stdClass Object ( [id] => 622960 [title] => Seks snimke, nacistički pozdravi i droga: priča o ‘katastrofalnom profesionalcu‘ koji je žrtvujući se postao ovisnik o kokainu  [alias] => eksplicitne-snimke-nacisticki-pozdravi-i-droga-procitajte-pricu-o-katastrofalnom-profesionalcu-koji-je-zrtvujuci-se-za-djevojku-postao-ovisnik-o-kokainu [catid] => 283 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U sportu postoje mnogi likovi koje se smatra ikonama zbog svojih dogodovština izvan terena. Priče o ženama, seksu, alkoholu, drogi, kocki i nesuvislom ponašanju, već su mnogo puta ispričane, no, neki pojedinci zaslužuju da ih se svako malo podsjetimo.

Jedan od njih je i Mark Bosnich, australski nogometni vratar hrvatskih korijena koji je definitivno jedna od najčudnijih i najenigmatičnijih pojava koju je sportski svijet ikada vidio, a priče koje se vežu za njega poprimile su obličje mitova.

Bosnich je karijeru započeo u mlađim uzrastima Sydney Croatie, a već sa 17 godina u Englesku ga je doveo Sir Alex Ferguson. Za Crvene vragove je odigrao samo tri utakmice jer nije uspio dobiti radnu dozvolu, a Ferguson je htio da ode igrati u Brondby i tako olakša sebi dobivanje iste, no, Bosnich se odlučio vratiti u domovinu u svoj matični klub.

---

image
Reuters
---

Ubrzo mu je Aston Villa ponudila ugovor, ali se ponovno javio problem dobivanja radne dozvole. No, ovaj put Australac je imao rješenje. Oženio se s Lisom Hall, Engleskinjom s kojom je bio u vezi, a odmah su počela šaputanja da je u pitanju brak iz koristi, a ne iz ljubavi.

U cijelu priču uključilo se i Ministarstvo unutarnjih poslova Ujedinjenog kraljevstva koje je bračni par držalo na oku pune dvije godine. Zaključili su da brak nije sklopljen iz interesa i da Bosnich smije ostati u državi na neodređeno vrijeme, a samo tri mjeseca nakon te odluke Mark i Lisa su se, naravno, rastali.

Australac se drugi put oženio 1999. godine, ali umalo nije ni stigao pred oltar jer je noć prije njegova momačka večer krenula po zlu.

'Seks, laži i videovrpce'

Suigrači iz Aston Ville, a kasnije i iz Manchester Uniteda, Dwight Yorke i Bosnich, često su zajedno partijali i organizirali svoje privatne zabave, a posebno je bila zanimljiva ona iz 1998., kada je veseli duo postavio videokameru u sobu i snimao se u društvu četiriju žena. Snimka je dospjela u javnost zahvaljujući odluci Yorkea da videokasetu baci u kantu umjesto uništi, a svima onima koji su je pogledali vjerojatno će zauvijek ostati urezan u pamćenje prizor u kojem su obojica odjeveni u žensku odjeću, a Bosnich prima udarce po stražnjici dok nosi suknju.

Yorke je također bio glavni akter večeri koja je prethodila Bosnichevom vjenčanju. Nazvao je svog prijatelja, koji je tu večer pio i kockao u casinu, da ga dođe pokupiti ispred striptiz bara, a kada su Bosnich i Brian Lara došli po njega, zaskočio ih je fotograf. Australac se sukobio s njim i uzeo mu fotoaparat, nakon čega je uhapšen pod optužbom otuđivanja tuđe imovine i odveden u pritvor.

---

image
Reuters
---

Incident je ipak uspješno riješen sutradan pa je Bosnich uspio stići na svoje vjenčanje. Nažalost, njegov brak sa Sarah Jarrett trajao je samo 14 mjeseci, a ona je za vrijeme rastave bila u trećem mjesecu trudnoće te je ubrzo izgubila dijete.

Žrtva zvana kokain

"Katastrofalan profesionalac", kako ga je Ferguson nazvao u svojoj autobiografiji hranio se uglavnom u restoranima brze hrane, a goleme količine kokaina koje je konzumirao samo su dodatno stvarale probleme u karijeri vratara koji je u jednom trenutku svoje karijere u Chelseaju zarađivao tada ogromnih 50.000 funti tjedno.

Bosnichev odnos s tim opijatom rijetko je viđen, a njegovi razlozi ovisnosti su u najmanju ruku nevjerojatni te zahtijevaju detaljnu psihološku obradu.

- To je bilo nešto što sam učinio iz žrtve. Gledajući unatrag, ljudi bi mogli reći da je to bilo glupo. Ali tanka je granica između hrabrosti i gluposti. Još uvijek vjerujem da je razlog zbog kojeg sam se navukao na kokain ispravan, jer sam time pomogao nekom drugom - rekao je Bosnich, a predmet te žrtve bila je njegova tadašnja djevojka - manekenka Sophie Anderton.

Anderton je bila ovisna o kokainu, a Australac joj je pomagao tako što bi za "svaku liniju koju bi ona povukla i on povukao jednu". Kako joj je to točno pomagalo, nije objasnio, ali zato je otkrio da je u jednom periodu života konzumirao i do deset grama dnevno.

U jednom trenutku John Terry, koji je tada bio u svojim ranim dvadesetima, prišao mu je i rekao da se ne druži s tim ljudima (Anderton i njenom svitom) jer je znao što ga čeka, ali kako je Bosnich sam priznao, nije slušao svog mlađeg ali mudrijeg kolegu.

S obzirom na cijelu situaciju, nije bilo čudno kada su mu na doping testu pronašli kokain u krvi, zbog čega je dobio otkaz u Chelseaju i bio suspendiran na devet mjeseci. Ali ako pitate njega samoga, to je jedna od većih enigmi koje su ga zatekle u životu.

Naime, prema Bosnichevim riječima, poznati ovisnik o kokainu mu je ubacio bijeli prah u piće dok je bio u jednom londonskom noćnom klubu, ali on nije htio inzistirati na toj priči jer je bio razočaran kada je shvatio da ga svi smatraju osobom koja bi takvo što učinila.

---

image
Reuters
---

S 30 godina na leđima, odlučio je odustati od nogometa i vratiti se u Australiju, gdje je nastavio s pretjeranom konzumacijom kokaina. Ipak, nedugo zatim se "smirio" pa je tako 2004. rekao da je sada dobro i da ga uzima u puno manjim količinama. Tome je vjerojatno kumovala situacija u kojoj je zamalo upucao oca zračnom puškom misleći da je u pitanju provalnik, a navodno ga je baš on odviknuo od pretjerane upotrebe droge.

Bosnich se nakon četiri godine pauze pokušao vratiti nogometu pa je jedno vrijeme trenirao s momčadi QPR-a čiji ga je trener vratara motivirao da se vrati na teren, čak je i odigrao prijateljsku utakmicu, ali službeni nastup upisao je još samo u australskim Central Coast Marinersima i Sidney Olympicu, a nakon umirovljenja 2009. postao je komentator na australskoj televiziji.
Unatoč svim nabrojanim kontroverzama koje se vežu za ovog ćudljivog australskog Hrvata, jedan incident ostat će posebno zapamćen, a najbolje opisuje kaos koji se nalazi u njegovoj glavi.

Sieg Heil

Bosnich je nerijetko znao biti bezobziran u svojim istrčavanjima s gola, a posebno su ga pikirali navijači Tottenhama jer je u siječnju 1995. nokautirao njihovu zvijezdu Jurgena Klinsmanna i ostavio ga bez svijesti. Kada je sljedeći put Aston Villa posjetila White Hart Lane, u listopadu 1996. godine, Aston Villin vratar bio je podvrgnut uvredama od samog početka utakmice, od kojih su mnoge bile na nacionalnoj osnovi.

Bosnichu je na početku drugog poluvremena prekipjelo pa se okrenuo prema tribinama, podigao lijevu ruku u zrak, drugom oponašao brkove i krenuo stupati. Pomoćni sudac je to primijetio i upozorio glavnoga, koji mu je dodijelio žuti karton, a odmah nakon utakmice na vrata svlačionice je pokucala policija da bi uzela njegovu izjavu.

Savez ga je kaznio sa samo tisuću funti, a Australac je iste večeri nazvao jednu radijsku postaju da bi se ispričao.

- Želio bih reći da sam to učinio iz neznanja. Za mene je to bila šala, ali vidim da je poprimilo široke razmjere i jako mi je žao. Znam da su navijači Spursa izgubili bližnje u ratu, ali i ja sam izgubio bližnje u ratu - pokušao je opravdati svoj postupak Bosnich te je dodao da nije znao za poveznicu navijača Tottenhama i židovstva (iako je do tada već godinama igrao u Engleskoj) i da je samo rekreirao scenu iz poznate britanske humoristične serije Fawlty Towers.

---

image
Reuters
---

Australski vratar u javnosti nije poznat kao ekstremni desničar, iako podupire konzervativnu stranku, ali zaista je teško povjerovati u njegovo objašnjenje kojim ukratko govori da nije znao što radi. Jer koliko god on bio poznat po nemarnom ponašanju i olakom shvaćanju života, nacistički pozdrav zaista nije nešto što se radi bez nekakve pozadine.

Ta kontroverza prati ga do danas, kao i njegovi pokušaji smirivanja strasti. Iako, svakim novim osvrtom na taj događaj, nailazi na još veće neodobravanje, i to isključivo svojom krivicom.

Primjerice, na jednom događaju 2013. snimljen je kako se u svom govoru šali na tu temu te spominje svog židovskog agenta, židovske odvjetnike i ponovno Fawlty Towers, a iste večeri je pročitao i pismo podrške koje mu je navodno poslao veteran Drugog svjetskog rata.

Život nakon nogometa

Osim novinarske karijere, on je danas ujedno i nogometni agent, a iako je živio s roditeljima po povratku u domovinu, sada stanuje s djevojkom Sarah Jones.

Mark Bosnich definitivno je jedan od najosebujnijih nogometaša koji su ikada kročili nogometnim terenima i svojevremno je bio ogroman talent. Ukupno je odigrao 237 službenih klupskih utakmica u karijeri, od čega 208 u Premier ligi, za reprezentaciju Australije nastupio je 22 puta i zabio jedan gol - iz jedanaesterca protiv Solomonskih otoka, dok se može pohvaliti činjenicom da ga je Sir Alex Ferguson u dva navrata dovodio u Manchester United.

Ali Australac anđeoskih crta lica zauvijek će ostati zapamćen po "Sieg Heilu", škakljivoj snimci, "kokainskom dobročinstvu" i "onoj večeri" u kojoj mu je netko sabotirao karijeru ubacivši mu drogu u piće.

Ostale tekstove iz serijala 'Više od sporta' pročitajte OVDJE.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => više od sporta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => više od sporta 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2019-09-12 16:40:05 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-02-06 21:26:47 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2019-09-12 18:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 15091 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 283 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Ekskluzivne i zanimljive priče o poznatim sportašima. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, poznati sportaši, ekskluzivno [secure] => 0 [page_title] => Više od sporta [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2019\/09\/12\/12675852.jpg","\/images\/slike\/2019\/09\/12\/12675844.jpg","\/images\/slike\/2019\/09\/12\/12675846.jpg","\/images\/slike\/2019\/09\/12\/12675848.jpg","\/images\/slike\/2019\/09\/12\/12675850.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Reuters","Reuters","Reuters","Reuters","Reuters"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1211x840","k_12675852_1280.jpg":"1280x1280","k_12675852_1024.jpg":"1024x1024","k_12675852_640.jpg":"640x640","k_12675852_480.jpg":"480x480","k_12675852_340.jpg":"340x340","k_12675852_220.jpg":"220x220","o_12675852_1280.jpg":"1280x887","o_12675852_1024.jpg":"1024x710","o_12675852_640.jpg":"640x443","o_12675852_480.jpg":"480x332","o_12675852_340.jpg":"340x235","o_12675852_220.jpg":"220x152","h_12675852_1280.jpg":"1280x854","h_12675852_1024.jpg":"1024x683","h_12675852_640.jpg":"640x427","h_12675852_480.jpg":"480x320","h_12675852_340.jpg":"340x227","h_12675852_220.jpg":"220x147","pp_12675852_1280.jpg":"1006x1280","pp_12675852_1024.jpg":"805x1024","pp_12675852_640.jpg":"503x640","pp_12675852_480.jpg":"377x480","pp_12675852_340.jpg":"267x340","pp_12675852_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1477x1059","k_12675844_1280.jpg":"1280x1280","k_12675844_1024.jpg":"1024x1024","k_12675844_640.jpg":"640x640","k_12675844_480.jpg":"480x480","k_12675844_340.jpg":"340x340","k_12675844_220.jpg":"220x220","o_12675844_1280.jpg":"1280x917","o_12675844_1024.jpg":"1024x734","o_12675844_640.jpg":"640x458","o_12675844_480.jpg":"480x344","o_12675844_340.jpg":"340x243","o_12675844_220.jpg":"220x157","h_12675844_1280.jpg":"1280x854","h_12675844_1024.jpg":"1024x683","h_12675844_640.jpg":"640x427","h_12675844_480.jpg":"480x320","h_12675844_340.jpg":"340x227","h_12675844_220.jpg":"220x147","pp_12675844_1280.jpg":"1006x1280","pp_12675844_1024.jpg":"805x1024","pp_12675844_640.jpg":"503x640","pp_12675844_480.jpg":"377x480","pp_12675844_340.jpg":"267x340","pp_12675844_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1320","k_12675846_1280.jpg":"1280x1280","k_12675846_1024.jpg":"1024x1024","k_12675846_640.jpg":"640x640","k_12675846_480.jpg":"480x480","k_12675846_340.jpg":"340x340","k_12675846_220.jpg":"220x220","o_12675846_1280.jpg":"1280x880","o_12675846_1024.jpg":"1024x704","o_12675846_640.jpg":"640x440","o_12675846_480.jpg":"480x330","o_12675846_340.jpg":"340x233","o_12675846_220.jpg":"220x151","h_12675846_1280.jpg":"1280x854","h_12675846_1024.jpg":"1024x683","h_12675846_640.jpg":"640x427","h_12675846_480.jpg":"480x320","h_12675846_340.jpg":"340x227","h_12675846_220.jpg":"220x147","pp_12675846_1280.jpg":"1006x1280","pp_12675846_1024.jpg":"805x1024","pp_12675846_640.jpg":"503x640","pp_12675846_480.jpg":"377x480","pp_12675846_340.jpg":"267x340","pp_12675846_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1524","k_12675848_1280.jpg":"1280x1280","k_12675848_1024.jpg":"1024x1024","k_12675848_640.jpg":"640x640","k_12675848_480.jpg":"480x480","k_12675848_340.jpg":"340x340","k_12675848_220.jpg":"220x220","o_12675848_1280.jpg":"1280x1016","o_12675848_1024.jpg":"1024x812","o_12675848_640.jpg":"640x508","o_12675848_480.jpg":"480x381","o_12675848_340.jpg":"340x269","o_12675848_220.jpg":"220x174","h_12675848_1280.jpg":"1280x854","h_12675848_1024.jpg":"1024x683","h_12675848_640.jpg":"640x427","h_12675848_480.jpg":"480x320","h_12675848_340.jpg":"340x227","h_12675848_220.jpg":"220x147","pp_12675848_1280.jpg":"1006x1280","pp_12675848_1024.jpg":"805x1024","pp_12675848_640.jpg":"503x640","pp_12675848_480.jpg":"377x480","pp_12675848_340.jpg":"267x340","pp_12675848_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1327x931","k_12675850_1280.jpg":"1280x1280","k_12675850_1024.jpg":"1024x1024","k_12675850_640.jpg":"640x640","k_12675850_480.jpg":"480x480","k_12675850_340.jpg":"340x340","k_12675850_220.jpg":"220x220","o_12675850_1280.jpg":"1280x898","o_12675850_1024.jpg":"1024x718","o_12675850_640.jpg":"640x449","o_12675850_480.jpg":"480x336","o_12675850_340.jpg":"340x238","o_12675850_220.jpg":"220x154","h_12675850_1280.jpg":"1280x854","h_12675850_1024.jpg":"1024x683","h_12675850_640.jpg":"640x427","h_12675850_480.jpg":"480x320","h_12675850_340.jpg":"340x227","h_12675850_220.jpg":"220x147","pp_12675850_1280.jpg":"1006x1280","pp_12675850_1024.jpg":"805x1024","pp_12675850_640.jpg":"503x640","pp_12675850_480.jpg":"377x480","pp_12675850_340.jpg":"267x340","pp_12675850_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7785445 Threads: 8 Questions: 1567429760 Slow queries: 4780881 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111685642 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/vise-od-sporta/eksplicitne-snimke-nacisticki-pozdravi-i-droga-procitajte-pricu-o-katastrofalnom-profesionalcu-koji-je-zrtvujuci-se-za-djevojku-postao-ovisnik-o-kokainu-622960 [printLink] => /sport/vise-od-sporta/eksplicitne-snimke-nacisticki-pozdravi-i-droga-procitajte-pricu-o-katastrofalnom-profesionalcu-koji-je-zrtvujuci-se-za-djevojku-postao-ovisnik-o-kokainu-622960?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 495753 [name] => Mark Bosnich [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mark-bosnich [link] => /tag/mark-bosnich ) [1] => stdClass Object ( [id] => 492548 [name] => Više od sporta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vise-od-sporta [link] => /tag/vise-od-sporta ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => više od sporta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Seks snimke, nacistički pozdravi i droga: priča o ‘katastrofalnom profesionalcu‘ koji je žrtvujući se postao ovisnik o kokainu  [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/09/12/12675852.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Reuters [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/09/12/12675852.jpg [title] => Reuters ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/09/12/12675844.jpg [title] => Reuters ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/09/12/12675846.jpg [title] => Reuters ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/09/12/12675848.jpg [title] => Reuters ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/09/12/12675850.jpg [title] => Reuters ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U sportu postoje mnogi likovi koje se smatra ikonama zbog svojih dogodovština izvan terena. Priče o ženama, seksu, alkoholu, drogi, kocki i nesuvislom ponašanju, već su mnogo puta ispričane, no, neki pojedinci zaslužuju da ih se svako malo podsjetimo.

Jedan od njih je i Mark Bosnich, australski nogometni vratar hrvatskih korijena koji je definitivno jedna od najčudnijih i najenigmatičnijih pojava koju je sportski svijet ikada vidio, a priče koje se vežu za njega poprimile su obličje mitova.

Bosnich je karijeru započeo u mlađim uzrastima Sydney Croatie, a već sa 17 godina u Englesku ga je doveo Sir Alex Ferguson. Za Crvene vragove je odigrao samo tri utakmice jer nije uspio dobiti radnu dozvolu, a Ferguson je htio da ode igrati u Brondby i tako olakša sebi dobivanje iste, no, Bosnich se odlučio vratiti u domovinu u svoj matični klub.

---

image
Reuters
---

Ubrzo mu je Aston Villa ponudila ugovor, ali se ponovno javio problem dobivanja radne dozvole. No, ovaj put Australac je imao rješenje. Oženio se s Lisom Hall, Engleskinjom s kojom je bio u vezi, a odmah su počela šaputanja da je u pitanju brak iz koristi, a ne iz ljubavi.

U cijelu priču uključilo se i Ministarstvo unutarnjih poslova Ujedinjenog kraljevstva koje je bračni par držalo na oku pune dvije godine. Zaključili su da brak nije sklopljen iz interesa i da Bosnich smije ostati u državi na neodređeno vrijeme, a samo tri mjeseca nakon te odluke Mark i Lisa su se, naravno, rastali.

Australac se drugi put oženio 1999. godine, ali umalo nije ni stigao pred oltar jer je noć prije njegova momačka večer krenula po zlu.

'Seks, laži i videovrpce'

Suigrači iz Aston Ville, a kasnije i iz Manchester Uniteda, Dwight Yorke i Bosnich, često su zajedno partijali i organizirali svoje privatne zabave, a posebno je bila zanimljiva ona iz 1998., kada je veseli duo postavio videokameru u sobu i snimao se u društvu četiriju žena. Snimka je dospjela u javnost zahvaljujući odluci Yorkea da videokasetu baci u kantu umjesto uništi, a svima onima koji su je pogledali vjerojatno će zauvijek ostati urezan u pamćenje prizor u kojem su obojica odjeveni u žensku odjeću, a Bosnich prima udarce po stražnjici dok nosi suknju.

Yorke je također bio glavni akter večeri koja je prethodila Bosnichevom vjenčanju. Nazvao je svog prijatelja, koji je tu večer pio i kockao u casinu, da ga dođe pokupiti ispred striptiz bara, a kada su Bosnich i Brian Lara došli po njega, zaskočio ih je fotograf. Australac se sukobio s njim i uzeo mu fotoaparat, nakon čega je uhapšen pod optužbom otuđivanja tuđe imovine i odveden u pritvor.

---

image
Reuters
---

Incident je ipak uspješno riješen sutradan pa je Bosnich uspio stići na svoje vjenčanje. Nažalost, njegov brak sa Sarah Jarrett trajao je samo 14 mjeseci, a ona je za vrijeme rastave bila u trećem mjesecu trudnoće te je ubrzo izgubila dijete.

Žrtva zvana kokain

"Katastrofalan profesionalac", kako ga je Ferguson nazvao u svojoj autobiografiji hranio se uglavnom u restoranima brze hrane, a goleme količine kokaina koje je konzumirao samo su dodatno stvarale probleme u karijeri vratara koji je u jednom trenutku svoje karijere u Chelseaju zarađivao tada ogromnih 50.000 funti tjedno.

Bosnichev odnos s tim opijatom rijetko je viđen, a njegovi razlozi ovisnosti su u najmanju ruku nevjerojatni te zahtijevaju detaljnu psihološku obradu.

- To je bilo nešto što sam učinio iz žrtve. Gledajući unatrag, ljudi bi mogli reći da je to bilo glupo. Ali tanka je granica između hrabrosti i gluposti. Još uvijek vjerujem da je razlog zbog kojeg sam se navukao na kokain ispravan, jer sam time pomogao nekom drugom - rekao je Bosnich, a predmet te žrtve bila je njegova tadašnja djevojka - manekenka Sophie Anderton.

Anderton je bila ovisna o kokainu, a Australac joj je pomagao tako što bi za "svaku liniju koju bi ona povukla i on povukao jednu". Kako joj je to točno pomagalo, nije objasnio, ali zato je otkrio da je u jednom periodu života konzumirao i do deset grama dnevno.

U jednom trenutku John Terry, koji je tada bio u svojim ranim dvadesetima, prišao mu je i rekao da se ne druži s tim ljudima (Anderton i njenom svitom) jer je znao što ga čeka, ali kako je Bosnich sam priznao, nije slušao svog mlađeg ali mudrijeg kolegu.

S obzirom na cijelu situaciju, nije bilo čudno kada su mu na doping testu pronašli kokain u krvi, zbog čega je dobio otkaz u Chelseaju i bio suspendiran na devet mjeseci. Ali ako pitate njega samoga, to je jedna od većih enigmi koje su ga zatekle u životu.

Naime, prema Bosnichevim riječima, poznati ovisnik o kokainu mu je ubacio bijeli prah u piće dok je bio u jednom londonskom noćnom klubu, ali on nije htio inzistirati na toj priči jer je bio razočaran kada je shvatio da ga svi smatraju osobom koja bi takvo što učinila.

---

image
Reuters
---

S 30 godina na leđima, odlučio je odustati od nogometa i vratiti se u Australiju, gdje je nastavio s pretjeranom konzumacijom kokaina. Ipak, nedugo zatim se "smirio" pa je tako 2004. rekao da je sada dobro i da ga uzima u puno manjim količinama. Tome je vjerojatno kumovala situacija u kojoj je zamalo upucao oca zračnom puškom misleći da je u pitanju provalnik, a navodno ga je baš on odviknuo od pretjerane upotrebe droge.

Bosnich se nakon četiri godine pauze pokušao vratiti nogometu pa je jedno vrijeme trenirao s momčadi QPR-a čiji ga je trener vratara motivirao da se vrati na teren, čak je i odigrao prijateljsku utakmicu, ali službeni nastup upisao je još samo u australskim Central Coast Marinersima i Sidney Olympicu, a nakon umirovljenja 2009. postao je komentator na australskoj televiziji.
Unatoč svim nabrojanim kontroverzama koje se vežu za ovog ćudljivog australskog Hrvata, jedan incident ostat će posebno zapamćen, a najbolje opisuje kaos koji se nalazi u njegovoj glavi.

Sieg Heil

Bosnich je nerijetko znao biti bezobziran u svojim istrčavanjima s gola, a posebno su ga pikirali navijači Tottenhama jer je u siječnju 1995. nokautirao njihovu zvijezdu Jurgena Klinsmanna i ostavio ga bez svijesti. Kada je sljedeći put Aston Villa posjetila White Hart Lane, u listopadu 1996. godine, Aston Villin vratar bio je podvrgnut uvredama od samog početka utakmice, od kojih su mnoge bile na nacionalnoj osnovi.

Bosnichu je na početku drugog poluvremena prekipjelo pa se okrenuo prema tribinama, podigao lijevu ruku u zrak, drugom oponašao brkove i krenuo stupati. Pomoćni sudac je to primijetio i upozorio glavnoga, koji mu je dodijelio žuti karton, a odmah nakon utakmice na vrata svlačionice je pokucala policija da bi uzela njegovu izjavu.

Savez ga je kaznio sa samo tisuću funti, a Australac je iste večeri nazvao jednu radijsku postaju da bi se ispričao.

- Želio bih reći da sam to učinio iz neznanja. Za mene je to bila šala, ali vidim da je poprimilo široke razmjere i jako mi je žao. Znam da su navijači Spursa izgubili bližnje u ratu, ali i ja sam izgubio bližnje u ratu - pokušao je opravdati svoj postupak Bosnich te je dodao da nije znao za poveznicu navijača Tottenhama i židovstva (iako je do tada već godinama igrao u Engleskoj) i da je samo rekreirao scenu iz poznate britanske humoristične serije Fawlty Towers.

---

image
Reuters
---

Australski vratar u javnosti nije poznat kao ekstremni desničar, iako podupire konzervativnu stranku, ali zaista je teško povjerovati u njegovo objašnjenje kojim ukratko govori da nije znao što radi. Jer koliko god on bio poznat po nemarnom ponašanju i olakom shvaćanju života, nacistički pozdrav zaista nije nešto što se radi bez nekakve pozadine.

Ta kontroverza prati ga do danas, kao i njegovi pokušaji smirivanja strasti. Iako, svakim novim osvrtom na taj događaj, nailazi na još veće neodobravanje, i to isključivo svojom krivicom.

Primjerice, na jednom događaju 2013. snimljen je kako se u svom govoru šali na tu temu te spominje svog židovskog agenta, židovske odvjetnike i ponovno Fawlty Towers, a iste večeri je pročitao i pismo podrške koje mu je navodno poslao veteran Drugog svjetskog rata.

Život nakon nogometa

Osim novinarske karijere, on je danas ujedno i nogometni agent, a iako je živio s roditeljima po povratku u domovinu, sada stanuje s djevojkom Sarah Jones.

Mark Bosnich definitivno je jedan od najosebujnijih nogometaša koji su ikada kročili nogometnim terenima i svojevremno je bio ogroman talent. Ukupno je odigrao 237 službenih klupskih utakmica u karijeri, od čega 208 u Premier ligi, za reprezentaciju Australije nastupio je 22 puta i zabio jedan gol - iz jedanaesterca protiv Solomonskih otoka, dok se može pohvaliti činjenicom da ga je Sir Alex Ferguson u dva navrata dovodio u Manchester United.

Ali Australac anđeoskih crta lica zauvijek će ostati zapamćen po "Sieg Heilu", škakljivoj snimci, "kokainskom dobročinstvu" i "onoj večeri" u kojoj mu je netko sabotirao karijeru ubacivši mu drogu u piće.

Ostale tekstove iz serijala 'Više od sporta' pročitajte OVDJE.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Reuters Reuters Reuters Reuters Reuters
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/vise-od-sporta/eksplicitne-snimke-nacisticki-pozdravi-i-droga-procitajte-pricu-o-katastrofalnom-profesionalcu-koji-je-zrtvujuci-se-za-djevojku-postao-ovisnik-o-kokainu-622960 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=87065ce37a763694a39fa4c22f482c541e61b62f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Seks+snimke%2C+nacisti%C4%8Dki+pozdravi+i+droga%3A+pri%C4%8Da+o+%E2%80%98katastrofalnom+profesionalcu%E2%80%98+koji+je+%C5%BErtvuju%C4%87i+se+postao+ovisnik+o+kokainu%C2%A0&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Feksplicitne-snimke-nacisticki-pozdravi-i-droga-procitajte-pricu-o-katastrofalnom-profesionalcu-koji-je-zrtvujuci-se-za-djevojku-postao-ovisnik-o-kokainu-622960 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Feksplicitne-snimke-nacisticki-pozdravi-i-droga-procitajte-pricu-o-katastrofalnom-profesionalcu-koji-je-zrtvujuci-se-za-djevojku-postao-ovisnik-o-kokainu-622960 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => više od sporta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
Više od sportaviše od sporta

Seks snimke, nacistički pozdravi i droga: priča o ‘katastrofalnom profesionalcu‘ koji je žrtvujući se postao ovisnik o kokainu 

12. rujna 2019. - 20:30

U sportu postoje mnogi likovi koje se smatra ikonama zbog svojih dogodovština izvan terena. Priče o ženama, seksu, alkoholu, drogi, kocki i nesuvislom ponašanju, već su mnogo puta ispričane, no, neki pojedinci zaslužuju da ih se svako malo podsjetimo.

Jedan od njih je i Mark Bosnich, australski nogometni vratar hrvatskih korijena koji je definitivno jedna od najčudnijih i najenigmatičnijih pojava koju je sportski svijet ikada vidio, a priče koje se vežu za njega poprimile su obličje mitova.

Bosnich je karijeru započeo u mlađim uzrastima Sydney Croatie, a već sa 17 godina u Englesku ga je doveo Sir Alex Ferguson. Za Crvene vragove je odigrao samo tri utakmice jer nije uspio dobiti radnu dozvolu, a Ferguson je htio da ode igrati u Brondby i tako olakša sebi dobivanje iste, no...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 11:52