stdClass Object ( [id] => 1203603 [title] => Miješanje politike i sporta u Wimbledonu izazvalo je bojkot ATP-a: sličnih primjera već je bilo kroz povijest, a najekstremniji je onaj kada su tenisači stali na stranu Nikole Pilića [alias] => mijesanje-politike-i-sporta-u-wimbledonu-izazvalo-je-bojkot-atp-a-slicnih-primjera-vec-je-bilo-kroz-povijest-a-najekstremniji-je-onaj-kada-su-tenisaci-stali-na-stranu-nikole-pilica [catid] => 279 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Wimbledon, najveći teniski turnir na svijetu i jedan od najvećih sportskih događaja općenito, počinje sutra u londonskom All England Clubu. No, za razliku od prethodnih izdanja, ove se godine igračima i igračicama neće dijeliti bodovi, nego će se igrati samo za prestiž. I novac, naravno. Ogroman novac. Točnije, za nagradni fond od 47 milijuna eura, od kojih će po 2,3 milijuna otići u ruke pobjedniku i pobjednici u pojedinačnoj konkurenciji.

Razlog zbog kojeg se tenisačima i tenisačicama neće dijeliti bodovi na 135. izdanju Wimbledona jesu sankcije tamošnje vlade kojima je zabranjen nastup ruskim i bjeloruskim sportašima u Velikoj Britaniji. Na svim drugim teniskim turnirima (uključujući ostala tri Grand Slama, ali ne i Davis Cup te Billie Jean Cup) nastup im je dopušten bez nacionalnih obilježja, ali Britanci su odlučili povući rigorozniji potez i sasvim im zabraniti nastup, argumentirajući kako bi bilo neprihvatljivo da Rusi iskoriste eventualni uspjeh svojih sportaša za promociju režima.

Rusi, predvođeni Daniilom Medvedevom, trenutno prvim tenisačem svijeta, koji bi bio jedan od favorita za osvajanje naslova na Wimbledonu, očekivano su ostali šokirani odlukom i smatraju je nepravednom, dok je, primjerice, Serhij Stahovskij, jedan od Ukrajinaca koji su reket zamijenili puškom kako bi obranili svoju domovinu, očekivano pozdravio odluku britanske vlade.

Bez bodova

Na stranu ruskih i bjeloruskih tenisača stale su obje profesionalne organizacije (ATP i WTA) te su odlučile da uspjeh na prestižnom turniru neće bodovati za ljestvicu, što je zadalo veliki udarac organizatorima jer je turnir, osim prestiža i novca, umjesto bodovno najvrjednijeg (pobjedniku ide 2000 bodova, kao i na ostalim Grand Slamovima), postao bezvrijedan.

Mnogi tenisači nakon objave te odluke rekli su da će dobro razmisliti o nastupu, ne samo zbog toga što im se rezultat neće računati na rang-ljestvici, nego i zbog toga što je velika većina njih stala na stranu svojih ruskih i bjeloruskih kolega i kolegica, tvrdeći da nisu oni krivi zbog toga što je njihova zemlja izvršila agresiju na Ukrajinu.

Novak Đoković odluku organizatora nazvao je "ludošću", a Rafael Nadal rekao je da je previše drastična, dok je Andrej Rublev, jedan od Rusa kojima je nastup zabranjen i trenutno osmi tenisač svijeta, kazao da se radi o nelogičnoj i diskriminatornoj odluci.

Tako ćemo od sutra gledati Wimbledon bez prvog tenisača svijeta i bez objektivnog rezultatskog imperativa (osim onog novčanog), što je jedan od ekstremnijih načina bojkota nekog turnira koje smo imali prilike doživjeti u teniskoj povijesti. A bilo ih je...

---

image
AFP
---

Najpoznatiji je onaj koji se dogodio 1973., i to baš na Wimbledonu, a koji je bio još drastičniji od ovog današnjeg. Naime, te je godine čak 81 profesionalni tenisač odlučio bojkotirati najveći turnir na svijetu u znak podrške našem Nikoli Piliću. Među njima se našlo čak 13 od najboljih 16 igrača u tom trenutku, uključujući branitelja naslova Stana Smitha.

Pilića je u svibnju te godine prijavio Jugoslavenski savez, tvrdeći da je odbio nastupiti za reprezentaciju na Davis Cup susretu protiv Novog Zelanda. Međunarodna teniska federacija zbog toga ga je suspendirala na devet mjeseci, a suspenzija mu je kasnije skraćena na mjesec dana, no to je svejedno značilo da neće moći nastupiti na Wimbledonu.

Pilić je prije toga 12 godina igrao za reprezentaciju, a razlog zbog kojega ga nije bilo protiv Novog Zelanda bio je taj što se susret trebao igrati u isto vrijeme kao i Masters u Bernu. Naime, Pilić je Australcu Allanu Stoneu već odavno bio obećao da će nastupiti s njim u parovima na tom turniru te ga nije htio ostaviti na cjedilu. Jugoslavija je taj susret izgubila rezultatom 3:2, a onda je uslijedila prijava ITF-u i suspenzija Splićanina.

Kako je ATP (profesionalno udruženje tenisača) osnovano nedugo prije tog događaja, točnije u rujnu 1972., i to baš zbog toga da se savezi i organizatori ne bi mogli ponašati kako im se prohtije, reakcija velike većine profesionalnih tenisača bila je drastična i turnir je do danas ostao poznat kao jedan od najslabijih u povijesti iako mu je gledanost bila druga najbolja do tog trenutka bez obzira na sve.

Nekolicina članova novooformljenog ATP-a odbila je bojkotirati turnir. Neki zbog toga što su vidjeli priliku da osvoje naslov koji inače ne bi mogli osvojiti, a neki zato što su im njihovi režimi to branili. Jedan od njih bio je i osvajač te godine, Čehoslovak Jan Kodeš, čija je zemlja bila u dobrim odnosima s Jugoslavijom, a posebna je priča bio Rumunj Ilie Năstase, koji se žalio na kaznu koju mu je ATP nametnuo, braneći se da je tada bio u vojsci te da je dobio naredbu da mora igrati na turniru. Nakon toga se pojavila teorija da je namjerno izgubio u 4. kolu, kako ne bi bilo sumnjivo, a kako bi s druge strane barem djelomično pokazao solidarnost s Pilićem, no sam Năstase to nikada nije komentirao.

---

image
AFP
---

Godinu dana poslije također smo vidjeli jedan veliki bojkot, ovaj put još više politički motiviran, koji je rezultirao jednim od najkontroverznijih završnica Davis Cupa u povijesti. Južnoafrička Republika tada je bila pod ogromnim kritikama javnosti zbog svoje politike aparthejda, a kako je te godine imala vrlo jaku tenisku reprezentaciju, skandal je bio neizbježan.

Južnoafrikanci su inače od 1969. do 1972. iz godine u godinu odbijali izdati vizu legendarnom Arthuru Asheu, po kojem danas ime nosi centralni teren US Opena, kako bi mogao nastupiti u njihovoj zemlji, i to samo zato što je bio Afroamerikanac. Zbog toga ih je MOO suspendirao, a kako bi stali tome na kraj, 1973. su odlučili dopustiti Asheu da nastupi u njihovoj zemlji. Ipak, stvari se nisu puno promijenile, jer su nastavili s rasnom segregacijom, a kad je došlo polufinale Davis Cupa te 1974., Talijani su odbili igrati u Južnoj Africi.

Htjeli su da se susret održi u Rimu, ali kako su Južnoafrikanci službeno bili domaćini, nisu pristajali na to. Nakon nekoliko dana natezanja, susret se na kraju ipak odigrao u Južnoj Africi, a domaćini su se s 4-1 plasirali u finale, gdje su trebali ugostiti Indiju. No, za razliku od Talijana, Indijci su odlučili ići do kraja te su sasvim bojkotirati finale. Južnoafrička Republika proglašena je pobjednikom bez borbe, a taj im je trofej i do danas ostao službeno priznat.

Sestre Williams

Najpoznatije sestre u svijetu tenisa, Serena i Venus Williams, također su se susretale s rasizmom tijekom svoje karijere, a upravo to navode kao jedan od glavnih razloga za bojkot Mastersa u Indian Wellsu koji je trajao punih 14 godina.

Indian Wells se zbog svoje važnosti i popularnosti kolokvijalno naziva "petim Grand Slamom", a upravo je on bio sjedište incidenta koji se dogodio 2001. Serena i Venus trebale su se susresti u polufinalu, ali se ova potonja povukla iz meča, navodeći ozljedu kao službeni razlog. Ipak, u američkim medijima pojavila se priča da se zapravo radi o dogovoru koji su njih dvije imale sa svojim ocem da neće igrati jedna protiv druge.

---

image

Sestre Williams s ocem Richardom na Indian Wellsu 2001.

AFP
---

Serena je u finalu pobijedila Belgijku Kim Clijsters, a domaća joj je publika tijekom cijelog meča zviždala, kao i dok je podizala pokal. Navodno su se u tim skandiranjima našli i rasistički povici, a sestrama je to toliko zasmetalo da su odlučile da više nikada neće zaigrati na tom turniru. Ipak, 2015. obje su se odlučile vratiti na "peti Grand Slam", a Serena je nakon pobjede u svojem prvom nastupu nakon 14 godina zaradila ovacije tribina.

Odluka organizatora Wimbledona da zabrani nastup ruskim i bjeloruskim tenisačima na ovogodišnjem turniru isključivo je politički motivirana, što se, uostalom, i može iščitati iz objašnjenja britanske vlade, a to nije jedini slučaj u posljednje vrijeme da se zabrane na teniskim turnirima donose zbog politički motiviranih razloga.

Možda je najsvježiji primjer onaj iz 2013., kad je tuniska vlada zabranila svojem tenisaču Maleku Jaziriju da igra polufinale turnira u Tashkentu u kojem mu je protivnik trebao biti Izraelac Amir Weintraub. Jaziri se povukao s turnira, a nakon prijetnji ITF-a da će biti suspendiran ako ne opravda svoje povlačenje s turnira, predočio je liječnički nalaz u kojem se navodi da je imao ozljedu koljena koja ga je spriječila u nastupu. Ipak, njegov brat izjavio je da je Maleku poštom stigla naredba od tuniske vlade da preda meč. Jaziri je izbjegao suspenziju, ali Tuniski savez nije te su na godinu dana izbačeni iz Davis Cupa.

I sada dolazimo do najbizarnijeg dijela priče koji kaže da su Jaziri i Weintraub inače bliski prijatelji, koji često zajedno treniraju u Parizu.

---

image

Malek Jaziri

AFP
---

Politički motivirana zabrana nastupa jednoj tenisačici bila je povod za pomalo iznenađujući potez Andyja Roddicka, legendarnog Amerikanca koji je slovio za jednog najvećih pozitivaca na touru. U jeku rata u Gazi i izraelskog bombardiranja Palestinaca, vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata 2009. odbile su odobriti vizu tada 48. tenisačici svijeta, Izraelki Shahar Pe'er, kako ne bi nastupila na Dubai Openu. Isto su učinili i godinu prije njezinim sunarodnjacima Andyju Ramu i Jonathanu Erlichu.

Bojkot u Dubaiju

Brojni su se tenisači i tenisačice odlučili za bojkot turnira u znak solidarnosti s Izraelkom, a posebno je značajan bio bojkot Roddicka, koji je bio branitelj naslova u Dubaiju.

– Ne mogu se složiti s ovom odlukom vlasti UAE-a. Politika i sport ne trebaju se miješati – rekao je tada Amerikanac.

---

image

Andy Roddick bojkotirao je turnir u Dubaiu i to kao branitelj naslova

AFP
---

Ova druga Roddickova rečenica glavni je argument tenisača danas kad je u pitanju odluka britanskih vlasti i organizatora Wimbledona, pogotovo zato što je tenis, za razliku od, primjerice, nogometa ili košarke, individualni sport u kojem igrači prvenstveno predstavljaju sebe, a tek onda svoju zemlju. No argumentacija Britanaca također stoji, jer bi Medvedevovo eventualno osvajanje najvećeg teniskog turnira na svijetu zasigurno poslužilo ruskom režimu kao jedno od oružja za propagandu.

Zbog toga ćemo ove godine gledati krnji Wimbledon, bez prvog i osmog tenisača svijeta, od kojega igrači i igračice neće imati ništa osim prestiža i zarade. Ali, s obzirom na to da su svi oni najbolji koji mogu igrati na kraju odlučili nastupiti, to nas dovodi do zaključka da je to sasvim dovoljno.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => krnji turnir [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => krnji turnir 2 0 10228 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-24 08:08:39 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-27 08:24:48 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2022-06-26 10:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 67 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 279 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz tenisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, tenis [secure] => 0 [page_title] => Tenis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/24\/22546150.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/24\/22546156.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/24\/22519442.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/24\/22519444.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/24\/22519446.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/24\/22465580.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","

Malek Jaziri<\/p>","

Sestre Williams s ocem Richardom na Indian Wellsu 2001.<\/p>","

Andy Roddick bojkotirao je turnir u Dubaiu i to kao branitelj naslova<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_22546150_1920.jpg":"1920x1080","k_22546150_1280.jpg":"1280x1280","k_22546150_1024.jpg":"1024x1024","k_22546150_640.jpg":"640x640","k_22546150_480.jpg":"480x480","k_22546150_340.jpg":"340x340","k_22546150_220.jpg":"220x220","o_22546150_1280.jpg":"1280x852","o_22546150_1024.jpg":"1024x682","o_22546150_640.jpg":"640x426","o_22546150_480.jpg":"480x319","o_22546150_340.jpg":"340x226","o_22546150_220.jpg":"220x146","h_22546150_1280.jpg":"1280x854","h_22546150_1024.jpg":"1024x683","h_22546150_640.jpg":"640x427","h_22546150_480.jpg":"480x320","h_22546150_340.jpg":"340x227","h_22546150_220.jpg":"220x147","pp_22546150_1280.jpg":"1280x1628","pp_22546150_1024.jpg":"1024x1303","pp_22546150_640.jpg":"640x814","pp_22546150_480.jpg":"480x611","pp_22546150_340.jpg":"340x432","pp_22546150_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x746","hd_22546156_1920.jpg":"1920x1080","k_22546156_1280.jpg":"1280x1280","k_22546156_1024.jpg":"1024x1024","k_22546156_640.jpg":"640x640","k_22546156_480.jpg":"480x480","k_22546156_340.jpg":"340x340","k_22546156_220.jpg":"220x220","o_22546156_1280.jpg":"1280x932","o_22546156_1024.jpg":"1024x746","o_22546156_640.jpg":"640x466","o_22546156_480.jpg":"480x349","o_22546156_340.jpg":"340x247","o_22546156_220.jpg":"220x160","h_22546156_1280.jpg":"1280x854","h_22546156_1024.jpg":"1024x683","h_22546156_640.jpg":"640x427","h_22546156_480.jpg":"480x320","h_22546156_340.jpg":"340x227","h_22546156_220.jpg":"220x147","pp_22546156_1280.jpg":"1280x1628","pp_22546156_1024.jpg":"1024x1303","pp_22546156_640.jpg":"640x814","pp_22546156_480.jpg":"480x611","pp_22546156_340.jpg":"340x432","pp_22546156_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x683","hd_22519442_1920.jpg":"1920x1080","k_22519442_1280.jpg":"1280x1280","k_22519442_1024.jpg":"1024x1024","k_22519442_640.jpg":"640x640","k_22519442_480.jpg":"480x480","k_22519442_340.jpg":"340x340","k_22519442_220.jpg":"220x220","o_22519442_1280.jpg":"1280x853","o_22519442_1024.jpg":"1024x683","o_22519442_640.jpg":"640x426","o_22519442_480.jpg":"480x320","o_22519442_340.jpg":"340x226","o_22519442_220.jpg":"220x146","h_22519442_1280.jpg":"1280x854","h_22519442_1024.jpg":"1024x683","h_22519442_640.jpg":"640x427","h_22519442_480.jpg":"480x320","h_22519442_340.jpg":"340x227","h_22519442_220.jpg":"220x147","pp_22519442_1280.jpg":"1280x1628","pp_22519442_1024.jpg":"1024x1303","pp_22519442_640.jpg":"640x814","pp_22519442_480.jpg":"480x611","pp_22519442_340.jpg":"340x432","pp_22519442_220.jpg":"220x280"},{"size0":"769x1024","hd_22519444_1920.jpg":"1920x1080","k_22519444_1280.jpg":"1280x1280","k_22519444_1024.jpg":"1024x1024","k_22519444_640.jpg":"640x640","k_22519444_480.jpg":"480x480","k_22519444_340.jpg":"340x340","k_22519444_220.jpg":"220x220","o_22519444_1280.jpg":"1280x1704","o_22519444_1024.jpg":"1024x1363","o_22519444_640.jpg":"640x852","o_22519444_480.jpg":"480x639","o_22519444_340.jpg":"340x452","o_22519444_220.jpg":"220x292","h_22519444_1280.jpg":"1280x854","h_22519444_1024.jpg":"1024x683","h_22519444_640.jpg":"640x427","h_22519444_480.jpg":"480x320","h_22519444_340.jpg":"340x227","h_22519444_220.jpg":"220x147","pp_22519444_1280.jpg":"1280x1628","pp_22519444_1024.jpg":"1024x1303","pp_22519444_640.jpg":"640x814","pp_22519444_480.jpg":"480x611","pp_22519444_340.jpg":"340x432","pp_22519444_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x667","hd_22519446_1920.jpg":"1920x1080","k_22519446_1280.jpg":"1280x1280","k_22519446_1024.jpg":"1024x1024","k_22519446_640.jpg":"640x640","k_22519446_480.jpg":"480x480","k_22519446_340.jpg":"340x340","k_22519446_220.jpg":"220x220","o_22519446_1280.jpg":"1280x833","o_22519446_1024.jpg":"1024x667","o_22519446_640.jpg":"640x416","o_22519446_480.jpg":"480x312","o_22519446_340.jpg":"340x221","o_22519446_220.jpg":"220x143","h_22519446_1280.jpg":"1280x854","h_22519446_1024.jpg":"1024x683","h_22519446_640.jpg":"640x427","h_22519446_480.jpg":"480x320","h_22519446_340.jpg":"340x227","h_22519446_220.jpg":"220x147","pp_22519446_1280.jpg":"1280x1628","pp_22519446_1024.jpg":"1024x1303","pp_22519446_640.jpg":"640x814","pp_22519446_480.jpg":"480x611","pp_22519446_340.jpg":"340x432","pp_22519446_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_22465580_1920.jpg":"1920x1080","k_22465580_1280.jpg":"1280x1280","k_22465580_1024.jpg":"1024x1024","k_22465580_640.jpg":"640x640","k_22465580_480.jpg":"480x480","k_22465580_340.jpg":"340x340","k_22465580_220.jpg":"220x220","o_22465580_1280.jpg":"1280x1706","o_22465580_1024.jpg":"1024x1365","o_22465580_640.jpg":"640x853","o_22465580_480.jpg":"480x640","o_22465580_340.jpg":"340x453","o_22465580_220.jpg":"220x293","h_22465580_1280.jpg":"1280x854","h_22465580_1024.jpg":"1024x683","h_22465580_640.jpg":"640x427","h_22465580_480.jpg":"480x320","h_22465580_340.jpg":"340x227","h_22465580_220.jpg":"220x147","pp_22465580_1280.jpg":"1280x1628","pp_22465580_1024.jpg":"1024x1303","pp_22465580_640.jpg":"640x814","pp_22465580_480.jpg":"480x611","pp_22465580_340.jpg":"340x432","pp_22465580_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 279 [name] => Tenis [alias] => tenis [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14818695 Threads: 2 Questions: 3133652727 Slow queries: 6978512 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234640303 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/tenis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 279 [name] => Tenis [alias] => tenis [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/tenis ) ) [link] => /sport/tenis/mijesanje-politike-i-sporta-u-wimbledonu-izazvalo-je-bojkot-atp-a-slicnih-primjera-vec-je-bilo-kroz-povijest-a-najekstremniji-je-onaj-kada-su-tenisaci-stali-na-stranu-nikole-pilica-1203603 [printLink] => /sport/tenis/mijesanje-politike-i-sporta-u-wimbledonu-izazvalo-je-bojkot-atp-a-slicnih-primjera-vec-je-bilo-kroz-povijest-a-najekstremniji-je-onaj-kada-su-tenisaci-stali-na-stranu-nikole-pilica-1203603?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 329929 [name] => Wimbledon [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => wimbledon [link] => /tag/wimbledon ) [1] => stdClass Object ( [id] => 521548 [name] => Rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 327822 [name] => Daniil Medvedev [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => daniil-medvedev [link] => /tag/daniil-medvedev ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => krnji turnir [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Miješanje politike i sporta u Wimbledonu izazvalo je bojkot ATP-a: sličnih primjera već je bilo kroz povijest, a najekstremniji je onaj kada su tenisači stali na stranu Nikole Pilića [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/24/22546150.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/24/22546150.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/24/22546156.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/24/22519442.jpg [title] =>

Malek Jaziri

AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/24/22519444.jpg [title] =>

Sestre Williams s ocem Richardom na Indian Wellsu 2001.

AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/24/22519446.jpg [title] =>

Andy Roddick bojkotirao je turnir u Dubaiu i to kao branitelj naslova

AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/24/22465580.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Wimbledon, najveći teniski turnir na svijetu i jedan od najvećih sportskih događaja općenito, počinje sutra u londonskom All England Clubu. No, za razliku od prethodnih izdanja, ove se godine igračima i igračicama neće dijeliti bodovi, nego će se igrati samo za prestiž. I novac, naravno. Ogroman novac. Točnije, za nagradni fond od 47 milijuna eura, od kojih će po 2,3 milijuna otići u ruke pobjedniku i pobjednici u pojedinačnoj konkurenciji.

Razlog zbog kojeg se tenisačima i tenisačicama neće dijeliti bodovi na 135. izdanju Wimbledona jesu sankcije tamošnje vlade kojima je zabranjen nastup ruskim i bjeloruskim sportašima u Velikoj Britaniji. Na svim drugim teniskim turnirima (uključujući ostala tri Grand Slama, ali ne i Davis Cup te Billie Jean Cup) nastup im je dopušten bez nacionalnih obilježja, ali Britanci su odlučili povući rigorozniji potez i sasvim im zabraniti nastup, argumentirajući kako bi bilo neprihvatljivo da Rusi iskoriste eventualni uspjeh svojih sportaša za promociju režima.

Rusi, predvođeni Daniilom Medvedevom, trenutno prvim tenisačem svijeta, koji bi bio jedan od favorita za osvajanje naslova na Wimbledonu, očekivano su ostali šokirani odlukom i smatraju je nepravednom, dok je, primjerice, Serhij Stahovskij, jedan od Ukrajinaca koji su reket zamijenili puškom kako bi obranili svoju domovinu, očekivano pozdravio odluku britanske vlade.

Bez bodova

Na stranu ruskih i bjeloruskih tenisača stale su obje profesionalne organizacije (ATP i WTA) te su odlučile da uspjeh na prestižnom turniru neće bodovati za ljestvicu, što je zadalo veliki udarac organizatorima jer je turnir, osim prestiža i novca, umjesto bodovno najvrjednijeg (pobjedniku ide 2000 bodova, kao i na ostalim Grand Slamovima), postao bezvrijedan.

Mnogi tenisači nakon objave te odluke rekli su da će dobro razmisliti o nastupu, ne samo zbog toga što im se rezultat neće računati na rang-ljestvici, nego i zbog toga što je velika većina njih stala na stranu svojih ruskih i bjeloruskih kolega i kolegica, tvrdeći da nisu oni krivi zbog toga što je njihova zemlja izvršila agresiju na Ukrajinu.

Novak Đoković odluku organizatora nazvao je "ludošću", a Rafael Nadal rekao je da je previše drastična, dok je Andrej Rublev, jedan od Rusa kojima je nastup zabranjen i trenutno osmi tenisač svijeta, kazao da se radi o nelogičnoj i diskriminatornoj odluci.

Tako ćemo od sutra gledati Wimbledon bez prvog tenisača svijeta i bez objektivnog rezultatskog imperativa (osim onog novčanog), što je jedan od ekstremnijih načina bojkota nekog turnira koje smo imali prilike doživjeti u teniskoj povijesti. A bilo ih je...

---

image
AFP
---

Najpoznatiji je onaj koji se dogodio 1973., i to baš na Wimbledonu, a koji je bio još drastičniji od ovog današnjeg. Naime, te je godine čak 81 profesionalni tenisač odlučio bojkotirati najveći turnir na svijetu u znak podrške našem Nikoli Piliću. Među njima se našlo čak 13 od najboljih 16 igrača u tom trenutku, uključujući branitelja naslova Stana Smitha.

Pilića je u svibnju te godine prijavio Jugoslavenski savez, tvrdeći da je odbio nastupiti za reprezentaciju na Davis Cup susretu protiv Novog Zelanda. Međunarodna teniska federacija zbog toga ga je suspendirala na devet mjeseci, a suspenzija mu je kasnije skraćena na mjesec dana, no to je svejedno značilo da neće moći nastupiti na Wimbledonu.

Pilić je prije toga 12 godina igrao za reprezentaciju, a razlog zbog kojega ga nije bilo protiv Novog Zelanda bio je taj što se susret trebao igrati u isto vrijeme kao i Masters u Bernu. Naime, Pilić je Australcu Allanu Stoneu već odavno bio obećao da će nastupiti s njim u parovima na tom turniru te ga nije htio ostaviti na cjedilu. Jugoslavija je taj susret izgubila rezultatom 3:2, a onda je uslijedila prijava ITF-u i suspenzija Splićanina.

Kako je ATP (profesionalno udruženje tenisača) osnovano nedugo prije tog događaja, točnije u rujnu 1972., i to baš zbog toga da se savezi i organizatori ne bi mogli ponašati kako im se prohtije, reakcija velike većine profesionalnih tenisača bila je drastična i turnir je do danas ostao poznat kao jedan od najslabijih u povijesti iako mu je gledanost bila druga najbolja do tog trenutka bez obzira na sve.

Nekolicina članova novooformljenog ATP-a odbila je bojkotirati turnir. Neki zbog toga što su vidjeli priliku da osvoje naslov koji inače ne bi mogli osvojiti, a neki zato što su im njihovi režimi to branili. Jedan od njih bio je i osvajač te godine, Čehoslovak Jan Kodeš, čija je zemlja bila u dobrim odnosima s Jugoslavijom, a posebna je priča bio Rumunj Ilie Năstase, koji se žalio na kaznu koju mu je ATP nametnuo, braneći se da je tada bio u vojsci te da je dobio naredbu da mora igrati na turniru. Nakon toga se pojavila teorija da je namjerno izgubio u 4. kolu, kako ne bi bilo sumnjivo, a kako bi s druge strane barem djelomično pokazao solidarnost s Pilićem, no sam Năstase to nikada nije komentirao.

---

image
AFP
---

Godinu dana poslije također smo vidjeli jedan veliki bojkot, ovaj put još više politički motiviran, koji je rezultirao jednim od najkontroverznijih završnica Davis Cupa u povijesti. Južnoafrička Republika tada je bila pod ogromnim kritikama javnosti zbog svoje politike aparthejda, a kako je te godine imala vrlo jaku tenisku reprezentaciju, skandal je bio neizbježan.

Južnoafrikanci su inače od 1969. do 1972. iz godine u godinu odbijali izdati vizu legendarnom Arthuru Asheu, po kojem danas ime nosi centralni teren US Opena, kako bi mogao nastupiti u njihovoj zemlji, i to samo zato što je bio Afroamerikanac. Zbog toga ih je MOO suspendirao, a kako bi stali tome na kraj, 1973. su odlučili dopustiti Asheu da nastupi u njihovoj zemlji. Ipak, stvari se nisu puno promijenile, jer su nastavili s rasnom segregacijom, a kad je došlo polufinale Davis Cupa te 1974., Talijani su odbili igrati u Južnoj Africi.

Htjeli su da se susret održi u Rimu, ali kako su Južnoafrikanci službeno bili domaćini, nisu pristajali na to. Nakon nekoliko dana natezanja, susret se na kraju ipak odigrao u Južnoj Africi, a domaćini su se s 4-1 plasirali u finale, gdje su trebali ugostiti Indiju. No, za razliku od Talijana, Indijci su odlučili ići do kraja te su sasvim bojkotirati finale. Južnoafrička Republika proglašena je pobjednikom bez borbe, a taj im je trofej i do danas ostao službeno priznat.

Sestre Williams

Najpoznatije sestre u svijetu tenisa, Serena i Venus Williams, također su se susretale s rasizmom tijekom svoje karijere, a upravo to navode kao jedan od glavnih razloga za bojkot Mastersa u Indian Wellsu koji je trajao punih 14 godina.

Indian Wells se zbog svoje važnosti i popularnosti kolokvijalno naziva "petim Grand Slamom", a upravo je on bio sjedište incidenta koji se dogodio 2001. Serena i Venus trebale su se susresti u polufinalu, ali se ova potonja povukla iz meča, navodeći ozljedu kao službeni razlog. Ipak, u američkim medijima pojavila se priča da se zapravo radi o dogovoru koji su njih dvije imale sa svojim ocem da neće igrati jedna protiv druge.

---

image

Sestre Williams s ocem Richardom na Indian Wellsu 2001.

AFP
---

Serena je u finalu pobijedila Belgijku Kim Clijsters, a domaća joj je publika tijekom cijelog meča zviždala, kao i dok je podizala pokal. Navodno su se u tim skandiranjima našli i rasistički povici, a sestrama je to toliko zasmetalo da su odlučile da više nikada neće zaigrati na tom turniru. Ipak, 2015. obje su se odlučile vratiti na "peti Grand Slam", a Serena je nakon pobjede u svojem prvom nastupu nakon 14 godina zaradila ovacije tribina.

Odluka organizatora Wimbledona da zabrani nastup ruskim i bjeloruskim tenisačima na ovogodišnjem turniru isključivo je politički motivirana, što se, uostalom, i može iščitati iz objašnjenja britanske vlade, a to nije jedini slučaj u posljednje vrijeme da se zabrane na teniskim turnirima donose zbog politički motiviranih razloga.

Možda je najsvježiji primjer onaj iz 2013., kad je tuniska vlada zabranila svojem tenisaču Maleku Jaziriju da igra polufinale turnira u Tashkentu u kojem mu je protivnik trebao biti Izraelac Amir Weintraub. Jaziri se povukao s turnira, a nakon prijetnji ITF-a da će biti suspendiran ako ne opravda svoje povlačenje s turnira, predočio je liječnički nalaz u kojem se navodi da je imao ozljedu koljena koja ga je spriječila u nastupu. Ipak, njegov brat izjavio je da je Maleku poštom stigla naredba od tuniske vlade da preda meč. Jaziri je izbjegao suspenziju, ali Tuniski savez nije te su na godinu dana izbačeni iz Davis Cupa.

I sada dolazimo do najbizarnijeg dijela priče koji kaže da su Jaziri i Weintraub inače bliski prijatelji, koji često zajedno treniraju u Parizu.

---

image

Malek Jaziri

AFP
---

Politički motivirana zabrana nastupa jednoj tenisačici bila je povod za pomalo iznenađujući potez Andyja Roddicka, legendarnog Amerikanca koji je slovio za jednog najvećih pozitivaca na touru. U jeku rata u Gazi i izraelskog bombardiranja Palestinaca, vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata 2009. odbile su odobriti vizu tada 48. tenisačici svijeta, Izraelki Shahar Pe'er, kako ne bi nastupila na Dubai Openu. Isto su učinili i godinu prije njezinim sunarodnjacima Andyju Ramu i Jonathanu Erlichu.

Bojkot u Dubaiju

Brojni su se tenisači i tenisačice odlučili za bojkot turnira u znak solidarnosti s Izraelkom, a posebno je značajan bio bojkot Roddicka, koji je bio branitelj naslova u Dubaiju.

– Ne mogu se složiti s ovom odlukom vlasti UAE-a. Politika i sport ne trebaju se miješati – rekao je tada Amerikanac.

---

image

Andy Roddick bojkotirao je turnir u Dubaiu i to kao branitelj naslova

AFP
---

Ova druga Roddickova rečenica glavni je argument tenisača danas kad je u pitanju odluka britanskih vlasti i organizatora Wimbledona, pogotovo zato što je tenis, za razliku od, primjerice, nogometa ili košarke, individualni sport u kojem igrači prvenstveno predstavljaju sebe, a tek onda svoju zemlju. No argumentacija Britanaca također stoji, jer bi Medvedevovo eventualno osvajanje najvećeg teniskog turnira na svijetu zasigurno poslužilo ruskom režimu kao jedno od oružja za propagandu.

Zbog toga ćemo ove godine gledati krnji Wimbledon, bez prvog i osmog tenisača svijeta, od kojega igrači i igračice neće imati ništa osim prestiža i zarade. Ali, s obzirom na to da su svi oni najbolji koji mogu igrati na kraju odlučili nastupiti, to nas dovodi do zaključka da je to sasvim dovoljno.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP AFP AFP
AFP
AFP
AFP

Malek Jaziri

AFP

Sestre Williams s ocem Richardom na Indian Wellsu 2001.

AFP

Andy Roddick bojkotirao je turnir u Dubaiu i to kao branitelj naslova

AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/tenis/mijesanje-politike-i-sporta-u-wimbledonu-izazvalo-je-bojkot-atp-a-slicnih-primjera-vec-je-bilo-kroz-povijest-a-najekstremniji-je-onaj-kada-su-tenisaci-stali-na-stranu-nikole-pilica-1203603 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b208617bf2216b45bcec0ffa7df9ba1485680cb1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mije%C5%A1anje+politike+i+sporta+u+Wimbledonu+izazvalo+je+bojkot+ATP-a%3A+sli%C4%8Dnih+primjera+ve%C4%87+je+bilo+kroz+povijest%2C+a+najekstremniji+je+onaj+kada+su+tenisa%C4%8Di+stali+na+stranu+Nikole+Pili%C4%87a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Ftenis%2Fmijesanje-politike-i-sporta-u-wimbledonu-izazvalo-je-bojkot-atp-a-slicnih-primjera-vec-je-bilo-kroz-povijest-a-najekstremniji-je-onaj-kada-su-tenisaci-stali-na-stranu-nikole-pilica-1203603 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Ftenis%2Fmijesanje-politike-i-sporta-u-wimbledonu-izazvalo-je-bojkot-atp-a-slicnih-primjera-vec-je-bilo-kroz-povijest-a-najekstremniji-je-onaj-kada-su-tenisaci-stali-na-stranu-nikole-pilica-1203603 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => krnji turnir [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Teniskrnji turnir

Miješanje politike i sporta u Wimbledonu izazvalo je bojkot ATP-a: sličnih primjera već je bilo kroz povijest, a najekstremniji je onaj kada su tenisači stali na stranu Nikole Pilića

26. lipnja 2022. - 12:05

Wimbledon, najveći teniski turnir na svijetu i jedan od najvećih sportskih događaja općenito, počinje sutra u londonskom All England Clubu. No, za razliku od prethodnih izdanja, ove se godine igračima i igračicama neće dijeliti bodovi, nego će se igrati samo za prestiž. I novac, naravno. Ogroman novac. Točnije, za nagradni fond od 47 milijuna eura, od kojih će po 2,3 milijuna otići u ruke pobjedniku i pobjednici u pojedinačnoj konkurenciji.

Razlog zbog kojeg se tenisačima i tenisačicama neće dijeliti bodovi na 135. izdanju Wimbledona jesu sankcije tamošnje vlade kojima je zabranjen nastup ruskim i bjeloruskim sportašima u Velikoj Britaniji. Na svim drugim teniskim turnirima (uključujući ostala tri Grand Slama, ali ne i Davis Cup te Billie Jean Cup) nastup im je dopušten bez...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 23:29