stdClass Object ( [id] => 1165030 [title] => Šokirao je cijeli svijet i vratio se iz mrtvih, a iako se jezive scene mogu ponoviti, ne odustaje od onoga što voli [alias] => vratio-se-iz-mrtvih-a-unatoc-tome-sto-mu-srce-ponovno-moze-zastati-ne-odustaje-od-onoga-sto-voli [catid] => 283 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Malo smo šokantnih scena vidjeli na nogometnim terenima proteklih godina koje se mogu usporediti s onom 12. lipnja prošle godine, kada se Christian Eriksen usred utakmice njegove Danske protiv Finske na Europskom prvenstvu srušio na travnjak i ostao nepomično ležati.

Danski veznjak doživio je zastoj srca i liječnici su ga morali oživljavati na terenu dok su gledatelji na Parken Stadionu u Kopenhagenu, ali i milijuni diljem svijeta na čijim se malim ekranima vrtjela ta utakmica, sa strepnjom gledali hoće li jedan od najcjenjenijih veznih igrača u Europi preživjeti.

Eriksen se naposljetku uspio izvući, iako je prema svojim riječima na pet minuta bio mrtav, a nakon incidenta mu je ugrađen implantabilni kardioverter defibrilator, uređaj koji može prepoznati srčani zastoj te u pravom trenutku strujom stimulirati srčani mišić i tako spasiti život njegovom vlasniku.

Danac od tog 12. lipnja nije odigrao nijednu utakmicu, a Inter je u prosincu prošle godine raskinuo ugovor s njim, jer talijanski zakon brani igranje nogometašima s ugrađenim defibrilatorom. No, bez obzira na dramu koju je proživio, 29-godišnji Eriksen nije htio objesiti kopačke o klin, već se odlučio vratiti na nogometne travnjake.

---

image
Danskog veznjaka iznose s terena nakon srčanog zastoja tijekom utakmice s Finskom na Euru
AFP
---

To mu je omogućio Brentford, klub koji je ove sezone ušao u Premier ligu, a koji mu je dao ugovor na šest mjeseci. Eriksena će tamo dočekati Thomas Frank, trener kojeg poznaje još iz mlađih selekcija danske reprezentacije, a na čiju je inicijativu klub i skrenuo od svog uobičajenog pristupa na tržištu, koji se temelji na dovođenju mladih igrača s velikim potencijalom.

Iako povratak profesionalnom nogometu znači veliki rizik za njega, nije toliko čudno što ga to nije pokolebalo u namjeri da nastavi raditi ono što voli, jer riječ je o čovjeku koji od malih nogu gaji fanatičnu ljubav prema nogometu i koji je sve u svom životu podredio najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

Spavao je u krevetu s loptom

Eriksen je rođen u Middelfartu na Valentinovo 1992., a u nogomet se zaljubio već s tri godine, gledajući oca koji je igrao za lokalnu momčad. Christian je svaki slobodni trenutak u danu provodio s loptom, a njegova ljubav prema nogometu “zarazila” je i njegovu tri godine mlađu sestru, Louise, koja je danas također profesionalna nogometašica i reprezentativka Danske

- Spavao je u krevetu s loptom do svoje desete godine. Lopta je bila njegova plišana životinja – rekao je jednom prilikom Thomas Eriksen, Christianov otac.

Eriksen je s 13 godina prešao iz lokalnog Middelfart G&BK-a u Odense, a tamo je ubrzo privukao pažnju mnogih europskih skauta zbog svojih tehničkih sposobnosti, koje velikim dijelom može zahvaliti bjesomučnim treninzima i “gutanjem” videosnimki Francesca Tottija, braće Laudrup i ostalih svojih idola u akciji.

S 15 godina išao je na probe diljem Europe, a posebno se izdvajaju one u Chelseaju, Manchester Unitedu, Barceloni, Real Madridu i Milanu. Chelsea ga je čak dvaput odbio, rekavši njegovu ocu kako je Christian fizički preslab i ne baš toliko dobar, a unatoč ponudama jačih klubova, Eriksen je s ocem na kraju donio odluku da potpiše za Ajax, smatrajući kako mu je bolje razvijati se u Nizozemskoj. Na kraju se pokazalo da bolju odluku nije mogao donijeti.

---

image
Daley Blind, Christian Eriksen i Jan Vertonghen s trofejom prvaka Nizozemske
AFP
---

Ajax je inače kod dovođenja Eriksena prekršio svoje strogo pravilo da nikada ne dovodi mladog igrača prije nego što on odradi probu, a usto je Odenseu platio milijun eura odštete, što nipošto nije bio malen iznos u 2008. godini za 16-godišnjaka. Thomasu je bilo preko glave proba na koje je njegov sin morao ići te je, kada je Ajax iskazao interes, odlučno odbio primisao još jednog Christianovog odlaska na „audiciju”.

„Kopljanici” su na kraju popustili i svejedno odlučili dovesti Eriksena, a to im se itekako isplatilo, jer je Danac igrajući na poziciji „desetke” bio jedan od najvažnijih kotačića Ajaxovog osvajanja titule nizozemskog prvaka 2011. godine, prvog nakon sedam godina suše. Za dansku nacionalnu vrstu debitirao je u ožujku 2010. u prijateljskom susretu s Austrijom, a na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi bio je najmlađi igrač koji je nastupio na turniru.

Danac je i u sljedeće dvije sezone vodio Ajax do naslova prvaka Nizozemske, a onda je odlučio da je došlo vrijeme za nove izazove te je odbio produžiti ugovor. „Kopljanici” su ga stoga na neki način bili prisiljeni prodati, jer bi u protivnom za godinu dana bio slobodan igrač, te su ga u ljeto 2013. pustili u Tottenham za „sitnih” 14 milijuna eura.

---

image
Eriksen je bio najmlađi igrač koji je nastupio na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010.
AFP
---

Uvijek se trudio zadržati poniznost

Eriksen je u šest i pol godina provedenih u Londonu postao istinska zvijezda i okosnica najuspješnije Tottenhamove ekipe u novijoj povijesti, koja je 2019. došla do finala Lige prvaka. Danac je sezonu prije bio uvršten i u najbolju momčad Premier lige, a onda je u ožujku 2019. postao tek drugi igrač u povijesti elitnog razreda engleskog nogometa koji je uspio zabilježiti najmanje 10 asistencija u četiri uzastopne sezone. Prvi kojem je to pošlo za nogom bio je David Beckham.

Ljubav prema asistencijama i „služenju” svojih suigrača Eriksenu je ugradio otac koji ga uvijek upozoravao da treba biti svjestan svog ega i truditi se zadržati poniznost. Također mu je stalno govorio da nogometaš sam ne vrijedi ništa, već da njegovu vrijednost određuje momčad.

Christian ga je slušao te je uvijek držao glavu pognutom i nije se obazirao na komplimente koji su mu već u ranom djetinjstvu počeli dolaziti sa svih strana. Njegovi treneri iz mlađih dana svjedoče da je bez iznimke davao sve od sebe na treninzima i uvijek bio samokritičan.

Glenn Riddersholm, čovjek koji mu je bio izbornik u danskoj selekciji do 17 godina jednom prilikom zna li on uopće zna koliko je dobar.

- Pogledao me u oči i mrtav-hladan rekao: „Da treneru, znam”. I to je ono što ga je razdvajalo od ostalih vršnjaka. Bio je svjestan svega, ali umjesto da dopusti da mu to udari u glavu, on nije pridavao pažnju tome – rekao je Riddersholm.

---

image
Eriksen nakon poraza od Liverpoola u finalu Lige prvaka 2019.
AFP
---

Gotovo je legendarna bila i njegova reakcija kada mu je Martin Jol kao 17-godišnjaku poručio da će debitirati za prvu momčad Ajaxa. Nizozemski trener rekao je da bi mladi igrači na takvu vijest uvijek reagirali s kombinacijom uzbuđenja i nelagode, ali Eriksen mu je bez neke posebne emocije odgovorio:

„Nema problema, igrat ću.”

Maksimalno posvećen nogometu

Eriksen je oduvijek bio introvert i nije puno pričao. Bio je zatvoren u svoj svijet i posvećen tome da bude što bolji u onome što voli raditi, ali mu nikada nije nedostajalo samopouzdanja. Uvijek je bio mentalno jak i znao se nositi sa svakom situacijom na terenu. Nije čak bio ni asocijalan, nizozemski jezik je savladao samo nekoliko mjeseci nakon dolaska u Amsterdam kako bi lakše mogao komunicirati sa suigračima. Jednostavno je imao svoj cilj i njemu bio maksimalno posvećen.

---

image
AFP
---

Ništa drugačije nije bilo ni kada je došao u Englesku. Premier liga smatra se jednom od najzahtjevnijih liga na svijetu, ne samo zbog kvalitete igrača i naglaska na fizičkom segmentu igre, već i zbog izuzetno zgusnutog rasporeda, pogotovo za najjače ekipe koje imaju i europske obveze. Eriksen je toga bio svjestan te je od prvog dana živio kao vojnik.

- Morate se naučiti nositi sa zahtjevima Premier lige, fizički i mentalno, a to sve vrlo teško pada mojoj djevojci. Naravno da bih htio izlaziti vani s njom i njenim prijateljima, ali to je jednostavno nemoguće ako želite uspjeti u Engleskoj – rekao je jednom prilikom Eriksen.

Sabrina Kvist Jensen ipak se s vremenom naviknula na takav život te je još uvijek u vezi s Eriksenom, a šira javnost ju je zapamtila po mučnoj sceni kada je tog umalo kobnog 12. lipnja sišla s tribina na teren i briznula u plač kada je shvatila da Christiana oživljavaju.

---

image
Kapetan Danske Simon Kjaer i vratar Kasper Schmeichel tješe Eriksenovu djevojku, Sabrinu Kvist Jensen
AFP
---

Eriksen je u siječnju 2020. odlučio da je nakon šest i pol godina u Tottenhamu vrijeme za nove izazove te je odbio produžiti ugovor, slično kao i što je to učinio na ljeto 2013. kada je iz Ajaxa stigao u klub iz sjevernog Londona. Uvijek je davao sve od sebe na treninzima i na utakmicama, ali kada je odlučio da je vrijeme za nešto novo, nitko ga nije mogao zadržati. Daniel Levy, predsjednik Tottenhama koji je poznat kao jedan od najtežih pregovarača u svijetu nogometa, tog siječnja je bio prisiljen pustiti Danca u Inter za samo 27 milijuna eura, što je bilo tri puta manje od njegove tadašnje tržišne vrijednosti.

Eriksen se u Interu nije snašao toliko dobro kao u prijašnja dva kluba te je u ukupno 60 nastupa upisao samo osam golova i tri asistencije, iako se mora naglasiti da je bio dio momčadi koja je osvojila „scudetto” nakon devetogodišnje dominacije Juventusa, stoga je ugrađeni defibrilator na neki način samo ubrzao neizbježni rastanak s milanskim klubom.

Novi početak

Eriksen će sada pokušati oživiti svoju karijeru, sedam mjeseci nakon što su liječnici njega oživili na terenu stadiona u Kopenhagenu. Novac koji će zarađivati u Brentfordu, koji ima najmanju budžet u Premier ligi, neće se moći ni usporediti s 10 milijuna eura po sezoni koje je imao u Interu i zbog toga je jasno da su Eriksenovi motivi isključivo oni sportski, kao što su uvijek i bili.

---

image
Veselje u Ajaxovu dresu nakon gola Manchester Cityju u Ligi prvaka (2012.)
AFP
---

Ne trebate biti liječnik da biste shvatili kako igranje profesionalnog nogometa s ugrađenim defibrilatorom, i to u jednoj od fizički najzahtjevnijih liga na svijetu, predstavlja veliki rizik. Prof.dr. Mijo Bergovec, naš kardiolog koji se bavi bolestima srca sportaša, rekao je da sami udarci lopte u njegova prsa i sudari s protivničkim igračima dovode Eriksena u opasnost, dok je dr. Mate Petričević, voditelj splitske kardiokirurgije, objasnio da se Dancu ponovno može dogoditi isto ono što mu se dogodilo 12. lipnja prošle godine. U tom slučaju bi se srčani defibrilator aktivirao, a onda bismo gledali jezive scene kako se Eriksen trza na tlu dok ga njegov unutarnji defibrilator vraća u život.

Eriksen je upoznat sa svim rizicima, ali se svejedno nakon proživljene drame i petominutnog posjeta “onom svijetu” vratio igranju čim je mogao, jer njegova ljubav prema nogometu uvijek je bila jača od svega. A izgleda da je jača i od zdravog razuma.

Ostale tekstove iz serijala 'Više od sporta' pročitajte OVDJE.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => opet će zaigrati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => opet će zaigrati 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-04 11:35:16 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-06 20:06:49 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2022-02-06 20:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 172 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 283 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Ekskluzivne i zanimljive priče o poznatim sportašima. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, poznati sportaši, ekskluzivno [secure] => 0 [page_title] => Više od sporta [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/04\/20779586.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/04\/18158418.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/04\/20779456.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/04\/20779460.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/04\/20779462.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/04\/20779464.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/04\/20779466.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/04\/18160770.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Danskog veznjaka iznose s terena nakon sr\u010danog zastoja tijekom utakmice s Finskom na Euru","Eriksen nakon poraza od Liverpoola u finalu Lige prvaka 2019.","","Veselje u Ajaxovu dresu nakon gola Manchester Cityju u Ligi prvaka (2012.)","Daley Blind, Christian Eriksen i Jan Vertonghen s trofejom prvaka Nizozemske","Eriksen je bio najmla\u0111i igra\u010d koji je nastupio na Svjetskom prvenstvu u Ju\u017enoj Africi 2010.","Kapetan Danske Simon Kjaer i vratar Kasper Schmeichel tje\u0161e Eriksenovu djevojku,\u00a0Sabrinu Kvist Jensen"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_20779586_1920.jpg":"1920x1080","k_20779586_1280.jpg":"1280x1280","k_20779586_1024.jpg":"1024x1024","k_20779586_640.jpg":"640x640","k_20779586_480.jpg":"480x480","k_20779586_340.jpg":"340x340","k_20779586_220.jpg":"220x220","o_20779586_1280.jpg":"1280x852","o_20779586_1024.jpg":"1024x682","o_20779586_640.jpg":"640x426","o_20779586_480.jpg":"480x319","o_20779586_340.jpg":"340x226","o_20779586_220.jpg":"220x146","h_20779586_1280.jpg":"1280x854","h_20779586_1024.jpg":"1024x683","h_20779586_640.jpg":"640x427","h_20779586_480.jpg":"480x320","h_20779586_340.jpg":"340x227","h_20779586_220.jpg":"220x147","pp_20779586_1280.jpg":"1006x1280","pp_20779586_1024.jpg":"805x1024","pp_20779586_640.jpg":"503x640","pp_20779586_480.jpg":"377x480","pp_20779586_340.jpg":"267x340","pp_20779586_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1856x1238","hd_18158418_1920.jpg":"1920x1080","k_18158418_1280.jpg":"1280x1280","k_18158418_1024.jpg":"1024x1024","k_18158418_640.jpg":"640x640","k_18158418_480.jpg":"480x480","k_18158418_340.jpg":"340x340","k_18158418_220.jpg":"220x220","o_18158418_1280.jpg":"1280x853","o_18158418_1024.jpg":"1024x683","o_18158418_640.jpg":"640x426","o_18158418_480.jpg":"480x320","o_18158418_340.jpg":"340x226","o_18158418_220.jpg":"220x146","h_18158418_1280.jpg":"1280x854","h_18158418_1024.jpg":"1024x683","h_18158418_640.jpg":"640x427","h_18158418_480.jpg":"480x320","h_18158418_340.jpg":"340x227","h_18158418_220.jpg":"220x147","pp_18158418_1280.jpg":"1006x1280","pp_18158418_1024.jpg":"805x1024","pp_18158418_640.jpg":"503x640","pp_18158418_480.jpg":"377x480","pp_18158418_340.jpg":"267x340","pp_18158418_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_20779456_1920.jpg":"1920x1080","k_20779456_1280.jpg":"1280x1280","k_20779456_1024.jpg":"1024x1024","k_20779456_640.jpg":"640x640","k_20779456_480.jpg":"480x480","k_20779456_340.jpg":"340x340","k_20779456_220.jpg":"220x220","o_20779456_1280.jpg":"1280x852","o_20779456_1024.jpg":"1024x682","o_20779456_640.jpg":"640x426","o_20779456_480.jpg":"480x319","o_20779456_340.jpg":"340x226","o_20779456_220.jpg":"220x146","h_20779456_1280.jpg":"1280x854","h_20779456_1024.jpg":"1024x683","h_20779456_640.jpg":"640x427","h_20779456_480.jpg":"480x320","h_20779456_340.jpg":"340x227","h_20779456_220.jpg":"220x147","pp_20779456_1280.jpg":"1006x1280","pp_20779456_1024.jpg":"805x1024","pp_20779456_640.jpg":"503x640","pp_20779456_480.jpg":"377x480","pp_20779456_340.jpg":"267x340","pp_20779456_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x709","hd_20779460_1920.jpg":"1920x1080","k_20779460_1280.jpg":"1280x1280","k_20779460_1024.jpg":"1024x1024","k_20779460_640.jpg":"640x640","k_20779460_480.jpg":"480x480","k_20779460_340.jpg":"340x340","k_20779460_220.jpg":"220x220","o_20779460_1280.jpg":"1280x886","o_20779460_1024.jpg":"1024x709","o_20779460_640.jpg":"640x443","o_20779460_480.jpg":"480x332","o_20779460_340.jpg":"340x235","o_20779460_220.jpg":"220x152","h_20779460_1280.jpg":"1280x854","h_20779460_1024.jpg":"1024x683","h_20779460_640.jpg":"640x427","h_20779460_480.jpg":"480x320","h_20779460_340.jpg":"340x227","h_20779460_220.jpg":"220x147","pp_20779460_1280.jpg":"1006x1280","pp_20779460_1024.jpg":"805x1024","pp_20779460_640.jpg":"503x640","pp_20779460_480.jpg":"377x480","pp_20779460_340.jpg":"267x340","pp_20779460_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x634","hd_20779462_1920.jpg":"1920x1080","k_20779462_1280.jpg":"1280x1280","k_20779462_1024.jpg":"1024x1024","k_20779462_640.jpg":"640x640","k_20779462_480.jpg":"480x480","k_20779462_340.jpg":"340x340","k_20779462_220.jpg":"220x220","o_20779462_1280.jpg":"1280x792","o_20779462_1024.jpg":"1024x634","o_20779462_640.jpg":"640x396","o_20779462_480.jpg":"480x297","o_20779462_340.jpg":"340x210","o_20779462_220.jpg":"220x136","h_20779462_1280.jpg":"1280x854","h_20779462_1024.jpg":"1024x683","h_20779462_640.jpg":"640x427","h_20779462_480.jpg":"480x320","h_20779462_340.jpg":"340x227","h_20779462_220.jpg":"220x147","pp_20779462_1280.jpg":"1006x1280","pp_20779462_1024.jpg":"805x1024","pp_20779462_640.jpg":"503x640","pp_20779462_480.jpg":"377x480","pp_20779462_340.jpg":"267x340","pp_20779462_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x626","hd_20779464_1920.jpg":"1920x1080","k_20779464_1280.jpg":"1280x1280","k_20779464_1024.jpg":"1024x1024","k_20779464_640.jpg":"640x640","k_20779464_480.jpg":"480x480","k_20779464_340.jpg":"340x340","k_20779464_220.jpg":"220x220","o_20779464_1280.jpg":"1280x782","o_20779464_1024.jpg":"1024x626","o_20779464_640.jpg":"640x391","o_20779464_480.jpg":"480x293","o_20779464_340.jpg":"340x207","o_20779464_220.jpg":"220x134","h_20779464_1280.jpg":"1280x854","h_20779464_1024.jpg":"1024x683","h_20779464_640.jpg":"640x427","h_20779464_480.jpg":"480x320","h_20779464_340.jpg":"340x227","h_20779464_220.jpg":"220x147","pp_20779464_1280.jpg":"1006x1280","pp_20779464_1024.jpg":"805x1024","pp_20779464_640.jpg":"503x640","pp_20779464_480.jpg":"377x480","pp_20779464_340.jpg":"267x340","pp_20779464_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x653","hd_20779466_1920.jpg":"1920x1080","k_20779466_1280.jpg":"1280x1280","k_20779466_1024.jpg":"1024x1024","k_20779466_640.jpg":"640x640","k_20779466_480.jpg":"480x480","k_20779466_340.jpg":"340x340","k_20779466_220.jpg":"220x220","o_20779466_1280.jpg":"1280x816","o_20779466_1024.jpg":"1024x653","o_20779466_640.jpg":"640x408","o_20779466_480.jpg":"480x306","o_20779466_340.jpg":"340x216","o_20779466_220.jpg":"220x140","h_20779466_1280.jpg":"1280x854","h_20779466_1024.jpg":"1024x683","h_20779466_640.jpg":"640x427","h_20779466_480.jpg":"480x320","h_20779466_340.jpg":"340x227","h_20779466_220.jpg":"220x147","pp_20779466_1280.jpg":"1006x1280","pp_20779466_1024.jpg":"805x1024","pp_20779466_640.jpg":"503x640","pp_20779466_480.jpg":"377x480","pp_20779466_340.jpg":"267x340","pp_20779466_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18160770_1920.jpg":"1920x1080","k_18160770_1280.jpg":"1280x1280","k_18160770_1024.jpg":"1024x1024","k_18160770_640.jpg":"640x640","k_18160770_480.jpg":"480x480","k_18160770_340.jpg":"340x340","k_18160770_220.jpg":"220x220","o_18160770_1280.jpg":"1280x853","o_18160770_1024.jpg":"1024x682","o_18160770_640.jpg":"640x426","o_18160770_480.jpg":"480x320","o_18160770_340.jpg":"340x226","o_18160770_220.jpg":"220x146","h_18160770_1280.jpg":"1280x854","h_18160770_1024.jpg":"1024x683","h_18160770_640.jpg":"640x427","h_18160770_480.jpg":"480x320","h_18160770_340.jpg":"340x227","h_18160770_220.jpg":"220x147","pp_18160770_1280.jpg":"1006x1280","pp_18160770_1024.jpg":"805x1024","pp_18160770_640.jpg":"503x640","pp_18160770_480.jpg":"377x480","pp_18160770_340.jpg":"267x340","pp_18160770_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38162562 Threads: 7 Questions: 7083643011 Slow queries: 3297280 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607987786 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) ) [link] => /sport/vise-od-sporta/vratio-se-iz-mrtvih-a-unatoc-tome-sto-mu-srce-ponovno-moze-zastati-ne-odustaje-od-onoga-sto-voli-1165030 [printLink] => /sport/vise-od-sporta/vratio-se-iz-mrtvih-a-unatoc-tome-sto-mu-srce-ponovno-moze-zastati-ne-odustaje-od-onoga-sto-voli-1165030?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 397795 [name] => Christian Eriksen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => christian-eriksen [link] => /tag/christian-eriksen ) [1] => stdClass Object ( [id] => 492548 [name] => Više od sporta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vise-od-sporta [link] => /tag/vise-od-sporta ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => opet će zaigrati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Šokirao je cijeli svijet i vratio se iz mrtvih, a iako se jezive scene mogu ponoviti, ne odustaje od onoga što voli [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/04/20779586.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/04/20779586.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/04/18158418.jpg [title] => Danskog veznjaka iznose s terena nakon srčanog zastoja tijekom utakmice s Finskom na Euru AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/04/20779456.jpg [title] => Eriksen nakon poraza od Liverpoola u finalu Lige prvaka 2019. AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/04/20779460.jpg [title] => AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/04/20779462.jpg [title] => Veselje u Ajaxovu dresu nakon gola Manchester Cityju u Ligi prvaka (2012.) AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/04/20779464.jpg [title] => Daley Blind, Christian Eriksen i Jan Vertonghen s trofejom prvaka Nizozemske AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/04/20779466.jpg [title] => Eriksen je bio najmlađi igrač koji je nastupio na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/04/18160770.jpg [title] => Kapetan Danske Simon Kjaer i vratar Kasper Schmeichel tješe Eriksenovu djevojku, Sabrinu Kvist Jensen AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Malo smo šokantnih scena vidjeli na nogometnim terenima proteklih godina koje se mogu usporediti s onom 12. lipnja prošle godine, kada se Christian Eriksen usred utakmice njegove Danske protiv Finske na Europskom prvenstvu srušio na travnjak i ostao nepomično ležati.

Danski veznjak doživio je zastoj srca i liječnici su ga morali oživljavati na terenu dok su gledatelji na Parken Stadionu u Kopenhagenu, ali i milijuni diljem svijeta na čijim se malim ekranima vrtjela ta utakmica, sa strepnjom gledali hoće li jedan od najcjenjenijih veznih igrača u Europi preživjeti.

Eriksen se naposljetku uspio izvući, iako je prema svojim riječima na pet minuta bio mrtav, a nakon incidenta mu je ugrađen implantabilni kardioverter defibrilator, uređaj koji može prepoznati srčani zastoj te u pravom trenutku strujom stimulirati srčani mišić i tako spasiti život njegovom vlasniku.

Danac od tog 12. lipnja nije odigrao nijednu utakmicu, a Inter je u prosincu prošle godine raskinuo ugovor s njim, jer talijanski zakon brani igranje nogometašima s ugrađenim defibrilatorom. No, bez obzira na dramu koju je proživio, 29-godišnji Eriksen nije htio objesiti kopačke o klin, već se odlučio vratiti na nogometne travnjake.

---

image
Danskog veznjaka iznose s terena nakon srčanog zastoja tijekom utakmice s Finskom na Euru
AFP
---

To mu je omogućio Brentford, klub koji je ove sezone ušao u Premier ligu, a koji mu je dao ugovor na šest mjeseci. Eriksena će tamo dočekati Thomas Frank, trener kojeg poznaje još iz mlađih selekcija danske reprezentacije, a na čiju je inicijativu klub i skrenuo od svog uobičajenog pristupa na tržištu, koji se temelji na dovođenju mladih igrača s velikim potencijalom.

Iako povratak profesionalnom nogometu znači veliki rizik za njega, nije toliko čudno što ga to nije pokolebalo u namjeri da nastavi raditi ono što voli, jer riječ je o čovjeku koji od malih nogu gaji fanatičnu ljubav prema nogometu i koji je sve u svom životu podredio najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

Spavao je u krevetu s loptom

Eriksen je rođen u Middelfartu na Valentinovo 1992., a u nogomet se zaljubio već s tri godine, gledajući oca koji je igrao za lokalnu momčad. Christian je svaki slobodni trenutak u danu provodio s loptom, a njegova ljubav prema nogometu “zarazila” je i njegovu tri godine mlađu sestru, Louise, koja je danas također profesionalna nogometašica i reprezentativka Danske

- Spavao je u krevetu s loptom do svoje desete godine. Lopta je bila njegova plišana životinja – rekao je jednom prilikom Thomas Eriksen, Christianov otac.

Eriksen je s 13 godina prešao iz lokalnog Middelfart G&BK-a u Odense, a tamo je ubrzo privukao pažnju mnogih europskih skauta zbog svojih tehničkih sposobnosti, koje velikim dijelom može zahvaliti bjesomučnim treninzima i “gutanjem” videosnimki Francesca Tottija, braće Laudrup i ostalih svojih idola u akciji.

S 15 godina išao je na probe diljem Europe, a posebno se izdvajaju one u Chelseaju, Manchester Unitedu, Barceloni, Real Madridu i Milanu. Chelsea ga je čak dvaput odbio, rekavši njegovu ocu kako je Christian fizički preslab i ne baš toliko dobar, a unatoč ponudama jačih klubova, Eriksen je s ocem na kraju donio odluku da potpiše za Ajax, smatrajući kako mu je bolje razvijati se u Nizozemskoj. Na kraju se pokazalo da bolju odluku nije mogao donijeti.

---

image
Daley Blind, Christian Eriksen i Jan Vertonghen s trofejom prvaka Nizozemske
AFP
---

Ajax je inače kod dovođenja Eriksena prekršio svoje strogo pravilo da nikada ne dovodi mladog igrača prije nego što on odradi probu, a usto je Odenseu platio milijun eura odštete, što nipošto nije bio malen iznos u 2008. godini za 16-godišnjaka. Thomasu je bilo preko glave proba na koje je njegov sin morao ići te je, kada je Ajax iskazao interes, odlučno odbio primisao još jednog Christianovog odlaska na „audiciju”.

„Kopljanici” su na kraju popustili i svejedno odlučili dovesti Eriksena, a to im se itekako isplatilo, jer je Danac igrajući na poziciji „desetke” bio jedan od najvažnijih kotačića Ajaxovog osvajanja titule nizozemskog prvaka 2011. godine, prvog nakon sedam godina suše. Za dansku nacionalnu vrstu debitirao je u ožujku 2010. u prijateljskom susretu s Austrijom, a na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi bio je najmlađi igrač koji je nastupio na turniru.

Danac je i u sljedeće dvije sezone vodio Ajax do naslova prvaka Nizozemske, a onda je odlučio da je došlo vrijeme za nove izazove te je odbio produžiti ugovor. „Kopljanici” su ga stoga na neki način bili prisiljeni prodati, jer bi u protivnom za godinu dana bio slobodan igrač, te su ga u ljeto 2013. pustili u Tottenham za „sitnih” 14 milijuna eura.

---

image
Eriksen je bio najmlađi igrač koji je nastupio na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010.
AFP
---

Uvijek se trudio zadržati poniznost

Eriksen je u šest i pol godina provedenih u Londonu postao istinska zvijezda i okosnica najuspješnije Tottenhamove ekipe u novijoj povijesti, koja je 2019. došla do finala Lige prvaka. Danac je sezonu prije bio uvršten i u najbolju momčad Premier lige, a onda je u ožujku 2019. postao tek drugi igrač u povijesti elitnog razreda engleskog nogometa koji je uspio zabilježiti najmanje 10 asistencija u četiri uzastopne sezone. Prvi kojem je to pošlo za nogom bio je David Beckham.

Ljubav prema asistencijama i „služenju” svojih suigrača Eriksenu je ugradio otac koji ga uvijek upozoravao da treba biti svjestan svog ega i truditi se zadržati poniznost. Također mu je stalno govorio da nogometaš sam ne vrijedi ništa, već da njegovu vrijednost određuje momčad.

Christian ga je slušao te je uvijek držao glavu pognutom i nije se obazirao na komplimente koji su mu već u ranom djetinjstvu počeli dolaziti sa svih strana. Njegovi treneri iz mlađih dana svjedoče da je bez iznimke davao sve od sebe na treninzima i uvijek bio samokritičan.

Glenn Riddersholm, čovjek koji mu je bio izbornik u danskoj selekciji do 17 godina jednom prilikom zna li on uopće zna koliko je dobar.

- Pogledao me u oči i mrtav-hladan rekao: „Da treneru, znam”. I to je ono što ga je razdvajalo od ostalih vršnjaka. Bio je svjestan svega, ali umjesto da dopusti da mu to udari u glavu, on nije pridavao pažnju tome – rekao je Riddersholm.

---

image
Eriksen nakon poraza od Liverpoola u finalu Lige prvaka 2019.
AFP
---

Gotovo je legendarna bila i njegova reakcija kada mu je Martin Jol kao 17-godišnjaku poručio da će debitirati za prvu momčad Ajaxa. Nizozemski trener rekao je da bi mladi igrači na takvu vijest uvijek reagirali s kombinacijom uzbuđenja i nelagode, ali Eriksen mu je bez neke posebne emocije odgovorio:

„Nema problema, igrat ću.”

Maksimalno posvećen nogometu

Eriksen je oduvijek bio introvert i nije puno pričao. Bio je zatvoren u svoj svijet i posvećen tome da bude što bolji u onome što voli raditi, ali mu nikada nije nedostajalo samopouzdanja. Uvijek je bio mentalno jak i znao se nositi sa svakom situacijom na terenu. Nije čak bio ni asocijalan, nizozemski jezik je savladao samo nekoliko mjeseci nakon dolaska u Amsterdam kako bi lakše mogao komunicirati sa suigračima. Jednostavno je imao svoj cilj i njemu bio maksimalno posvećen.

---

image
AFP
---

Ništa drugačije nije bilo ni kada je došao u Englesku. Premier liga smatra se jednom od najzahtjevnijih liga na svijetu, ne samo zbog kvalitete igrača i naglaska na fizičkom segmentu igre, već i zbog izuzetno zgusnutog rasporeda, pogotovo za najjače ekipe koje imaju i europske obveze. Eriksen je toga bio svjestan te je od prvog dana živio kao vojnik.

- Morate se naučiti nositi sa zahtjevima Premier lige, fizički i mentalno, a to sve vrlo teško pada mojoj djevojci. Naravno da bih htio izlaziti vani s njom i njenim prijateljima, ali to je jednostavno nemoguće ako želite uspjeti u Engleskoj – rekao je jednom prilikom Eriksen.

Sabrina Kvist Jensen ipak se s vremenom naviknula na takav život te je još uvijek u vezi s Eriksenom, a šira javnost ju je zapamtila po mučnoj sceni kada je tog umalo kobnog 12. lipnja sišla s tribina na teren i briznula u plač kada je shvatila da Christiana oživljavaju.

---

image
Kapetan Danske Simon Kjaer i vratar Kasper Schmeichel tješe Eriksenovu djevojku, Sabrinu Kvist Jensen
AFP
---

Eriksen je u siječnju 2020. odlučio da je nakon šest i pol godina u Tottenhamu vrijeme za nove izazove te je odbio produžiti ugovor, slično kao i što je to učinio na ljeto 2013. kada je iz Ajaxa stigao u klub iz sjevernog Londona. Uvijek je davao sve od sebe na treninzima i na utakmicama, ali kada je odlučio da je vrijeme za nešto novo, nitko ga nije mogao zadržati. Daniel Levy, predsjednik Tottenhama koji je poznat kao jedan od najtežih pregovarača u svijetu nogometa, tog siječnja je bio prisiljen pustiti Danca u Inter za samo 27 milijuna eura, što je bilo tri puta manje od njegove tadašnje tržišne vrijednosti.

Eriksen se u Interu nije snašao toliko dobro kao u prijašnja dva kluba te je u ukupno 60 nastupa upisao samo osam golova i tri asistencije, iako se mora naglasiti da je bio dio momčadi koja je osvojila „scudetto” nakon devetogodišnje dominacije Juventusa, stoga je ugrađeni defibrilator na neki način samo ubrzao neizbježni rastanak s milanskim klubom.

Novi početak

Eriksen će sada pokušati oživiti svoju karijeru, sedam mjeseci nakon što su liječnici njega oživili na terenu stadiona u Kopenhagenu. Novac koji će zarađivati u Brentfordu, koji ima najmanju budžet u Premier ligi, neće se moći ni usporediti s 10 milijuna eura po sezoni koje je imao u Interu i zbog toga je jasno da su Eriksenovi motivi isključivo oni sportski, kao što su uvijek i bili.

---

image
Veselje u Ajaxovu dresu nakon gola Manchester Cityju u Ligi prvaka (2012.)
AFP
---

Ne trebate biti liječnik da biste shvatili kako igranje profesionalnog nogometa s ugrađenim defibrilatorom, i to u jednoj od fizički najzahtjevnijih liga na svijetu, predstavlja veliki rizik. Prof.dr. Mijo Bergovec, naš kardiolog koji se bavi bolestima srca sportaša, rekao je da sami udarci lopte u njegova prsa i sudari s protivničkim igračima dovode Eriksena u opasnost, dok je dr. Mate Petričević, voditelj splitske kardiokirurgije, objasnio da se Dancu ponovno može dogoditi isto ono što mu se dogodilo 12. lipnja prošle godine. U tom slučaju bi se srčani defibrilator aktivirao, a onda bismo gledali jezive scene kako se Eriksen trza na tlu dok ga njegov unutarnji defibrilator vraća u život.

Eriksen je upoznat sa svim rizicima, ali se svejedno nakon proživljene drame i petominutnog posjeta “onom svijetu” vratio igranju čim je mogao, jer njegova ljubav prema nogometu uvijek je bila jača od svega. A izgleda da je jača i od zdravog razuma.

Ostale tekstove iz serijala 'Više od sporta' pročitajte OVDJE.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP
AFP
AFP
Danskog veznjaka iznose s terena nakon srčanog zastoja tijekom utakmice s Finskom na Euru
AFP
Eriksen nakon poraza od Liverpoola u finalu Lige prvaka 2019.
AFP
AFP
Veselje u Ajaxovu dresu nakon gola Manchester Cityju u Ligi prvaka (2012.)
AFP
Daley Blind, Christian Eriksen i Jan Vertonghen s trofejom prvaka Nizozemske
AFP
Eriksen je bio najmlađi igrač koji je nastupio na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010.
AFP
Kapetan Danske Simon Kjaer i vratar Kasper Schmeichel tješe Eriksenovu djevojku, Sabrinu Kvist Jensen
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/vise-od-sporta/vratio-se-iz-mrtvih-a-unatoc-tome-sto-mu-srce-ponovno-moze-zastati-ne-odustaje-od-onoga-sto-voli-1165030 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=308a94f5d16555aaa46499922c1701ede5265a57 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0okirao+je+cijeli+svijet+i+vratio+se+iz+mrtvih%2C+a+iako+se+jezive+scene+mogu+ponoviti%2C+ne+odustaje+od+onoga+%C5%A1to+voli&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fvratio-se-iz-mrtvih-a-unatoc-tome-sto-mu-srce-ponovno-moze-zastati-ne-odustaje-od-onoga-sto-voli-1165030 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fvratio-se-iz-mrtvih-a-unatoc-tome-sto-mu-srce-ponovno-moze-zastati-ne-odustaje-od-onoga-sto-voli-1165030 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => opet će zaigrati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Više od sportaopet će zaigrati

Šokirao je cijeli svijet i vratio se iz mrtvih, a iako se jezive scene mogu ponoviti, ne odustaje od onoga što voli

6. veljače 2022. - 21:04

Malo smo šokantnih scena vidjeli na nogometnim terenima proteklih godina koje se mogu usporediti s onom 12. lipnja prošle godine, kada se Christian Eriksen usred utakmice njegove Danske protiv Finske na Europskom prvenstvu srušio na travnjak i ostao nepomično ležati.

Danski veznjak doživio je zastoj srca i liječnici su ga morali oživljavati na terenu dok su gledatelji na Parken Stadionu u Kopenhagenu, ali i milijuni diljem svijeta na čijim se malim ekranima vrtjela ta utakmica, sa strepnjom gledali hoće li jedan od najcjenjenijih veznih igrača u Europi preživjeti.

Eriksen se naposljetku uspio izvući, iako je prema svojim riječima na pet minuta bio mrtav, a nakon incidenta mu je ugrađen implantabilni kardioverter defibrilator, uređaj koji može prepoznati srčani zastoj te u prav...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 06:14