu kako ‘spasiti’ i realizirati svoju staru majicu na 99 načina. Knjigu smo napisale u idućih mjesec dana. Prevedena je čak i na engleski, popraćena s ilustracijama i tehničkim crtežima i na kraju plasirana i na američko tržište.

Prvu zaradu od knjige investirala sam u promjenu grada i iz Firence otišla u Rim, koji je bio odskočna daska za moje daljnje ambicije i uspjehe u modnom svijetu.

x Svi moji poslovi

- S osamnaest godina počela je moja faza eksperimentiranja, u toj dobi to prolazi svaka mlada osoba. Pa sam tako radila svakakve manje i veće poslove, od rada na šanku u diskoteci, pa do posla u zavodu za mirovinsko osiguranje, odlazaka u Italiju, pa opet vraćanja konobarenju, do podučavanja stranaca talijanskom jeziku i na kraju ulazak u modni svijet. Isprva sam bila crtač, a potom i modna dizajnerica u poznatom brendu Patriziji Pepe. Nakon toga sam bila konzultant za neke manje i veće modne kuće, a najponosnija sam na trenutak kada sam uspjela lansirati vlastitu liniju sandala.

x Rusiji, s ljubavlju

- Zvuči nerealno, ali je istinito. Kada sam se s roditeljima kao desetogodišnjakinja preselila u Rusiju, točnije u Moskvu, taj sam šok od promjene sredine i selidbe uspjela upotrijebiti u svoju korist. Počela sam crtati, intenzivno, svakodnevno, sve sam podredila tome i shvatila da jednog dana želim crtati za modu...

To je bilo u meni. Oduvijek sam bila fascinirana svime što je spadalo pod lijepo i kreativno, neovisno o samoj modi. To je mogao biti lijepo uređen izlog ili zanimljiv detalj u nečijem stanu. Ja sam, kako se zna reći, ‘krala okom’ od mladih dana.

Međutim, moja prva modna sjećanja nisu tako lijepa. Uletjela sam u taj svijet entuzijastično, puna želja, ali sam vrlo brzo shvatila da je to komercijalni svijet u kojem nema puno prostora za revoluciju, već se sve vrti oko prodaje. Ili si ‘in’ ili si ‘out’. To je bila dosta razočaravajuća spoznaja za mene.

x Veza s rodnim Šibenikom

- Obilježio je mojih prvih dvadeset godina života. Tu su moji korijeni, počeci. Emocije, ljubav, moje sve. Šibenik je uvijek prisutan, bez obzira na kojem dijelu zemaljske kugle živjela, i osamdesetih dok sam bila pet godina u Moskvi i u Italiji posljednjih četrnaest, a u međuvremenu sam u Indoneziji, na Baliju, boravila dvije, te u indijskom New Delhiju još tri godine. Zato niti ne mogu reći gdje mi je dom...ja još uvijek tragam za svojim mjestom pod suncem...

x Moja vizija mode

- Danas ju je teško ograničiti samo na odijevanje i na ‘fashion’. Danas je moda puno toga, počevši od visoke tehnologije, od zadnjeg smartphonea na tržištu do sudjelovanja u reality showovima. Sve je to dio modnog sustava u kojem živimo.

Nema više ni nekih uvriježenih modnih pravila, kakva su postojala u dalekim godinama prošlog stoljeća. Moda prati socijalno-ekonomska, pa čak i politička zbivanja, pa tako povratak vojničkog ‘military’ uzorka nije nikakva slučajnost, s obzirom na nerede u svijetu.

Kriza je dovela i do jačanja tvrtki kao što je Zara, H&M, koje proizvode brzo, jeftino i komercijalno, pa nekad velike kuće danas proživljavaju najgore dane. Ja sam osobno zaljubljenik vintage mode, koja se nekad radila pomno, s ljubavlju i strpljenjem, ti komadi nose pečat jednog sretnog i ekonomski bogatog razdoblja.

x Balmain ne griješi

- Obožavam tu modnu kuću. Mislim da u posljednje četiri sezone niti jednom nije pogriješio. Volim taj miks rocka i kiča, osjećaj za detalje i modernizaciju vintagea.

x Moje sandale

- Danas se bavim proizvodnjom, produkcijom i distribucijom mojih sandala, koje se već pet godina nalaze na tržištu. Ta moja vlastita linija zove se Giama Design, a riječ je o ljetnim, sportsko-elegantnim sandalama, koje su praćene aplikacijama kao što su Swarovski kristali ili poludrago kamenje, koji dolaze iz Indije.

Osim toga, u posljednje dvije godine dosta intenzivno fotografiram... Putovanja su me obilježila - Ona su mi vrlo bitna. Svako novo obogaćuje. Bez putovanja nema smisla raditi u modi. Recimo, svaki moj odlazak u Indiju kao da je prvi. Ona me ne prestaje inspirirati svojom jakom koncentracijom boja, mirisa, utjecajem folklora, a koji se pak, uz malo mašte, da lako preraditi za zapadnjačke ukuse. Uz to, Indija je vodeća zemlja za obradu ručnog veza, što radi čak 40 posto pučanstva.

x Savršena modna žena današnjice

- Volim jake i samouvjerene žene, ali u isto vrijeme senzualne i nikako agresivne. Idealna je ona sa gardom i stavom, sa osobno izgrađenim stilom, bez pretjeranog akcenta na aktualnu modu. Možda je to žena u svevremenskoj Chanel jaknici od tvida, u Gianfranco Ferre savršeno skrojenoj košulji, s Balenciaginom torbom i u Lanvinovim štiklama... šalim se malo. Jer to je ipak rezervirano samo za određeni sloj društva.

Žena bi, po meni, trebala investirati u torbu i sandale, sve ostalo može biti i vintage i komercijalno. Trebala bi imati malu crnu haljinu, strukiranu za sve prilike. Žene griješe kopirajući jedna drugu, a moda se nosi duhom. Jer ako nemaš taj gard, ne možeš hodati u štiklama od 12 centimetara, ako imaš raskošno poprsje, ne možeš si priuštiti duboki dekolte, jer je to neukusno.

x Sezona koja slijedi

- Naglasak će biti na predimenzioniranim kaputima, s komotnim, širokim rukavima i s mekanim padom na bokovima. Kotuli su dobili na duljini, nikako manjoj od dužine koljena, a mislim i da će biti dosta prisutan ‘dandy stil’, pomalo boemski

x Hrvatice i moda

- Mislim da su pod velikim pritiskom Italije, zemlje kraljice elegancije. London, s druge strane, gura alternativnu modu, što ne čudi jer to je grad u zemlji u kojoj su rođeni punk i Beatlesi. Ja sam osobno radije za pariški šik i eleganciju.

x Omiljeno u mojem ormaru

- Kao veliki zaljubljenik u vintage godinama skupljam komade iz šezdesetih i sedamdesetih godina, koje s pažnjom biram i pronalazim u second hand shopovima. Najvrednije što imam su glamurozne Ferreove hlače od svile i satena, koje su proizvedene u samo jednom primjerku za modnu reviju, a ja sam ih kupila od njegove bivše manekenke, koja ih je prodavala na aukciji u dobrotvorne svrhe.

x Julia Roberts ima moja tri para

- Ona se taj dan našla u Rimu i uletjela u trgovinu s cipelama u centru grada, u kojoj se prodaju i moje cipele. Jako su joj se svidjele i kupila je tri para odjednom, o čemu me ushićeno, odmah čim je izašla, telefonski obavijestila vlasnica trgovine. To je bila velika satisfakcija i priznanje za mene i jako mi je žao što nisam bila prisutna da i osobno upoznam jednu od najljepših žena današnjice.

                                                                                           Nevena Banić BILAN, foto: Privatni album

X Najluđe što sam ikada odjenula?

- Japanski svileni kimono s jeansom i All Star tenisicama na nogama. Kombinacija za neponoviti... ili možda ipak da.

X Najbolje se osjećam u...

- Praktičnom i ugodnom, tajicama, tajicama i opet tajicama. I u crnoj boji.

X cRizik u modi... -To je neizbježno i potrebno!

X Ravne cipele ili štikle?

- U većini slučajeva ravne, a štikle nosim na mjestima gdje se sjedi, jer mrzim robovanje...

X Usko ili predimenzionirano?

- Nikako ili jedno ili drugo. Mora biti kontrast. U mom slučaju usko dolje, a ‘oversize’ gore.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Giama Design [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-11-25 10:06:39 [created_by] => 33 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-11-25 10:49:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-11-25 10:06:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5254 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 266 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta mode. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, moda, ljepota, putovanja, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Moda [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2013\/11\/24\/LInija X\/anka02.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/11\/24\/LInija X\/anka\/SUZANNA.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/11\/24\/LInija X\/anka\/MEGHA_60.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/11\/24\/LInija X\/anka\/MAAZA_75.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/11\/24\/LInija X\/anka\/LARA.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/11\/24\/LInija X\/anka\/GIOIA_115.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/11\/24\/LInija X\/anka\/FIORE.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/11\/24\/LInija X\/anka\/FIONA_130.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/11\/24\/LInija X\/anka\/CHLOE.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/11\/24\/LInija X\/anka\/17.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/11\/24\/LInija X\/anka\/09.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"770x480"},{"size0":"699x629"},{"size0":"599x629"},{"size0":"643x629"},{"size0":"786x629"},{"size0":"708x629"},{"size0":"800x600"},{"size0":"650x629"},{"size0":"800x600"},{"size0":"534x629"},{"size0":"800x539"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 266 [name] => Moda [alias] => moda [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 8 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38046922 Threads: 5 Questions: 7077330860 Slow queries: 3296100 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607827095 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/moda ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /mozaik/moda/sibencanka-anka-livakovic-u-mojim-sandalama-sece-se-i-julia-roberts-218762 [printLink] => /mozaik/moda/sibencanka-anka-livakovic-u-mojim-sandalama-sece-se-i-julia-roberts-218762?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 185540 [name] => ankalivaković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ankalivakovic [link] => /tag/ankalivakovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Giama Design [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Šibenčanka Anka Livaković: U mojim sandalama šeće se i Julia Roberts [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-20-07-21-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/11/24/LInija X/anka02.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/11/24/LInija X/anka02.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/11/24/LInija X/anka/SUZANNA.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/11/24/LInija X/anka/MEGHA_60.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/11/24/LInija X/anka/MAAZA_75.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/11/24/LInija X/anka/LARA.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/11/24/LInija X/anka/GIOIA_115.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/11/24/LInija X/anka/FIORE.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/11/24/LInija X/anka/FIONA_130.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/11/24/LInija X/anka/CHLOE.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/11/24/LInija X/anka/17.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/11/24/LInija X/anka/09.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Anka Livaković iz Šibenika je otišla, ali on nikada nije otišao iz nje. Ova modna dizajnerica s talijanskom adresom osvojila je modni svijet linijom ljetnih sandala s kristalima i poludragim kamenjem, a iza nje su godine kaljenja po nekim od najvećih modnih kuća današnjice, poput Patrizije Pepe, koji su joj bili dobra škola za vlastiti posao kojim se bavi danas. Osim toga, Anka je kao studentica objavila hit-knjigu o modi, koja ju je na neki način i lansirala u zvijezde.

x Najzanimljivije stvari iz moje biografije:

- Bilo je tu svega, promjena gradova, država, učenja novih jezika, upoznavanja novih kultura, što obogaćuje svaki ljudski život... No, ima jedna stvar koje ću se uvijek rado sjećati, jer je bila početak svega. Naime, u mojim studentskim danima u Firenci, u stanu koji sam dijelila s još tri cimerice, u trenutku kada smo ostale bez struje zbog neplaćenog računa, što se valjda jednom dogodi svakom studentu (smijeh), mi smo, uz upaljenu voštanicu, odlučile ujediniti kreativne snage i napisati knjigu o modi.

Preciznije, knjigu kako ‘spasiti’ i realizirati svoju staru majicu na 99 načina. Knjigu smo napisale u idućih mjesec dana. Prevedena je čak i na engleski, popraćena s ilustracijama i tehničkim crtežima i na kraju plasirana i na američko tržište.

Prvu zaradu od knjige investirala sam u promjenu grada i iz Firence otišla u Rim, koji je bio odskočna daska za moje daljnje ambicije i uspjehe u modnom svijetu.

x Svi moji poslovi

- S osamnaest godina počela je moja faza eksperimentiranja, u toj dobi to prolazi svaka mlada osoba. Pa sam tako radila svakakve manje i veće poslove, od rada na šanku u diskoteci, pa do posla u zavodu za mirovinsko osiguranje, odlazaka u Italiju, pa opet vraćanja konobarenju, do podučavanja stranaca talijanskom jeziku i na kraju ulazak u modni svijet. Isprva sam bila crtač, a potom i modna dizajnerica u poznatom brendu Patriziji Pepe. Nakon toga sam bila konzultant za neke manje i veće modne kuće, a najponosnija sam na trenutak kada sam uspjela lansirati vlastitu liniju sandala.

x Rusiji, s ljubavlju

- Zvuči nerealno, ali je istinito. Kada sam se s roditeljima kao desetogodišnjakinja preselila u Rusiju, točnije u Moskvu, taj sam šok od promjene sredine i selidbe uspjela upotrijebiti u svoju korist. Počela sam crtati, intenzivno, svakodnevno, sve sam podredila tome i shvatila da jednog dana želim crtati za modu...

To je bilo u meni. Oduvijek sam bila fascinirana svime što je spadalo pod lijepo i kreativno, neovisno o samoj modi. To je mogao biti lijepo uređen izlog ili zanimljiv detalj u nečijem stanu. Ja sam, kako se zna reći, ‘krala okom’ od mladih dana.

Međutim, moja prva modna sjećanja nisu tako lijepa. Uletjela sam u taj svijet entuzijastično, puna želja, ali sam vrlo brzo shvatila da je to komercijalni svijet u kojem nema puno prostora za revoluciju, već se sve vrti oko prodaje. Ili si ‘in’ ili si ‘out’. To je bila dosta razočaravajuća spoznaja za mene.

x Veza s rodnim Šibenikom

- Obilježio je mojih prvih dvadeset godina života. Tu su moji korijeni, počeci. Emocije, ljubav, moje sve. Šibenik je uvijek prisutan, bez obzira na kojem dijelu zemaljske kugle živjela, i osamdesetih dok sam bila pet godina u Moskvi i u Italiji posljednjih četrnaest, a u međuvremenu sam u Indoneziji, na Baliju, boravila dvije, te u indijskom New Delhiju još tri godine. Zato niti ne mogu reći gdje mi je dom...ja još uvijek tragam za svojim mjestom pod suncem...

x Moja vizija mode

- Danas ju je teško ograničiti samo na odijevanje i na ‘fashion’. Danas je moda puno toga, počevši od visoke tehnologije, od zadnjeg smartphonea na tržištu do sudjelovanja u reality showovima. Sve je to dio modnog sustava u kojem živimo.

Nema više ni nekih uvriježenih modnih pravila, kakva su postojala u dalekim godinama prošlog stoljeća. Moda prati socijalno-ekonomska, pa čak i politička zbivanja, pa tako povratak vojničkog ‘military’ uzorka nije nikakva slučajnost, s obzirom na nerede u svijetu.

Kriza je dovela i do jačanja tvrtki kao što je Zara, H&M, koje proizvode brzo, jeftino i komercijalno, pa nekad velike kuće danas proživljavaju najgore dane. Ja sam osobno zaljubljenik vintage mode, koja se nekad radila pomno, s ljubavlju i strpljenjem, ti komadi nose pečat jednog sretnog i ekonomski bogatog razdoblja.

x Balmain ne griješi

- Obožavam tu modnu kuću. Mislim da u posljednje četiri sezone niti jednom nije pogriješio. Volim taj miks rocka i kiča, osjećaj za detalje i modernizaciju vintagea.

x Moje sandale

- Danas se bavim proizvodnjom, produkcijom i distribucijom mojih sandala, koje se već pet godina nalaze na tržištu. Ta moja vlastita linija zove se Giama Design, a riječ je o ljetnim, sportsko-elegantnim sandalama, koje su praćene aplikacijama kao što su Swarovski kristali ili poludrago kamenje, koji dolaze iz Indije.

Osim toga, u posljednje dvije godine dosta intenzivno fotografiram... Putovanja su me obilježila - Ona su mi vrlo bitna. Svako novo obogaćuje. Bez putovanja nema smisla raditi u modi. Recimo, svaki moj odlazak u Indiju kao da je prvi. Ona me ne prestaje inspirirati svojom jakom koncentracijom boja, mirisa, utjecajem folklora, a koji se pak, uz malo mašte, da lako preraditi za zapadnjačke ukuse. Uz to, Indija je vodeća zemlja za obradu ručnog veza, što radi čak 40 posto pučanstva.

x Savršena modna žena današnjice

- Volim jake i samouvjerene žene, ali u isto vrijeme senzualne i nikako agresivne. Idealna je ona sa gardom i stavom, sa osobno izgrađenim stilom, bez pretjeranog akcenta na aktualnu modu. Možda je to žena u svevremenskoj Chanel jaknici od tvida, u Gianfranco Ferre savršeno skrojenoj košulji, s Balenciaginom torbom i u Lanvinovim štiklama... šalim se malo. Jer to je ipak rezervirano samo za određeni sloj društva.

Žena bi, po meni, trebala investirati u torbu i sandale, sve ostalo može biti i vintage i komercijalno. Trebala bi imati malu crnu haljinu, strukiranu za sve prilike. Žene griješe kopirajući jedna drugu, a moda se nosi duhom. Jer ako nemaš taj gard, ne možeš hodati u štiklama od 12 centimetara, ako imaš raskošno poprsje, ne možeš si priuštiti duboki dekolte, jer je to neukusno.

x Sezona koja slijedi

- Naglasak će biti na predimenzioniranim kaputima, s komotnim, širokim rukavima i s mekanim padom na bokovima. Kotuli su dobili na duljini, nikako manjoj od dužine koljena, a mislim i da će biti dosta prisutan ‘dandy stil’, pomalo boemski

x Hrvatice i moda

- Mislim da su pod velikim pritiskom Italije, zemlje kraljice elegancije. London, s druge strane, gura alternativnu modu, što ne čudi jer to je grad u zemlji u kojoj su rođeni punk i Beatlesi. Ja sam osobno radije za pariški šik i eleganciju.

x Omiljeno u mojem ormaru

- Kao veliki zaljubljenik u vintage godinama skupljam komade iz šezdesetih i sedamdesetih godina, koje s pažnjom biram i pronalazim u second hand shopovima. Najvrednije što imam su glamurozne Ferreove hlače od svile i satena, koje su proizvedene u samo jednom primjerku za modnu reviju, a ja sam ih kupila od njegove bivše manekenke, koja ih je prodavala na aukciji u dobrotvorne svrhe.

x Julia Roberts ima moja tri para

- Ona se taj dan našla u Rimu i uletjela u trgovinu s cipelama u centru grada, u kojoj se prodaju i moje cipele. Jako su joj se svidjele i kupila je tri para odjednom, o čemu me ushićeno, odmah čim je izašla, telefonski obavijestila vlasnica trgovine. To je bila velika satisfakcija i priznanje za mene i jako mi je žao što nisam bila prisutna da i osobno upoznam jednu od najljepših žena današnjice.

                                                                                           Nevena Banić BILAN, foto: Privatni album

X Najluđe što sam ikada odjenula?

- Japanski svileni kimono s jeansom i All Star tenisicama na nogama. Kombinacija za neponoviti... ili možda ipak da.

X Najbolje se osjećam u...

- Praktičnom i ugodnom, tajicama, tajicama i opet tajicama. I u crnoj boji.

X cRizik u modi... -To je neizbježno i potrebno!

X Ravne cipele ili štikle?

- U većini slučajeva ravne, a štikle nosim na mjestima gdje se sjedi, jer mrzim robovanje...

X Usko ili predimenzionirano?

- Nikako ili jedno ili drugo. Mora biti kontrast. U mom slučaju usko dolje, a ‘oversize’ gore.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>











[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/moda/sibencanka-anka-livakovic-u-mojim-sandalama-sece-se-i-julia-roberts-218762 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=16dfa110fbb3c7c092025370672a13afd1a687af [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0iben%C4%8Danka+Anka+Livakovi%C4%87%3A+U+mojim+sandalama+%C5%A1e%C4%87e+se+i+Julia+Roberts&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fmoda%2Fsibencanka-anka-livakovic-u-mojim-sandalama-sece-se-i-julia-roberts-218762 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fmoda%2Fsibencanka-anka-livakovic-u-mojim-sandalama-sece-se-i-julia-roberts-218762 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Giama Design [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ModaGiama Design

Šibenčanka Anka Livaković: U mojim sandalama šeće se i Julia Roberts

Piše PSD.
25. studenog 2013. - 11:06

Anka Livaković iz Šibenika je otišla, ali on nikada nije otišao iz nje. Ova modna dizajnerica s talijanskom adresom osvojila je modni svijet linijom ljetnih sandala s kristalima i poludragim kamenjem, a iza nje su godine kaljenja po nekim od najvećih modnih kuća današnjice, poput Patrizije Pepe, koji su joj bili dobra škola za vlastiti posao kojim se bavi danas. Osim toga, Anka je kao studentica objavila hit-knjigu o modi, koja ju je na neki način i lansirala u zvijezde.

x Najzanimljivije stvari iz moje biografije:

- Bilo je tu svega, promjena gradova, država, učenja novih jezika, upoznavanja novih kultura, što obogaćuje svaki ljudski život... No, ima jedna stvar koje ću se uvijek rado sjećati, jer je bila početak svega. Naime, u mojim studentskim danima u Firenci, u stanu koji...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 22:07