StoryEditorOCM

Vršnjaci najstarijeg nogometaša su top treneri današnjice, možete li zamisliti da igraju Gascoigne, Baggio, Caniggia...

Piše Frane Vulas
14. srpnja 2023. - 06:50

Ako za kapetana hrvatske reprezentacije Luku Modrića koji će u rujnu 38. rođendan dočekati nastupajući na najvišem nivou za najslavniji klub svijeta Real Madrid kažu da je pobijedio vrijeme, onda je japanski nogometaš Kazuyoshi Miura pobijedio sve, i vrijeme, i liječnike, logiku, zdrav razum... Bivši nogometaš Dinama je u 56. godini produžio suradnju s portugalskim drugoligašem Oliveirenseom!

Naravno, prije nego se donose zaključci treba uzeti u obzir i neke baš olakotne okolnosti. Ove godine je na travnjaku Miura u ukupno tri nastupa zajedno proveo tek 28 minuta. U Oliveirenseu je zime na posudbi iz japanske Yokohame, kluba koja ima istog japanskog vlasnika. Prošle je godine bio u četvrtoligašu Suzuka Point Gettersima koje je tada vodio njegov stariji brat Yasutoshi. No, svejedno Miura nema miru. Tamo je lani zabio iz igre s 55 godina i 259 dana.

U Dinamo je 1999. stigao kao veteran

Kazu Miura rođen je davne 1967. godine. Seniorsku karijeru po svemu najstariji aktivni nogometaš svijeta (ako govorimo o ozbiljnom nogometu) počeo je 1986. godine. Još 1999. godine nakratko je bio u Dinamu, a od 2000. je prestao igrati za reprezentaciju Japana. Međutim, nikako da prestane s aktivnim igranjem nogometa. A svi se pitaju je li vrime.

Možete li zamisliti da i dan danas nogomet igraju Paul Gascoigne, Roberto Baggio, Claudio Caniggia... Gascoigne već desetljećima javnost zabavlja svojim pijanim ispadima. Izgleda kao starac, ispijenog lica. Nerijetko na fotografijama djeluje kao da ga je izbacila ne poplava nego kakav tsunami. Međutim, Gascoigne je isto godište kao i Miura. Razlika je što je jedan uživao u svim životnim porocima, blagodatima života, a drugi je uglavnom živio sportski. A te 1967. godine rođeni su i spomenuti ‘zlatni repić‘ Baggio, još jedan nogometni boem Caniggia, naši Igor Štimac, Ante Miše koji su igračku karijeru završili prije cca dva desetljeća...

Iste godine proizvodnje kao i Klopp i Allegri

Evo momčadi složene od igrača rođenih 1967. godine u kojoj su gomila davno umirovljenih trkača za loptom koji su isto godište kao i Miura: Bodo Ilgner – Dan Petrescu, Igor Štimac, Mathias Sammer, Gheorghe Popescu – Paul Ince, Andreas Möller, Paul Gascoigne, David Ginola – Roberto Baggio, Claudio Caniggia. Teško je i zamisliti Gascoignea, Ginolu ili Baggia opet na travnjaku. Ali, to nije sve.

Isto godine proizvodnje kao i Miura, rođeni 1967. godine su i treneri Liverpoola i Juventusa Jürgen Klopp i Massimiliano Allegri. Dakle, ovo Miurino čudo je kao da se sada Klopp i Allegri skinu iz odijela (trenerke u slučaju Nijemca) u kopačke i s klupe presele na travnjak! U vrijeme igračke karijere Kloppp je prvo bio napadač pa poslije obrambeni igrač, a Allegri veznjak. Dakle, momčad bi mogla biti složena i nekako otprilike ovako: Bodo Ilgner – Dan Petrescu, Igor Štimac, Mathias Sammer, Jürgen Klopp - Paul Ince, Massimiliano Allegri, Paul Gascoigne, David Ginola – Roberto Baggio, Claudio Caniggia.

Klopp prema medijskim natpisima već lagano gleda i prema završetku trenerske karijere, što će nakon isteka aktualnog ugovora s Liverpoolom koji završava 2026. godine. Allegri je također stari trenerski lisac. Samo po sebi nameće se jedno pitanje. Tko će prije završiti karijeru, Miura igračku ili njegovi vršnjaci Klopp i Allegri trenerske? A ode li Miura onda i u trenere...

image
Masanori Inagaki/The Yomiuri Shimbun Via AFP
image
Lindsey Parnaby/AFP
image
Oli Scarff/AFP
image
Cristina Quicler/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 11:00