Sport Vodeni sportovi

Ni morski psi joj neće stati na put

Solinjanka Dina Levačić sprema se preplivati iscrpljujuću dionicu dugu 34 kilometra: La Manche će biti moj!

Ni morski psi joj neće stati na put

Kada 7. svibnja, točno na dan splitskog zaštitnika sv. Dujma rukom dotakne zid mula pred Lučkom kapetanijom, 21-godišnja Dina Levačić označit će finiš 25-kilometarskog plivačkog maratona. Ako na taj dan ne bude baš pretjeramo veliko jugo, a prognoza navješćuje malo kišice i oblačnost, dionicu od omiškog do splitskog porta trebala bi proći za oko šest sati. Plivat će kraul stilom, i već po iskustvu zna da će između četvrtog i petog sata polako početi osjećati tragove prve krize.

Iza petog sata će je početi boljeti donji dio leđa. Tako je bilo i na argentinskom maratonu, kada su je križa toliko stegla da je tijekom maratona morala popiti nekoliko paketića ibuprofena u prahu. Nije stala ni na kanadskom maratonu dok su je tukli valovi visoki i do tri metra. Tih 25 dalmatinskih kilometara, i da su valovi kao kuća, proći će i zbog još jednog razloga. Počujte kojeg:

- Maraton za Sv. Duju posvećujem solinskoj Udruzi "Moje dijete" i na taj način želim ukazati na probleme djece s posebnim potrebama. Ovaj je maraton način da apeliram na ljude, ukažem na djecu koja traže našu pažnju – kaže Solinjanka Dina, članica KDP-a Split, studentica treće godine Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu.

Pliva od djetinjstva i kaže da uživa u tome. Dok pliva nikada ne razmišlja o tome što se krije u crnim dubinama ispod nje. Ne razmišlja ni kada tuče kilometre u muljevitim američkim jezerima. Ni onda kada oko nje plivaju pirane, doduše ne baš one koje otkidaju prste. Ali da malo gricnu, bocnu kao iglice, to svakako. A ovoga ljeta imat će puno veću muku od tih krvožednih ribica, čeka je osvajanje Trostruke krune. A s tim i noćni maraton na zapadnoj američkoj obali, od otoka Catalina do Los Angelesa. Plivat će po mraku kako bi izbjegla morske pse.

- Ma ne bojim se njih. Neće mi oni ništa. Ali ipak se pliva noću zbog mjera sigurnosti. Ako na ta 34 kilometra sve prođe kako treba, bit ću jedna od 400 osoba koji su od 1927. godine do danas prošli tu relaciju. I prva iz naše zemlje koja će to napraviti. Ovo me ljeto čeka puno posla, a sve počinje 24. lipnja s maratonom oko Manhattana, dionici dugoj 46 kilometara kojom se tradicionalno prolazi ispod 20 newyorkških mostova.

- Ovo se preplivavanje održava pet puta godišnje, a u svakom sudjeluje po 12 plivača. Očekuje se temperatura od oko 16 stupnjeva Celzijevih, a plivat će se bez odijela, samo u najobičnijem kupaćem kostimu. Prođem li, bit ću prva osoba iz naše zemlje koja je to napravila – veli Dina, iznimno strpljiva i mirna djevojka, koja te svoje vrline upravo iskazuje na stručnoj praksi u splitskom Centru za autizam.

A što se krije na kraju trostrukog nadmetanja s kilometrima? Sjećate se kultnog filma "Ispravi se Delfina", koju će u ovom slučaju zaigrati naša Dina? Ide na La Manche i poslije Tonija Pavičića Donkića i pokojnog Veljka Rogošića bit će prva žena iz Hrvatske koja će pokušati osvojiti tu iznimno zahtjevnu, iscrpljujuću, 34 kilometra dugu dionicu.

Koja u konačnici, zbog jakih valova što plivače bacaju daleko izvan rute, bude duga i do 40 kilometara. Spremna je, kaže, za tu utrku, oko sebe ima već dogovorenu ekipu, mamu Željanu, tatu Mladena, obiteljskog prijatelja i ovlaštene osobe iz organizacije, čija će zadaća biti potvrđivanje Dininog preplivavanja kanala. Pitamo je ima li straha?

- Nema. Meni je plivanje gušt. Ja sve te moje kilometre, osvojene dionice držim kao ništa posebno. Tek kada mi priđu ljudi pa mi počnu govoriti – ma čekaj, jesi ti ona šta si ono isplivala, pa kako si uspila, pa kako nađeš snage za tako nešto, onda iz njihovog kuta gledanja shvatim da sam nešto dobro napravila. Pa mi bude drago, ali nekako i neugodno. Volim plivati, plivam cijeli život. Nije me strah mora. Kad počneš rano, ne razmišljaš o onome ispod tebe.

Plivaš jer to voliš. A odustati nećeš ni kad te sve boli, i kad jedva čekaš sjesti, zato šta ne želim odustati. Zašto bi odustala kad znam da to mogu – kaže Dina.


Dignut ćemo kredit

- Ono što Dina dobiva projektom Trostruka kruna nije ništa materijalno. Ona time dobiva samo bogatstvo u duši, i to za cijeli život. Nešto što se neće potrošiti ili nestati. Dina želi ostaviti trag, uz pomoć lokalne zajednice te sponzora ili bez njih, svejedno.

- Ako ta podrška izostane, dignut ćemo kredit, ništa nas neće spriječiti u realizaciji projekta – kaže njezina mama Željana, uz tatu Mladena nezaobilazna karika u organiziranju čitavog ovog sportskog projekta.


SV. Duje pa Amerika

- 7. svibnja na Sv. Duju 25 km od Omiša do Splita, na temperaturi mora od 17 stupnjeva
- 24. lipnja, 46 km maratona oko Manhattana, ispod 20 newyorkških mostova, s 12 plivača, na temperaturi od 16 stupnjeva
- 2. kolovoza, 34 km od otoka Cataline do Los Angelesa, pliva se noću zbog morskih pasa, uz jake morske struje
- između 12. i 18. rujna, kada vrijeme dozvoli, 34 km kanala La Manche na temperaturi mora od 16 stupnjeva

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi