Stil Gastro

Hrvatska među svjetskim gastronomskim silama

Prvi gastronomski vodič Gault&Millau Croatia 2018. izlazi 6. travnja

Hrvatska među svjetskim gastronomskim silama

Bliži se dan koji se s nestrpljenjem iščekuje na hrvatskoj gastronomskoj sceni. Za manje od mjesec dana, u petak 6. travnja bit će lansiran prvi gastronomski vodič Gault&Millau Croatia 2018.! Time se Hrvatska svrstava u društvo više od 20 gastronomskih svjetskih sila. Na više od 300 stranica, na hrvatskom i engleskom jeziku, vodič će predstaviti selekciju 100 restorana i 100 vina iz cijele Hrvatske te 50 POP lokala (slastičarnice, bistroe, wine barove, cantine…), odnosno probrane adrese za sve one koji žele uživati u dobroj hrani, finim vinima i ugodnom ambijentu.

Chef godine
Svečana promocija vodiča bit će dan prije njegova izlaska, u četvrtak 5. travnja u hotelu "Westin". Tada će se održati dodjela prestižnih godišnjih Gault&Millau trofeja hrvatskim chefovima koji su se posebno istaknuli svojim radom i svojom strašću prema kuhanju. Toga dana će se doznati tko će biti prvi hrvatski Gault&Millau Chef godine za 2018.
Francuski Chef Edouard Loubet i chef Ana Roš bit će počasni gosti te gala večere i svečanosti dodjele "kulinarskih Oskara". Dok je Slovenka Ana Roš osvojila titulu najbolje žene chefa na svijetu, chef Edouard Loubet nositelj je najvišeg odličja Gault&Millau: 5 toques - kuharskih kapica. Samo 15 chefova u Francuskoj od 3200 restorana ocijenjenih u G&M vodiču za 2018. dobilo je 5 toques. Edouard Loubet bio je i chef godine Gault&Millau za 2011., a nositelj je i dvije Michelinove zvjezdice.
Uz Chefa godine, na svečanosti će biti proglašeni i Veliki chef sutrašnjice, Chef tradicijske kuhinje, Mladi talent i najbolje POP mjesto.

Atraktivne nagrade
Posebno atraktivne su i Payment Excellence Awards, nove nagrade koje je inicirao Mastercard, s ciljem poticanja uvođenja elektronskih plaćanja u ugostiteljske objekte u Hrvatskoj. Riječ je o nagrađivanju u dodatnoj kategoriji koja se odnosi na mogućnosti plaćanja koje restorani nude. Niz restorana koji su ušli u predselekciju pokazali su visoku razinu izvrsnosti u nuđenju različitih mogućnosti plaćanja pa gosti u njima mogu plaćati brzo, praktično i sigurno svojom preferiranom karticom. Najboljem među restoranima i POP mjestima Mastercard i Gault&Millau dodijelit će Payment Excellence Award, zajedno s novčanim iznosom.

Praktično i sigurno plaćanje
- Turizam se odmiče od klasičnog modela u kojem lokacija, priroda i kultura privlače turiste, a gastronomija i popratni sadržaji dolaze kao dodatni, neobavezni bonus. Tako gastronomski turizam postaje sve jača poluga privlačenja turista, a kada putuju u nove zemlje, turisti će radije trošiti ako je proces plaćanja praktičan i siguran. Zato iniciranjem ove dodatne kategorije koja nagrađuje izvrsnost u nuđenju različitih mogućnosti plaćanja dajemo svoj zalog razvoju turizma u Hrvatskoj - istaknula je Sanja Žigić, direktorica kompanije Mastercard u Hrvatskoj, te dodala da će dio restorana iz vodiča nuditi pogodnosti za plaćanje Mastercard® i Maestro® karticama.
Uz stotinjak hrvatskih chefova i druge ugledne goste, na Gault&Millau Croatia gala eventu sudjelovat će i predsjednik Gault&Millau International Come de Cherisey i legendarni urednik francuskih vodiča Marc Esquerre.

Naslovnica Gastro