StoryEditorOCM
Više od sportaotkrivena skulptura

U Labudu pisali monografiju pa iskopali ‘enigmu‘, sad ne znaju koliko je klub star, no 100. rođendan je počeo

Piše Pero Smolčić
29. svibnja 2023. - 10:50

Evo nove sportske pitalice. Koja, čini se, nema točan odgovor. Koliko je star Jedriličarski klub Labud?

Vjerovali smo svi, zajedno s nevjerojatnom flotom labudaša, da je klub osnovan 1924. godine kao jedan od četiri stupa splitskog sporta. Uz Hajduk, Vaterpolski klub Jadran i Veslački klub Gusar. No, rad na monografiji povodom stotog rođendana guran sa strane urednika Maria Stipinovića te iz pera autorice Herci Ganze iskopao je revolucionarne podatke.

- Labud je osnivan od 1921. do 1925. Puno toga će tijekom godine vama biti obznanjeno, kad za oko godinu dana bude izdana monografija ostavljeno će vam biti na razmišljanje kako se klub formirao i kako su ljudi tada razmišljali o jedrenju, kako su doživljavali more i jedrenje - kazao je predsjednik Labuda Žarko Dešković.

- Imali smo sreću da smo u JK Labud imali nekoliko naših članova koji su izdvojili jako puno vremena da se ova skulptura napravi, a mi smo kao uprava odlučili godišnjicu obilježavati tijekom godine dana. U izradi je veliki obol naš član i akademski kipar Dalibor Stošić. Pored njega pomogao je čitav niz drugih ljudi, Leo Kuret koji je bio koordinator, Luka Colnago je rezao skulpturne elemente, Damir Vukić uređivao okoliš... - kazao je Dešković.

image
Joško Šupić/Cropix

Biranim je riječima o autoru spomenika i samoj skulpturi govorio Renato Baretić.

- Najviše se o njemu govori po spomeničkoj plastici, autor dvaju javno izvedenih spomenika, jedan poginulim braniteljima u Okučanima, drugi je u Zagrebu Spomenik žrtvama Holokausta. Njima je zajedničko da podsjećaju i opominju na neki gubitak. Ovo je treći spomenik kojega je Dado napravio, ovdje gubitka nema. On zrcali svih proteklih 99 ili 103, kako ćemo reć‘, prvih 100 godina Labuda. Sva njihova veselja i međusobna nadmetanja i nadmudrivanja. Bitno je da tu prošlost reflektira i idućim generacijama - kazao je Baretić.

image

Autor skulpture Dalibor Stošić

Joško Šupić/Cropix

- Dolazak u Labuda uvijek je bio svečan, sanjao sam uvijek da ovdje imam brod. Uz Labuda vežem uvijek nešto blistavo - kazao je autor skulpture Dalibor Stošić.

Eto, Labud je krenuo s proslavom 100 godina postojanja. Skulpturu je otkrio član Labuda i zamjenik gradonačelnika Splita  Antonio Kuzmanić kao uvertiru u Splitski festival jedrenja koji će se održati u periodu od rujna do listopad ove godine.

image
Joško Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 08:56