Sport Vodeni sportovi

hrvatska sirena

Mitski podvig u svijetu plivanja: Dina je uspjela savladati i valove i meduze i morske pse

hrvatska sirena

Čudesna je ta Dina Levačić. Hrvatska plivačica/maratonka uspjela je savladati i valove i meduze i morske pse i preplivati Molokai kanal u Havajskom otočju dug 42 kilometra za 13 sati i sedam minuta. 

– Iako sam pred start znala s čim se sve mogu suočiti, gotovo sve se i dogodilo. Već nakon prvog kilometra, vjetar je počeo snažno puhati i do samog cilja njegova snaga se nije mijenjala. Valovi su na trenutke prelazili i tri metra, zbog čega je brod s mojom pratnjom morao biti na sigurnoj udaljenosti - počela je priču Dina.

Ipak, nije se dala impresionirati uvjetima na moru pa čak ni kada je upala u “polje meduza”.

– Nakon pet sati plivanja, upala sam u skupinu meduza. To je bio ključni trenutak, odustati ili krenuti dalje? Bolovi su bili snažni i bojala sam se mogu li nastaviti.

Što je presudilo, zašto si nastavila?

– Kajakašica Shelly je tada imala ključnu ulogu, bodrila me toplim, iskrenim riječima kao mama, prskala sprejem da lakše podnosim bol. Njeno iskustvo u ovakvim prilikama je bilo presudno. Povjerovala sam joj i odlučila krenuti dalje, od pića do pića svakih 15 minuta. Iznenadila sam samu sebe, jer me ni ruke ni leđa ništa ni nakon sedam sati plivanja nisu boljela, što mi je dalo dodatno samopouzdanje.

Što te najviše mučilo?

– Bilo je malo problema s mučninom, što nije neočekivano, ali je kratko trajalo jer je uslijedio novi susret s meduzama i time sva bol koja je bila u meni, ostala je zasjenjena novom boli od meduza. Krema, kojom sam se prije starta namazala, onemogućila je ulazak njihovog otrova u moje tijelo i time su reakcije bile manje. Ne želim ni pomisliti, kako bi bilo bez svega toga. Mojoj posadi je ovaj put možda bilo i gore nego meni, vjerujte.

Dolazak na obalu se bližio. Kaiwi kanal se nalazi između otoka Molokai i Oahu na kojem se nalazi najveći havajski grad Honolulu.

– Čim je počelo svitati, novi optimizam se javio u meni. Na horizontu u daljini, između valova, ponekad sam mogla vidjeti svjetlo. No, tada se i morski svijet počeo buditi. Prvo jedan mali morski pas, koji je prošao nezainteresirano pored mene, a nakon toga skupina njih koji vjerovatno idu u “vrtić”.

Kakav je osjećaj plivati pored takvih nemani?

– Adrenalin je porastao, a ja sam pribrana nastavila plivati uz mog kajakaša, koji je vukao uređaj koji odašilje elektromagnetske valove i za mene je to bila sigurna zona. Približavajući se obali, kontra struja je postala sve snažnija, ali zaveslaj po zaveslaj i uspjela sam izaći na obalu.

Preplivati Kaiwi (Molokai) kanal na Havajskom otočju jedan je od mitskih podviga u svijetu daljinskog plivanja. Postala je ukupno tek 65. osoba koja je uspjela preplivati 42 kilometra izuzetno nemirnog mora prepunog meduza i morskih pasa.

Kako je to odradila za odličnih 13 sati i sedam minuta time je postigla drugo najbolje vrijeme među ženama na listi svih onih koje su preplivale navedeni kanal.

Sljedećih nekoliko dana do povratka u Split, preciznije Mravince, provest će na zasluženom odmoru na otoku Oahu. Vraća se s roditeljima u ponedjeljak 3. rujna letom koji dolazi iz Zagreba u Split 22.50 sati. I najaviti, vjerujemo, novi podvig.

Otac Mladen: Posada pratećeg broda bila je savršena

- Posljednji sat pred izlazak na otok Oahu je bio posebno težak zbog odabira mjesta za izlazak iz mora. U tome su je navodili članovi prateće posade iz Honolulua. Inače, posada broda Stelina Maris se pokazala izuzetno profesionalna, zadivili su nas svojim poznavanjem pomorskih vještina.

- Nakon svega, Dina se vratila na navedeni prateći brod, pobrojala mjesta gdje su je opekle meduze i sa smješkom podijelila svoje zadovoljstvo na društvenim mrežama – rekla je Dinin otac Mladen Levačić.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi