StoryEditorOCM
Više od sportapostoji razlika

Je li prehrana bez mesa štetna za djecu sportaše? Stručnjakinja otkriva kako riješiti problem i tko treba biti na oprezu

Piše Iva Majić
6. travnja 2024. - 17:50

Sve češće svjedočimo kako se određen broj ljudi orijentirao na prehranu u kojoj je smanjena količina hrane životinjskog podrijetla, a među takvima ima i profesionalnih sportaša. Novak Đoković, Lewis Hamilton, Venus Williams Chris Paul samo su neki koji su odabrali „plant based” način života, koji se temelji na konzumaciji namirnica pretežito biljnog podrijetla uz naglasak na biranje što manje prerađevina, ali i ograničavanje unosa ili potpuno ukidanje konzumacije mesnih i mliječnih proizvoda.

Mnogi ih rekreativci odluče u tom putu slijediti, dok se drugi pak pitaju: „kako nadomjeste bjelančevine, je li takva prehrana zdrav odabir za one koji trpe velike napore, mogu li patiti od nedostatka nekih minerala, treba li to biti uzor mlađima...” i slično. 

- Planiranje optimalne prehrane za profesionalne sportaše, samo po sebi, izazovno je i kompleksno. Uključimo li u računicu i ograničenja u izboru namirnica, situacija se dodatno komplicira - počela je Mirna Pleština, magistra kliničkog nutricionizma, koja radi u savjetovalištu Nutrient.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 22:17