Sport Tenis

Davis Cup renking

Hrvatska skočila na drugo mjesto, Francuzi na vrhu

Davis Cup renking

Nakon polufinalne pobjede nad reprezentacijom SAD-a, hrvatska Davis Cup reprezentacija probila se sa četvrtog na drugo mjesto najboljih teniskih momčadi svijeta sa 20.132 boda, preskočivši Argentinu i Belgiju, dok je Francuska ostala na prvom mjestu sa 34.637 bodova.

Prema Davis Cup renkingu objavljenom u ponedjeljak, poznato je i koje će reprezentacije u veljači sljedeće godine sudjelovati u kvalifikacijskim mečevima za nastup na prvom izdanju Svjetskog teniskog kupa, koji će zamijeniti dosadašnji format Davis Cupa, koji će biti zaključen finalnim obračunom Francuske i Hrvatske od 23. do 25. studenoga u Francuskoj.

Ovogodišnji polufinalisti Francuska, Hrvatska, SAD i Španjolska izravno su se plasirali na finalni turnir koji će sljedeće godine biti igran u tjednu ovogodišnjeg Davis Cup finala, još 12 reprezentacija će se kvalificirati, a dvije će dobiti pozivnicu.

Ždrijeb za 12 kvalifikacijskih parova bit će obavljen 26. rujna po načelu 12 nositelja i 12 nepostavljenih reprezentacija.

Nositelje, koji neće moći igrati međusobno, čine ovogodišnji poraženi četvrtfinalisti i osam pobjednika doigravanja za Svjetsku skupinu. To su: Argentina, Belgija, Velika Britanija, Srbija, Italija, Njemačka, Kazahstan, Češka, Švedska, Austrija, Kanada i Japan.

Deset od 12 nepostavljenih reprezentacija, koje će se suprotstaviti nositeljima, određene su po danas objavljenoj ljestvici, a još dvije od šest iz Euro-afričke zone bit će dodane nakon dvoboja za opstanak u Prvoj skupini, Portugal - Južnoafrička Republika i Slovačka - Bjelorusija, koji će biti odigrani krajem listopada. Zasada je poznato da će iz Euro-afričke zone u kvalifikacijama sudjelovati Švicarska, Mađarska, Nizozemska i Rusija. Tri reprezentacije koje će se naći u ždrijebu iz Američke zone su Kolumbija, Čile i Brazil, a iz Azijsko-oceanijske Australija, Indija i Uzbekistan.

Davis Cup ljestvica, 17. rujna 2018.
 1. Francuska     34.637 bodova
 2. Hrvatska      20.132
 3. Argentina     18.185
 4. Belgija       14.941
 5. V. Britanija  14.416
 6. SAD            9.849
 7. Španjolska     9.149
 8. Srbija         7.000
 9. Australija     6.712
10. Italija        5.826

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Tenis