StoryEditorOCM
VaterpoloRegionalna liga

Jadran u Poljudu ‘lovi’ drugi trofej, na putu im stoje dva srpska kluba, kapetan pozvao navijače

Piše Iva Majić
11. travnja 2024. - 10:01

Nije puno vremena prošlo od siječnja kada je Hrvatska upriličila Europsko prvenstvo u Dubrovniku i Zagrebu, a ispred nas su već nova uzbuđenja u bazenu nakon kojih će se odrediti najbolji. Istina, ovaj put je riječ o nadmetanjima pod klupskim kapicama u Regionalnoj ligi, ali to ne umanjuje činjenicu kako nas u Poljudu očekuje vrhunski vaterpolo.

Za one koji su se pogubili u ovom bogatom vaterpolskom kalendaru, pa ne znaju o čemu pišemo, ne brinite... Niste jedini. Tempo je takav da ponekad ostavlja dojam kako ni oni režiseri u bazenu ne znaju “gdje su”. Šalu na stranu, ovaj put itekako znaju, jer igra se za trofej, a na putu do ostvarenja tog cilja im stoje dva srpska kluba. Najprije danas Crvena zvezda (19 h), pa zatim u subotu Novi Beograd (19.45 h), viceprvak Europe.

- Iskoristili smo šansu u Beogradu i sada imamo doma mogućnost osvajanja trofeja – najprije se Josip Vrlić osvrnuo na odlično odigrani prvi završni turnir koji je hrvatski prvak završio s dvije pobjede u srpskoj prijestolnici, čime je omogućio da u svom bazenu dođe do drugog trofeja u sezoni.

- Moramo dati sve od sebe, zaboraviti što je bilo i dati “120 posto” – dodao je Vrlić.

Zaboraviti baš sve?

- Tako je, i one pobjede i poraze treba izbrisati, sve što se događalo. Utakmica je svaka tri dana, umor je veliki, to treba staviti sa strane i orijentirati se samo na sljedeću utakmicu, a to je Crvena zvezda. Nama pobjeda u tom susretu znači puno, jer bi nam ona osigurala “jedinicu” u domaćem prvenstvu. Uz to, ako i izgubimo protiv njih, nemamo više priliku za trofej – objasnio je centar Jadrana.

‘Jedinica’ u domaćem prvenstvu

Naime, ako Splićani upišu bodove protiv Zvezde, time će se naći ispred drugog hrvatskog predstavnika, Jug Adriatic osiguranja, što bi im u završnici Prvenstva Hrvatske trebalo donijeti “prednost domaćeg terena”. Točnije, u borbu za obranu titule kretali bi s Poljuda.

Bez obzira na to što je momčad trenera Živka Gocića na papiru puno jača, nema preskakanja i pogleda prema viceprvaku Europe. Fokus je sav na današnjem susretu protiv Zvezde.

- Najprije je cilj osigurati prvo mjesto u play-offu, ako to ostvarimo, onda u subotu igramo kući za Jadranov prvi trofej Regionalne lige. Nismo si mogli bolje prirediti – rekao je Zvonimir Butić.

Između prvog završnog turniru u Beogradu i ovog u Poljudu, odigrala se još i utakmica 3. kola četvrtfinala Lige prvaka u kojem je bolji bio Marseille (14:12).

Je li vas poljuljao poraz?

- Tu smo stvarno bili umorni. Kad smo gledali snimku, shvatili smo da smo imali živu utakmicu do kraja, ali je na u konačnici presudilo nekakvih par grešaka. Iskreno, spremali smo se za ovo i pred nama su dvije jako bitne utakmice. Puni smo samopouzdanja, ali nešto se pita i protivnika. Ako pričamo o subotnjoj utakmici, Novi Beograd je sjajna momčad i neće biti lako – završio je Butić.

Koliko je jak taj sastav dovoljno govori činjenica kako se radi o viceprvaku Europe, već dvije sezone u nizu, koji u svojim redovima ima Španjolca Granadosa kojeg smo dobro upamtili po nevjerojatnom odlučujućem pogotku šraubom u finalu EP, a njegovi suigrači su grčki reprezentativci, Vlachopoulos i Skoumpakis, također top svjetski igrači. Da ne nabrajamo dalje predstavnike srpske reprezentacije; Jakšić, Filipović, Lukić, Radulović...

image
Vojko Bašić/Cropix

Dobre vijesti

No, naravno da ima reprezentativaca “na bacanje” i u sastavu trenera Jure Marelje. Doduše, “jadranaše” su u nastavku sezone pogodile ozljede, ali ima radosnih vijesti.

- Zdravstveni karton se popravlja. Marino Čagalj se polako uključuje u rad i mislim da ću ga isprobati na nekim od ovih utakmica. Đuro Radović sudjeluje obrambeno, ali s loptom još ne barata. Momci su dobro, malo smo skratili treninge, a podigli ih intenzitetom. Bio je slobodan vikend, nadam se da su se “rekuperali”, ali najvažnije mi je da nisu ozlijeđeni – započeo je trener Jadrana, pa nadodao:

- Najprije smo fokusirani u ostvarivanju boljeg plasmana u odnosu na dubrovački Jug, što nam daje prednost u play-offu, a za to ostvariti, trebala bi nam barem jedna pobjeda u ove dvije utakmice. Sljedeći cilj je trofej. Ako pobijedimo Zvezdu, u subotu ćemo igrati s Novim Beogradom za naslov. Ne zanemarujući njihovu snagu, moram priznati da ću s velikim zadovoljstvom sudjelovati u toj utakmici. No, prvi korak je današnji protivnik i bez ozbiljnog ulaska u ovaj susret, ne možemo očekivati ništa dobro na ovom turniru.

Mislite li da ih je poljuljao potop protiv Juga u četvrtfinalu EuroCupa (15:9)?

- Takav stav nam neće donijeti ništa dobro, jer mislim da ih je utakmicu u Dubrovniku samo dodatno motivirala. To je iskusna i dobra momčad koja će se pokušati “oprati od toga” u Poljudu, barem nekakvim dobrim rezultatom. Svakako poziv publici, jer očekuje nas lijep vaterpolo – završio je trener Marelja.

U sastavu neko vrijeme nije bilo vratara Mate Anića, ali i on je spreman za veliku završnicu.

Motivacije ne fali

- Ozljeda je iza mene, ali treba mi određeni period kako bih se vratio u igru. Bit će teško, ali motivacije ne nedostaje, jer igra se za trofej. Lijepa pozivnica publici koja će moći gledati toliko vrhunskih igrača na jednom mjestu. Poslastica za sve ljubitelje sporta, nadam se da će doći u što većem broju, a mi ćemo odraditi naš zadatak u bazenu što bolje znamo kako bi klubu donijeli još jedan trofej – rekao je vratar Jadrana.

U dobrom raspoloženju igrači Jadrana su odrađivali zadnje treninge pred spomenute utakmice. Motivacije i pozitivnog stava ne manjka.

- Izuzetno važan tjedan za nas. Nadamo se kako ćemo pobijediti Zvezdu pa da će utakmica u subotu protiv Novog Beograda odlučivati za trofej. Teško je najavljivati pobjedu, jer to je jedna od najboljih momčadi na svijetu, što nam je dodatni motiv, da pokažemo kako možemo igrati protiv svakoga – rekao je Jerko Marinić Kragić pa dodao:

- Stalo nam je, pa vjerujemo kako će rezultat u bazenu biti pravi, a uz to se i par igrača vraća nakon ozljeda. Ovisi puno o nama, ali ne i sve, jer nešto se pita i protivnika.

Nešto će ovisiti i o publici?

- Za gledatelje je ovo jedna strašna i dobra najava, jer igrati doma protiv vjerojatno najbolje ekipe na svijetu... za trofej, u Splitu, na dan kada nema ni Hajduka! Idealna sportska subota na poljudskom bazenu. Volio bih da nas dođe podržati što više ljudi kako bih skupa došli do novog naslova – zaključio je kapetan Jadrana.

Dobro zna JMK po kome se navija sat u Splitu. Međutim, naredne večeri oslobodite za vaterpolo u Poljudu, posebno subotu. Vjerujemo kako nećete ostati razočarani. 

Raspored utakmica

1. kolo: četvrtak, 11. travnja

Jadran Split – Crvena zvezda (19 sati)

Jug AO – Novi Beograd (20.45)

2. kolo: petak, 12. travnja

Crvena Zvezda – Jug AO (19 sati)

Jadran Herceg Novi – Novi Beograd (20.45)

3. kolo: subota, 13. travnja

Crvena Zvezda – Jadran Herceg Novi (18)

Novi Beograd – Jadran Split (19.45)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:34