stdClass Object ( [id] => 1116868 [title] => On je ‘fašist, a ne rasist‘ koji smatra da je Mussolini samo bio neshvaćen, živi po samurajskim pravilima i slavi poganske blagdane [alias] => on-je-fasist-a-ne-rasist-koji-smatra-da-je-mussolini-samo-bio-neshvacen-zivi-po-samurajskim-pravilima-i-slavi-poganske-blagdane [catid] => 283 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kada nogometaš potpiše za novi klub, „starosjedioci” od njega često zahtijevaju da otpjeva nešto. Ta vrsta inicijacije nije ništa neobično, a ona nije zaobišla ni Albanca Elseida Hysaja, koji je nakon potpisa za Lazio odlučio otpjevati poznatu pjesmu „Bella Ciao”.

Takav potez se, očekivano, nije svidio navijačima rimskog kluba, jer se radi o pjesmi koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata postala simbol talijanskog antifašističkog pokreta. Navijači Lazija inače su poznati po naginjanju ka ekstremnoj desnici i simpatiziranju fašističkog pokreta, stoga je jasno zašto su Hysajevu izvedbu dočekali sa zgražanjem.

Lazijevi ultrasi zato uvijek više cijene igrače kao što je junak naše današnje priče. On je čovjek koji ih je pozdravljao s ispruženom desnicom, koji je jednom prilikom izjavio da je on „fašist, a ne rasist”, koji je tvrdio da je Benito Mussolini samo bio „neshvaćen”... Nećemo nabrajati dalje jer ćete o svemu tome moći pročitati u tekstu. A govorimo, naravno, o neponovljivom Paolu Di Caniju.

Di Canio je rođen 1968. godine u rimskoj radničkoj četvrti Quarticciolo, u kojoj su uglavnom živjeli simpatizeri Rome. No, Paolo je razvio ljubav prema Laziju za koji je i potpisao svoj prvi profesionalni ugovor sa 17 godina. Kao dijete je bio ovisan o gaziranim pićima, a to je utjecalo na njegovu tjelesnu građu, zbog čega je zaradio nadimak „pallocca”, što bi se moglo prevesti kao „debeljuca”.

- Nikada se nisan skrivao. Moj odgovor je bio trening i on me učinio osobom kakva jesam - rekao je jednom prilikom Di Canio.

Ali i povijesne knjige su Paola učinile osobom kakva on jest. Navijače je u nekoliko navrata pozdravljao s uzdignutom desnicom, a to bi opravdavao tako što je govorio da na taj način „osjeća pripadnost svojim ljudima”. Takvi potezi su ga, naravno, stajali novčanih kazni i suspenzija, ali ga one nisu pokolebale.

'Fašist, a ne rasist'

- Salutirao sam svojim ljudima s onim što za mene predstavlja znak pripadnosti skupini koja čuva prave civilizirane vrijednosti pred standardizacijom koje nam ovo društvo nameće - znao je Di Canio reći, pomalo filozofski.

U svojoj autobiografiji 2001. izrazio je divljenje prema fašističkom diktatoru Benitu Mussoliniju, nazvavši ga „vrlo principijelnim i etičkim pojedincem koji je bio duboko neshvaćen”, a 2010. je pohodio sprovod Paola Signorellija, poznatog fašista koji je bio optužen za mnoga ubojstva i sudjelovanje u „Masakru u Bologni” 1980.

Paolova legendarna izjava iz 2005. kako je on „fašist, a ne rasist” ušla je u anale i stvorila mu ogromne probleme kada se 2011. vratio u engleski nogomet da bi započeo svoju kratku trenersku karijeru.

---

image
Andreas Solaro
---

Di Canio je već 90-ih godina prošlog stoljeća postao obožavana ličnost na Otoku. Nakon što je u Italiji igrao za Lazio, Ternanu, Juventus, Napoli i Milan, 1996. je prešao u redove škotskog Celtica. Tamo je ostavio dobar dojam, ali je nakon jedne sezone napustio Glasgow, jer mu je klub odbio povisiti plaću. Ljuto gradsko rivalstvo između katoličkog Celtica i protestantskih Rangersa Di Caniju je bilo razumljivo, ali jedna njegova izjava oko toga zvučala je jako neobično za nekoga s tako ekstremnim političkim uvjerenjima:

- Kada je pravilno usmjerena, mržnja može biti dobra. Ali ne mrziš nekoga samo zato što je protestant - rekao je jednom Di Canio.

Kasnije će se pokazati da ima poprilično neobične stavove kada je religija u pitanju...

Paolo je zatim otišao u englesku Premier ligu, u redove Sheffield Wednesdaya. Tamo je završio sezonu s 14 golova na kontu i postao miljenik navijača, a onda je u rujnu 1998. gurnuo suca Paula Alcocka nakon što ga je ovaj isključio i zaradio 11 utakmica suspenzije. Ipak, to nije spriječilo Harryja Redknappa da ga dovede u West Ham.

- On s loptom može učiniti stvari o kojima drugi mogu samo sanjati. Svi bi platili da ga mogu gledati kako trenira - rekao je tada legendarni trener.

Di Canio je i tamo zaradio simpatije navijača. U svojoj prvoj punoj sezoni na Upton Parku osvojio je titulu „Čekićara godine” koju dodjeljuju navijači kluba, a iste je sezone zabio golčinu protiv Wimbledona koja je 2009. proglašena pogotkom desetljeća u Premier ligi.

Njegove dobre predstave nagnale su Sir Alexa Fergusona da ga pokuša dovesti u Manchester United, ali njegova nastojanja bila su bezuspješna. Di Canio je duboko bio zahvalan West Hamu što su mu pružili priliku u najtežim trenucima njegove karijere, kada mu je guranje Alcocka donijelo 11 utakmica suspenzije i salve kritika iz cijele Engleske.

'Nogomet je strast, a ne posao'

- Nema šanse da bih ikada izdao navijače West Hama. U mom životu nogomet nikada nije bio posao, već strast – rekao je kasnije.

Paolo je uistinu uvijek bio strastven. Tako je jednu večer dok je igrao za Lazio, pred derbi s Romom, cijelu večer iznova gledao „Hrabro srce”, zbog čega ni njegov cimer nije mogao spavati. A iako je na terenu često bio tempirana bomba, uvijek se trudio biti pošten.

---

image
Di Canio i Harry Rednkapp
AFP
---

Tako je u prosincu 2000., tijekom utakmice s Evertonom na Goodison Parku, učinio nešto što se uistinu rijetko viđa. Igrale su se posljednje minute, a rezultat je bio 1:1. Domaći vratar Paul Gerrard istrčao je izvan šesnaesterca kako bi izbio loptu, ali je pri tome iskrenuo koljeno te ostao nepomično ležati. Igra je nastavljena, a ubačena lopta je došla do Di Canija na rub šesnaesterca. Gol je bio prazan, ali ju je on uhvatio rukom i zaustavio igru. Taj njegov potez u situaciji u kojoj su obje momčadi lovile pobjedu osigurao mu je ovacije protivničkih navijača te mu priskrbio FIFA-inu nagradu za fair play.

Svoju priču na Otoku zaključio je u dresu Charlton Athletica, nakon čega se vratio u redove Lazija, pristavši na značajno smanjenje plaće zbog toga što se klub našao u financijskim problemima. Njegovo simpatiziranje fašističkog režima tada je došlo do izražaja više nego ikad, a intimna druženja s ultrasima rimskog kluba donijela su negativni publicitet Laziju. Uz sve to, Di Canio nije bio u najboljim odnosima sa suigračima, trenerima, predsjednikom kluba i jednim od većih dioničara, stoga mu 2006. nije ponuđen novi ugovor. Karijeru je završio u tadašnjem četvrtoligašu Cisco Romi, nakon čega se odlučio školovati za trenera.

Di Canio je u osam godina provedenih na Otoku zaradio kultni status, stoga nije bilo toliko iznenađujuće kada mu je prvi trenerski posao postao onaj na klupi Swindon Towna, tada engleskog četvrtoligaša. Njegovo zapošljavanje odmah je izazvalo kontroverze zbog njegovih političkih stavova pa je tako jedan od klupskih sponzora, sindikat GMB, odmah otkazao suradnju Swindonu.

Talijan je bio poprilično uspješan u toj ulozi te je 2012. uveo Swindon u treću ligu, ali klub je onda naišao na financijske probleme te je bio suočen s embargom na transfere. Di Canio je tada ponudio svoj novac kako bi u klubu zadržao neke igrače koji su bili na posudbi, a jednom prilikom se prihvatio lopate i zajedno s 200-tinjak volontera očistio snijeg s terena kako bi se utakmica mogla odigrati. No, problemi su bili preveliki te je u siječnju 2013. Talijan odlučio napustiti klub. U ožujku te godine posao mu je ponudio Sunderland, koji se tada borio za ostanak u Premier ligi, a njegov dolazak na klupu kluba sa sjevera Engleske izazvao je još veće kontroverze.

Strah od letenja i napadaji panike

Prvo je David Miliband, potpredsjednik kluba i istaknuti britanski političar, podnio ostavku zbog njegovih prijašnjih izjava, a onda su neki sponzori zaprijetili povlačenjem. Di Canio je pokušao smiriti strasti, pravdajući se kako on zapravo nije fašist te da je to uskogrudan način gledanja, dok su i oni koji ga znaju stali u njegovi obranu tvrdeći kako su stvari koje on radi samo nekakve „epizode”, odnosno promjene raspoloženja.

---

image
Di Canio na klupi Sunderlanda
AFP
---

Istina je da je Di Canio još od mladih dana imao raznih psihičkih problema, kao što su strah od letenja i napadaji panike, koji su pogotovo došli do izražaja za vrijeme njegova igranja za Juventus...

- Bilo je grozno. Osjećao sam da mi se sve crni pred očima, kao da više ništa ne vidim - prisjetio se tih trenutaka.

No, s obzirom na njegovu prošlost, javnosti je bilo teško odjednom povjerovati da Paolo samo ima „epizode”, pogotovo ako su se pobliže promotrile njegove tetovaže.

Di Canio na bicepsu desne ruke ima latinsku riječ „dux”, koja u prijevodi na hrvatski znači „vođa”. Na talijanski se, pak, ta riječ prevodi kao „duce”, što je bio Mussolinijev nadimak. Di Canio se 2016. pojavio na talijanskoj televiziji u majici kratkih rukava te je otkrio tu tetovažu, zbog čega je TV kuća bila novčano kažnjena, a on suspendiran s nje. Također, leđa su mu prepuna istetoviranih fašističkih simbola kao što su orao, snop pruća sa sjekirom (poznatiji kao fasces) i - ni više ni manje - nego portret samog „Ducea”.

Di Canio je te sezone uspio spasiti Sunderland od ispadanja, ali je već sljedeće dobio otkaz nakon samo pet odigranih susreta. Iako je u tih pet utakmica uzeo samo bod, izvršna direktorica kluba Margaret Byrne izjavila je da je razlog za otkazivanje suradnje Talijanu bili njegovi brutalni ispadi u svlačionici i na treningu na koje su se stariji igrači žalili.

On je te navode odbacio, a nakon toga više nije radio u nogometu. Danas živi malo drugačijim životom. Postao je smireniji, a vremena kada je u svađi gurnuo Fabija Capella preko torbe na tlo daleka su prošlost. Kako sam kaže, glavni razlog za to je njegovo proučavanje samurajske kulture.

Paolo je posljednjih godina usvojio mentalitet drevnih japanskih ratnika u kojem se velika pažnja pridaje duhovnom segmentu života, a ona mu je pomogla riješiti mnoge probleme, između ostaloga i straha od letenja.

Samuraj i poganin

- Sviđa mi se kod po kojem žive. Odanost, čast... Posebno mi je fascinantna priča o samuraju koji je učinio hara-kiri jer je zakasnio na sastanak - rekao je Di Canio.

Talijan ima ogromno poštovanje prema starijim kulturama i proučavanje njih mu donosi mir i sklad u životu, a zanimljivo je da, iako se sve više okreće duhovnosti, uopće nije religiozan. Paolo vjeruje u prirodu i njezin životni ciklus te 21. prosinca zajedno sa svojim prijateljem koji je jednakih vjerovanja kao i on slavi zimski solsticij. Drugim riječima, Di Canio je poganin.

---

image
Riccardo Fabi
---

U jednom intervjuu za britanski The Independent govorio je o tome kako je fasciniran Stonehengeom i kako mu je želja jednom tamo proslaviti zimski solsticij. Tada je još uvijek živio u Engleskoj, a njegov prijatelj mu je taman dolazio u posjet kako bi s njim proslavio 21. prosinca. Di Canio je tada otkrio kako ta proslava izgleda.

"Zapalimo logorsku vatru koja po poganskom običaju mora biti napravljena s lovorovim granama. To mi je vrlo važno, jer sam prije nekoliko godina počeo osjećati nekakvu energiju, nešto što me na neki način povezuje s drugima. Poštujem svakoga tko vjeruje u Krista, Budu, Alaha ili Krišnu, ali smatram da je energija oko tebe ono što ti zapravo daje snagu. Prije nekoliko godina sam počeo poštovati ideju smrtnosti i mislim da je važno o tome svakodnevno razmišljati, kako bi se pripremili na taj trenutak", ispričao je tada Di Canio i dao do znanja da bizarnostima u njegovu životu nema kraja.

Paolo Di Canio uistinu je poseban lik i istinska nogometna ikona. Njegova strast i odlučnost osigurali su mu simpatije navijača gdje god je igrao, a njegovi, u najmanju ruku, „neobični” životni ideali učinili su od njega kultnu ličnost koja zauzima posebno mjesto među nogometnim osobenjacima.

Ostale tekstove iz serijala 'Više od sporta' pročitajte OVDJE.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ljubimac navijača [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ljubimac navijača 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-07-29 09:08:55 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-07-31 19:34:06 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2021-07-31 19:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 72 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 283 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Ekskluzivne i zanimljive priče o poznatim sportašima. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, poznati sportaši, ekskluzivno [secure] => 0 [page_title] => Više od sporta [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/07\/29\/18778152.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/29\/18813428.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/29\/18813472.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/29\/18777650.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/29\/18777692.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","Riccardo Fabi","Andreas Solaro"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Di Canio na klupi Sunderlanda","Di Canio i Harry Rednkapp","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1294","hd_18778152_1920.jpg":"1920x1080","k_18778152_1280.jpg":"1280x1280","k_18778152_1024.jpg":"1024x1024","k_18778152_640.jpg":"640x640","k_18778152_480.jpg":"480x480","k_18778152_340.jpg":"340x340","k_18778152_220.jpg":"220x220","o_18778152_1280.jpg":"1280x862","o_18778152_1024.jpg":"1024x690","o_18778152_640.jpg":"640x431","o_18778152_480.jpg":"480x323","o_18778152_340.jpg":"340x229","o_18778152_220.jpg":"220x148","h_18778152_1280.jpg":"1280x854","h_18778152_1024.jpg":"1024x683","h_18778152_640.jpg":"640x427","h_18778152_480.jpg":"480x320","h_18778152_340.jpg":"340x227","h_18778152_220.jpg":"220x147","pp_18778152_1280.jpg":"1006x1280","pp_18778152_1024.jpg":"805x1024","pp_18778152_640.jpg":"503x640","pp_18778152_480.jpg":"377x480","pp_18778152_340.jpg":"267x340","pp_18778152_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x715","hd_18813428_1920.jpg":"1920x1080","k_18813428_1280.jpg":"1280x1280","k_18813428_1024.jpg":"1024x1024","k_18813428_640.jpg":"640x640","k_18813428_480.jpg":"480x480","k_18813428_340.jpg":"340x340","k_18813428_220.jpg":"220x220","o_18813428_1280.jpg":"1280x893","o_18813428_1024.jpg":"1024x715","o_18813428_640.jpg":"640x446","o_18813428_480.jpg":"480x335","o_18813428_340.jpg":"340x237","o_18813428_220.jpg":"220x153","h_18813428_1280.jpg":"1280x854","h_18813428_1024.jpg":"1024x683","h_18813428_640.jpg":"640x427","h_18813428_480.jpg":"480x320","h_18813428_340.jpg":"340x227","h_18813428_220.jpg":"220x147","pp_18813428_1280.jpg":"1006x1280","pp_18813428_1024.jpg":"805x1024","pp_18813428_640.jpg":"503x640","pp_18813428_480.jpg":"377x480","pp_18813428_340.jpg":"267x340","pp_18813428_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x756","hd_18813472_1920.jpg":"1920x1080","k_18813472_1280.jpg":"1280x1280","k_18813472_1024.jpg":"1024x1024","k_18813472_640.jpg":"640x640","k_18813472_480.jpg":"480x480","k_18813472_340.jpg":"340x340","k_18813472_220.jpg":"220x220","o_18813472_1280.jpg":"1280x945","o_18813472_1024.jpg":"1024x756","o_18813472_640.jpg":"640x472","o_18813472_480.jpg":"480x354","o_18813472_340.jpg":"340x251","o_18813472_220.jpg":"220x162","h_18813472_1280.jpg":"1280x854","h_18813472_1024.jpg":"1024x683","h_18813472_640.jpg":"640x427","h_18813472_480.jpg":"480x320","h_18813472_340.jpg":"340x227","h_18813472_220.jpg":"220x147","pp_18813472_1280.jpg":"1006x1280","pp_18813472_1024.jpg":"805x1024","pp_18813472_640.jpg":"503x640","pp_18813472_480.jpg":"377x480","pp_18813472_340.jpg":"267x340","pp_18813472_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18777650_1920.jpg":"1920x1080","k_18777650_1280.jpg":"1280x1280","k_18777650_1024.jpg":"1024x1024","k_18777650_640.jpg":"640x640","k_18777650_480.jpg":"480x480","k_18777650_340.jpg":"340x340","k_18777650_220.jpg":"220x220","o_18777650_1280.jpg":"1280x853","o_18777650_1024.jpg":"1024x682","o_18777650_640.jpg":"640x426","o_18777650_480.jpg":"480x320","o_18777650_340.jpg":"340x226","o_18777650_220.jpg":"220x146","h_18777650_1280.jpg":"1280x854","h_18777650_1024.jpg":"1024x683","h_18777650_640.jpg":"640x427","h_18777650_480.jpg":"480x320","h_18777650_340.jpg":"340x227","h_18777650_220.jpg":"220x147","pp_18777650_1280.jpg":"1006x1280","pp_18777650_1024.jpg":"805x1024","pp_18777650_640.jpg":"503x640","pp_18777650_480.jpg":"377x480","pp_18777650_340.jpg":"267x340","pp_18777650_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1384x2200","hd_18777692_1920.jpg":"1920x1080","k_18777692_1280.jpg":"1280x1280","k_18777692_1024.jpg":"1024x1024","k_18777692_640.jpg":"640x640","k_18777692_480.jpg":"480x480","k_18777692_340.jpg":"340x340","k_18777692_220.jpg":"220x220","o_18777692_1280.jpg":"1280x2034","o_18777692_1024.jpg":"1024x1627","o_18777692_640.jpg":"640x1017","o_18777692_480.jpg":"480x763","o_18777692_340.jpg":"340x540","o_18777692_220.jpg":"220x349","h_18777692_1280.jpg":"1280x854","h_18777692_1024.jpg":"1024x683","h_18777692_640.jpg":"640x427","h_18777692_480.jpg":"480x320","h_18777692_340.jpg":"340x227","h_18777692_220.jpg":"220x147","pp_18777692_1280.jpg":"1006x1280","pp_18777692_1024.jpg":"805x1024","pp_18777692_640.jpg":"503x640","pp_18777692_480.jpg":"377x480","pp_18777692_340.jpg":"267x340","pp_18777692_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7421543 Threads: 4 Questions: 1530954250 Slow queries: 4655295 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110662139 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) ) [link] => /sport/vise-od-sporta/on-je-fasist-a-ne-rasist-koji-smatra-da-je-mussolini-samo-bio-neshvacen-zivi-po-samurajskim-pravilima-i-slavi-poganske-blagdane-1116868 [printLink] => /sport/vise-od-sporta/on-je-fasist-a-ne-rasist-koji-smatra-da-je-mussolini-samo-bio-neshvacen-zivi-po-samurajskim-pravilima-i-slavi-poganske-blagdane-1116868?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 508070 [name] => Paolo Di Canio [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => paolo-di-canio [link] => /tag/paolo-di-canio ) [1] => stdClass Object ( [id] => 492548 [name] => Više od sporta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vise-od-sporta [link] => /tag/vise-od-sporta ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ljubimac navijača [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => On je ‘fašist, a ne rasist‘ koji smatra da je Mussolini samo bio neshvaćen, živi po samurajskim pravilima i slavi poganske blagdane [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/29/18778152.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/29/18778152.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/29/18813428.jpg [title] => Di Canio na klupi Sunderlanda AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/29/18813472.jpg [title] => Di Canio i Harry Rednkapp AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/29/18777650.jpg [title] => Riccardo Fabi ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/29/18777692.jpg [title] => Andreas Solaro ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kada nogometaš potpiše za novi klub, „starosjedioci” od njega često zahtijevaju da otpjeva nešto. Ta vrsta inicijacije nije ništa neobično, a ona nije zaobišla ni Albanca Elseida Hysaja, koji je nakon potpisa za Lazio odlučio otpjevati poznatu pjesmu „Bella Ciao”.

Takav potez se, očekivano, nije svidio navijačima rimskog kluba, jer se radi o pjesmi koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata postala simbol talijanskog antifašističkog pokreta. Navijači Lazija inače su poznati po naginjanju ka ekstremnoj desnici i simpatiziranju fašističkog pokreta, stoga je jasno zašto su Hysajevu izvedbu dočekali sa zgražanjem.

Lazijevi ultrasi zato uvijek više cijene igrače kao što je junak naše današnje priče. On je čovjek koji ih je pozdravljao s ispruženom desnicom, koji je jednom prilikom izjavio da je on „fašist, a ne rasist”, koji je tvrdio da je Benito Mussolini samo bio „neshvaćen”... Nećemo nabrajati dalje jer ćete o svemu tome moći pročitati u tekstu. A govorimo, naravno, o neponovljivom Paolu Di Caniju.

Di Canio je rođen 1968. godine u rimskoj radničkoj četvrti Quarticciolo, u kojoj su uglavnom živjeli simpatizeri Rome. No, Paolo je razvio ljubav prema Laziju za koji je i potpisao svoj prvi profesionalni ugovor sa 17 godina. Kao dijete je bio ovisan o gaziranim pićima, a to je utjecalo na njegovu tjelesnu građu, zbog čega je zaradio nadimak „pallocca”, što bi se moglo prevesti kao „debeljuca”.

- Nikada se nisan skrivao. Moj odgovor je bio trening i on me učinio osobom kakva jesam - rekao je jednom prilikom Di Canio.

Ali i povijesne knjige su Paola učinile osobom kakva on jest. Navijače je u nekoliko navrata pozdravljao s uzdignutom desnicom, a to bi opravdavao tako što je govorio da na taj način „osjeća pripadnost svojim ljudima”. Takvi potezi su ga, naravno, stajali novčanih kazni i suspenzija, ali ga one nisu pokolebale.

'Fašist, a ne rasist'

- Salutirao sam svojim ljudima s onim što za mene predstavlja znak pripadnosti skupini koja čuva prave civilizirane vrijednosti pred standardizacijom koje nam ovo društvo nameće - znao je Di Canio reći, pomalo filozofski.

U svojoj autobiografiji 2001. izrazio je divljenje prema fašističkom diktatoru Benitu Mussoliniju, nazvavši ga „vrlo principijelnim i etičkim pojedincem koji je bio duboko neshvaćen”, a 2010. je pohodio sprovod Paola Signorellija, poznatog fašista koji je bio optužen za mnoga ubojstva i sudjelovanje u „Masakru u Bologni” 1980.

Paolova legendarna izjava iz 2005. kako je on „fašist, a ne rasist” ušla je u anale i stvorila mu ogromne probleme kada se 2011. vratio u engleski nogomet da bi započeo svoju kratku trenersku karijeru.

---

image
Andreas Solaro
---

Di Canio je već 90-ih godina prošlog stoljeća postao obožavana ličnost na Otoku. Nakon što je u Italiji igrao za Lazio, Ternanu, Juventus, Napoli i Milan, 1996. je prešao u redove škotskog Celtica. Tamo je ostavio dobar dojam, ali je nakon jedne sezone napustio Glasgow, jer mu je klub odbio povisiti plaću. Ljuto gradsko rivalstvo između katoličkog Celtica i protestantskih Rangersa Di Caniju je bilo razumljivo, ali jedna njegova izjava oko toga zvučala je jako neobično za nekoga s tako ekstremnim političkim uvjerenjima:

- Kada je pravilno usmjerena, mržnja može biti dobra. Ali ne mrziš nekoga samo zato što je protestant - rekao je jednom Di Canio.

Kasnije će se pokazati da ima poprilično neobične stavove kada je religija u pitanju...

Paolo je zatim otišao u englesku Premier ligu, u redove Sheffield Wednesdaya. Tamo je završio sezonu s 14 golova na kontu i postao miljenik navijača, a onda je u rujnu 1998. gurnuo suca Paula Alcocka nakon što ga je ovaj isključio i zaradio 11 utakmica suspenzije. Ipak, to nije spriječilo Harryja Redknappa da ga dovede u West Ham.

- On s loptom može učiniti stvari o kojima drugi mogu samo sanjati. Svi bi platili da ga mogu gledati kako trenira - rekao je tada legendarni trener.

Di Canio je i tamo zaradio simpatije navijača. U svojoj prvoj punoj sezoni na Upton Parku osvojio je titulu „Čekićara godine” koju dodjeljuju navijači kluba, a iste je sezone zabio golčinu protiv Wimbledona koja je 2009. proglašena pogotkom desetljeća u Premier ligi.

Njegove dobre predstave nagnale su Sir Alexa Fergusona da ga pokuša dovesti u Manchester United, ali njegova nastojanja bila su bezuspješna. Di Canio je duboko bio zahvalan West Hamu što su mu pružili priliku u najtežim trenucima njegove karijere, kada mu je guranje Alcocka donijelo 11 utakmica suspenzije i salve kritika iz cijele Engleske.

'Nogomet je strast, a ne posao'

- Nema šanse da bih ikada izdao navijače West Hama. U mom životu nogomet nikada nije bio posao, već strast – rekao je kasnije.

Paolo je uistinu uvijek bio strastven. Tako je jednu večer dok je igrao za Lazio, pred derbi s Romom, cijelu večer iznova gledao „Hrabro srce”, zbog čega ni njegov cimer nije mogao spavati. A iako je na terenu često bio tempirana bomba, uvijek se trudio biti pošten.

---

image
Di Canio i Harry Rednkapp
AFP
---

Tako je u prosincu 2000., tijekom utakmice s Evertonom na Goodison Parku, učinio nešto što se uistinu rijetko viđa. Igrale su se posljednje minute, a rezultat je bio 1:1. Domaći vratar Paul Gerrard istrčao je izvan šesnaesterca kako bi izbio loptu, ali je pri tome iskrenuo koljeno te ostao nepomično ležati. Igra je nastavljena, a ubačena lopta je došla do Di Canija na rub šesnaesterca. Gol je bio prazan, ali ju je on uhvatio rukom i zaustavio igru. Taj njegov potez u situaciji u kojoj su obje momčadi lovile pobjedu osigurao mu je ovacije protivničkih navijača te mu priskrbio FIFA-inu nagradu za fair play.

Svoju priču na Otoku zaključio je u dresu Charlton Athletica, nakon čega se vratio u redove Lazija, pristavši na značajno smanjenje plaće zbog toga što se klub našao u financijskim problemima. Njegovo simpatiziranje fašističkog režima tada je došlo do izražaja više nego ikad, a intimna druženja s ultrasima rimskog kluba donijela su negativni publicitet Laziju. Uz sve to, Di Canio nije bio u najboljim odnosima sa suigračima, trenerima, predsjednikom kluba i jednim od većih dioničara, stoga mu 2006. nije ponuđen novi ugovor. Karijeru je završio u tadašnjem četvrtoligašu Cisco Romi, nakon čega se odlučio školovati za trenera.

Di Canio je u osam godina provedenih na Otoku zaradio kultni status, stoga nije bilo toliko iznenađujuće kada mu je prvi trenerski posao postao onaj na klupi Swindon Towna, tada engleskog četvrtoligaša. Njegovo zapošljavanje odmah je izazvalo kontroverze zbog njegovih političkih stavova pa je tako jedan od klupskih sponzora, sindikat GMB, odmah otkazao suradnju Swindonu.

Talijan je bio poprilično uspješan u toj ulozi te je 2012. uveo Swindon u treću ligu, ali klub je onda naišao na financijske probleme te je bio suočen s embargom na transfere. Di Canio je tada ponudio svoj novac kako bi u klubu zadržao neke igrače koji su bili na posudbi, a jednom prilikom se prihvatio lopate i zajedno s 200-tinjak volontera očistio snijeg s terena kako bi se utakmica mogla odigrati. No, problemi su bili preveliki te je u siječnju 2013. Talijan odlučio napustiti klub. U ožujku te godine posao mu je ponudio Sunderland, koji se tada borio za ostanak u Premier ligi, a njegov dolazak na klupu kluba sa sjevera Engleske izazvao je još veće kontroverze.

Strah od letenja i napadaji panike

Prvo je David Miliband, potpredsjednik kluba i istaknuti britanski političar, podnio ostavku zbog njegovih prijašnjih izjava, a onda su neki sponzori zaprijetili povlačenjem. Di Canio je pokušao smiriti strasti, pravdajući se kako on zapravo nije fašist te da je to uskogrudan način gledanja, dok su i oni koji ga znaju stali u njegovi obranu tvrdeći kako su stvari koje on radi samo nekakve „epizode”, odnosno promjene raspoloženja.

---

image
Di Canio na klupi Sunderlanda
AFP
---

Istina je da je Di Canio još od mladih dana imao raznih psihičkih problema, kao što su strah od letenja i napadaji panike, koji su pogotovo došli do izražaja za vrijeme njegova igranja za Juventus...

- Bilo je grozno. Osjećao sam da mi se sve crni pred očima, kao da više ništa ne vidim - prisjetio se tih trenutaka.

No, s obzirom na njegovu prošlost, javnosti je bilo teško odjednom povjerovati da Paolo samo ima „epizode”, pogotovo ako su se pobliže promotrile njegove tetovaže.

Di Canio na bicepsu desne ruke ima latinsku riječ „dux”, koja u prijevodi na hrvatski znači „vođa”. Na talijanski se, pak, ta riječ prevodi kao „duce”, što je bio Mussolinijev nadimak. Di Canio se 2016. pojavio na talijanskoj televiziji u majici kratkih rukava te je otkrio tu tetovažu, zbog čega je TV kuća bila novčano kažnjena, a on suspendiran s nje. Također, leđa su mu prepuna istetoviranih fašističkih simbola kao što su orao, snop pruća sa sjekirom (poznatiji kao fasces) i - ni više ni manje - nego portret samog „Ducea”.

Di Canio je te sezone uspio spasiti Sunderland od ispadanja, ali je već sljedeće dobio otkaz nakon samo pet odigranih susreta. Iako je u tih pet utakmica uzeo samo bod, izvršna direktorica kluba Margaret Byrne izjavila je da je razlog za otkazivanje suradnje Talijanu bili njegovi brutalni ispadi u svlačionici i na treningu na koje su se stariji igrači žalili.

On je te navode odbacio, a nakon toga više nije radio u nogometu. Danas živi malo drugačijim životom. Postao je smireniji, a vremena kada je u svađi gurnuo Fabija Capella preko torbe na tlo daleka su prošlost. Kako sam kaže, glavni razlog za to je njegovo proučavanje samurajske kulture.

Paolo je posljednjih godina usvojio mentalitet drevnih japanskih ratnika u kojem se velika pažnja pridaje duhovnom segmentu života, a ona mu je pomogla riješiti mnoge probleme, između ostaloga i straha od letenja.

Samuraj i poganin

- Sviđa mi se kod po kojem žive. Odanost, čast... Posebno mi je fascinantna priča o samuraju koji je učinio hara-kiri jer je zakasnio na sastanak - rekao je Di Canio.

Talijan ima ogromno poštovanje prema starijim kulturama i proučavanje njih mu donosi mir i sklad u životu, a zanimljivo je da, iako se sve više okreće duhovnosti, uopće nije religiozan. Paolo vjeruje u prirodu i njezin životni ciklus te 21. prosinca zajedno sa svojim prijateljem koji je jednakih vjerovanja kao i on slavi zimski solsticij. Drugim riječima, Di Canio je poganin.

---

image
Riccardo Fabi
---

U jednom intervjuu za britanski The Independent govorio je o tome kako je fasciniran Stonehengeom i kako mu je želja jednom tamo proslaviti zimski solsticij. Tada je još uvijek živio u Engleskoj, a njegov prijatelj mu je taman dolazio u posjet kako bi s njim proslavio 21. prosinca. Di Canio je tada otkrio kako ta proslava izgleda.

"Zapalimo logorsku vatru koja po poganskom običaju mora biti napravljena s lovorovim granama. To mi je vrlo važno, jer sam prije nekoliko godina počeo osjećati nekakvu energiju, nešto što me na neki način povezuje s drugima. Poštujem svakoga tko vjeruje u Krista, Budu, Alaha ili Krišnu, ali smatram da je energija oko tebe ono što ti zapravo daje snagu. Prije nekoliko godina sam počeo poštovati ideju smrtnosti i mislim da je važno o tome svakodnevno razmišljati, kako bi se pripremili na taj trenutak", ispričao je tada Di Canio i dao do znanja da bizarnostima u njegovu životu nema kraja.

Paolo Di Canio uistinu je poseban lik i istinska nogometna ikona. Njegova strast i odlučnost osigurali su mu simpatije navijača gdje god je igrao, a njegovi, u najmanju ruku, „neobični” životni ideali učinili su od njega kultnu ličnost koja zauzima posebno mjesto među nogometnim osobenjacima.

Ostale tekstove iz serijala 'Više od sporta' pročitajte OVDJE.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP Riccardo Fabi Andreas Solaro
AFP
AFP
Di Canio na klupi Sunderlanda
AFP
Di Canio i Harry Rednkapp
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/vise-od-sporta/on-je-fasist-a-ne-rasist-koji-smatra-da-je-mussolini-samo-bio-neshvacen-zivi-po-samurajskim-pravilima-i-slavi-poganske-blagdane-1116868 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ee4c282c0512236c33e33091df4f2957c839f411 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=On+je+%E2%80%98fa%C5%A1ist%2C+a+ne+rasist%E2%80%98+koji+smatra+da+je+Mussolini+samo+bio+neshva%C4%87en%2C+%C5%BEivi+po+samurajskim+pravilima+i+slavi+poganske+blagdane&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fon-je-fasist-a-ne-rasist-koji-smatra-da-je-mussolini-samo-bio-neshvacen-zivi-po-samurajskim-pravilima-i-slavi-poganske-blagdane-1116868 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fon-je-fasist-a-ne-rasist-koji-smatra-da-je-mussolini-samo-bio-neshvacen-zivi-po-samurajskim-pravilima-i-slavi-poganske-blagdane-1116868 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ljubimac navijača [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Više od sportaljubimac navijača

On je ‘fašist, a ne rasist‘ koji smatra da je Mussolini samo bio neshvaćen, živi po samurajskim pravilima i slavi poganske blagdane

31. srpnja 2021. - 21:32

Kada nogometaš potpiše za novi klub, „starosjedioci” od njega često zahtijevaju da otpjeva nešto. Ta vrsta inicijacije nije ništa neobično, a ona nije zaobišla ni Albanca Elseida Hysaja, koji je nakon potpisa za Lazio odlučio otpjevati poznatu pjesmu „Bella Ciao”.

Takav potez se, očekivano, nije svidio navijačima rimskog kluba, jer se radi o pjesmi koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata postala simbol talijanskog antifašističkog pokreta. Navijači Lazija inače su poznati po naginjanju ka ekstremnoj desnici i simpatiziranju fašističkog pokreta, stoga je jasno zašto su Hysajevu izvedbu dočekali sa zgražanjem.

Lazijevi ultrasi zato uvijek više cijene igrače kao što je junak naše današnje priče. On je čovjek koji ih je pozdravljao s ispruženom desnicom, koji je jed...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 06:47