stdClass Object ( [id] => 1107135 [title] => On je tragični junak engleskog nogometa čiji su talent zasjenile ovisnosti o alkoholu, drogi i svemu ostalome na što se čovjek može ‘navući‘ [alias] => on-je-tragicni-junak-engleskog-nogometa-ciji-je-talent-zasjenila-ovisnost-o-alkoholu-drogi-i-svemu-ostalome-te-uistinu-bizarne-nepodopstine [catid] => 283 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Europsko prvenstvo 1996. bilo je prvo veliko natjecanje na koje se Hrvatska plasirala, a održalo se u kolijevci nogometa – Engleskoj. Pjesma „Three Lions (Football's Coming Home)” benda „Baddiel, Skinner and the Lightning Seeds” dodatno je izazvala uzbuđenje i ulila nadu među otočkom javnosti da će trofej najbolje momčadi Europe zaista otići u ruke Gordog Albiona.

No, Engleska je ispala na jedanaesterce od Njemačke u polufinalu, a jedan od ključnih igrača domaćina na tom turniru bio je Paul Gascoigne. Englezi su i na ovom Euru jedni od domaćina, a na Wembleyju će se odigrati i oba polufinala te finale. Zbog toga se mlada zvijezda Gordog Albiona, Phil Foden, odlučio na frizuru koju je proslavio legendarni „Gazza” i na taj način probudio taj duh Engleske 1996., koja je ostala bez finala kada je njen sadašnji izbornik Gareth Southgate promašio jedanaesterac u polufinalu.

A Gazza je, osim po ogromnom talentu i nogometnom umijeću, ostao poznat i po svom nestašnom karakteru zbog kojeg se tijekom života nalazio u zaista nevjerojatnim situacijama. S obzirom na to da je njegova nogometna priča već dobro poznata, mi ćemo se u ovoj priči prvenstveno držati onoga što je on radio izvan terena.

Pod utjecajem alkohola zamalo se utopio

Rođen u Gatesheadu, Gascoigne je svoju profesionalnu karijeru započeo u Newcastle Unitedu, a njegova sklonost šali i nepodopštinama izašla je na vidjelo već u mladim danima. Njegovi kolege iz Newcastlea posebno pamte kada je iz šale svom suigraču Tonyju Cunninghamu rezervirao nekoliko tretmana u solariju. Što je sporno bilo u tome, pitate se? Pa to što je Cunningham tamnoputi Jamajkanac.

Gazza je u svojoj trećoj punoj sezoni u kojoj je nastupao za prvu momčad Newcastlea proglašen najboljim mladim igračem engleske lige te je svrstan u najbolju momčad prvenstva, a kako se klub našao u problemima bilo je jasno da ga neće uspjeti zadržati.

---

image
AFP
---

Talentiranog veznjaka htjeli su svi, ali on je postigao dogovor sa Sir Alexom Fergusonom i obećao mu da će potpisati za Manchester United. Ferguson je otišao na odmor na Maltu, smatrajući da je sve riješeno, ali je ubrzo zaprimio vijesti da je Gascoigne potpisao za Tottenham. Londonski klub srušio je britanski rekord i platio Newcastleu 2.2 milijuna funti za usluge Gazze.

Ferguson je kasnije rekao da je razlog zašto ga je Gascoigne preveslao taj što mu je Tottenham obećao kupiti kuću za njegovu obitelj koja je bila slabog imovinskog stanja, a Gazza je to na neki način i potvrdio, rekavši kako je gotovo cijeli iznos koji je dobio kao nagradu za potpis ugovora potrošio na kuću za svoju obitelj.

Gascoigne je u Tottenhamu nastavio sa sjajnim igrama, ali i s nepodopštinama. Podvale suigračima prije, za vrijeme i poslije treninge bile su njegova svakodnevica, ali vjerojatno ne postoji bolja priča iz tog razdoblja njegove karijere od one kada je vesela družina pijana završila na jahti poznatog britanskog poduzetnika i bivšeg vlasnika Aston Ville Douga Ellisa, koji je preminuo 2018.

Gascoigne, Gary Lineker i njihova družina sunčali su se na plaži, a pridružio im se David Platt, tada igrač Aston Ville.

- Otkad je došao nije se ugasio o Ellisu. Ellis ovo, Ellis ono, ugradio je najbolji travnjak, odletio je na mjesec... - sarkastičan je bio Gazza.

Nakon što je družina popila pokoje piće, Gascoigne je skočio u more i pozvao ostatak ekipe da otplivaju do ogromne jahte koja je bila usidrena nekih 300-injak metara od obale i „pozdrave Dougieja koji će ih sigurno počastiti pićem” Gazza se, naravno, šalio, jer nije mogao znati da je to zaista jahta vlasnika tadašnjeg Aston Ville.

Družina je doplivala do jahte, a Gascoigne je počeo dozivati Ellisa.

- Odjednom je netko provirio s jahte i rekao: „Bok, Paul”. Bio je to Doug Ellis – prisjeća se Gascoigne.

Kao što je Gazza i rekao u šali, Ellis ih je pozvao na svoju jahtu i obilno počastio. Družina je popila 30-ak boca šampanjca i ispraznila mu hladnjak, a vrhunac je bio kada su se Gascoigne i Linekerova supruga od smijeha prevrnuli preko ruba i pali u more. Kada su opustošili Ellisovu jahtu, Gascoigne je krenuo plivati natrag do obale, ali kako je bio već dobrano pripit, odlučio se malo odmoriti na pola puta. Kako? Pa tako što se odlučio pustiti u dubinu da mu se vrati snaga u rukama i nogama.

Zatvorio je oči i opustio se, a kada je odlučio da se dosta odmorio, krenuo je plivati prema površini. Odnosno, barem je tako mislio. Za vrijeme svog odmaranja se preokrenuo u vodi, bez da je to shvatio te je zatvorenih očiju zapravo uranjao još dublje. Kada je otvorio oči uhvatila ga je panika, ali se uspio dovući do površine, gdje ga je čekao Lineker u malom čamcu i rekao mu:

- Upadaj, glupane!

---

image
Gascoigne i Gary Lineker
AFP
---

Epizoda u Italiji i ilegalni vatromet u Glasgowu

Gascoigne je 1992. za 5.5. milijuna funti prešao u redove Lazija, a ni tamo se nije smirio. Za vrijeme početnog perioda prilagodbe na Serie A nailazio je na kritike, a u tome mu nije pomoglo ni njegovo ponašanje pred kamerama. Često se sukobljavao s fotoreporterima, a poznata je i scena kada je na terenu dok je davao izjavu za televiziju pustio vjetar i podrignuo, zbog čega je bio novčano kažnjen.

Na pripreme ususret svojoj drugoj sezoni u nebeskoplavom dresu došao je s prevelikom kilažom pa mu je tadašnji trener Dino Zoff rekao da mora smršaviti 13 kilograma prije početka prvenstva, inače će izgubiti mjesto u početnoj postavi. Gazza ga je poslušao i prešao na ekstremnu dijetu te ostvario zadani cilj.

No, kasnije te sezone se ozlijedio, a Zoff mu je preporučio da ode na odmor dok se ne oporavi. Gazza se usprotivio tom prijedlogu, ali je trener na tome inzistirao. Englez je na kraju otišao na odmor, a s njega se vratio ponovno s viškom kilograma. Zoff je ostao u šoku, a Gascoigne mu je kazao:

- Rekao sam vam da me ne šaljete na odmor, signor Zoff.

---

image
Bertrand Langlois
---

Ipak, najveće nepodopštine Gascoigne je izvodio za vrijeme svog boravka u Glasgowu, dok je igrao za Rangerse. Jednom prilikom je umalo izgubio živu glavu kada je usred noći ušao u kuću svog suigrača Allyja McCoista kako bi nešto prigrizao. McCoist se spustio niz stepenice s golf palicom kako bi se riješio provalnika, da bi našao Gazzu, koji tehnički gledano nije bio provalnik s obzirom na to da je imao rezervni ključ, kako jede u njegovoj kuhinji.

Iz ove scene ste mogli zaključiti da su Gascoigne i McCoist bili jako bliski, stoga mu je, kada je ovaj potonji u svlačionici rekao da želi svoju djecu počastiti vatrometom, Gazza ponudio prijateljsku pomoć.

- Okrenuo se prema meni, namignuo mi i rekao: „Mogu ti nabaviti kutiju vrijednu 100 funti za 10 funti” - prisjeća se McCoist.

Škot je pristao i rekao mu da mu nabavi dvije. Gascoigne ga je unaprijed upozorio da postoje dva sitna problema. Prvi je bio taj što mu nije smio reći odakle je taj vatromet, a drugi je bio taj što se morao naći s njegovim prijateljem na parkingu stadiona nakon što padne mrak, jer je primopredaja morala biti obavljena „ispod radara”. Priča je, naravno, u startu bila sumnjiva, ali McCoist je pristao naći se s Gazzinim prijateljem.

Kada je došao tamo, „dobavljač” mu je predao u ruke dvije ogromne crne vreće, a McCoist mu je platio dogovorenih 20 funti. Kada je došao kući i otvorio vreće, ugledao je dvije kutije na kojima su stajala upozorenja da se radi o materijalu koji je opasan za okoliš te da se u trenutku aktivacije vatrometa nitko ne smije naći unutar radijusa od 50 metara. McCoist je rekao da takvo nešto nije vidio u svom životu, ali bez obzira na to što se radilo o ilegalnom pirotehničkom sredstvu, činjenica da je u pitanju bio 5. studenog, datum na koji se u Ujedinjenom Kraljevstvu tradicionalno pali vatromet u čast uhićenja Guya Fawkesa koji je planirao atentat na kralja, McCoist je izbjegao probleme sa zakonom. No, isto se ne može reći za Gazzu, koji je tjedan dana kasnije iz čista mira odlučio ispaliti jednu od raketa.

Oko 1.30 poslije ponoći Gascoigne je nazvao McCoista i rekao mu da će ispaliti jednu od raketa koje su mu ostale u smjeru njegove kuće i da mu javi ako je vidi. Gazzi je očigledno bilo dosadno pa se odlučio malo zabaviti, a iako njih dvojica uopće nisu živjeli u istom mjestu, već u susjednim naseljima, raketa je obasjala McCoistovu spavaću sobu. Nedugo zatim, policija je došla po Gazzu i odvela ga u postaju.

Maltretirao je Gattusa i slupao klupski autobus

Ni Gennaro Gattuso se nije usrećio družeći se s Gascoigneom. Kada je bivši veznjak Milana stigao u Rangers kao mlada nada, zadatak pomoći mu u prilagodbi pripao je upravo Gascoigneu, koji je imao iskustvo igranja u Italiji. Ali na Gattusov prvi dan u Glasgowu, Gazza mu je obavio veliku nuždu u čarape dok je ovaj bio pod tušem.

Talijan je oduvijek bio poznat po stilu igre koji se temeljio na beskompromisnim i ponekad nerezonskim uklizavanjima, a zbog toga je zadavao glavobolju treneru Walteru Smithu. Kako nije znao engleski, Smith je rekao Gascoigneu da poruči Gattusu da malo smanji intenzitet na treninzima kako ne bi ozlijedio svoje suigrače. No Gazza je učinio suprotno i poručio Gattusu da mu je trener rekao kako mora zadržati intenzitet ako želi igrati, stoga je Talijan još neko vrijeme nastavio biti glavna prijetnja svojoj momčadi na treninzima.

---

image
AFP
---

Ne smije se zaboraviti ni jedna od njegovih najbizarnijih šala, koja uključuje televizijsku ekipu koja je snimala dokumentarac o njemu. Gazza im je odlučio pokazati svoju novu vikendicu koju je kupio u prirodi, a kada su svi zajedno došli pred nju, Gascoigne je rekao da je zaboravio ključ. Zatim je pokucao na vrata, a otvorio je čovjek koji je bio vidno zbunjen i pokušavao odgonetnuti što se događa. Gazza mu je rekao da snimaju televizijsku reklamu i pitao ga koji prašak za rublje koristi.

Ni nakon Rangersa se nije smirio, pa je tako dok je igrao za Middlesbrough jednom prilikom sjeo za volan klupskog autobusa i odlučio ga provozati po trening kompleksu. Vjerojatno ne treba ni naglašavati da ga je slupao i nanio ogromnu materijalnu štetu.

Problemi s ovisnosti

No, iza tog nestašluka i vječnog osmijeha na njegovom licu, krili su se veliki problemi. Gascoigne se desetljećima bori s alkoholizmom, ovisnosti o drogi, bipolarnim i opsesivno-kompulzivnim poremećajem te bulimijom, a o svojoj sklonosti ovisnostima govorio je i u svojim trima autobiografijama. Alkohol, kokain, cigarete, kocka, energetska pića, „junk food”, pa čak i vježbanje – sve se to nalazi na Gazzinoj listi ovisnosti.

Na rehabilitaciji je prvi put završio u listopadu 1998., kada ga je njegov tadašnji trener Bryan Robson odveo u kliniku dok je ovaj bio u nesvijesti od količine whiskeyja koju je popio. U veljači 2008. stavljen je pod prisilni nadzor zbog rizika od samoozljeđivanja, dok je u rujnu iste godine primljen u bolnicu nakon što se predozirano kombinacijom alkohola i droge, a incident je tretiran kao pokušaj samoubojstva.

---

image
Gascoigne 2013., nakon što je priznao krivnju za napad i remećenje javnog reda i mira na željezničkoj stanici
AFP
---

Gascoigne je i u narednim godinama nastavio s pretjeranom konzumacijom alkohola i narkotika, nebrojeno puta je zaustavljen dok je vozio pod utjecajem alkohola, sukobljavao se s novinarima, izbacivačima, bivšim djevojkama i slučajnim prolaznicima, a do sada je desetak puta završavao u klinikama za odvikavanje.

No, bez obzira na sve svoje mane i demone s kojima se bori, Paul Gascoigne ima posebno mjesto u engleskom nogometu i uvijek će imati. Njegova nestašna narav može se mjeriti jedino s njegovim nogometnim talentom, a upravo kombinacija te dvije stvari od njega je učinila istinsku legendu koja će zauvijek ostati u srcima svih engleskih navijača, ali i velike većine nogometnih romantičara.

Za kraj, podsjetite se ovog svevremenskog hita koji je Gazza u suradnji s bendom Lindisfarne obradio i s kojim je 1990. dosegnuo drugo mjesto na britanskoj ljestvici glazbenih hitova (UK Top 40).

---

---

Ostale tekstove iz serijala 'Više od sporta' pročitajte OVDJE.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => specijal euro 2020 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => specijal euro 2020 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-06-16 12:49:20 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-06-20 20:01:34 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2021-06-20 19:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 62 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 283 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Ekskluzivne i zanimljive priče o poznatim sportašima. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, poznati sportaši, ekskluzivno [secure] => 0 [page_title] => Više od sporta [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/06\/16\/18225818.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/16\/18225820.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/16\/18225816.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/16\/18225822.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/16\/18225824.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/16\/18225826.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP","Bertrand Langlois","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Gazza na Euru 1996.","","Gascoigne 2013., nakon \u0161to je priznao krivnju za napad i reme\u0107enje javnog reda i mira na \u017eeljezni\u010dkoj stanici","Gascoigne i Gary Lineker","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_18225818_1920.jpg":"1920x1080","k_18225818_1280.jpg":"1280x1280","k_18225818_1024.jpg":"1024x1024","k_18225818_640.jpg":"640x640","k_18225818_480.jpg":"480x480","k_18225818_340.jpg":"340x340","k_18225818_220.jpg":"220x220","o_18225818_1280.jpg":"1280x852","o_18225818_1024.jpg":"1024x682","o_18225818_640.jpg":"640x426","o_18225818_480.jpg":"480x319","o_18225818_340.jpg":"340x226","o_18225818_220.jpg":"220x146","h_18225818_1280.jpg":"1280x854","h_18225818_1024.jpg":"1024x683","h_18225818_640.jpg":"640x427","h_18225818_480.jpg":"480x320","h_18225818_340.jpg":"340x227","h_18225818_220.jpg":"220x147","pp_18225818_1280.jpg":"1006x1280","pp_18225818_1024.jpg":"805x1024","pp_18225818_640.jpg":"503x640","pp_18225818_480.jpg":"377x480","pp_18225818_340.jpg":"267x340","pp_18225818_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x725","hd_18225820_1920.jpg":"1920x1080","k_18225820_1280.jpg":"1280x1280","k_18225820_1024.jpg":"1024x1024","k_18225820_640.jpg":"640x640","k_18225820_480.jpg":"480x480","k_18225820_340.jpg":"340x340","k_18225820_220.jpg":"220x220","o_18225820_1280.jpg":"1280x906","o_18225820_1024.jpg":"1024x725","o_18225820_640.jpg":"640x453","o_18225820_480.jpg":"480x339","o_18225820_340.jpg":"340x240","o_18225820_220.jpg":"220x155","h_18225820_1280.jpg":"1280x854","h_18225820_1024.jpg":"1024x683","h_18225820_640.jpg":"640x427","h_18225820_480.jpg":"480x320","h_18225820_340.jpg":"340x227","h_18225820_220.jpg":"220x147","pp_18225820_1280.jpg":"1006x1280","pp_18225820_1024.jpg":"805x1024","pp_18225820_640.jpg":"503x640","pp_18225820_480.jpg":"377x480","pp_18225820_340.jpg":"267x340","pp_18225820_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x759","hd_18225816_1920.jpg":"1920x1080","k_18225816_1280.jpg":"1280x1280","k_18225816_1024.jpg":"1024x1024","k_18225816_640.jpg":"640x640","k_18225816_480.jpg":"480x480","k_18225816_340.jpg":"340x340","k_18225816_220.jpg":"220x220","o_18225816_1280.jpg":"1280x948","o_18225816_1024.jpg":"1024x759","o_18225816_640.jpg":"640x474","o_18225816_480.jpg":"480x355","o_18225816_340.jpg":"340x252","o_18225816_220.jpg":"220x163","h_18225816_1280.jpg":"1280x854","h_18225816_1024.jpg":"1024x683","h_18225816_640.jpg":"640x427","h_18225816_480.jpg":"480x320","h_18225816_340.jpg":"340x227","h_18225816_220.jpg":"220x147","pp_18225816_1280.jpg":"1006x1280","pp_18225816_1024.jpg":"805x1024","pp_18225816_640.jpg":"503x640","pp_18225816_480.jpg":"377x480","pp_18225816_340.jpg":"267x340","pp_18225816_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1002x1024","hd_18225822_1920.jpg":"1920x1080","k_18225822_1280.jpg":"1280x1280","k_18225822_1024.jpg":"1024x1024","k_18225822_640.jpg":"640x640","k_18225822_480.jpg":"480x480","k_18225822_340.jpg":"340x340","k_18225822_220.jpg":"220x220","o_18225822_1280.jpg":"1280x1308","o_18225822_1024.jpg":"1024x1046","o_18225822_640.jpg":"640x654","o_18225822_480.jpg":"480x490","o_18225822_340.jpg":"340x347","o_18225822_220.jpg":"220x224","h_18225822_1280.jpg":"1280x854","h_18225822_1024.jpg":"1024x683","h_18225822_640.jpg":"640x427","h_18225822_480.jpg":"480x320","h_18225822_340.jpg":"340x227","h_18225822_220.jpg":"220x147","pp_18225822_1280.jpg":"1006x1280","pp_18225822_1024.jpg":"805x1024","pp_18225822_640.jpg":"503x640","pp_18225822_480.jpg":"377x480","pp_18225822_340.jpg":"267x340","pp_18225822_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x765","hd_18225824_1920.jpg":"1920x1080","k_18225824_1280.jpg":"1280x1280","k_18225824_1024.jpg":"1024x1024","k_18225824_640.jpg":"640x640","k_18225824_480.jpg":"480x480","k_18225824_340.jpg":"340x340","k_18225824_220.jpg":"220x220","o_18225824_1280.jpg":"1280x956","o_18225824_1024.jpg":"1024x765","o_18225824_640.jpg":"640x478","o_18225824_480.jpg":"480x358","o_18225824_340.jpg":"340x254","o_18225824_220.jpg":"220x164","h_18225824_1280.jpg":"1280x854","h_18225824_1024.jpg":"1024x683","h_18225824_640.jpg":"640x427","h_18225824_480.jpg":"480x320","h_18225824_340.jpg":"340x227","h_18225824_220.jpg":"220x147","pp_18225824_1280.jpg":"1006x1280","pp_18225824_1024.jpg":"805x1024","pp_18225824_640.jpg":"503x640","pp_18225824_480.jpg":"377x480","pp_18225824_340.jpg":"267x340","pp_18225824_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x831","hd_18225826_1920.jpg":"1920x1080","k_18225826_1280.jpg":"1280x1280","k_18225826_1024.jpg":"1024x1024","k_18225826_640.jpg":"640x640","k_18225826_480.jpg":"480x480","k_18225826_340.jpg":"340x340","k_18225826_220.jpg":"220x220","o_18225826_1280.jpg":"1280x1038","o_18225826_1024.jpg":"1024x831","o_18225826_640.jpg":"640x519","o_18225826_480.jpg":"480x389","o_18225826_340.jpg":"340x275","o_18225826_220.jpg":"220x178","h_18225826_1280.jpg":"1280x854","h_18225826_1024.jpg":"1024x683","h_18225826_640.jpg":"640x427","h_18225826_480.jpg":"480x320","h_18225826_340.jpg":"340x227","h_18225826_220.jpg":"220x147","pp_18225826_1280.jpg":"1006x1280","pp_18225826_1024.jpg":"805x1024","pp_18225826_640.jpg":"503x640","pp_18225826_480.jpg":"377x480","pp_18225826_340.jpg":"267x340","pp_18225826_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7439771 Threads: 5 Questions: 1532927247 Slow queries: 4660923 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110713497 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) ) [link] => /sport/vise-od-sporta/on-je-tragicni-junak-engleskog-nogometa-ciji-je-talent-zasjenila-ovisnost-o-alkoholu-drogi-i-svemu-ostalome-te-uistinu-bizarne-nepodopstine-1107135 [printLink] => /sport/vise-od-sporta/on-je-tragicni-junak-engleskog-nogometa-ciji-je-talent-zasjenila-ovisnost-o-alkoholu-drogi-i-svemu-ostalome-te-uistinu-bizarne-nepodopstine-1107135?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 507818 [name] => Paul Gascoigne [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => paul-gascoigne [link] => /tag/paul-gascoigne ) [1] => stdClass Object ( [id] => 492548 [name] => Više od sporta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vise-od-sporta [link] => /tag/vise-od-sporta ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => specijal euro 2020 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => On je tragični junak engleskog nogometa čiji su talent zasjenile ovisnosti o alkoholu, drogi i svemu ostalome na što se čovjek može ‘navući‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18225818.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => Gazza na Euru 1996. [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18225818.jpg [title] => Gazza na Euru 1996. AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18225820.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18225816.jpg [title] => Gascoigne 2013., nakon što je priznao krivnju za napad i remećenje javnog reda i mira na željezničkoj stanici AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18225822.jpg [title] => Gascoigne i Gary Lineker AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18225824.jpg [title] => Bertrand Langlois ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/16/18225826.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Europsko prvenstvo 1996. bilo je prvo veliko natjecanje na koje se Hrvatska plasirala, a održalo se u kolijevci nogometa – Engleskoj. Pjesma „Three Lions (Football's Coming Home)” benda „Baddiel, Skinner and the Lightning Seeds” dodatno je izazvala uzbuđenje i ulila nadu među otočkom javnosti da će trofej najbolje momčadi Europe zaista otići u ruke Gordog Albiona.

No, Engleska je ispala na jedanaesterce od Njemačke u polufinalu, a jedan od ključnih igrača domaćina na tom turniru bio je Paul Gascoigne. Englezi su i na ovom Euru jedni od domaćina, a na Wembleyju će se odigrati i oba polufinala te finale. Zbog toga se mlada zvijezda Gordog Albiona, Phil Foden, odlučio na frizuru koju je proslavio legendarni „Gazza” i na taj način probudio taj duh Engleske 1996., koja je ostala bez finala kada je njen sadašnji izbornik Gareth Southgate promašio jedanaesterac u polufinalu.

A Gazza je, osim po ogromnom talentu i nogometnom umijeću, ostao poznat i po svom nestašnom karakteru zbog kojeg se tijekom života nalazio u zaista nevjerojatnim situacijama. S obzirom na to da je njegova nogometna priča već dobro poznata, mi ćemo se u ovoj priči prvenstveno držati onoga što je on radio izvan terena.

Pod utjecajem alkohola zamalo se utopio

Rođen u Gatesheadu, Gascoigne je svoju profesionalnu karijeru započeo u Newcastle Unitedu, a njegova sklonost šali i nepodopštinama izašla je na vidjelo već u mladim danima. Njegovi kolege iz Newcastlea posebno pamte kada je iz šale svom suigraču Tonyju Cunninghamu rezervirao nekoliko tretmana u solariju. Što je sporno bilo u tome, pitate se? Pa to što je Cunningham tamnoputi Jamajkanac.

Gazza je u svojoj trećoj punoj sezoni u kojoj je nastupao za prvu momčad Newcastlea proglašen najboljim mladim igračem engleske lige te je svrstan u najbolju momčad prvenstva, a kako se klub našao u problemima bilo je jasno da ga neće uspjeti zadržati.

---

image
AFP
---

Talentiranog veznjaka htjeli su svi, ali on je postigao dogovor sa Sir Alexom Fergusonom i obećao mu da će potpisati za Manchester United. Ferguson je otišao na odmor na Maltu, smatrajući da je sve riješeno, ali je ubrzo zaprimio vijesti da je Gascoigne potpisao za Tottenham. Londonski klub srušio je britanski rekord i platio Newcastleu 2.2 milijuna funti za usluge Gazze.

Ferguson je kasnije rekao da je razlog zašto ga je Gascoigne preveslao taj što mu je Tottenham obećao kupiti kuću za njegovu obitelj koja je bila slabog imovinskog stanja, a Gazza je to na neki način i potvrdio, rekavši kako je gotovo cijeli iznos koji je dobio kao nagradu za potpis ugovora potrošio na kuću za svoju obitelj.

Gascoigne je u Tottenhamu nastavio sa sjajnim igrama, ali i s nepodopštinama. Podvale suigračima prije, za vrijeme i poslije treninge bile su njegova svakodnevica, ali vjerojatno ne postoji bolja priča iz tog razdoblja njegove karijere od one kada je vesela družina pijana završila na jahti poznatog britanskog poduzetnika i bivšeg vlasnika Aston Ville Douga Ellisa, koji je preminuo 2018.

Gascoigne, Gary Lineker i njihova družina sunčali su se na plaži, a pridružio im se David Platt, tada igrač Aston Ville.

- Otkad je došao nije se ugasio o Ellisu. Ellis ovo, Ellis ono, ugradio je najbolji travnjak, odletio je na mjesec... - sarkastičan je bio Gazza.

Nakon što je družina popila pokoje piće, Gascoigne je skočio u more i pozvao ostatak ekipe da otplivaju do ogromne jahte koja je bila usidrena nekih 300-injak metara od obale i „pozdrave Dougieja koji će ih sigurno počastiti pićem” Gazza se, naravno, šalio, jer nije mogao znati da je to zaista jahta vlasnika tadašnjeg Aston Ville.

Družina je doplivala do jahte, a Gascoigne je počeo dozivati Ellisa.

- Odjednom je netko provirio s jahte i rekao: „Bok, Paul”. Bio je to Doug Ellis – prisjeća se Gascoigne.

Kao što je Gazza i rekao u šali, Ellis ih je pozvao na svoju jahtu i obilno počastio. Družina je popila 30-ak boca šampanjca i ispraznila mu hladnjak, a vrhunac je bio kada su se Gascoigne i Linekerova supruga od smijeha prevrnuli preko ruba i pali u more. Kada su opustošili Ellisovu jahtu, Gascoigne je krenuo plivati natrag do obale, ali kako je bio već dobrano pripit, odlučio se malo odmoriti na pola puta. Kako? Pa tako što se odlučio pustiti u dubinu da mu se vrati snaga u rukama i nogama.

Zatvorio je oči i opustio se, a kada je odlučio da se dosta odmorio, krenuo je plivati prema površini. Odnosno, barem je tako mislio. Za vrijeme svog odmaranja se preokrenuo u vodi, bez da je to shvatio te je zatvorenih očiju zapravo uranjao još dublje. Kada je otvorio oči uhvatila ga je panika, ali se uspio dovući do površine, gdje ga je čekao Lineker u malom čamcu i rekao mu:

- Upadaj, glupane!

---

image
Gascoigne i Gary Lineker
AFP
---

Epizoda u Italiji i ilegalni vatromet u Glasgowu

Gascoigne je 1992. za 5.5. milijuna funti prešao u redove Lazija, a ni tamo se nije smirio. Za vrijeme početnog perioda prilagodbe na Serie A nailazio je na kritike, a u tome mu nije pomoglo ni njegovo ponašanje pred kamerama. Često se sukobljavao s fotoreporterima, a poznata je i scena kada je na terenu dok je davao izjavu za televiziju pustio vjetar i podrignuo, zbog čega je bio novčano kažnjen.

Na pripreme ususret svojoj drugoj sezoni u nebeskoplavom dresu došao je s prevelikom kilažom pa mu je tadašnji trener Dino Zoff rekao da mora smršaviti 13 kilograma prije početka prvenstva, inače će izgubiti mjesto u početnoj postavi. Gazza ga je poslušao i prešao na ekstremnu dijetu te ostvario zadani cilj.

No, kasnije te sezone se ozlijedio, a Zoff mu je preporučio da ode na odmor dok se ne oporavi. Gazza se usprotivio tom prijedlogu, ali je trener na tome inzistirao. Englez je na kraju otišao na odmor, a s njega se vratio ponovno s viškom kilograma. Zoff je ostao u šoku, a Gascoigne mu je kazao:

- Rekao sam vam da me ne šaljete na odmor, signor Zoff.

---

image
Bertrand Langlois
---

Ipak, najveće nepodopštine Gascoigne je izvodio za vrijeme svog boravka u Glasgowu, dok je igrao za Rangerse. Jednom prilikom je umalo izgubio živu glavu kada je usred noći ušao u kuću svog suigrača Allyja McCoista kako bi nešto prigrizao. McCoist se spustio niz stepenice s golf palicom kako bi se riješio provalnika, da bi našao Gazzu, koji tehnički gledano nije bio provalnik s obzirom na to da je imao rezervni ključ, kako jede u njegovoj kuhinji.

Iz ove scene ste mogli zaključiti da su Gascoigne i McCoist bili jako bliski, stoga mu je, kada je ovaj potonji u svlačionici rekao da želi svoju djecu počastiti vatrometom, Gazza ponudio prijateljsku pomoć.

- Okrenuo se prema meni, namignuo mi i rekao: „Mogu ti nabaviti kutiju vrijednu 100 funti za 10 funti” - prisjeća se McCoist.

Škot je pristao i rekao mu da mu nabavi dvije. Gascoigne ga je unaprijed upozorio da postoje dva sitna problema. Prvi je bio taj što mu nije smio reći odakle je taj vatromet, a drugi je bio taj što se morao naći s njegovim prijateljem na parkingu stadiona nakon što padne mrak, jer je primopredaja morala biti obavljena „ispod radara”. Priča je, naravno, u startu bila sumnjiva, ali McCoist je pristao naći se s Gazzinim prijateljem.

Kada je došao tamo, „dobavljač” mu je predao u ruke dvije ogromne crne vreće, a McCoist mu je platio dogovorenih 20 funti. Kada je došao kući i otvorio vreće, ugledao je dvije kutije na kojima su stajala upozorenja da se radi o materijalu koji je opasan za okoliš te da se u trenutku aktivacije vatrometa nitko ne smije naći unutar radijusa od 50 metara. McCoist je rekao da takvo nešto nije vidio u svom životu, ali bez obzira na to što se radilo o ilegalnom pirotehničkom sredstvu, činjenica da je u pitanju bio 5. studenog, datum na koji se u Ujedinjenom Kraljevstvu tradicionalno pali vatromet u čast uhićenja Guya Fawkesa koji je planirao atentat na kralja, McCoist je izbjegao probleme sa zakonom. No, isto se ne može reći za Gazzu, koji je tjedan dana kasnije iz čista mira odlučio ispaliti jednu od raketa.

Oko 1.30 poslije ponoći Gascoigne je nazvao McCoista i rekao mu da će ispaliti jednu od raketa koje su mu ostale u smjeru njegove kuće i da mu javi ako je vidi. Gazzi je očigledno bilo dosadno pa se odlučio malo zabaviti, a iako njih dvojica uopće nisu živjeli u istom mjestu, već u susjednim naseljima, raketa je obasjala McCoistovu spavaću sobu. Nedugo zatim, policija je došla po Gazzu i odvela ga u postaju.

Maltretirao je Gattusa i slupao klupski autobus

Ni Gennaro Gattuso se nije usrećio družeći se s Gascoigneom. Kada je bivši veznjak Milana stigao u Rangers kao mlada nada, zadatak pomoći mu u prilagodbi pripao je upravo Gascoigneu, koji je imao iskustvo igranja u Italiji. Ali na Gattusov prvi dan u Glasgowu, Gazza mu je obavio veliku nuždu u čarape dok je ovaj bio pod tušem.

Talijan je oduvijek bio poznat po stilu igre koji se temeljio na beskompromisnim i ponekad nerezonskim uklizavanjima, a zbog toga je zadavao glavobolju treneru Walteru Smithu. Kako nije znao engleski, Smith je rekao Gascoigneu da poruči Gattusu da malo smanji intenzitet na treninzima kako ne bi ozlijedio svoje suigrače. No Gazza je učinio suprotno i poručio Gattusu da mu je trener rekao kako mora zadržati intenzitet ako želi igrati, stoga je Talijan još neko vrijeme nastavio biti glavna prijetnja svojoj momčadi na treninzima.

---

image
AFP
---

Ne smije se zaboraviti ni jedna od njegovih najbizarnijih šala, koja uključuje televizijsku ekipu koja je snimala dokumentarac o njemu. Gazza im je odlučio pokazati svoju novu vikendicu koju je kupio u prirodi, a kada su svi zajedno došli pred nju, Gascoigne je rekao da je zaboravio ključ. Zatim je pokucao na vrata, a otvorio je čovjek koji je bio vidno zbunjen i pokušavao odgonetnuti što se događa. Gazza mu je rekao da snimaju televizijsku reklamu i pitao ga koji prašak za rublje koristi.

Ni nakon Rangersa se nije smirio, pa je tako dok je igrao za Middlesbrough jednom prilikom sjeo za volan klupskog autobusa i odlučio ga provozati po trening kompleksu. Vjerojatno ne treba ni naglašavati da ga je slupao i nanio ogromnu materijalnu štetu.

Problemi s ovisnosti

No, iza tog nestašluka i vječnog osmijeha na njegovom licu, krili su se veliki problemi. Gascoigne se desetljećima bori s alkoholizmom, ovisnosti o drogi, bipolarnim i opsesivno-kompulzivnim poremećajem te bulimijom, a o svojoj sklonosti ovisnostima govorio je i u svojim trima autobiografijama. Alkohol, kokain, cigarete, kocka, energetska pića, „junk food”, pa čak i vježbanje – sve se to nalazi na Gazzinoj listi ovisnosti.

Na rehabilitaciji je prvi put završio u listopadu 1998., kada ga je njegov tadašnji trener Bryan Robson odveo u kliniku dok je ovaj bio u nesvijesti od količine whiskeyja koju je popio. U veljači 2008. stavljen je pod prisilni nadzor zbog rizika od samoozljeđivanja, dok je u rujnu iste godine primljen u bolnicu nakon što se predozirano kombinacijom alkohola i droge, a incident je tretiran kao pokušaj samoubojstva.

---

image
Gascoigne 2013., nakon što je priznao krivnju za napad i remećenje javnog reda i mira na željezničkoj stanici
AFP
---

Gascoigne je i u narednim godinama nastavio s pretjeranom konzumacijom alkohola i narkotika, nebrojeno puta je zaustavljen dok je vozio pod utjecajem alkohola, sukobljavao se s novinarima, izbacivačima, bivšim djevojkama i slučajnim prolaznicima, a do sada je desetak puta završavao u klinikama za odvikavanje.

No, bez obzira na sve svoje mane i demone s kojima se bori, Paul Gascoigne ima posebno mjesto u engleskom nogometu i uvijek će imati. Njegova nestašna narav može se mjeriti jedino s njegovim nogometnim talentom, a upravo kombinacija te dvije stvari od njega je učinila istinsku legendu koja će zauvijek ostati u srcima svih engleskih navijača, ali i velike većine nogometnih romantičara.

Za kraj, podsjetite se ovog svevremenskog hita koji je Gazza u suradnji s bendom Lindisfarne obradio i s kojim je 1990. dosegnuo drugo mjesto na britanskoj ljestvici glazbenih hitova (UK Top 40).

---

---

Ostale tekstove iz serijala 'Više od sporta' pročitajte OVDJE.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP Bertrand Langlois AFP
AFP
Gazza na Euru 1996.
AFP
AFP
Gascoigne 2013., nakon što je priznao krivnju za napad i remećenje javnog reda i mira na željezničkoj stanici
AFP
Gascoigne i Gary Lineker
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/vise-od-sporta/on-je-tragicni-junak-engleskog-nogometa-ciji-je-talent-zasjenila-ovisnost-o-alkoholu-drogi-i-svemu-ostalome-te-uistinu-bizarne-nepodopstine-1107135 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5dd46092f912cd81d74aec3cb94695da940f8676 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=On+je+tragi%C4%8Dni+junak+engleskog+nogometa+%C4%8Diji+su+talent+zasjenile+ovisnosti+o+alkoholu%2C+drogi+i+svemu+ostalome+na+%C5%A1to+se+%C4%8Dovjek+mo%C5%BEe+%E2%80%98navu%C4%87i%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fon-je-tragicni-junak-engleskog-nogometa-ciji-je-talent-zasjenila-ovisnost-o-alkoholu-drogi-i-svemu-ostalome-te-uistinu-bizarne-nepodopstine-1107135 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fon-je-tragicni-junak-engleskog-nogometa-ciji-je-talent-zasjenila-ovisnost-o-alkoholu-drogi-i-svemu-ostalome-te-uistinu-bizarne-nepodopstine-1107135 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => specijal euro 2020 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Više od sportaspecijal euro 2020

On je tragični junak engleskog nogometa čiji su talent zasjenile ovisnosti o alkoholu, drogi i svemu ostalome na što se čovjek može ‘navući‘

20. lipnja 2021. - 21:29

Europsko prvenstvo 1996. bilo je prvo veliko natjecanje na koje se Hrvatska plasirala, a održalo se u kolijevci nogometa – Engleskoj. Pjesma „Three Lions (Football's Coming Home)” benda „Baddiel, Skinner and the Lightning Seeds” dodatno je izazvala uzbuđenje i ulila nadu među otočkom javnosti da će trofej najbolje momčadi Europe zaista otići u ruke Gordog Albiona.

No, Engleska je ispala na jedanaesterce od Njemačke u polufinalu, a jedan od ključnih igrača domaćina na tom turniru bio je Paul Gascoigne. Englezi su i na ovom Euru jedni od domaćina, a na Wembleyju će se odigrati i oba polufinala te finale. Zbog toga se mlada zvijezda Gordog Albiona, Phil Foden, odlučio na frizuru koju je proslavio legendarni „Gazza” i na taj način probudio taj duh Engleske 1996., koja ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 11:51