Tenisgem, set, hrvatska

Veliki spektakl na Šalati: slavio Mandžukić u paru s 14-godišnjim Jurinom, Lovren tražio pomoć VAR-a

Piše Mladen Bariša
rg_gem_set1-120619

Gem Set Hrvatska! To je naziv manifestacije sportsko-humanitarnog karaktera koja se u organizaciji Zaklade Marin Čilić održala ove srijede na zagrebačkoj Šalati. Osim najboljih tenisača na turniru su sudjelovale i ponajveće zvijezde hrvatskog sporta. U konačnici, slavili su Patrik Jurina i Mario Mandžukić, ali pobjednicima se mogu osjećati svi koji su sudjelovali u ovoj humanitarnoj akciji. Naime, sav prihod s ovog nesvakidašnjeg sportskog spektakla namjenjen je izgradnji multifunkcionalnog igrališta pri Osnovnoj školi Tordinci, u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

A priča je krenula gotovo slučajno... Na Korčuli, prošle su se godine zatekli Marin Čilić i dvojica nogometaša – Luka Modrić i Mateo Kovačić. Sva trojica s reketima u ruci. Aktivirali su društvene mreže s konstatacijom i zahtjevom: fali nam četvrti! A onda se javilo puno ''četvrtih'' i rodila se ideja o turniru... Na Šalati!

A nadmetanje na Šalati odigravalo se u formatu brzog turnira (tzv. super tie-break, do 10 poena). Formirane su četiri skupine, po tri para. Svaki par tvorili su – po jedno tenisko i jedno sportsko ime. Tako su u A skupini nastupili Marin Čilić i Luka Modrić, Lovro Zovko i Ivan Klasnić te Jelena Kostanić Tošić i Lovro Miloš. U skupini B bili su Mate Pavić i Andrej Kramarić, Tena Lukas i Marijo Možnik te Patrik Jurina i Mario Mandžukić. Skupinu C predvodili su Ivan Dodig i Dario Šarić, Franko Škugor i Dejan Lovren, te Nikola Mektić i Valent Sinković. Naposljetku, u skupini D bili su Ivan Ljubičić i Ivan Perišić, Mate Delić i Bojan Bogdanović te Iva Majoli i Mateo Kovačić.

U polufinale, kao pobjednici skupina, došli su uglavnom nogometaši: Jurina/Mandžukić pobijedili su par Škugor/Lovren 10:8, a Čilić/Modrić svladali su kombinaciju Delić/Bogdanović 10:7. Posebno je bilo uzbudljivo između Lovrena i Mandžukić zbog nekih sudačkih procjena. Došli su do zajedničkog zaključka kako za idući turnir na Šalati treba angažirati VAR.

I u finalnom meču bilo je pregršt ''dramatičnosti''. Iako su (trenutačno) 15. tenisač svijeta i najbolji nogometaš bili apsolutni favoriti, pobijedili su 14-godišnji Jurina i Mandžukić – 11:9. No, napadač Juventusa u Torino se vraća ozljeđen. Naime, pri jednom smešu pogodio je reketom – vlastito koljeno.

Iako se turnir igrao na +35 stupnjeva Celzijusovih (hlada nije bilo nigdje), ozračje na Šalati bilo je inspirativno. Na tribinama se okupilo preko dvije tisuće ljudi. Među njima i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, kao pokroviteljica turnira. Za dobro raspoloženje bili su zaduženi Luka ''Bullhit'' Bulić i Tarik Filipović.

- Sretan sam što smo se svi okupili na Šalati i dobro se zabavili. Mnogi su bili u nevjerici kada sam im rekao tko će sve doći na turnir. No, moram naglasiti kako nikoga nisam trebao nagovarati. Svi su željeli doći i pomoći u akciji. Vjerujem da će turnir postati tradicionalan i da ćemo se ponovno okupiti na istom mjestu – kazao Čilić.

Donacija ide u Tordince

Od mnoštva ponuda koje je zaprimila Zaklada Marin Čilić, odlučeno je kako su financijska sredstva najpotrebitija Osnovnoj školi u Tordincima, malom slavonskom selu između Osijeka i Vukovara. Spomenuta institucija ima 125 učenika, ali se nastava tjelesnog odgoja svodi na improvizaciju tamošnjih profesora budući da škola ima dvoranu od svega 40-ak kvadrata, a za lijepog vremena, djeca treniraju – na parkiralištu.

Ispunjena tri cilja

Realizacijom manifestacije Gem Set Hrvatska, Zaklada Marin Čilić ostvarila je tri zacrtana cilja: to su – prikupljanje sredstava za izgradnju igrališta u Tordincima, promocija bavljenja sportom od najranije dobi te jačanje filantropije u Republici Hrvatskoj. Za posvećeni rad u Zakladi, koja nosi njegovo ime, Marin Čilić je 2016. dobio u SAD-u cijenjenu humanitarnu nagradu Arthur Ashe.

Radionice

Cjelodnevni program na Šalati započeo je već u 12 sati besplatnim teniskim radionicama pod vodstvom trenera TK Top Spin. Istovremeno su se održavale i sportske radionice u organizaciji Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.

#MARIN ČILIć#GEM SET HRVATSKA#TORDINCI