Stil Ljepota

zdrave namirnice

PRIRODNI BOTOX I Kleopatra je znala da bamija zaglađuje i zateže kožu

zdrave namirnice
Malo je epizoda popularnog bosanskog serijala ‘Lud, zbunjen, normalan’, a da glavni lik Izet Fazlinović, kojeg izvanredno glumi Mustafa Nadarević, ne zatraži od svoje kućne pomoćnice neko jelo od bamije. I u svm turskim sapunicama jela s dodatkom bamije uvijek se nalaze na raskošnim stolovima.

Na valu tako popularnog Orijenta bamija je stigla i na naše stolove, pobudila je pažnju, stvorila potražnju, mnoge je iznenadila, ali veći broj njih i dovela u sumnju s pitanjem: što je ona zapravo? Voće, povrće?

Još kada se dozna da u sebi ima tvari koje se nazivaju prirodnim biljnim botoxom, što znači da iznutra, u organizmu marljivo radi na uljepšavanju i zatezanju kože, e....

Imanje kod Zagreba

Na pitanje što je točno bamija, odgovor može dati Ivica Perija koji na obiteljskom imanju u unutrašnjosti Hrvatske, 60 kilometara od Zagreba, uzgaja više od 20 vrsta, za našu zemlju još uvijek pomalo misteriozne samostojeće stablašice.

- Kod nas, u Bosni i Turskoj je poznata kao bamija, na zapadu je zovu okra, a na Filipinima ‘damini prsti’ (ladies fingers). Plod joj je prepun vitamina i minerala, a inače se uzgaja već pet tisuća godina. A razlog njenom opstanku i tolikom obožavanju leži i u činjenici da se u narodnoj medicini spominje kao biljka koja liječi i regulira šećer, kolesterol, rad jetre, pomaže kod astme i želučanih problema. I to je tek početak – kaže Ivica, pun informacija.

Posebno poglavlje se veže uz njenu moć regeneracije kože. Prirodni botox? Je li stvarno pred sobom imamo biljku koja svojim supstancijama aktivno djeluju na mišićnu strukturu, daje mlađahniji izgled? Znači li to da s bamijom na jelovniku žene zbog problema sa spuštenim kapcima, podbratcima, izraženim nazolabijalnim borama i omlohlavljenim obrazima imaju mogućnost izbjegavanja botox injekcijskih pripravaka?

- Klinički je dokazano da je bamija sadrži mioxinol, biljnu alternativu za botox. A osobita je i zato što za razliku od botoxa koji se ubrizgava injekcijama, bamijine aktivne supstancije nemaju nuspojave. Čak je i Kleopatra znala za njene moći. I obilato je koristila za čuvanje ljepote.

Bamija ima u sebi određene sastojke koji izazivaju glatkoću i zategnutost kože i to je senzacionalno otkriće. Ima u sebi biljni prirodni botox, smanjuje kontrakcije mišića, opušta ih, neutralizira štetno djelovanje radikala, sprječava starenje kože. Godine rada s bamijom donijele su nam brojna saznanja. A njih smo prenijeli u liniju naših kozmetičkih proizvoda.

Da ne ispadne da se mi hvalimo, bolje je pitati žene! A možda i zbog činjenice da se pripravci od bamije koriste i kao afrodizijak. Jeli su je i begovi! – šeretski će Parija.

Biljka budućnosti

Poznati uzgajivač bamije dodaje da je kozmetika iz njihova obiteljskog laboratorija pronašla put do žena i izvan granica Hrvatske. Tvrdi kako mnoge žene kažu da bamija ima čudotvorne sposobnosti. Mnogi se slažu kako je ona biljka budućnosti.

Bamijine ljekovite supstancije, kaže Perija, pokazale su još nešto, to da sapuni s njenim aktivnim sastojcima imaju odličan efekt na čišćenje kože i vlasišta, dok se tonik ‘voli’ s muškom kožom nadraženom poslije brijanja. Tu su još i ulje za masaže, prirodni sapuni za tijelo, hidratantna krema i stop age krema, šampon od bamije i koprive, krema za ruke, te melem na bazi bamije i nevena, odličan za liječenje hemoroida. O ovoj se biljci malo zna, a njezine su mogućnosti izvanredne.

- Kao neprikosnovena se pokazala u saniranju neugodnog gastritisa. E na taj smo pripravak osobito ponosni, jer svakom tko ga proba, a ima želučanih problema, već nakon minute daje osjećaj olakšanja. Razlog leži u bamijinoj sluzi koja kao pokrivač zaštiti nadraženu stijenku želuca.

Zbog svojih sastojaka bamija je, medicinski je to dokazano i potvrđeno, idealna i za eliminaciju želučane bakterije Helicobacter pylori, pošasti današnjice od koje pati već 30 posto šestogodišnjaka. To je strašan podatak, posebice kada se u obzir uzme i to da se 20 posto pojava atrofičnog gastritisa povezuje s malignim bolestima želuca. Bamija je idealna za pomoć oštećenoj sluznici od želuca do debelog crijeva – kaže Ivica.

Prije četiri godine na svojim su poljima eksperimentalno zasadili dekorativnu crvenu bamiju, zanimljivu i po tome što boju ne mijenja ni nakon termičke obrade. Na njivama imaju 20-ak sorti ove biljke od kojih su se na naše uvjete ponajbolje prilagodile Domaća bamija, Kolosal istočni, Burmanka i Crvena indijanska bamija. No i druge se već dobro navikavaju.

Zanimljivo je i da bamija imaju mogućnost balkonske sadnje, i da takav tip uzgoja podnose čak četiri vrste. A razlozi zbog kojih bi ih netko poželio imati na svom balkonu su prilično interesantni.

- Bamija je puna vrijednih tvari koje imaju primjenu u čitavom nizu pripravaka. To nas je i potaknulo na dodatna eksperimentiranja. Značajna je i zbog toga što regulira razinu šećera u krvi, pomaže rad jetre, korisna je u liječenju astme i za redukcijske dijete.

Bamijina sluz veže kolesterol, a pomaže i kod kronične iscrpljenosti. Izvrsna je za oblaganje stijenke želuca i razvoj crijevne faune – kaže Parija čiji se proizvodi mogu nabaviti na sajmovima ili na adresi [email protected]

Tanja ŠIMUNDIĆ BENDIĆ

Kuha se, suši, melje, zamjenjuje kavu

Bamija je jednogodišnja stablašica čiji počeci uzgoja datiraju stoljećima prije Krista, a podaci pokazuju da joj je ishodište bilo na području doline Nila. Koristi se na razne načine, kuhana, pirjana s povrćem i mesom, svježa u salati, može se marinirati, sušiti, samljeti pa se upotrebljava kao začin.

U Turskoj je obožavaju, u BiH je nezaobilazna kod priprave ‘Begove čorbe’ i ‘Bosanskog lonca’, a koristi se i kao dodatak slatkim jelima. Njezino se sušeno sjeme uzima i kao dodatak ili potpuni nadomjestak za kavu. Sušeni dio ploda se koristi i kao čaj.

Zanimljivo je i to da u pripremi jela od bamije nisu potrebni nikakvi dodaci i zaprške. Bamija je, naime, poznata kao prirodni zgušnjivač i oplemenjivač jela.
Recepti

Begova čorba: 500 g kokošjeg mesa, 200 g mrkve, celera i korijena peršina, 50 g bamije, 20 g riže, 2 dl milerama, 3 žumanca, Sok od limuna i sol

Priprema: Kokošje meso oprati, staviti u hladnu vodu, a dok se namaka očistiti povrće, te ga dodati u posudu s mesom. Kuhati i posoliti. Skuhano meso izvaditi iz posude, očistiti od kostiju i isjeći na kockice, a isto napraviti i s povrćem. Sve vratiti u juhu, dodati odvojeno kuhanu rižu i bamiju. Prokuhati, dodati malo limunova soka i soli. Prije serviranja umiješati žumance i mileram.

Španjolska tortilja s bamijom:  20 g suhe bamije rezane na 6 mm, 2 jaja malo posoliti i umutiti, 2 žlice (jušne) integralnog brašna, 3 manja krumpira, 1 manja jabuka, 1 mala kavena žličica stučene suhe bamije, tabasca, sol

Priprema: Bamiju močiti u 2,5 dl vode, nakon toga kuhati 20 minuta. Krumpir i jabuku izrendati. Jaja malo posoliti i umutiti. Sve sastojke dobro izmiješati i peći u teflon tavi na dobro zagrijanom ulju pod poklopcem. Nakon 5-7 minuta okrenuti, drugu stranu peći još 3 minute bez poklopca. Preklopiti na tanjuru. Preporučuje se salatu od rajčice s češnjakom.

Mladenačka sreća: 35 g suhe bamije rezane na 6 mm, 2 žlice maslinova ulja, 1 manja glavica, ljubičastog luka, 350 g pilećih prsa, 100 g hokaido tikve, 1 manja crvena paprika, 10 kom cherry rajčica, 6-7 zrna korijandera, 50 g celera (korijen), sol po ukusu

Priprema: Preko noći bamiju močiti u 4 dl vode. Pileća prsa isjeći na veće kockice, a hokaido tikvu na manje kockice. Papriku isjeći na rezance, a celer izrendati. Korijander samljeti ili stucati. Popržiti manju glavicu ljubičastog luka, malo posoliti i dodati pileća prsa, hokaido tikvu, papriku, celer, cherry rajčicu, korijander, te sve još malo propržiti. Dodati namočenu bamiju i vodu, te pustiti poklopljeno da se kuha na laganoj vatri dvadesetak minuta. Dosoliti po ukusu. Servirati u tanjur i posuti sitno sjeckanim peršinom uz krišku limuna ili naranče.

Bamija u soku od rajčice: 35 g suhe bamije rezane na 6 mm, 50 g maslaca, 1 žlica brašna, 1-2 velike žlice koncentrata rajčice, sol po ukusu

Priprema:  Bamiju močiti preko noći u 4 dl vode i prokuhati na laganoj vatri 20 minuta. Na maslacu popržiti brašno i kad lagano požuti dodati koncentrat rajčice po ukusu. Izmiješati i dodati prokuhanu bamiju s vodom u kojoj se kuhala. Kuhati na laganoj vatri nekoliko minuta uz miješanje, po ukusu dosoliti i dovršiti. Servirati uz kuhano meso, krumpir ili neki sir (ovčji, kozji, parmezan).

Naslovnica Ljepota