stdClass Object ( [id] => 1269117 [title] => Splitu vrijeme curi za priliku stoljeća. Poljska vlada u Krakov je ulila 73 milijuna eura, što čeka Plenković? [alias] => splitu-vrijeme-curi-za-priliku-stoljeca-poljska-vlada-u-krakov-je-ulila-73-milijuna-eura-sto-ceka-plenkovic [catid] => 283 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Početak je srpnja 2023. godine.

U Krakovu, odnosno u regiji Malopoljska, upravo završavaju Europske igre 2023. godine. Odvija se ceremonija zatvaranja Igara, a predstavnici Hrvatske, odnosno Grada Splita, od domaćina preuzimaju zastavu Igara. Oči sportske Europe od tog se dana usmjeravaju prema Splitu, u kojemu će se 2027. održati najveća sportska manifestacija ikad.

Da, veća i od Mediteranskih igara 1979. koje su preporodile Split. Tada je nastupilo 2408 sportaša, a za usporedbu, Europske igre u bjeloruskom Minsku 2019. ugostile su 4082 sportaša, u Krakovu će ih biti i više.

No, ovaj početak teksta zapravo je pogled u budućnost, odnosno jedna od alternativnih budućnosti za Split. Postoji i niz drugih scenarija, u mnogima od njih ovakav se rasplet neće dogoditi. U mnogima od njih Split će ostati u svojoj učmalosti i apartmanizaciji, a ozbiljni infrastrukturni zahvati pričekat će neku drugu, dalju budućnost.

Što se događa s kandidaturom Splita za Europske igre 2027. godine? I kada će se konačno znati idu li Split i Hrvatska po ovaj megaprojekt?

- Nemamo previše vremena, tijekom travnja morali bismo donijeti odluku - šapnuo nam je Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora.

Čelni čovjek hrvatskog sporta baš je jedan od pokretača ovog projekta. Već dugo postoje Azijske igre, kao i Panameričke igre, svojevrsni kontinentalni pandani Olimpijskim igrama. Pa je i Europa odlučila krenuti tim smjerom, a na rasporedu su mnogi novi, moderni sportovi u nastajanju, ali i oni klasični za koje Europske igre nose i određene bodove za plasman na Olimpijske igre. Time imaju i znatnu sportsku težinu, ali posebno predstavljaju mogućnost za infrastrukturni rast sredine koja je domaćin manifestacije.

I? Što se onda čeka sa Splitom? U kojoj je ladici zapeo projekt?

---

image

Priču je pokrenuo Splitski klub olimpijaca u vrijeme kada je na čelu bio Željko Jerkov

Jakov Prkić/Cropix
---

Priču je pokrenuo Splitski klub olimpijaca u vrijeme kada je na čelu bio Željko Jerkov. Baš je naš trofejni košarkaš, kasnije i uspješni poduzetnik, pustio inicijalnu kapsulu i gura ideju, a ona je odmah pala na plodno tlo u Hrvatskom olimpijskom odboru. Priču je prihvatila i nova splitska gradska vlast, posebno je oko projekta angažiran dogradonačelnik Antonio Kuzmanić, pod čijom je ingerencijom sport. Splitski klub olimpijaca - Hrvatski olimpijski odbor - Grad Split... Za konačnu realizaciju kandidature fali četvrti. A to je Vlada Republike Hrvatske.

Projekt je njima na stolu, bez vlade bilo koje zemlje/domaćina nema ni Igara. Vlada potpisuje ugovor o organizaciji s Europskim olimpijskim odborima čije je sjedište u Rimu. Predsjednik EOO-a je Grk Spyros Capralos, upoznat je sa stanjem hrvatske kandidature i strpljivo čeka, ali vrijeme curi. Bio je Capralos već u Splitu, tijekom Europskog vaterpolskog prvenstva u Spaladium Areni. Svidjelo mu se što je vidio.

I sad, čeka se Vlada Andreja Plenkovića. U kuloarima "provijava" informacija u stilu "pa neće Plenković, nakon svega što se događalo između njih, Puljku dati Europske igre".

Je li to razlog čekanja? Nadamo se da nije. Da Split neće (p)ostati žrtva sitnih političkih interesa, osveta, podmetanja. Sjećam se kad je Ivo Baldasar kao član SDP-a postao gradonačelnik, mnogi su konstatirali "napokon, ista vlast u Splitu i Hrvatskoj". Kao, sad će grad procvjetati. A onda se, za oko godinu dana, Baldasar "emancipirao" i ostao sam na pučini. S gradom oko struka tonuo. Nije li sazrelo vrijeme da se politika ujedini, kojih god svjetonazora bila, u korist Splita? Jer Europske igre svakako bi bile benefit za grad.

One nešto i koštaju, ne malo, ali izvori financiranja su mahom izvan gradskog proračuna i to je posebna korist za razvoj grada, kao što je bilo i s Mediteranskim igrama. U Poljskoj je donesen posebni zakon za Europske igre, takozvani "lex specialis", koji je ubrzao sve procedure dovođenja dozvola za potrebe Igara. Ubrzalo je to razvoj grada i regije.

---

image

Koliki je značaj Mediteranskih igara za Split, potvrđuje i činjenica da se svečano obilježavaju obljetnice, tako je 2019. bilo na 40. godišnjicu MIS-a

Jakov Prkić/Cropix
---

Poljska je vlada tako alocirala čak 73,7 milijuna eura kako bi poboljšala infrastrukturu u Krakowu i Malopoljskoj regiji. No, nije riječ o obnovi isključivo sportske infrastrukture. Čak više je uloženo u ostalu infrastrukturu. Tako je 42,2 milijuna eura uloženo u poboljšanje Zakopianke, jedne od najbitnijih prometnica u Poljskoj. U obnovu i poboljšanje sportske infrastrukture uloženo je 31,5 milijuna eura.

Benefite organizacije Europskih igara za Krakov podcrtao je gradonačelnik toga poljskoga grada Jacek Majchrowski.

- Zahvaljujući višemilijunskoj potpori naše Vlade, obnovit ćemo i modernizirati prometnice, konstruirati biciklističke staze. Strateški urbani projekti također su dobili dio potpore.

Witold Kozłowski je na čelu Malopoljske regije, ekvivalent Blaženku Bobanu, prvom čovjeku Splitsko-dalmatinske županije.

- Pomoć za obnovu infrastrukture će koristiti našim stanovnicima u godinama koje dolaze - kazao je Kozłowski.

Čak osam cesta će se produžiti, tri rekonstruirati, dodat će se nova linija tramvaja i poboljšati sustav semafora. Za poboljšanje biciklističkih i pješačkih staza uložit će se 10,5 milijuna eura.

---

image

Zlatko Mateša: Tijekom travnja morali bismo donijeti odluku
 

Nera Šimić/Cropix
---

Ono što se posebno ističe jest da je Krakow, zahvaljujući organizaciji Europskih igara, povukao čak 105 milijuna eura sredstava iz Europske unije za izgradnju novog sustava tramvaja sa 60 novih vozila.

Ovaj multisportski događaj u Krakowu i okolnoj regiji održat će se od 21. lipnja do 2. srpnja, a nastupit će sportaši iz 48 zemalja.

Split i dalje čeka svoj red. Što se čelnika Europskih olimpijskih odbora tiče, prvi smo u redu za domaćinstvo. No, Vlada Andreja Plenkovića treba donijeti odluku i stati iza drugog grada u državi. Ostaje i vidjeti kako bi to operativno funkcioniralo na relaciji grad - županija - država. Kako bi se snašao trolist Andrej Plenković - Blaženko Boban - Ivica Puljak.

Naša je poruka samo da se u interesu razvoja grada osobni i stranački animoziteti zatome. Neka pobijede sport, razum i - Split. Jer na obnovu/rekonstrukciju čekaju i poljudski stadion, Gripe, splitske prometnice...•

---

BROJKE I NOVAC

73,7 milijuna eura - u Krakow i regiju investirala je poljska vlada

42,2 milijuna eura - uloženo u razvoj prometne infrastrukture

31,5 milijuna eura - uloženo u razvoj sportske infrastrukture

---

---

ŠTO BI SE OBNAVLJALO I GRADILO?

Poseban benefit Igara bio bi obnavljanje postojeće sportske infrastrukture i izgradnja novih, jeftinih i korisnih objekata. Nema još detaljnih brojki i konkretnih odluka, no evo što se do sada spominje:

1. Stadion Poljud - Njega obnova ili rekonstrukcija čeka svakako, i bez Igara, ali one bi bile "katalizator" te nužne promjene.

2. Dvorana Gripe - Kompleks dvorana vapi za novim životom, Javna ustanova športski objekti ulaže redovito, no potreban je veći investicijski ulog.

3. Park mladeži - Ideja je da postane pravi atletski stadion, s dvoranom za pripreme tijekom zime.

4. Gimnastička dvorana - Potrebna je sasvim nova.

5. Teniska dvorana - Grad koji je dao brojne teniske velikane nema trajno natkrivene terene, ovo je prilika.

6. Biciklistički centar - Ideja je na rubu grada, ispod Mosora, Srinjine, razviti centar za brdski biciklizam, s pravom infrastrukturom, sport je to koji privlači goste tijekom cijele godine.

7. Taekwondo centar - Ovaj borilački sport postao je zaštitni znak Splita, provlači se i ideja o vrhunskom centru ovog borilačkog sporta.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EUROPSKE IGRE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => EUROPSKE IGRE 2 0 6037 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-01 12:33:11 [created_by] => 3195 [created_by_alias] => Pero Smolčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-01 16:58:50 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-03-01 16:58:50 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 77 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 283 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Ekskluzivne i zanimljive priče o poznatim sportašima. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, poznati sportaši, ekskluzivno [secure] => 0 [page_title] => Više od sporta [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Splitu vrijeme curi za priliku stoljeća. Poljska vlada u Krakov je ulila 73 milijuna eura, što čeka Plenković? [metakey] => Europske igre u Krakovu, andrej plenković, Željko Jerkov, Splitska kandidatura [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/01\/24383550.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/01\/11664240.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/01\/19322300.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/01\/11664238.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/01\/11664208.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/01\/23908103.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ovako je bilo na otvaranju Europskih igara u Minsku, 2019. godine. Kad su mogli Minsk i Bjelorusija, za\u0161to ne bi Split i Hrvatska<\/p>","

Pri\u010du je pokrenuo Splitski klub olimpijaca u vrijeme kada je na \u010delu bio \u017deljko Jerkov<\/p>","

Koliki je zna\u010daj Mediteranskih igara za Split, potvr\u0111uje i \u010dinjenica da se sve\u010dano obilje\u017eavaju obljetnice, tako je 2019. bilo na 40. godi\u0161njicu MIS-a<\/p>","","","

Zlatko Mate\u0161a: Tijekom travnja morali bismo donijeti odluku
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24383550_1920.jpg":"1920x1080","k_24383550_1280.jpg":"1280x1280","k_24383550_1024.jpg":"1024x1024","k_24383550_640.jpg":"640x640","k_24383550_480.jpg":"480x480","k_24383550_340.jpg":"340x340","k_24383550_220.jpg":"220x220","o_24383550_1280.jpg":"1280x853","o_24383550_1024.jpg":"1024x682","o_24383550_640.jpg":"640x426","o_24383550_480.jpg":"480x320","o_24383550_340.jpg":"340x226","o_24383550_220.jpg":"220x146","h_24383550_1280.jpg":"1280x854","h_24383550_1024.jpg":"1024x683","h_24383550_640.jpg":"640x427","h_24383550_480.jpg":"480x320","h_24383550_340.jpg":"340x227","h_24383550_220.jpg":"220x147","pp_24383550_1280.jpg":"1280x1628","pp_24383550_1024.jpg":"1024x1303","pp_24383550_640.jpg":"640x814","pp_24383550_480.jpg":"480x611","pp_24383550_340.jpg":"340x432","pp_24383550_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1164","hd_11664240_1920.jpg":"1920x1080","k_11664240_1280.jpg":"1280x1280","k_11664240_1024.jpg":"1024x1024","k_11664240_640.jpg":"640x640","k_11664240_480.jpg":"480x480","k_11664240_340.jpg":"340x340","k_11664240_220.jpg":"220x220","o_11664240_1280.jpg":"1280x776","o_11664240_1024.jpg":"1024x620","o_11664240_640.jpg":"640x388","o_11664240_480.jpg":"480x291","o_11664240_340.jpg":"340x206","o_11664240_220.jpg":"220x133","h_11664240_1280.jpg":"1280x854","h_11664240_1024.jpg":"1024x683","h_11664240_640.jpg":"640x427","h_11664240_480.jpg":"480x320","h_11664240_340.jpg":"340x227","h_11664240_220.jpg":"220x147","pp_11664240_1280.jpg":"1280x1628","pp_11664240_1024.jpg":"1024x1303","pp_11664240_640.jpg":"640x814","pp_11664240_480.jpg":"480x611","pp_11664240_340.jpg":"340x432","pp_11664240_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1331","hd_19322300_1920.jpg":"1920x1080","k_19322300_1280.jpg":"1280x1280","k_19322300_1024.jpg":"1024x1024","k_19322300_640.jpg":"640x640","k_19322300_480.jpg":"480x480","k_19322300_340.jpg":"340x340","k_19322300_220.jpg":"220x220","o_19322300_1280.jpg":"1280x887","o_19322300_1024.jpg":"1024x709","o_19322300_640.jpg":"640x443","o_19322300_480.jpg":"480x332","o_19322300_340.jpg":"340x235","o_19322300_220.jpg":"220x152","h_19322300_1280.jpg":"1280x854","h_19322300_1024.jpg":"1024x683","h_19322300_640.jpg":"640x427","h_19322300_480.jpg":"480x320","h_19322300_340.jpg":"340x227","h_19322300_220.jpg":"220x147","pp_19322300_1280.jpg":"1280x1628","pp_19322300_1024.jpg":"1024x1303","pp_19322300_640.jpg":"640x814","pp_19322300_480.jpg":"480x611","pp_19322300_340.jpg":"340x432","pp_19322300_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1875x3000","hd_11664238_1920.jpg":"1920x1080","k_11664238_1280.jpg":"1280x1280","k_11664238_1024.jpg":"1024x1024","k_11664238_640.jpg":"640x640","k_11664238_480.jpg":"480x480","k_11664238_340.jpg":"340x340","k_11664238_220.jpg":"220x220","o_11664238_1280.jpg":"1280x2048","o_11664238_1024.jpg":"1024x1638","o_11664238_640.jpg":"640x1024","o_11664238_480.jpg":"480x768","o_11664238_340.jpg":"340x544","o_11664238_220.jpg":"220x352","h_11664238_1280.jpg":"1280x854","h_11664238_1024.jpg":"1024x683","h_11664238_640.jpg":"640x427","h_11664238_480.jpg":"480x320","h_11664238_340.jpg":"340x227","h_11664238_220.jpg":"220x147","pp_11664238_1280.jpg":"1280x1628","pp_11664238_1024.jpg":"1024x1303","pp_11664238_640.jpg":"640x814","pp_11664238_480.jpg":"480x611","pp_11664238_340.jpg":"340x432","pp_11664238_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_11664208_1920.jpg":"1920x1080","k_11664208_1280.jpg":"1280x1280","k_11664208_1024.jpg":"1024x1024","k_11664208_640.jpg":"640x640","k_11664208_480.jpg":"480x480","k_11664208_340.jpg":"340x340","k_11664208_220.jpg":"220x220","o_11664208_1280.jpg":"1280x853","o_11664208_1024.jpg":"1024x682","o_11664208_640.jpg":"640x426","o_11664208_480.jpg":"480x320","o_11664208_340.jpg":"340x226","o_11664208_220.jpg":"220x146","h_11664208_1280.jpg":"1280x854","h_11664208_1024.jpg":"1024x683","h_11664208_640.jpg":"640x427","h_11664208_480.jpg":"480x320","h_11664208_340.jpg":"340x227","h_11664208_220.jpg":"220x147","pp_11664208_1280.jpg":"1280x1628","pp_11664208_1024.jpg":"1024x1303","pp_11664208_640.jpg":"640x814","pp_11664208_480.jpg":"480x611","pp_11664208_340.jpg":"340x432","pp_11664208_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23908103_1920.jpg":"1920x1080","k_23908103_1280.jpg":"1280x1280","k_23908103_1024.jpg":"1024x1024","k_23908103_640.jpg":"640x640","k_23908103_480.jpg":"480x480","k_23908103_340.jpg":"340x340","k_23908103_220.jpg":"220x220","o_23908103_1280.jpg":"1280x853","o_23908103_1024.jpg":"1024x682","o_23908103_640.jpg":"640x426","o_23908103_480.jpg":"480x320","o_23908103_340.jpg":"340x226","o_23908103_220.jpg":"220x146","h_23908103_1280.jpg":"1280x854","h_23908103_1024.jpg":"1024x683","h_23908103_640.jpg":"640x427","h_23908103_480.jpg":"480x320","h_23908103_340.jpg":"340x227","h_23908103_220.jpg":"220x147","pp_23908103_1280.jpg":"1280x1628","pp_23908103_1024.jpg":"1024x1303","pp_23908103_640.jpg":"640x814","pp_23908103_480.jpg":"480x611","pp_23908103_340.jpg":"340x432","pp_23908103_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38088032 Threads: 6 Questions: 7079352303 Slow queries: 3296399 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607880342 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) ) [link] => /sport/vise-od-sporta/splitu-vrijeme-curi-za-priliku-stoljeca-poljska-vlada-u-krakov-je-ulila-73-milijuna-eura-sto-ceka-plenkovic-1269117 [printLink] => /sport/vise-od-sporta/splitu-vrijeme-curi-za-priliku-stoljeca-poljska-vlada-u-krakov-je-ulila-73-milijuna-eura-sto-ceka-plenkovic-1269117?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 707790 [name] => Europske igre u Krakovu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-01 17:59:06 [main_article_id] => 0 [alias] => europske-igre-u-krakovu [link] => /tag/europske-igre-u-krakovu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 291508 [name] => Andrej Plenković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrej-plenkovic [link] => /tag/andrej-plenkovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 362951 [name] => Željko Jerkov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljko-jerkov [link] => /tag/zeljko-jerkov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 707791 [name] => Splitska kandidatura [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-01 17:59:06 [main_article_id] => 0 [alias] => splitska-kandidatura [link] => /tag/splitska-kandidatura ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EUROPSKE IGRE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitu vrijeme curi za priliku stoljeća. Poljska vlada u Krakov je ulila 73 milijuna eura, što čeka Plenković? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3195 [name] => Pero Smolčić [username] => pero-smol-i [email] => pero-smol-i@sd.hr [password] => $2y$10$Ep9mQMfY3oaEHDia2kpqAuZZPVpfAJ/QVSjyMhhwFrVP1nQ9lDmV2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/pero-smolcic-3195 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1713 [gender] => m [description] => [image] => 1713.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1713.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/01/24383550.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Ovako je bilo na otvaranju Europskih igara u Minsku, 2019. godine. Kad su mogli Minsk i Bjelorusija, zašto ne bi Split i Hrvatska

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/01/24383550.jpg [title] =>

Ovako je bilo na otvaranju Europskih igara u Minsku, 2019. godine. Kad su mogli Minsk i Bjelorusija, zašto ne bi Split i Hrvatska

Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/01/11664240.jpg [title] =>

Priču je pokrenuo Splitski klub olimpijaca u vrijeme kada je na čelu bio Željko Jerkov

Jakov Prkić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/01/19322300.jpg [title] =>

Koliki je značaj Mediteranskih igara za Split, potvrđuje i činjenica da se svečano obilježavaju obljetnice, tako je 2019. bilo na 40. godišnjicu MIS-a

Jakov Prkić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/01/11664238.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/01/11664208.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/01/23908103.jpg [title] =>

Zlatko Mateša: Tijekom travnja morali bismo donijeti odluku
 

Nera Šimić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Početak je srpnja 2023. godine.

U Krakovu, odnosno u regiji Malopoljska, upravo završavaju Europske igre 2023. godine. Odvija se ceremonija zatvaranja Igara, a predstavnici Hrvatske, odnosno Grada Splita, od domaćina preuzimaju zastavu Igara. Oči sportske Europe od tog se dana usmjeravaju prema Splitu, u kojemu će se 2027. održati najveća sportska manifestacija ikad.

Da, veća i od Mediteranskih igara 1979. koje su preporodile Split. Tada je nastupilo 2408 sportaša, a za usporedbu, Europske igre u bjeloruskom Minsku 2019. ugostile su 4082 sportaša, u Krakovu će ih biti i više.

No, ovaj početak teksta zapravo je pogled u budućnost, odnosno jedna od alternativnih budućnosti za Split. Postoji i niz drugih scenarija, u mnogima od njih ovakav se rasplet neće dogoditi. U mnogima od njih Split će ostati u svojoj učmalosti i apartmanizaciji, a ozbiljni infrastrukturni zahvati pričekat će neku drugu, dalju budućnost.

Što se događa s kandidaturom Splita za Europske igre 2027. godine? I kada će se konačno znati idu li Split i Hrvatska po ovaj megaprojekt?

- Nemamo previše vremena, tijekom travnja morali bismo donijeti odluku - šapnuo nam je Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora.

Čelni čovjek hrvatskog sporta baš je jedan od pokretača ovog projekta. Već dugo postoje Azijske igre, kao i Panameričke igre, svojevrsni kontinentalni pandani Olimpijskim igrama. Pa je i Europa odlučila krenuti tim smjerom, a na rasporedu su mnogi novi, moderni sportovi u nastajanju, ali i oni klasični za koje Europske igre nose i određene bodove za plasman na Olimpijske igre. Time imaju i znatnu sportsku težinu, ali posebno predstavljaju mogućnost za infrastrukturni rast sredine koja je domaćin manifestacije.

I? Što se onda čeka sa Splitom? U kojoj je ladici zapeo projekt?

---

image

Priču je pokrenuo Splitski klub olimpijaca u vrijeme kada je na čelu bio Željko Jerkov

Jakov Prkić/Cropix
---

Priču je pokrenuo Splitski klub olimpijaca u vrijeme kada je na čelu bio Željko Jerkov. Baš je naš trofejni košarkaš, kasnije i uspješni poduzetnik, pustio inicijalnu kapsulu i gura ideju, a ona je odmah pala na plodno tlo u Hrvatskom olimpijskom odboru. Priču je prihvatila i nova splitska gradska vlast, posebno je oko projekta angažiran dogradonačelnik Antonio Kuzmanić, pod čijom je ingerencijom sport. Splitski klub olimpijaca - Hrvatski olimpijski odbor - Grad Split... Za konačnu realizaciju kandidature fali četvrti. A to je Vlada Republike Hrvatske.

Projekt je njima na stolu, bez vlade bilo koje zemlje/domaćina nema ni Igara. Vlada potpisuje ugovor o organizaciji s Europskim olimpijskim odborima čije je sjedište u Rimu. Predsjednik EOO-a je Grk Spyros Capralos, upoznat je sa stanjem hrvatske kandidature i strpljivo čeka, ali vrijeme curi. Bio je Capralos već u Splitu, tijekom Europskog vaterpolskog prvenstva u Spaladium Areni. Svidjelo mu se što je vidio.

I sad, čeka se Vlada Andreja Plenkovića. U kuloarima "provijava" informacija u stilu "pa neće Plenković, nakon svega što se događalo između njih, Puljku dati Europske igre".

Je li to razlog čekanja? Nadamo se da nije. Da Split neće (p)ostati žrtva sitnih političkih interesa, osveta, podmetanja. Sjećam se kad je Ivo Baldasar kao član SDP-a postao gradonačelnik, mnogi su konstatirali "napokon, ista vlast u Splitu i Hrvatskoj". Kao, sad će grad procvjetati. A onda se, za oko godinu dana, Baldasar "emancipirao" i ostao sam na pučini. S gradom oko struka tonuo. Nije li sazrelo vrijeme da se politika ujedini, kojih god svjetonazora bila, u korist Splita? Jer Europske igre svakako bi bile benefit za grad.

One nešto i koštaju, ne malo, ali izvori financiranja su mahom izvan gradskog proračuna i to je posebna korist za razvoj grada, kao što je bilo i s Mediteranskim igrama. U Poljskoj je donesen posebni zakon za Europske igre, takozvani "lex specialis", koji je ubrzao sve procedure dovođenja dozvola za potrebe Igara. Ubrzalo je to razvoj grada i regije.

---

image

Koliki je značaj Mediteranskih igara za Split, potvrđuje i činjenica da se svečano obilježavaju obljetnice, tako je 2019. bilo na 40. godišnjicu MIS-a

Jakov Prkić/Cropix
---

Poljska je vlada tako alocirala čak 73,7 milijuna eura kako bi poboljšala infrastrukturu u Krakowu i Malopoljskoj regiji. No, nije riječ o obnovi isključivo sportske infrastrukture. Čak više je uloženo u ostalu infrastrukturu. Tako je 42,2 milijuna eura uloženo u poboljšanje Zakopianke, jedne od najbitnijih prometnica u Poljskoj. U obnovu i poboljšanje sportske infrastrukture uloženo je 31,5 milijuna eura.

Benefite organizacije Europskih igara za Krakov podcrtao je gradonačelnik toga poljskoga grada Jacek Majchrowski.

- Zahvaljujući višemilijunskoj potpori naše Vlade, obnovit ćemo i modernizirati prometnice, konstruirati biciklističke staze. Strateški urbani projekti također su dobili dio potpore.

Witold Kozłowski je na čelu Malopoljske regije, ekvivalent Blaženku Bobanu, prvom čovjeku Splitsko-dalmatinske županije.

- Pomoć za obnovu infrastrukture će koristiti našim stanovnicima u godinama koje dolaze - kazao je Kozłowski.

Čak osam cesta će se produžiti, tri rekonstruirati, dodat će se nova linija tramvaja i poboljšati sustav semafora. Za poboljšanje biciklističkih i pješačkih staza uložit će se 10,5 milijuna eura.

---

image

Zlatko Mateša: Tijekom travnja morali bismo donijeti odluku
 

Nera Šimić/Cropix
---

Ono što se posebno ističe jest da je Krakow, zahvaljujući organizaciji Europskih igara, povukao čak 105 milijuna eura sredstava iz Europske unije za izgradnju novog sustava tramvaja sa 60 novih vozila.

Ovaj multisportski događaj u Krakowu i okolnoj regiji održat će se od 21. lipnja do 2. srpnja, a nastupit će sportaši iz 48 zemalja.

Split i dalje čeka svoj red. Što se čelnika Europskih olimpijskih odbora tiče, prvi smo u redu za domaćinstvo. No, Vlada Andreja Plenkovića treba donijeti odluku i stati iza drugog grada u državi. Ostaje i vidjeti kako bi to operativno funkcioniralo na relaciji grad - županija - država. Kako bi se snašao trolist Andrej Plenković - Blaženko Boban - Ivica Puljak.

Naša je poruka samo da se u interesu razvoja grada osobni i stranački animoziteti zatome. Neka pobijede sport, razum i - Split. Jer na obnovu/rekonstrukciju čekaju i poljudski stadion, Gripe, splitske prometnice...•

---

BROJKE I NOVAC

73,7 milijuna eura - u Krakow i regiju investirala je poljska vlada

42,2 milijuna eura - uloženo u razvoj prometne infrastrukture

31,5 milijuna eura - uloženo u razvoj sportske infrastrukture

---

---

ŠTO BI SE OBNAVLJALO I GRADILO?

Poseban benefit Igara bio bi obnavljanje postojeće sportske infrastrukture i izgradnja novih, jeftinih i korisnih objekata. Nema još detaljnih brojki i konkretnih odluka, no evo što se do sada spominje:

1. Stadion Poljud - Njega obnova ili rekonstrukcija čeka svakako, i bez Igara, ali one bi bile "katalizator" te nužne promjene.

2. Dvorana Gripe - Kompleks dvorana vapi za novim životom, Javna ustanova športski objekti ulaže redovito, no potreban je veći investicijski ulog.

3. Park mladeži - Ideja je da postane pravi atletski stadion, s dvoranom za pripreme tijekom zime.

4. Gimnastička dvorana - Potrebna je sasvim nova.

5. Teniska dvorana - Grad koji je dao brojne teniske velikane nema trajno natkrivene terene, ovo je prilika.

6. Biciklistički centar - Ideja je na rubu grada, ispod Mosora, Srinjine, razviti centar za brdski biciklizam, s pravom infrastrukturom, sport je to koji privlači goste tijekom cijele godine.

7. Taekwondo centar - Ovaj borilački sport postao je zaštitni znak Splita, provlači se i ideja o vrhunskom centru ovog borilačkog sporta.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Nera Šimić/Cropix
Afp

Ovako je bilo na otvaranju Europskih igara u Minsku, 2019. godine. Kad su mogli Minsk i Bjelorusija, zašto ne bi Split i Hrvatska

Jakov Prkić/Cropix

Priču je pokrenuo Splitski klub olimpijaca u vrijeme kada je na čelu bio Željko Jerkov

Jakov Prkić/Cropix

Koliki je značaj Mediteranskih igara za Split, potvrđuje i činjenica da se svečano obilježavaju obljetnice, tako je 2019. bilo na 40. godišnjicu MIS-a

Nera Šimić/Cropix

Zlatko Mateša: Tijekom travnja morali bismo donijeti odluku
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/vise-od-sporta/splitu-vrijeme-curi-za-priliku-stoljeca-poljska-vlada-u-krakov-je-ulila-73-milijuna-eura-sto-ceka-plenkovic-1269117 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=143ec7a924ec5058858145b30ddb062de11ac712 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitu+vrijeme+curi+za+priliku+stolje%C4%87a.+Poljska+vlada+u+Krakov+je+ulila+73+milijuna+eura%2C+%C5%A1to+%C4%8Deka+Plenkovi%C4%87%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fsplitu-vrijeme-curi-za-priliku-stoljeca-poljska-vlada-u-krakov-je-ulila-73-milijuna-eura-sto-ceka-plenkovic-1269117 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fsplitu-vrijeme-curi-za-priliku-stoljeca-poljska-vlada-u-krakov-je-ulila-73-milijuna-eura-sto-ceka-plenkovic-1269117 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EUROPSKE IGRE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Više od sportaEUROPSKE IGRE

Splitu vrijeme curi za priliku stoljeća. Poljska vlada u Krakov je ulila 73 milijuna eura, što čeka Plenković?

Piše Pero Smolčić
1. ožujka 2023. - 17:58
Ovako je bilo na otvaranju Europskih igara u Minsku, 2019. godine. Kad su mogli Minsk i Bjelorusija, zašto ne bi Split i HrvatskaAfp

Početak je srpnja 2023. godine.

U Krakovu, odnosno u regiji Malopoljska, upravo završavaju Europske igre 2023. godine. Odvija se ceremonija zatvaranja Igara, a predstavnici Hrvatske, odnosno Grada Splita, od domaćina preuzimaju zastavu Igara. Oči sportske Europe od tog se dana usmjeravaju prema Splitu, u kojemu će se 2027. održati najveća sportska manifestacija ikad.

Da, veća i od Mediteranskih igara 1979. koje su preporodile Split. Tada je nastupilo 2408 sportaša, a za usporedbu, Europske igre u bjeloruskom Minsku 2019. ugostile su 4082 sportaša, u Krakovu će ih biti i više.

No, ovaj početak teksta zapravo je pogled u budućnost, odnosno jedna od alternativnih budućnosti za Split. Postoji i niz drugih scenarija, u mnogima od njih ovakav se rasplet neće dogoditi. U mnogima od nj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 09:32