StoryEditorOCM
Više od sportaSRETNA NOVA

Petra se borila za goli život, provalnik ju je izrezao nožem, othrvala se smrti i sad joj se dogodilo ono najljepše

Piše Marko Bilić
6. siječnja 2024. - 09:21

Život nikome nije ravna crta, ide to gore-dolje, up and down, na krivulji života svi imamo uspona i padova. Klišejizirano, nakon kiše dolazi sunce. I obrnuto. Ko da je Vakula smislio i zapisao ovu narodnu mudrost.

Ni u životu Petre Kvitove baš ništa nije u ravnoj crti. Niti blizu. Kod nje je sve ekstremno. Pozitiva ili negativa, svejedno. Sve kod nje je globalna vijest.

Pa se tako ovih dana bespućima interneta nemilo vrti, klika, šejra i komentira Petrina objava da je - trudna. Da ona i suprug Jiri Vanek, inače njezin trener, čekaju bebu. Najsretniji dan dogodit će se ovoga ljeta, veselu vijest 33-godišnja Čehinja objavila je prvog dana ove godine. Postat će majka. Ima li boljeg načina otvoriti godinu?

Život jedne od najboljih svjetskih tenisačica opet piše lijepe stranice. Nakon što joj je visio o niti prije sedam godina. Kada je nožem, u njenom domu u Češkoj, napao 33-godišnji Radim Zondra.

Lik nije znao da je Petra u stanu. Ušao je pretvarajući se da je domar iz službe za održavanje zgrade, narodski rečeno lažno se predstavio kao vodoinstalater.

- Zamolio me da pustim toplu vodu i u tom trenutku sam na vratu osjetila nož. Zgrabila sam nož s obje ruke, oštrica mi se zabila u lijevu. Borila sam se, kada sam pala na pod krvi je bila posvuda – svjedočila je Kvitova o stravičnom napadu, borbi na život i smrt s napadačem.

Tražila je spas, pokušala dohvatiti mobitel, ali...

- Nisam uspjela. Svladao me. Pitala sam ga želi li novac. Pitao me ‘koliko imam‘. Rekla sam da imam 10.000 kruna. Pristao je, uzeo novac i pobjegao. Odmah sam pozvala policiju i hitnu pomoć.

Rasjekao joj je četiri prsta lijeve ruke, one kojom igra. Operacija je trajala četiri sata, liječnici su morali povezati presječene tetive kako bi joj spasili prste.

Napadač je dobio osam godina zatvora.

Napad se dogodio u prosincu 2016. godine. Teniski svijet bio je zgrožen, malo tko je vjerovao u povratak Kvitove na sportske terene. Njoj je tih dana to bilo najmanje važno, preživjela je napad nožem, tešku operaciju, trebalo je vremena da "vrijeme učini svoje". Da sve to potisne negdje duboko u podsvijest, da preboli, postane jača od mučnih scena u svojoj memoriji, da nađe mir.

I našla ga je. Pronašla je novu životnu snagu, baš u onome što radi najbolje, a to je tenis, pronašla je novi motiv. Vratila se reketu pola godine poslije, nisu to više bili onako sjajni rezultati kao prije napada, ali sama činjenica da se vratila – njena je najveća pobjeda. Teško ostvarena.

Bila je Petra druga tenisačica svijeta, dvostruka je osvajačica Wimbledona (2011., 2014.) i Fed Cupa, no, povratak na stare staze slave nije bio lak. Ipak, uspjela se vratiti u Top 10. Trenutno je 17. reket svijeta, ali karijera će opet - na čekanje!

- Na prvi dan 2024. godine želim vam poželjeti sretnu novu godinu i podijeliti s vama radosnu vijest: Jiri i ja ćemo ovog ljeta poželjeti dobrodošlicu bebi u našu obitelj – objavila je na svom Instagram profilu.

Jiri Vanek je također bio tenisač, najbolji renking mu je 74., trener je Kvitovoj, svoju romansu okrunili su vjenčanjem u srpnju prošle godine.

- Iako ću propustiti putovanje u Australiju i natjecanje u sportu koji volim i igram, radujem se što ću vrijeme provoditi kod kuće pripremajući se za novo uzbudljivo poglavlje u našim životima – poručila je.

A tih "uzbudljivih poglavlja" bilo je napretek u njenom životu. Teniski uspjesi, osvojeni Wimbledoni i drugi turniri, napad nožem kojega je jedva preživjela, vjenčanje... i sad će postati mama.

Ništa u životu Petre Kvitove nije u ravnoj crti.

Borila se za vlastiti život, a sada je stvorila jedan novi.

image
Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:45