StoryEditorOCM
Strani nogometrodni listovi

Velika akcija: zbog lažiranja godina suspendirana 62 nogometaša, među njima i nadolazeća reprezentativna zvijezda

Piše Robert Radica
12. ožujka 2024. - 17:25

Lažiranje godišta igrača ozbiljan je problem u afričkom nogometu. Dosta je onih koji su završili u Europi i za koje se ustanovilo da su mnogo stariji, a samo je pitanje koliko ih još nije otkriveno. Nogometni savez Kameruna odlučio je napraviti nešto i pozabaviti se ovim problemom. Otkrili su nepravilnosti kod čak 62 nogometaša i  sve su ih suspendirali.

Među njima je i navodno 17-godišnji Wilfried Nathan Douala, momak koji je nedavno bio najmlađi član reprezentacije Kameruna na Afričkom kupu nacija. Očigledno je da Douala nema 17 godina. Nije još uvijek službeno poznato koliko je ovaj igrač stariji od prikazanog godišta, no za njega nema nogometa „do daljnjeg“ i suspenzija će trajati barem nekoliko mjeseci.

Kamerunci se često bore s ovakvim problemima. U ljeto 2022. godine 44 nogometaša su suspendirana iz istog razloga, a šest mjeseci kasnije 21 igrač reprezentacije do 17 godina bio je stariji od očekivanog.

Prema objavi informacije o suspenziji Douale francuski mediji donose informaciju da on zapravo ima 23 godine, odnosno da je šest godina stariji od onog što mu piše u rodnom listu. La Monde navodi kako su prilikom posjete Kamerunu 2021. godine razgovarali s ovim nogometašem i da se predstavio kao Alexandre Bardelli.

Douala je primijećen na nogometnoj akademiji gdje su došli novinari. Le Monde ga je intervjuirao i on se predstavio kao 21-godišnji Alexandre Bardelli. Profili na društvenim mrežama povezani s igračem sugeriraju na to - navodi se u medijima.

Ovaj nogometaš igra za ekipu Victoria United. Veznjak je s od 100.000 eura, no u narednom razdoblju teško da će unovčiti svoj talenat. Lažiranjem godina sam je sebe eliminirao. Uspio je sakriti stari identitet, djelovalo je kao uspješno skrivanje, no na kraju je ipak raskrinkan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:38