Sport Vodeni sportovi

proširenje

Srbi u regionalnoj vaterpolo ligi: Podići će se kvaliteta i atraktivnost

proširenje
Nakon što su u Šibeniku na sastanku sa čelnicima prvoligaških klubova dobili mišljenje „baze“ oko proširenja regionalne lige i prema istoku, odnosno uključenju najboljih srpskih klubova (Partizan, Crveza zvezda, Radnički, Vojvodina) predstavnici vaterpolskih saveza Hrvatske, Srbije i Crne Gore na sastanku u Beogradu su dogovorili pokretanje regionalne lige koja će krenuti u rujnu ove godine.

Sastanku u Beogradu nazočili su dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza Perica Bukić, glavni tajnik srpskog vaterpolskog saveza Nemanja Marijan, direktor crnogorskog saveza Petar Porobić, dopredsjednik Aleksandar Tičić, te predsjednik skupštine Đuro Marić. Formirana je i radna skupina (u sastavu Marijan, Bukić i Porobić) koja bi za sedam dana trebala krenuti u realizaciju sustava natjecanja.

Riječ je o proširenju regionalne Jadranske lige na najbolje srpske klubove. Za sada je tek sigurno zempljopisno širenje prema Istoku, a u ligi bi tako nastupali kao i do sada hrvatski, crnogorski i jedan slovenski klub, te klubovi iz Srbije. Još uvijek nije definiran točan broj klubova, poznato je kako će sudjelovati najmanje 12, a najviše 16 klubova. Brojka od 12 sudionika u Jadranskoj ligi je i danas, a kako glavnom sponzoru Triglavu ističe ugovor ovo je bio potpuno očekivani potez širenja tržišta kako bi se i u tom segmentu pronašao adekvatan partner zainteresiran za suradnju. Ostaje samo stvar dogovora sa kojom brojkom klubova će se krenuti u novo natjecanje.

Sigurno je međutim da će drugu sezonu 2015/16, igrati 10 najbolje plasiranih klubova iz prve sezone, te dva kluba iz kvalifikacija. Svake će se godine organizirati turniri Final 8 najboljih klubova sudionika, te nove lige u mlađim selekcijama (U-14 i U-16). Liga će imati i svoj Upravni odbor u kojem će biti po tri člana iz Hrvatske i Srbije, dva iz Crne Gore, te po svemu sudeći jednog predstavnika imat će i sponzor lige. Osnovat će se i novo trgovačko društvo i to sa ravnopravnim udjelom sva tri saveza.

Jedan od prioritetnih zadataka bit će posvećena radu marketinga i PR-a zbog čega će svaki savez morati angažirati profesionalce kako bi se pokrio i taj segment koji je do sada u vaterpolu bio na jako niskim granama.

Uključivanje srpskih klubova u ovo natjecanje ponovno će se dobiti na snazi lige, u prvim sezonama Jadranska liga slovila je za najjaču u europskom vaterpolu, no s vremenom zbog financijske krize izgubila je veliki broj igrača i na kvaliteti. Ulaskom igrački jakih klubova iz Srbije ponovno se Jadranska liga (ili kako joj bude određeno novo ime) vraća na vrh europskog klupskog vaterpola.


ROBERT RADICA
FOTO: TONČI PLAZIBAT / CROPIX

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi