stdClass Object ( [id] => 630857 [title] => S 11 godina svjedočio je ubojstvu svog suigrača, promijenio je ime da bi širio ljubav, a zbog tučnjave je ostao bez pet milijuna dolara [alias] => s-11-godina-svjedocio-je-ubojstvu-svog-suigraca-promijenio-je-ime-da-bi-sirio-ljubav-a-zbog-tucnjave-je-ostao-bez-pet-milijuna-dolara-ovo-je-prica-o-39-pandinom-prijatelju-39-ekscentriku-i-meceni [catid] => 283 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Koliko ste puta slušajući o nekom sportašu čuli komentar 'šteta talenta'? Junak današnje priče jedan je od onih na koje se taj komentar može najbolje primijeniti.

Ron Artest rođen je u Queensu 13. studenog 1979. godine, a od djetinjstva je pokazivao ogroman talent za košarku. Teren je dijelio s po nekoliko godina starijim igračima kojima je uspješno parirao i svakome tko ga je gledao bilo je potpuno jasno - ovom mladiću samo je nebo granica.

UBOJSTVO PRIJATELJA

Događaj koji će ga obilježiti za cijeli život dogodio se 1991. godine. Artest je, s nepunih 12 godina, sudjelovao na jednom košarkaškom turniru u New Yorku. Na terenu je zaiskrilo, a 11-godišnji dječak svjedočio je sceni koju nikada nitko ne bi trebao vidjeti. A najmanje dijete. Tučnjava je brzo eskalirala, a igrač protivničke momčadi otkinuo je nogu od stola i njome probo Artestovog suigrača koji je ubrzo preminuo na terenu. Nesretni mladi košarkaš koji je preminuo bio je 19- godišnji Lloyd Newton, a njegova je smrt očvrsnula Artesta.

- Otkinuli su taj komad drveta, bacili prema njemu, a on je prošao ravno kroz njegovo srce. Umro je na terenu, a mene je naučilo da moram igrati čvrsto, rekao je Artest godinama poslije.

Oporavivši se od traume, nastavio je pokazivati svu raskoš svog talenta. Odlične partije u srednjoj školi osigurale su mu odlazak na prestižno sveučilište St.John`s na kojemu je studirao matematiku i vodio svoju momčad do plasmana među osam najboljih sveučilišta 1999. godine. Sjajne igre nisu prošle nezamijećeno i Artest se odlučio prijaviti na NBA draft i započeti avanturu, po mnogočemu jedinstvenu u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

DOLAZAK U NBA

Kao šesnaesti izbor prve runde izabrali su ga Chicago Bullsi. Slavna momčad koja je između 1991. i 1998. osvojila šest naslova prvaka NBA lige ušla je u novu eru. Otišli su Jordan, Pippen, Rodman, Kukoč i svi ostali značajni igrači, a Artest je bio jedan od novih mladih lavova koji su trebali franšizu održati u vrhu.

Usprkos velikim očekivanjima od redizajnirane momčadi, Bullsi u dvije i pol godine koliko je Artest tamo proveo nisu uspjeli postati momčad koja nekome može pomrsiti račune, a jedna od rijetkih svijetlih točaka njegovog boravka u Chicagu bilo je njegovo uvrštavanje u drugu petorku rookie momčadi. Ključnim, za razvoj njegove karijere, pokazat će se odluka kluba da Artesta pošalje u Indianu u sklopu velike razmjene između Bullsa i Pacersa.

No, osim sjajne košarke na parketima diljem Amerike, Artest je počeo pokazivati i ono po čemu će ga ljubitelji košarke ipak više pamtiti nego po igračkom umijeću. Neobuzdani karakter, koji je donekle uspio držati ukroćenim, sve je više pokazivao svoju crnu stranu.

---

image
Reuters
---

U sezonu 2002/03. krenuo je sjajno. Polako je izrastao u jednog od najboljih obrambenih igrača lige, napadački doprinos također nije bio zanemariv, ali temperament je kad tad morao izaći na površinu. Prvi veći incident na terenu zabilježen je 27. siječnja 2003. godine kada se na mrtvo ime posvađao s legendarnim Patom Rileyjem. Naravno, da je na tome stalo, danas možda uopće ne bismo njemu posvećivali ovaj tekst.

Odlučio se Artest nakon Rileyja obračunati i s publikom koja je glasno negodovala zbog njegovog ponašanja. Umjesto da se smiri i ode na klupu, Artest im je izgovorio stvari koje zaista nisu primjerene za naše stranice i rukom im pokazao što o njima misli. Zbog svog je ponašanja dobio suspenziju u trajanju od četiri utakmice, a liga je dobila novu zvijezdu. I na terenu i van njega.

Iduće je sezone Artest igrao košarku života. Bilježio je više od 18 poena te gotovo šest skokova i četiri asistencije po utakmici, a osim dobrih napadačkih brojki, navijače je oduševljavao fantastičnom obranom. Sezona iz snova donijela mu je nastup na All Star utakmici, a kruna je bila nagrada za najboljeg obrambenog igrača lige 2004. godine i uvrštenje u treću petorku lige.

NAJPOZNATIJA TUČNJAVA U POVIJESTI LIGE I REKORDNA KAZNA

Činilo se da je divljanje iza njega, a onda se dogodio jedan od najvećih skandala u povijesti NBA lige. 19. studenog 2004. godine dogodila se najpoznatija tučnjava u ligi, a glavni akter bio je, pogađate, upravo Artest. Njegovi Pacersi vodili su u Detroitu 97:82 protiv Pistonsa 45.9 sekundi do kraja utakmice, a Artest je napravio izuzetno grub prekršaj nad centrom Detroita Benom Wallaceom udarivši ga s leđa po glavi dok je Wallace išao na polaganje.

Wallace, koji je i sam bio poznat kao čvrst igrač, nije mu ostao dužan. Samo par trenutaka bilo je dovoljno za eskalaciju sukoba na terenu u koju su se umiješali brojni igrači obaju momčadi. Igrači su se nekako smirili i činilo se da će situacija ostati pod kontrolom. No, da tako ne bude pobrinuo se navijač domaćih John Green koji je Artesta pogodio bocom pića. Artest je potpuno izgubio živce i utrčao na tribinu i krenuo tući navijača za kojeg je mislio da ga je pogodio.

U pitanju je bio krivi navijač, ali koga je više bilo briga. Ostatak publike krenuo je također gađati Artesta svim raspoloživim predmetima, a u tučnjavu su se uključili i drugi igrači. Uzalud su pokušali smiriti podivljalog Artesta koji je išao od navijača do navijača tražeći pravdu. Velik broj njih utrčalo je na teren pa je Artest i prilikom pokušaja proboja do svlačionice upadao u nove tučnjave.

---

---

Epilog nezapamćenog incidenta bio je nevjerojatan. Artest je suspendiran na rekordnu kaznu u trajanju od 86 utakmica, rekord koji do danas nitko nije skinuo, a pitanje je što bi netko morao napraviti da dobije dužu suspenziju. Osim toga, izgubio je i gotovo pet milijuna dolara zajamčenih bogatim ugovorom, dobio je godinu dana zatvora uvjetno, a morao je i odraditi 60 sati u dobrotvorne svrhe.

---

image
Reuters
---

PAD NA DNO I POVRATAK NA VRH

Kazna je prošla, ali bilo je sasvim jasno da za Artesta u Indiani nema budućnosti. 2006. godine zamijenili su ga Peđom Stojakovićem, zvijezdom Sacramenta, a njegov ionako poljuljan ugled, bio je na najnižim granama od dolaska u NBA ligu.

Dvije i pol godine u Sacramentu, čini se, dobro su utjecale na Artesta. I dalje mu se tu i tamo znao dogoditi histerični ispad pa je čak i proveo 10 dana u zatvoru zbog nasilničkog ponašanja, ali na terenu je uživao u povjerenju trenera i suigrača pa je bilježio rekordne brojke u karijeri. Iako je igrao možda i bolje nego je bio slučaj u Indiani ipak nije zaigrao na All Star utakmicama, vjerojatno kao dio kazne za incident o kojem smo pisali poviše.

S vraćenom reputacijom fantastičnog igrača, Artest je, nakon jedne sezone u Houstonu, potpisao za Los Angeles Lakerse s kojima će doživjeti drugi zvjezdani trenutak karijere.

Došavši u fantastičnu momčad, Artest više nije bio igrač od kojeg su se očekivale velike brojke. Postao je važan dio rotacije momčadi predvođene Kobejem Bryantom, jednim od najboljih košarkaša svih vremena. Radeći takozvani 'prljavi posao' za momčad, u premijernoj sezoni u Lakersima, Artest je stigao do naslova prvaka. Kao važan kotačić u momčadi Phila Jacksona dao je velik obol u osvajanju, pokazat će se, za sada posljednjeg naslova Lakersa.

'BEZUVJETNA LJUBAV PREMA SVIM BIĆIMA I MIR U SVIJETU'

Titulom prvaka završavamo priču o Ronu Artestu, a na scenu stupa Metta World Peace. Tko je sad taj, pitate se. Pa to vam je zapravo ista osoba. Artest je 2011. još jednom cijelom svijetu pokazao o kakvom se ekscentriku radi promijenivši ime želeći na taj način, kako je sam rekao, inspirirati i zbližiti mlade diljem cijelog svijeta.

---

image
Reuters
---

No, ako ste mislili da je time došao kraj ekscentričnim ispadima, prevarili ste se. Za vrijeme igranja u Kini 2014. godine jako je zavolio pande i ponovno odlučio promijeniti ime. Da bi malenim pandama dokazao svoju privrženost želio se nazvati The Pandas Friend. Taj mu je zahtjev ipak odbijen pa ga i danas znamo kao Metta World Peacea.

I dok mu je vjera u svjetski mir i ljubav prema pandama sve više rasla, izvedbe na terenu bile su sve lošije. Igračka slava polako je blijedila, a put ga je osim u Kinu vodio u New York i Italiju da bi veliku karijeru okončao u Lakersima 2017.

Slava koju mu je donijela košarka reflektirala se i na njegovu obitelj. Artestova bivša supruga Kimsha, s kojom ima troje djece, bila je dio prve sezona reality showa Basketball Wives: LA, ali je brzo nakon početka odustala od snimanja jer joj se koncept nije svidio, čime je pokazala da je puno razumnija od svog bivšeg supruga.

Da voli biti u centru pozornosti, Artest je nastavio dokazivati i nakon igračke karijere. Sudjelovao je u Big Brotheru slavnih ličnosti, nerijetko gostuje u raznim talk-showovima, bio je dio američkog Plesa sa zvijezdama, a može se ustvrditi da mu sva ta pozornost na koncu godi. Artest je danas trener u razvojnoj momčadi Los Angeles Lakersa i radi na razvoju igrača, a već dugo nije bio na stupcima crne kronike.

---

image
Reuters
---

Istaknimo za kraj još da se osim nevjerojatnih ispada po kojima će ga svi pamtiti, u Ronu Artestu krije veliki dobrotvor. Tijekom karijere, a i nakon nje donirao je ogromne svote novca u dobrotvorne svrhe, a posebno je fokusiran na važnost mentalnog zdravlja o kojemu nerijetko priča u svojim nastupima.

Kako bilo, Ron Artest ili Metta World Peace, kako vam draže, zaista je jedinstvena pojava u povijesti košarke. Genijalac čiju su karijeru zasjenili incidenti i rekordne kazne ostat će ljubiteljima ove igre u dugom sjećanju, a teško je vjerovati da će se u vremenu koje je pred nama i koje traži potpuno drugačije ponašanje, ikada više pojaviti ovako osebujna ličnost.

Ostale tekstove iz serijala 'Više od sporta' pročitajte OVDJE.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => više od sporta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => više od sporta 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2019-10-31 14:38:03 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Toni Perković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-01-22 18:24:29 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2019-10-31 19:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9731 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 283 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Ekskluzivne i zanimljive priče o poznatim sportašima. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, poznati sportaši, ekskluzivno [secure] => 0 [page_title] => Više od sporta [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2019\/10\/31\/12063046.jpg","\/images\/slike\/2019\/10\/31\/12678264.jpg","\/images\/slike\/2019\/10\/31\/12678266.jpg","\/images\/slike\/2019\/10\/31\/12678268.jpg","\/images\/slike\/2019\/10\/31\/12678270.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Reuters","Reuters","Reuters","Reuters","Reuters"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1414","k_12063046_1280.jpg":"1280x1280","k_12063046_1024.jpg":"1024x1024","k_12063046_640.jpg":"640x640","k_12063046_480.jpg":"480x480","k_12063046_340.jpg":"340x340","k_12063046_220.jpg":"220x220","o_12063046_1280.jpg":"1280x942","o_12063046_1024.jpg":"1024x754","o_12063046_640.jpg":"640x471","o_12063046_480.jpg":"480x353","o_12063046_340.jpg":"340x250","o_12063046_220.jpg":"220x162","h_12063046_1280.jpg":"1280x854","h_12063046_1024.jpg":"1024x683","h_12063046_640.jpg":"640x427","h_12063046_480.jpg":"480x320","h_12063046_340.jpg":"340x227","h_12063046_220.jpg":"220x147","pp_12063046_1280.jpg":"1006x1280","pp_12063046_1024.jpg":"805x1024","pp_12063046_640.jpg":"503x640","pp_12063046_480.jpg":"377x480","pp_12063046_340.jpg":"267x340","pp_12063046_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1257","k_12678264_1280.jpg":"1280x1280","k_12678264_1024.jpg":"1024x1024","k_12678264_640.jpg":"640x640","k_12678264_480.jpg":"480x480","k_12678264_340.jpg":"340x340","k_12678264_220.jpg":"220x220","o_12678264_1280.jpg":"1280x838","o_12678264_1024.jpg":"1024x670","o_12678264_640.jpg":"640x419","o_12678264_480.jpg":"480x314","o_12678264_340.jpg":"340x222","o_12678264_220.jpg":"220x144","h_12678264_1280.jpg":"1280x854","h_12678264_1024.jpg":"1024x683","h_12678264_640.jpg":"640x427","h_12678264_480.jpg":"480x320","h_12678264_340.jpg":"340x227","h_12678264_220.jpg":"220x147","pp_12678264_1280.jpg":"1006x1280","pp_12678264_1024.jpg":"805x1024","pp_12678264_640.jpg":"503x640","pp_12678264_480.jpg":"377x480","pp_12678264_340.jpg":"267x340","pp_12678264_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1484","k_12678266_1280.jpg":"1280x1280","k_12678266_1024.jpg":"1024x1024","k_12678266_640.jpg":"640x640","k_12678266_480.jpg":"480x480","k_12678266_340.jpg":"340x340","k_12678266_220.jpg":"220x220","o_12678266_1280.jpg":"1280x989","o_12678266_1024.jpg":"1024x791","o_12678266_640.jpg":"640x494","o_12678266_480.jpg":"480x371","o_12678266_340.jpg":"340x262","o_12678266_220.jpg":"220x170","h_12678266_1280.jpg":"1280x854","h_12678266_1024.jpg":"1024x683","h_12678266_640.jpg":"640x427","h_12678266_480.jpg":"480x320","h_12678266_340.jpg":"340x227","h_12678266_220.jpg":"220x147","pp_12678266_1280.jpg":"1006x1280","pp_12678266_1024.jpg":"805x1024","pp_12678266_640.jpg":"503x640","pp_12678266_480.jpg":"377x480","pp_12678266_340.jpg":"267x340","pp_12678266_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1391","k_12678268_1280.jpg":"1280x1280","k_12678268_1024.jpg":"1024x1024","k_12678268_640.jpg":"640x640","k_12678268_480.jpg":"480x480","k_12678268_340.jpg":"340x340","k_12678268_220.jpg":"220x220","o_12678268_1280.jpg":"1280x927","o_12678268_1024.jpg":"1024x741","o_12678268_640.jpg":"640x463","o_12678268_480.jpg":"480x347","o_12678268_340.jpg":"340x246","o_12678268_220.jpg":"220x159","h_12678268_1280.jpg":"1280x854","h_12678268_1024.jpg":"1024x683","h_12678268_640.jpg":"640x427","h_12678268_480.jpg":"480x320","h_12678268_340.jpg":"340x227","h_12678268_220.jpg":"220x147","pp_12678268_1280.jpg":"1006x1280","pp_12678268_1024.jpg":"805x1024","pp_12678268_640.jpg":"503x640","pp_12678268_480.jpg":"377x480","pp_12678268_340.jpg":"267x340","pp_12678268_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_12678270_1280.jpg":"1280x1280","k_12678270_1024.jpg":"1024x1024","k_12678270_640.jpg":"640x640","k_12678270_480.jpg":"480x480","k_12678270_340.jpg":"340x340","k_12678270_220.jpg":"220x220","o_12678270_1280.jpg":"1280x853","o_12678270_1024.jpg":"1024x682","o_12678270_640.jpg":"640x426","o_12678270_480.jpg":"480x320","o_12678270_340.jpg":"340x226","o_12678270_220.jpg":"220x146","h_12678270_1280.jpg":"1280x854","h_12678270_1024.jpg":"1024x683","h_12678270_640.jpg":"640x427","h_12678270_480.jpg":"480x320","h_12678270_340.jpg":"340x227","h_12678270_220.jpg":"220x147","pp_12678270_1280.jpg":"1006x1280","pp_12678270_1024.jpg":"805x1024","pp_12678270_640.jpg":"503x640","pp_12678270_480.jpg":"377x480","pp_12678270_340.jpg":"267x340","pp_12678270_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38565846 Threads: 4 Questions: 7109463492 Slow queries: 3304067 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608652736 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/vise-od-sporta/s-11-godina-svjedocio-je-ubojstvu-svog-suigraca-promijenio-je-ime-da-bi-sirio-ljubav-a-zbog-tucnjave-je-ostao-bez-pet-milijuna-dolara-ovo-je-prica-o-39-pandinom-prijatelju-39-ekscentriku-i-meceni-630857 [printLink] => /sport/vise-od-sporta/s-11-godina-svjedocio-je-ubojstvu-svog-suigraca-promijenio-je-ime-da-bi-sirio-ljubav-a-zbog-tucnjave-je-ostao-bez-pet-milijuna-dolara-ovo-je-prica-o-39-pandinom-prijatelju-39-ekscentriku-i-meceni-630857?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 518669 [name] => Ron Artest [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ron-artest [link] => /tag/ron-artest ) [1] => stdClass Object ( [id] => 518670 [name] => Metta World Peace [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => metta-world-peace [link] => /tag/metta-world-peace ) [2] => stdClass Object ( [id] => 492548 [name] => Više od sporta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vise-od-sporta [link] => /tag/vise-od-sporta ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => više od sporta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => S 11 godina svjedočio je ubojstvu svog suigrača, promijenio je ime da bi širio ljubav, a zbog tučnjave je ostao bez pet milijuna dolara [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-20-16-05-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/10/31/12063046.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Reuters [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/10/31/12063046.jpg [title] => Reuters ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/10/31/12678264.jpg [title] => Reuters ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/10/31/12678266.jpg [title] => Reuters ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/10/31/12678268.jpg [title] => Reuters ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/10/31/12678270.jpg [title] => Reuters ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Koliko ste puta slušajući o nekom sportašu čuli komentar 'šteta talenta'? Junak današnje priče jedan je od onih na koje se taj komentar može najbolje primijeniti.

Ron Artest rođen je u Queensu 13. studenog 1979. godine, a od djetinjstva je pokazivao ogroman talent za košarku. Teren je dijelio s po nekoliko godina starijim igračima kojima je uspješno parirao i svakome tko ga je gledao bilo je potpuno jasno - ovom mladiću samo je nebo granica.

UBOJSTVO PRIJATELJA

Događaj koji će ga obilježiti za cijeli život dogodio se 1991. godine. Artest je, s nepunih 12 godina, sudjelovao na jednom košarkaškom turniru u New Yorku. Na terenu je zaiskrilo, a 11-godišnji dječak svjedočio je sceni koju nikada nitko ne bi trebao vidjeti. A najmanje dijete. Tučnjava je brzo eskalirala, a igrač protivničke momčadi otkinuo je nogu od stola i njome probo Artestovog suigrača koji je ubrzo preminuo na terenu. Nesretni mladi košarkaš koji je preminuo bio je 19- godišnji Lloyd Newton, a njegova je smrt očvrsnula Artesta.

- Otkinuli su taj komad drveta, bacili prema njemu, a on je prošao ravno kroz njegovo srce. Umro je na terenu, a mene je naučilo da moram igrati čvrsto, rekao je Artest godinama poslije.

Oporavivši se od traume, nastavio je pokazivati svu raskoš svog talenta. Odlične partije u srednjoj školi osigurale su mu odlazak na prestižno sveučilište St.John`s na kojemu je studirao matematiku i vodio svoju momčad do plasmana među osam najboljih sveučilišta 1999. godine. Sjajne igre nisu prošle nezamijećeno i Artest se odlučio prijaviti na NBA draft i započeti avanturu, po mnogočemu jedinstvenu u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

DOLAZAK U NBA

Kao šesnaesti izbor prve runde izabrali su ga Chicago Bullsi. Slavna momčad koja je između 1991. i 1998. osvojila šest naslova prvaka NBA lige ušla je u novu eru. Otišli su Jordan, Pippen, Rodman, Kukoč i svi ostali značajni igrači, a Artest je bio jedan od novih mladih lavova koji su trebali franšizu održati u vrhu.

Usprkos velikim očekivanjima od redizajnirane momčadi, Bullsi u dvije i pol godine koliko je Artest tamo proveo nisu uspjeli postati momčad koja nekome može pomrsiti račune, a jedna od rijetkih svijetlih točaka njegovog boravka u Chicagu bilo je njegovo uvrštavanje u drugu petorku rookie momčadi. Ključnim, za razvoj njegove karijere, pokazat će se odluka kluba da Artesta pošalje u Indianu u sklopu velike razmjene između Bullsa i Pacersa.

No, osim sjajne košarke na parketima diljem Amerike, Artest je počeo pokazivati i ono po čemu će ga ljubitelji košarke ipak više pamtiti nego po igračkom umijeću. Neobuzdani karakter, koji je donekle uspio držati ukroćenim, sve je više pokazivao svoju crnu stranu.

---

image
Reuters
---

U sezonu 2002/03. krenuo je sjajno. Polako je izrastao u jednog od najboljih obrambenih igrača lige, napadački doprinos također nije bio zanemariv, ali temperament je kad tad morao izaći na površinu. Prvi veći incident na terenu zabilježen je 27. siječnja 2003. godine kada se na mrtvo ime posvađao s legendarnim Patom Rileyjem. Naravno, da je na tome stalo, danas možda uopće ne bismo njemu posvećivali ovaj tekst.

Odlučio se Artest nakon Rileyja obračunati i s publikom koja je glasno negodovala zbog njegovog ponašanja. Umjesto da se smiri i ode na klupu, Artest im je izgovorio stvari koje zaista nisu primjerene za naše stranice i rukom im pokazao što o njima misli. Zbog svog je ponašanja dobio suspenziju u trajanju od četiri utakmice, a liga je dobila novu zvijezdu. I na terenu i van njega.

Iduće je sezone Artest igrao košarku života. Bilježio je više od 18 poena te gotovo šest skokova i četiri asistencije po utakmici, a osim dobrih napadačkih brojki, navijače je oduševljavao fantastičnom obranom. Sezona iz snova donijela mu je nastup na All Star utakmici, a kruna je bila nagrada za najboljeg obrambenog igrača lige 2004. godine i uvrštenje u treću petorku lige.

NAJPOZNATIJA TUČNJAVA U POVIJESTI LIGE I REKORDNA KAZNA

Činilo se da je divljanje iza njega, a onda se dogodio jedan od najvećih skandala u povijesti NBA lige. 19. studenog 2004. godine dogodila se najpoznatija tučnjava u ligi, a glavni akter bio je, pogađate, upravo Artest. Njegovi Pacersi vodili su u Detroitu 97:82 protiv Pistonsa 45.9 sekundi do kraja utakmice, a Artest je napravio izuzetno grub prekršaj nad centrom Detroita Benom Wallaceom udarivši ga s leđa po glavi dok je Wallace išao na polaganje.

Wallace, koji je i sam bio poznat kao čvrst igrač, nije mu ostao dužan. Samo par trenutaka bilo je dovoljno za eskalaciju sukoba na terenu u koju su se umiješali brojni igrači obaju momčadi. Igrači su se nekako smirili i činilo se da će situacija ostati pod kontrolom. No, da tako ne bude pobrinuo se navijač domaćih John Green koji je Artesta pogodio bocom pića. Artest je potpuno izgubio živce i utrčao na tribinu i krenuo tući navijača za kojeg je mislio da ga je pogodio.

U pitanju je bio krivi navijač, ali koga je više bilo briga. Ostatak publike krenuo je također gađati Artesta svim raspoloživim predmetima, a u tučnjavu su se uključili i drugi igrači. Uzalud su pokušali smiriti podivljalog Artesta koji je išao od navijača do navijača tražeći pravdu. Velik broj njih utrčalo je na teren pa je Artest i prilikom pokušaja proboja do svlačionice upadao u nove tučnjave.

---

---

Epilog nezapamćenog incidenta bio je nevjerojatan. Artest je suspendiran na rekordnu kaznu u trajanju od 86 utakmica, rekord koji do danas nitko nije skinuo, a pitanje je što bi netko morao napraviti da dobije dužu suspenziju. Osim toga, izgubio je i gotovo pet milijuna dolara zajamčenih bogatim ugovorom, dobio je godinu dana zatvora uvjetno, a morao je i odraditi 60 sati u dobrotvorne svrhe.

---

image
Reuters
---

PAD NA DNO I POVRATAK NA VRH

Kazna je prošla, ali bilo je sasvim jasno da za Artesta u Indiani nema budućnosti. 2006. godine zamijenili su ga Peđom Stojakovićem, zvijezdom Sacramenta, a njegov ionako poljuljan ugled, bio je na najnižim granama od dolaska u NBA ligu.

Dvije i pol godine u Sacramentu, čini se, dobro su utjecale na Artesta. I dalje mu se tu i tamo znao dogoditi histerični ispad pa je čak i proveo 10 dana u zatvoru zbog nasilničkog ponašanja, ali na terenu je uživao u povjerenju trenera i suigrača pa je bilježio rekordne brojke u karijeri. Iako je igrao možda i bolje nego je bio slučaj u Indiani ipak nije zaigrao na All Star utakmicama, vjerojatno kao dio kazne za incident o kojem smo pisali poviše.

S vraćenom reputacijom fantastičnog igrača, Artest je, nakon jedne sezone u Houstonu, potpisao za Los Angeles Lakerse s kojima će doživjeti drugi zvjezdani trenutak karijere.

Došavši u fantastičnu momčad, Artest više nije bio igrač od kojeg su se očekivale velike brojke. Postao je važan dio rotacije momčadi predvođene Kobejem Bryantom, jednim od najboljih košarkaša svih vremena. Radeći takozvani 'prljavi posao' za momčad, u premijernoj sezoni u Lakersima, Artest je stigao do naslova prvaka. Kao važan kotačić u momčadi Phila Jacksona dao je velik obol u osvajanju, pokazat će se, za sada posljednjeg naslova Lakersa.

'BEZUVJETNA LJUBAV PREMA SVIM BIĆIMA I MIR U SVIJETU'

Titulom prvaka završavamo priču o Ronu Artestu, a na scenu stupa Metta World Peace. Tko je sad taj, pitate se. Pa to vam je zapravo ista osoba. Artest je 2011. još jednom cijelom svijetu pokazao o kakvom se ekscentriku radi promijenivši ime želeći na taj način, kako je sam rekao, inspirirati i zbližiti mlade diljem cijelog svijeta.

---

image
Reuters
---

No, ako ste mislili da je time došao kraj ekscentričnim ispadima, prevarili ste se. Za vrijeme igranja u Kini 2014. godine jako je zavolio pande i ponovno odlučio promijeniti ime. Da bi malenim pandama dokazao svoju privrženost želio se nazvati The Pandas Friend. Taj mu je zahtjev ipak odbijen pa ga i danas znamo kao Metta World Peacea.

I dok mu je vjera u svjetski mir i ljubav prema pandama sve više rasla, izvedbe na terenu bile su sve lošije. Igračka slava polako je blijedila, a put ga je osim u Kinu vodio u New York i Italiju da bi veliku karijeru okončao u Lakersima 2017.

Slava koju mu je donijela košarka reflektirala se i na njegovu obitelj. Artestova bivša supruga Kimsha, s kojom ima troje djece, bila je dio prve sezona reality showa Basketball Wives: LA, ali je brzo nakon početka odustala od snimanja jer joj se koncept nije svidio, čime je pokazala da je puno razumnija od svog bivšeg supruga.

Da voli biti u centru pozornosti, Artest je nastavio dokazivati i nakon igračke karijere. Sudjelovao je u Big Brotheru slavnih ličnosti, nerijetko gostuje u raznim talk-showovima, bio je dio američkog Plesa sa zvijezdama, a može se ustvrditi da mu sva ta pozornost na koncu godi. Artest je danas trener u razvojnoj momčadi Los Angeles Lakersa i radi na razvoju igrača, a već dugo nije bio na stupcima crne kronike.

---

image
Reuters
---

Istaknimo za kraj još da se osim nevjerojatnih ispada po kojima će ga svi pamtiti, u Ronu Artestu krije veliki dobrotvor. Tijekom karijere, a i nakon nje donirao je ogromne svote novca u dobrotvorne svrhe, a posebno je fokusiran na važnost mentalnog zdravlja o kojemu nerijetko priča u svojim nastupima.

Kako bilo, Ron Artest ili Metta World Peace, kako vam draže, zaista je jedinstvena pojava u povijesti košarke. Genijalac čiju su karijeru zasjenili incidenti i rekordne kazne ostat će ljubiteljima ove igre u dugom sjećanju, a teško je vjerovati da će se u vremenu koje je pred nama i koje traži potpuno drugačije ponašanje, ikada više pojaviti ovako osebujna ličnost.

Ostale tekstove iz serijala 'Više od sporta' pročitajte OVDJE.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Reuters Reuters Reuters Reuters Reuters
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/vise-od-sporta/s-11-godina-svjedocio-je-ubojstvu-svog-suigraca-promijenio-je-ime-da-bi-sirio-ljubav-a-zbog-tucnjave-je-ostao-bez-pet-milijuna-dolara-ovo-je-prica-o-39-pandinom-prijatelju-39-ekscentriku-i-meceni-630857 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8782321b3eb880c38f7d8d6650bb51976d1c4d1c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=S+11+godina+svjedo%C4%8Dio+je+ubojstvu+svog+suigra%C4%8Da%2C+promijenio+je+ime+da+bi+%C5%A1irio+ljubav%2C+a+zbog+tu%C4%8Dnjave+je+ostao+bez+pet+milijuna+dolara&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fs-11-godina-svjedocio-je-ubojstvu-svog-suigraca-promijenio-je-ime-da-bi-sirio-ljubav-a-zbog-tucnjave-je-ostao-bez-pet-milijuna-dolara-ovo-je-prica-o-39-pandinom-prijatelju-39-ekscentriku-i-meceni-630857 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fs-11-godina-svjedocio-je-ubojstvu-svog-suigraca-promijenio-je-ime-da-bi-sirio-ljubav-a-zbog-tucnjave-je-ostao-bez-pet-milijuna-dolara-ovo-je-prica-o-39-pandinom-prijatelju-39-ekscentriku-i-meceni-630857 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => više od sporta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
Više od sportaviše od sporta

S 11 godina svjedočio je ubojstvu svog suigrača, promijenio je ime da bi širio ljubav, a zbog tučnjave je ostao bez pet milijuna dolara

Piše Toni Perković
31. listopada 2019. - 20:30

Koliko ste puta slušajući o nekom sportašu čuli komentar 'šteta talenta'? Junak današnje priče jedan je od onih na koje se taj komentar može najbolje primijeniti.

Ron Artest rođen je u Queensu 13. studenog 1979. godine, a od djetinjstva je pokazivao ogroman talent za košarku. Teren je dijelio s po nekoliko godina starijim igračima kojima je uspješno parirao i svakome tko ga je gledao bilo je potpuno jasno - ovom mladiću samo je nebo granica.

UBOJSTVO PRIJATELJA

Događaj koji će ga obilježiti za cijeli život dogodio se 1991. godine. Artest je, s nepunih 12 godina, sudjelovao na jednom košarkaškom turniru u New Yorku. Na terenu je zaiskrilo, a 11-godišnji dječak svjedočio je sceni koju nikada nitko ne bi trebao vidjeti. A najmanje dijete. Tučnjava je brzo eskalirala, a igrač pro...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 22:16