Stil Ljepota

Neka buja

Opadanje, prhut i suhoća? Kokosovo ulje može vam pomoći u mukama koje mučite s kosom, a evo i kojih biste se navika zauvijek trebali riješiti

Neka buja

Zdrava kosa je važan atribut ljepote, a da bi bila zdrava i jaka trebate u njegu uložiti malo truda, osobito ljeti kada joj prijeti sunce, sol, klor... Oštećena kosa je često posljedica prevelike upotrebe agresivnih kozmetičkih sredstava, prečestog bojenja, izlaganja visokoj temperaturi i sl., no rizik oštećenja kose značajno se povećava i nekim navikama koje se na prvi pogled čine posve bezopasnima.

Provjerite koje su to greške koje bi trebalo izbjegavati da biste sačuvali zdravu kosu, ali i koje su male tajne lijepe kose.

Sušenje, da ili ne?

Preporuča se kad god je to moguće pustiti kosu da se prirodno osuši, bez upotrebe fena. Stoga mnogi peru kosu neposredno prije spavanja te odlaze spavati s mokrom kosom što nije najbolja ideja niti tijekom ljeta. Naime, mokra kosa je mnogo osjetljivija što znači da se brže lomi i oštećuje ako je cijelu noć trljate o jastuk. Osim toga, tako se moči jastučnica, a vlaga u kombinaciji s toplinom predstavlja odlične uvjete za stvaranje gljivica, čime riskirate gljivičnu infekciju vlasišta. Nastojte stoga kosu oprati dovoljno rano da se osuši prije odlaska na spavanje.

Koliko često mijenjate posteljinu?

Da bi kosa bila zdrava morate se pobrinuti za zdravo vlasište. Ako posteljinu ne mijenjate dovoljno često, što se osobito odnosi na jastučnice, vrlo brzo ćete imati problema s vlasištem. Naime, na vlasištu se skupljaju bakterije, ostaci nečistoća i masnoće što često dovodi do začepljenja i upale folikula kose te zna završiti pojačanim ispadanjem. Ako vam se kosa još i prekomjerno masti uputno je jastučnicu mijenjati barem jednom, još bolje dva puta tjedno.

Ne igrajte se s kosom

Ako imate naviku igrati se s kosom i namotavati je na prste, možda mislite da u tome nema ništa loše. Ali na taj način možete također ubrzati ispadanje kose, osobito ako to radite nesvjesno kad ste pod povećanim stresom. Nastojte ubuduće stres ne bristati na štetu svoje kose.

Češljanje - koliko često?

Češljanjem i četkanjem s vlasišta uklanjamo nečistoću i ujedno ravnomjerno raspoređujemo prirodnu masnoću, ali s ovim se postupkom ne smije pretjerivati jer i to oštećuje kosu, osobito ako imate naviku češljanja odnosno četkanja mokre kose što se nikako ne preporuča.

Pustite ju

Ako je vaša kosa nešto dulja vjerojatno je češće vežete u rep, pletete u pletenice ili ju vežete u pundžu. No prečesta upotreba gumica i kopči za kosu vrlo je problematična jer se tako brže oštećuje kosa, pa je savjet barem tijekom spavanja ostaviti je slobodnom.

Kosa voli kokosovo ulje

Za zaštitu kose vrlo važnu ulogu imaju i ulja. Ako ih praktički nikada ne koristite i to je jedna od grešaka koje doprinose oštećenju kose.

Korištenje različitih ljekovitih ulja od davnine se preporučuje za njegu kose, a jedan od najboljih izbora je kokosovo, bogato korisnim masnim kiselinama, vitaminima i mineralima, koje ujedno djeluje i antibakterijski - zato ga što češće umasirajte u vlasište.

Kokosovo ulje može prodrijeti duboko u kosu i pomoći u njenoj obnovi ako je oštećena. Tijekom cijele godine naša kosa je izložena brojnim neugodnim čimbenicima koji mogu uzrokovati oštećenja kose, pa stručnjaci savjetuju da barem jednom tjedno u vlasište utljate kokosovo ulje koje ste prethodno malo zagrijali jer ćete ga tako lakše rasporediti po vlasištu. Nakon toga kosu pokrijte kapom i pustite da djeluje preko noći, a ujutro operite kosu.

Sjajnu i blistavu kosu svi priželjkujemo i nema razloga da ikome zavidimo na takvoj kosi jer je svi možemo imati redovitom upotrebom kokosovog ulja. Čak i ako vam kosa nije oštećena, ali je bez sjaja i nekako slamnata upotrijebite isti recept. Iako je najbolje da ostavite kokosovo ulje da djeluje preko noći, vidljivi učinak postiže se i ako ulje ostavite na kosi barem pola sata.

Protiv ispadanja - dodajte ružmarin

Kokosovo ulje pomaže i u slučaju da imate problema s povećanim gubitkom kose. Masaža kože s uljem omogućuje bolju cirkulaciju krvi što pomaže smanjiti ispadanje i brži rast nove kose. Posebno je preporučljivo dodati u kokosovo ulje nekoliko kapi eteričnog ulja ružmarina.

Uklanja prhut u kombinaciji s čajevcem

Kokosovo ulje djeluje antimikrobno i izvrsna je prirodna pomoć u borbi s prhutom. Najbolje ga je kombinirati s eteričnim uljem čajevca. Mješavinu utrljajte u vlasište i ostavite da djeluje najmanje 20 minuta. Ponovite taj postupak tri puta tjedno sve dok se situacija ne poboljša.

Naslovnica Ljepota