stdClass Object ( [id] => 1144612 [title] => Ugovori nogometaša ponekad su zaista bizarni: neki su dobili zabranu leta u svemir, neki kuću od LEGO kockica, a jedan je igrač morao probati ovčje testise [alias] => ugovori-nogometasa-ponekad-su-zaista-bizarni-neki-su-dobili-zabranu-leta-u-svemir-neki-kucu-od-lego-kockica-a-jedan-je-igrac-morao-probati-ovcje-testise [catid] => 277 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Reprezentativne stanke u pravilu zadaju glavobolju klubovima, jer ne samo što tijekom tih desetak dana trener nema na raspolaganju svoje najbolje igrače, već se i nerijetko dogodi da se oni vrate premoreni ili ozlijeđeni.

Klubovi smatraju kako nije baš pravedno da oni plaćaju igrače milijune eura godišnje, a onda su ih prisiljeni puštati da nastupaju za svoje nacionalne vrste.

Sportski direktor PSG-a Leonardo posebno je bio glasan u protestima prošlog tjedna, jer je bio primoran pustiti Lionela Messija i Leandra Paredesa da idu igrati za Argentinu, iako je Messi zbog ozljede propustio dvije utakmice PSG-a, a Paredes zbog istog razloga izbivao gotovo mjesec dana. Leonardo je rekao kako nema smisla da moraju pustiti igrače koji nisu u potpunosti ni završili proces rehabilitacije te da bi FIFA trebala promijeniti svoja pravila.

Kako se vladati?

Ipak, Messi se ugovorom osigurao kada su takve situacije u pitanju. Naime, kapetan Argentine je pri potpisu za pariško-katarski klub zahtijevao klauzulu po kojoj ima pravo staviti reprezentaciju ispred kluba, što je zaista nesvakidašnje. No, Messijeva klauzula nije ništa u usporedbi s nekima koje su se našle u ugovorima nogometaša u novijoj povijesti.

Za početak valja spomenuti da svi igrači PSG-a u svom ugovoru imaju klauzulu po kojoj se trebaju "dobro vladati", a to znači da moraju srdačno pozdravljati navijače prije i poslije utakmice te da ne smiju u javnosti kritizirati trenera i upravu kluba.

Neymar, primjerice, tako ima pravo na gotovo dva i pol milijuna eura godišnje ako drži usta začepljenima u javnosti i spremno pozdravi navijače.

Brazilac je inače poznat po tome što iz godine u godinu biva ozlijeđen ili suspendiran oko 11. ožujka, a razlog je taj što mu na taj datum sestra Rafaella slavi rođendan. Neymar je tako u sedam od posljednjih osam sezona propustio utakmice svojih klubova na taj dan, čak i kada se radilo o knockout fazi Lige prvaka.

Iako nije poznato ima li u PSG-u klauzulu koja mu to omogućuje, u Barceloni su te njegove izlete tolerirali. I ne samo to, Neymar je imao klauzulu po kojoj je imao pravo svaka dva mjeseca posjetiti svoje prijatelje u domovini, i to sve na račun katalonskoga kluba.

Brazilski nogometaši inače su poznati po raskalašenom životu, a mnogi od njih su prerano sišli s vrha nogometne piramide upravo zbog prečestih izlazaka i odavanja porocima. Ipak, to nije spriječilo upravu Flamenga da 2011. pristane na zahtjev legendarnog Ronaldinha da mu u ugovor umetnu klauzulu po kojoj dvije noći tjedno smije provesti na koji god način želi.

---

image
Ronaldinho je volio noćni život
AFP
---

Za razliku od Ronaldinha, siroti Mario Balotelli nije smio niti voziti go-kart kada je došao u Milan. Talijan je inače ogromni ljubitelji autića za utrku te si je, dok je igrao za Manchester City, na svom imanju bio izgradio stazu za utrke. No, uprava Milana smatrala je to opasnom aktivnošću, a maštoviti Balotelli tome je doskočio tako što je na stazu došao sa svojim Ferrarijem vrijednim više od 250 tisuća eura i divljao s njim po uskoj stazi. Zbog toga, ali i epizode kada je u Cityjevu trening-kampu gađao djecu pikado strelicama te paljenja vatrometa u svom zahodu, koji je rezultirao požarom, Liverpool mu je 2014. u ugovor stavio onu famoznu klauzulu o "dobrom ponašanju", samo što je ona u ovom slučaju bila puno neodređenija nego ona PSG-ova i samim time nepovoljnija za nestašnog napadača.

A ti bi u svemir!?

Jedna od možda najbizarnijih klauzula bila je ona koju je Sunderland unio u ugovor sa Stefanom Schwarzom kojeg su 1999. doveli iz Valencije. Šveđanin je u to vrijeme govorio kako razmišlja o tome da kupi kartu za let u svemir, ali engleskom klubu se ta ideja nije svidjela te su Schwarzu u ugovor umetnuli klauzulu koja mu je decidirano branila letjeti u svemir.

---

image
Stefan Schwarz htio je letjeti u svemir, čelnicima Sunderlanda to se nije svidjelo...
 
AFP
---

– Doznali smo da je jedan od Schwarzovih predstavnika kupio kartu za jedan od komercijalnih letova i zabrinuli smo se da će možda povesti i Stefana sa sobom. Stoga smo odlučili kako nam je pametnije unaprijed riješiti problem – objasnili su tada iz Sunderlanda svoju odluku.

I dok je Schwarz htio letjeti po svemiru, Dennis Bergkamp nije htio letjeti ni po nebu. Nizozemac je doživio traumu dok je kao član Intera letio malim nekomercijalnim zrakoplovom i zbog straha je u ugovor koji je potpisao s Arsenalom inzistirao na klauzuli koja mu je omogućavala da ne mora letjeti na gostovanja. Stoga je uglavnom putovao sam alternativnim prijevoznim sredstvima ili je jednostavno propuštao gostovanja koja su bila previše udaljena.

---

image
Bergkamp nije volio letjeti
AFP
---

Stig Inge Bjørnebye volio je letove, ali one sa skijaških skakaonica. Norvežaninu je otac bio profesionalni skijaš-skakač koji je predstavljao svoju zemlju na zimskim olimpijskim igrama 1968. i 1972., a ljubav prema tom sportu usadio je i Stigu. Bjørnebye je u slobodno vrijeme često znao prakticirati taj nimalo bezopasan sport, ali Liverpool je tome odlučio stati na kraj kada ga je kupio te mu je u ugovor stavio klauzulu po kojoj se nije smio približiti skijaškoj skakaonici na manje od 200 metara.

Igrači često imaju neobične zahtjeve kod pregovora i klubovi znaju pristati na svakakve stvari.

Arminia Bielefeld je, pak, ispoštovala želju Giuseppea Reine, ali s velikom figom u džepu. Naime, Reina je pri potpisu ugovora tražio da se u njega umetne klauzula po kojoj će mu klub izgraditi po jednu kuću za svaku godinu odrađenog ugovora. Klub je na to pristao, no stvar je bila u tome što igrač nije specificirao dimenzije kuće.

Arminia je stoga nakon tri godine Reini iz šale darovala kuće izgrađene od LEGO kockica, što je, očekivano, šokiralo Reinu. Naravno, nije moglo ostati na tome te je Reina poduzeo pravne radnje, a strane su se naposljetku nagodile, iako nije poznato koliko je Nijemac dobio kuća od Arminije ni je li uopće ijednu dobio.

Nek mi žena nauči kuhati, please

Poprilično bizaran zahtjev svojim novim poslodavcima uputio je i Kongoanac Rolf-Christel Guié-Mien. On je prije potpisa za Eintracht Frankfurt od kluba zatražio da plati tečaj kuhanja njegovoj supruzi. Eintrachtu to nije predstavljalo problem, ali Guié-Mien se gotovo sigurno nije dobro proveo kada je tu vijest obznanio svojoj bračnoj družici.

---

image
Guié-Mien od kluba je tražio da njegovoj supruzi plati tečaj kuhanj
AFP
---

Kada smo kod kulinarstva, Spencer Prior morao je prije potpisa za Cardiff City pristati na jedan bizaran uvjet ekscentričnog bivšeg vlasnika Sama Hammama, koji danas obnaša dužnost doživotnog predsjednika kluba. Hammam je libanonskog podrijetla i uvijek je bio poznat po neobičnom ponašanju, a od Priora je tražio da pojede ovčje testise, deliciju njegove domovine.

Prior je rekao da je to vjerojatno najčudniji ugovor u povijesti nogometa, ali da će sve probati jednom. Jedini uvjet mu je bio da testisi ne budu sirovi. Hammam mu je želju uslišio i servirao mu ih kuhane u umaku od limuna i peršina, a kada je Prior pojeo jelo, njegov novi poslodavac je otkrio da je sve to bila jedna velika šala i da mu je zapravo servirao piletinu pripremljenu na način da se ne može razaznati što se točno nalazi na tanjuru.

Iako poprilično normalna u odnosu na većinu spomenutih, klauzula koju je srpski branič Matija Nastasić imao u ugovoru koji je potpisao sa Schalkeom poprilično je neobična. Naime, poznato je da vrhunski nogometaši u velikoj većini slučajeva imaju potpisane ugovore s nekim proizvođačem sportske opreme, čije onda kopačke nose na utakmici, neovisno o tome što je klupski sponzor možda neki drugi proizvođač sportske opreme.

---

image
Matija Nastasić imao je problem s kopačkama, odnosno proizvođačem, ali pronađeno je savršeno rješenje
AFP
---

Schalke je stoga od Nastasića zatražio da potpiše klauzulu po kojoj mora nositi kopačke klupskog sponzora Adidasa, iako je igrač imao ugovor s Nikeom. Nastasić je doskočio tome tako što je zahtijevao da se ta klauzula doradi na način da mu se omogući nošenje Nikeovih kopački ako dobije potvrdu da ne može nositi Adidasove kopačke iz medicinskih razloga. Vjerojatno nitko tada nije ni sumnjao da će Srbin liječničku potvrdu i nabaviti, ali na kraju su svi bili zadovoljni, jer su i Schalke i Nastasić zapravo napravili onaj minimum koji su trebali kako bi ispunili obveze prema svojim sponzorima.

Kada smo kod kopački, Betis je Rafaelu van der Vaartu u ugovor ubacio poprilično stimulirajuću klauzulu kako ne bi nosio obuću u boji njihova mrskog gradskog rivala Seville. Nizozemac je tako za svaku utakmicu u kojoj nije nosio crvene kopačke navodno u džep spremio 115 tisuća eura. S obzirom na to da je za Betis nastupio devet puta, možemo zaključiti da je Van der Vaart uprihodio više od milijun eura samo zbog činjenice da na teren nije izišao u crvenim kopačkama.

---

image
Rafaelu van der Vaartu klub je plaćao da ne nosi - crvene kopačke
AFP
---

Pregovori klubova i nogometaša oko ugovora u pravilu su komplicirani i teški te se rijetko dogodi da su obje strane "na istoj liniji", pogotovo ako znamo da danas postoji i izražena komponenta igračevih predstavnika, koji sami zgrću milijune kada se potpis stavi na papir. Ugovori su danas prepuni raznoraznih bonusa i klauzula, koji osnovnu plaću čine samo dijelom cijelog dogovora, a onda je neizbježno da u tom dokumentu ponekad osvanu uistinu bizarne stvari za koje ne bismo baš očekivali da se tamo nađu.

Ponekad deblji kraj izvuku klubovi, a ponekad igrači, jer, kao i u svemu u životu, tko je jači, taj tlači.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘lude‘ klauzule [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘lude‘ klauzule 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-11-17 08:57:12 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-20 21:03:35 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-11-20 21:03:35 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 127 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 277 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o stranom nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, nogomet, strani nogomet [secure] => 0 [page_title] => Strani nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/11\/17\/20034582.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/17\/20070178.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/17\/20070180.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/17\/20034568.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/17\/20034570.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/17\/20034572.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/17\/20034578.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Ronaldinho je volio no\u0107ni \u017eivot","Bergkamp nije volio letjeti","Matija Nastasi\u0107 imao je problem s kopa\u010dkama, odnosno proizvo\u0111a\u010dem, ali prona\u0111eno je savr\u0161eno rje\u0161enje","Rafaelu van der Vaartu klub je pla\u0107ao da ne nosi - crvene kopa\u010dke","Gui\u00e9-Mien od kluba je tra\u017eio da njegovoj supruzi plati te\u010daj kuhanj","Stefan Schwarz htio je letjeti u svemir, \u010delnicima Sunderlanda to se nije svidjelo...
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x678","hd_20034582_1920.jpg":"1920x1080","k_20034582_1280.jpg":"1280x1280","k_20034582_1024.jpg":"1024x1024","k_20034582_640.jpg":"640x640","k_20034582_480.jpg":"480x480","k_20034582_340.jpg":"340x340","k_20034582_220.jpg":"220x220","o_20034582_1280.jpg":"1280x847","o_20034582_1024.jpg":"1024x678","o_20034582_640.jpg":"640x423","o_20034582_480.jpg":"480x317","o_20034582_340.jpg":"340x225","o_20034582_220.jpg":"220x145","h_20034582_1280.jpg":"1280x854","h_20034582_1024.jpg":"1024x683","h_20034582_640.jpg":"640x427","h_20034582_480.jpg":"480x320","h_20034582_340.jpg":"340x227","h_20034582_220.jpg":"220x147","pp_20034582_1280.jpg":"1006x1280","pp_20034582_1024.jpg":"805x1024","pp_20034582_640.jpg":"503x640","pp_20034582_480.jpg":"377x480","pp_20034582_340.jpg":"267x340","pp_20034582_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_20070178_1920.jpg":"1920x1080","k_20070178_1280.jpg":"1280x1280","k_20070178_1024.jpg":"1024x1024","k_20070178_640.jpg":"640x640","k_20070178_480.jpg":"480x480","k_20070178_340.jpg":"340x340","k_20070178_220.jpg":"220x220","o_20070178_1280.jpg":"1280x852","o_20070178_1024.jpg":"1024x682","o_20070178_640.jpg":"640x426","o_20070178_480.jpg":"480x319","o_20070178_340.jpg":"340x226","o_20070178_220.jpg":"220x146","h_20070178_1280.jpg":"1280x854","h_20070178_1024.jpg":"1024x683","h_20070178_640.jpg":"640x427","h_20070178_480.jpg":"480x320","h_20070178_340.jpg":"340x227","h_20070178_220.jpg":"220x147","pp_20070178_1280.jpg":"1006x1280","pp_20070178_1024.jpg":"805x1024","pp_20070178_640.jpg":"503x640","pp_20070178_480.jpg":"377x480","pp_20070178_340.jpg":"267x340","pp_20070178_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x769","hd_20070180_1920.jpg":"1920x1080","k_20070180_1280.jpg":"1280x1280","k_20070180_1024.jpg":"1024x1024","k_20070180_640.jpg":"640x640","k_20070180_480.jpg":"480x480","k_20070180_340.jpg":"340x340","k_20070180_220.jpg":"220x220","o_20070180_1280.jpg":"1280x961","o_20070180_1024.jpg":"1024x769","o_20070180_640.jpg":"640x480","o_20070180_480.jpg":"480x360","o_20070180_340.jpg":"340x255","o_20070180_220.jpg":"220x165","h_20070180_1280.jpg":"1280x854","h_20070180_1024.jpg":"1024x683","h_20070180_640.jpg":"640x427","h_20070180_480.jpg":"480x320","h_20070180_340.jpg":"340x227","h_20070180_220.jpg":"220x147","pp_20070180_1280.jpg":"1006x1280","pp_20070180_1024.jpg":"805x1024","pp_20070180_640.jpg":"503x640","pp_20070180_480.jpg":"377x480","pp_20070180_340.jpg":"267x340","pp_20070180_220.jpg":"173x220"},{"size0":"772x1024","hd_20034568_1920.jpg":"1920x1080","k_20034568_1280.jpg":"1280x1280","k_20034568_1024.jpg":"1024x1024","k_20034568_640.jpg":"640x640","k_20034568_480.jpg":"480x480","k_20034568_340.jpg":"340x340","k_20034568_220.jpg":"220x220","o_20034568_1280.jpg":"1280x1697","o_20034568_1024.jpg":"1024x1358","o_20034568_640.jpg":"640x848","o_20034568_480.jpg":"480x636","o_20034568_340.jpg":"340x450","o_20034568_220.jpg":"220x291","h_20034568_1280.jpg":"1280x854","h_20034568_1024.jpg":"1024x683","h_20034568_640.jpg":"640x427","h_20034568_480.jpg":"480x320","h_20034568_340.jpg":"340x227","h_20034568_220.jpg":"220x147","pp_20034568_1280.jpg":"1006x1280","pp_20034568_1024.jpg":"805x1024","pp_20034568_640.jpg":"503x640","pp_20034568_480.jpg":"377x480","pp_20034568_340.jpg":"267x340","pp_20034568_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_20034570_1920.jpg":"1920x1080","k_20034570_1280.jpg":"1280x1280","k_20034570_1024.jpg":"1024x1024","k_20034570_640.jpg":"640x640","k_20034570_480.jpg":"480x480","k_20034570_340.jpg":"340x340","k_20034570_220.jpg":"220x220","o_20034570_1280.jpg":"1280x852","o_20034570_1024.jpg":"1024x682","o_20034570_640.jpg":"640x426","o_20034570_480.jpg":"480x319","o_20034570_340.jpg":"340x226","o_20034570_220.jpg":"220x146","h_20034570_1280.jpg":"1280x854","h_20034570_1024.jpg":"1024x683","h_20034570_640.jpg":"640x427","h_20034570_480.jpg":"480x320","h_20034570_340.jpg":"340x227","h_20034570_220.jpg":"220x147","pp_20034570_1280.jpg":"1006x1280","pp_20034570_1024.jpg":"805x1024","pp_20034570_640.jpg":"503x640","pp_20034570_480.jpg":"377x480","pp_20034570_340.jpg":"267x340","pp_20034570_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x769","hd_20034572_1920.jpg":"1920x1080","k_20034572_1280.jpg":"1280x1280","k_20034572_1024.jpg":"1024x1024","k_20034572_640.jpg":"640x640","k_20034572_480.jpg":"480x480","k_20034572_340.jpg":"340x340","k_20034572_220.jpg":"220x220","o_20034572_1280.jpg":"1280x961","o_20034572_1024.jpg":"1024x769","o_20034572_640.jpg":"640x480","o_20034572_480.jpg":"480x360","o_20034572_340.jpg":"340x255","o_20034572_220.jpg":"220x165","h_20034572_1280.jpg":"1280x854","h_20034572_1024.jpg":"1024x683","h_20034572_640.jpg":"640x427","h_20034572_480.jpg":"480x320","h_20034572_340.jpg":"340x227","h_20034572_220.jpg":"220x147","pp_20034572_1280.jpg":"1006x1280","pp_20034572_1024.jpg":"805x1024","pp_20034572_640.jpg":"503x640","pp_20034572_480.jpg":"377x480","pp_20034572_340.jpg":"267x340","pp_20034572_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x733","hd_20034578_1920.jpg":"1920x1080","k_20034578_1280.jpg":"1280x1280","k_20034578_1024.jpg":"1024x1024","k_20034578_640.jpg":"640x640","k_20034578_480.jpg":"480x480","k_20034578_340.jpg":"340x340","k_20034578_220.jpg":"220x220","o_20034578_1280.jpg":"1280x916","o_20034578_1024.jpg":"1024x733","o_20034578_640.jpg":"640x458","o_20034578_480.jpg":"480x343","o_20034578_340.jpg":"340x243","o_20034578_220.jpg":"220x157","h_20034578_1280.jpg":"1280x854","h_20034578_1024.jpg":"1024x683","h_20034578_640.jpg":"640x427","h_20034578_480.jpg":"480x320","h_20034578_340.jpg":"340x227","h_20034578_220.jpg":"220x147","pp_20034578_1280.jpg":"1006x1280","pp_20034578_1024.jpg":"805x1024","pp_20034578_640.jpg":"503x640","pp_20034578_480.jpg":"377x480","pp_20034578_340.jpg":"267x340","pp_20034578_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7455942 Threads: 6 Questions: 1534527889 Slow queries: 4666302 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110758927 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) ) [link] => /sport/strani-nogomet/ugovori-nogometasa-ponekad-su-zaista-bizarni-neki-su-dobili-zabranu-leta-u-svemir-neki-kucu-od-lego-kockica-a-jedan-je-igrac-morao-probati-ovcje-testise-1144612 [printLink] => /sport/strani-nogomet/ugovori-nogometasa-ponekad-su-zaista-bizarni-neki-su-dobili-zabranu-leta-u-svemir-neki-kucu-od-lego-kockica-a-jedan-je-igrac-morao-probati-ovcje-testise-1144612?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 243563 [name] => lionel messi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lionel-messi [link] => /tag/lionel-messi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 466569 [name] => Neymar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => neymar [link] => /tag/neymar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 255955 [name] => Mario Balotelli [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mario-balotelli [link] => /tag/mario-balotelli ) [3] => stdClass Object ( [id] => 657028 [name] => stefan schwarz [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-20 22:03:46 [main_article_id] => 0 [alias] => stefan-schwarz [link] => /tag/stefan-schwarz ) [4] => stdClass Object ( [id] => 616119 [name] => dennis bergkamp [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-26 18:49:14 [main_article_id] => 0 [alias] => dennis-bergkamp [link] => /tag/dennis-bergkamp ) [5] => stdClass Object ( [id] => 657029 [name] => stig inge bjornebye [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-20 22:03:46 [main_article_id] => 0 [alias] => stig-inge-bjornebye [link] => /tag/stig-inge-bjornebye ) [6] => stdClass Object ( [id] => 657030 [name] => giuseppe reina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-20 22:03:46 [main_article_id] => 0 [alias] => giuseppe-reina [link] => /tag/giuseppe-reina ) [7] => stdClass Object ( [id] => 657031 [name] => rolf-christel guie-mien [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-20 22:03:46 [main_article_id] => 0 [alias] => rolf-christel-guie-mien [link] => /tag/rolf-christel-guie-mien ) [8] => stdClass Object ( [id] => 657032 [name] => spencer prior [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-20 22:03:46 [main_article_id] => 0 [alias] => spencer-prior [link] => /tag/spencer-prior ) [9] => stdClass Object ( [id] => 657033 [name] => matija nastasić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-20 22:03:46 [main_article_id] => 0 [alias] => matija-nastasic [link] => /tag/matija-nastasic ) [10] => stdClass Object ( [id] => 508742 [name] => Rafael van der Vaart [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rafael-van-der-vaart [link] => /tag/rafael-van-der-vaart ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘lude‘ klauzule [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ugovori nogometaša ponekad su zaista bizarni: neki su dobili zabranu leta u svemir, neki kuću od LEGO kockica, a jedan je igrač morao probati ovčje testise [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/17/20034582.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/17/20034582.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/17/20070178.jpg [title] => Ronaldinho je volio noćni život AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/17/20070180.jpg [title] => Bergkamp nije volio letjeti AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/17/20034568.jpg [title] => Matija Nastasić imao je problem s kopačkama, odnosno proizvođačem, ali pronađeno je savršeno rješenje AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/17/20034570.jpg [title] => Rafaelu van der Vaartu klub je plaćao da ne nosi - crvene kopačke AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/17/20034572.jpg [title] => Guié-Mien od kluba je tražio da njegovoj supruzi plati tečaj kuhanj AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/17/20034578.jpg [title] => Stefan Schwarz htio je letjeti u svemir, čelnicima Sunderlanda to se nije svidjelo...
 
AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Reprezentativne stanke u pravilu zadaju glavobolju klubovima, jer ne samo što tijekom tih desetak dana trener nema na raspolaganju svoje najbolje igrače, već se i nerijetko dogodi da se oni vrate premoreni ili ozlijeđeni.

Klubovi smatraju kako nije baš pravedno da oni plaćaju igrače milijune eura godišnje, a onda su ih prisiljeni puštati da nastupaju za svoje nacionalne vrste.

Sportski direktor PSG-a Leonardo posebno je bio glasan u protestima prošlog tjedna, jer je bio primoran pustiti Lionela Messija i Leandra Paredesa da idu igrati za Argentinu, iako je Messi zbog ozljede propustio dvije utakmice PSG-a, a Paredes zbog istog razloga izbivao gotovo mjesec dana. Leonardo je rekao kako nema smisla da moraju pustiti igrače koji nisu u potpunosti ni završili proces rehabilitacije te da bi FIFA trebala promijeniti svoja pravila.

Kako se vladati?

Ipak, Messi se ugovorom osigurao kada su takve situacije u pitanju. Naime, kapetan Argentine je pri potpisu za pariško-katarski klub zahtijevao klauzulu po kojoj ima pravo staviti reprezentaciju ispred kluba, što je zaista nesvakidašnje. No, Messijeva klauzula nije ništa u usporedbi s nekima koje su se našle u ugovorima nogometaša u novijoj povijesti.

Za početak valja spomenuti da svi igrači PSG-a u svom ugovoru imaju klauzulu po kojoj se trebaju "dobro vladati", a to znači da moraju srdačno pozdravljati navijače prije i poslije utakmice te da ne smiju u javnosti kritizirati trenera i upravu kluba.

Neymar, primjerice, tako ima pravo na gotovo dva i pol milijuna eura godišnje ako drži usta začepljenima u javnosti i spremno pozdravi navijače.

Brazilac je inače poznat po tome što iz godine u godinu biva ozlijeđen ili suspendiran oko 11. ožujka, a razlog je taj što mu na taj datum sestra Rafaella slavi rođendan. Neymar je tako u sedam od posljednjih osam sezona propustio utakmice svojih klubova na taj dan, čak i kada se radilo o knockout fazi Lige prvaka.

Iako nije poznato ima li u PSG-u klauzulu koja mu to omogućuje, u Barceloni su te njegove izlete tolerirali. I ne samo to, Neymar je imao klauzulu po kojoj je imao pravo svaka dva mjeseca posjetiti svoje prijatelje u domovini, i to sve na račun katalonskoga kluba.

Brazilski nogometaši inače su poznati po raskalašenom životu, a mnogi od njih su prerano sišli s vrha nogometne piramide upravo zbog prečestih izlazaka i odavanja porocima. Ipak, to nije spriječilo upravu Flamenga da 2011. pristane na zahtjev legendarnog Ronaldinha da mu u ugovor umetnu klauzulu po kojoj dvije noći tjedno smije provesti na koji god način želi.

---

image
Ronaldinho je volio noćni život
AFP
---

Za razliku od Ronaldinha, siroti Mario Balotelli nije smio niti voziti go-kart kada je došao u Milan. Talijan je inače ogromni ljubitelji autića za utrku te si je, dok je igrao za Manchester City, na svom imanju bio izgradio stazu za utrke. No, uprava Milana smatrala je to opasnom aktivnošću, a maštoviti Balotelli tome je doskočio tako što je na stazu došao sa svojim Ferrarijem vrijednim više od 250 tisuća eura i divljao s njim po uskoj stazi. Zbog toga, ali i epizode kada je u Cityjevu trening-kampu gađao djecu pikado strelicama te paljenja vatrometa u svom zahodu, koji je rezultirao požarom, Liverpool mu je 2014. u ugovor stavio onu famoznu klauzulu o "dobrom ponašanju", samo što je ona u ovom slučaju bila puno neodređenija nego ona PSG-ova i samim time nepovoljnija za nestašnog napadača.

A ti bi u svemir!?

Jedna od možda najbizarnijih klauzula bila je ona koju je Sunderland unio u ugovor sa Stefanom Schwarzom kojeg su 1999. doveli iz Valencije. Šveđanin je u to vrijeme govorio kako razmišlja o tome da kupi kartu za let u svemir, ali engleskom klubu se ta ideja nije svidjela te su Schwarzu u ugovor umetnuli klauzulu koja mu je decidirano branila letjeti u svemir.

---

image
Stefan Schwarz htio je letjeti u svemir, čelnicima Sunderlanda to se nije svidjelo...
 
AFP
---

– Doznali smo da je jedan od Schwarzovih predstavnika kupio kartu za jedan od komercijalnih letova i zabrinuli smo se da će možda povesti i Stefana sa sobom. Stoga smo odlučili kako nam je pametnije unaprijed riješiti problem – objasnili su tada iz Sunderlanda svoju odluku.

I dok je Schwarz htio letjeti po svemiru, Dennis Bergkamp nije htio letjeti ni po nebu. Nizozemac je doživio traumu dok je kao član Intera letio malim nekomercijalnim zrakoplovom i zbog straha je u ugovor koji je potpisao s Arsenalom inzistirao na klauzuli koja mu je omogućavala da ne mora letjeti na gostovanja. Stoga je uglavnom putovao sam alternativnim prijevoznim sredstvima ili je jednostavno propuštao gostovanja koja su bila previše udaljena.

---

image
Bergkamp nije volio letjeti
AFP
---

Stig Inge Bjørnebye volio je letove, ali one sa skijaških skakaonica. Norvežaninu je otac bio profesionalni skijaš-skakač koji je predstavljao svoju zemlju na zimskim olimpijskim igrama 1968. i 1972., a ljubav prema tom sportu usadio je i Stigu. Bjørnebye je u slobodno vrijeme često znao prakticirati taj nimalo bezopasan sport, ali Liverpool je tome odlučio stati na kraj kada ga je kupio te mu je u ugovor stavio klauzulu po kojoj se nije smio približiti skijaškoj skakaonici na manje od 200 metara.

Igrači često imaju neobične zahtjeve kod pregovora i klubovi znaju pristati na svakakve stvari.

Arminia Bielefeld je, pak, ispoštovala želju Giuseppea Reine, ali s velikom figom u džepu. Naime, Reina je pri potpisu ugovora tražio da se u njega umetne klauzula po kojoj će mu klub izgraditi po jednu kuću za svaku godinu odrađenog ugovora. Klub je na to pristao, no stvar je bila u tome što igrač nije specificirao dimenzije kuće.

Arminia je stoga nakon tri godine Reini iz šale darovala kuće izgrađene od LEGO kockica, što je, očekivano, šokiralo Reinu. Naravno, nije moglo ostati na tome te je Reina poduzeo pravne radnje, a strane su se naposljetku nagodile, iako nije poznato koliko je Nijemac dobio kuća od Arminije ni je li uopće ijednu dobio.

Nek mi žena nauči kuhati, please

Poprilično bizaran zahtjev svojim novim poslodavcima uputio je i Kongoanac Rolf-Christel Guié-Mien. On je prije potpisa za Eintracht Frankfurt od kluba zatražio da plati tečaj kuhanja njegovoj supruzi. Eintrachtu to nije predstavljalo problem, ali Guié-Mien se gotovo sigurno nije dobro proveo kada je tu vijest obznanio svojoj bračnoj družici.

---

image
Guié-Mien od kluba je tražio da njegovoj supruzi plati tečaj kuhanj
AFP
---

Kada smo kod kulinarstva, Spencer Prior morao je prije potpisa za Cardiff City pristati na jedan bizaran uvjet ekscentričnog bivšeg vlasnika Sama Hammama, koji danas obnaša dužnost doživotnog predsjednika kluba. Hammam je libanonskog podrijetla i uvijek je bio poznat po neobičnom ponašanju, a od Priora je tražio da pojede ovčje testise, deliciju njegove domovine.

Prior je rekao da je to vjerojatno najčudniji ugovor u povijesti nogometa, ali da će sve probati jednom. Jedini uvjet mu je bio da testisi ne budu sirovi. Hammam mu je želju uslišio i servirao mu ih kuhane u umaku od limuna i peršina, a kada je Prior pojeo jelo, njegov novi poslodavac je otkrio da je sve to bila jedna velika šala i da mu je zapravo servirao piletinu pripremljenu na način da se ne može razaznati što se točno nalazi na tanjuru.

Iako poprilično normalna u odnosu na većinu spomenutih, klauzula koju je srpski branič Matija Nastasić imao u ugovoru koji je potpisao sa Schalkeom poprilično je neobična. Naime, poznato je da vrhunski nogometaši u velikoj većini slučajeva imaju potpisane ugovore s nekim proizvođačem sportske opreme, čije onda kopačke nose na utakmici, neovisno o tome što je klupski sponzor možda neki drugi proizvođač sportske opreme.

---

image
Matija Nastasić imao je problem s kopačkama, odnosno proizvođačem, ali pronađeno je savršeno rješenje
AFP
---

Schalke je stoga od Nastasića zatražio da potpiše klauzulu po kojoj mora nositi kopačke klupskog sponzora Adidasa, iako je igrač imao ugovor s Nikeom. Nastasić je doskočio tome tako što je zahtijevao da se ta klauzula doradi na način da mu se omogući nošenje Nikeovih kopački ako dobije potvrdu da ne može nositi Adidasove kopačke iz medicinskih razloga. Vjerojatno nitko tada nije ni sumnjao da će Srbin liječničku potvrdu i nabaviti, ali na kraju su svi bili zadovoljni, jer su i Schalke i Nastasić zapravo napravili onaj minimum koji su trebali kako bi ispunili obveze prema svojim sponzorima.

Kada smo kod kopački, Betis je Rafaelu van der Vaartu u ugovor ubacio poprilično stimulirajuću klauzulu kako ne bi nosio obuću u boji njihova mrskog gradskog rivala Seville. Nizozemac je tako za svaku utakmicu u kojoj nije nosio crvene kopačke navodno u džep spremio 115 tisuća eura. S obzirom na to da je za Betis nastupio devet puta, možemo zaključiti da je Van der Vaart uprihodio više od milijun eura samo zbog činjenice da na teren nije izišao u crvenim kopačkama.

---

image
Rafaelu van der Vaartu klub je plaćao da ne nosi - crvene kopačke
AFP
---

Pregovori klubova i nogometaša oko ugovora u pravilu su komplicirani i teški te se rijetko dogodi da su obje strane "na istoj liniji", pogotovo ako znamo da danas postoji i izražena komponenta igračevih predstavnika, koji sami zgrću milijune kada se potpis stavi na papir. Ugovori su danas prepuni raznoraznih bonusa i klauzula, koji osnovnu plaću čine samo dijelom cijelog dogovora, a onda je neizbježno da u tom dokumentu ponekad osvanu uistinu bizarne stvari za koje ne bismo baš očekivali da se tamo nađu.

Ponekad deblji kraj izvuku klubovi, a ponekad igrači, jer, kao i u svemu u životu, tko je jači, taj tlači.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP
AFP
AFP
Ronaldinho je volio noćni život
AFP
Bergkamp nije volio letjeti
AFP
Matija Nastasić imao je problem s kopačkama, odnosno proizvođačem, ali pronađeno je savršeno rješenje
AFP
Rafaelu van der Vaartu klub je plaćao da ne nosi - crvene kopačke
AFP
Guié-Mien od kluba je tražio da njegovoj supruzi plati tečaj kuhanj
AFP
Stefan Schwarz htio je letjeti u svemir, čelnicima Sunderlanda to se nije svidjelo...
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/strani-nogomet/ugovori-nogometasa-ponekad-su-zaista-bizarni-neki-su-dobili-zabranu-leta-u-svemir-neki-kucu-od-lego-kockica-a-jedan-je-igrac-morao-probati-ovcje-testise-1144612 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4a33707e334ba4bbc9ef299d35e1198af5d5d283 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ugovori+nogometa%C5%A1a+ponekad+su+zaista+bizarni%3A+neki+su+dobili+zabranu+leta+u+svemir%2C+neki+ku%C4%87u+od+LEGO+kockica%2C+a+jedan+je+igra%C4%8D+morao+probati+ov%C4%8Dje+testise&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fugovori-nogometasa-ponekad-su-zaista-bizarni-neki-su-dobili-zabranu-leta-u-svemir-neki-kucu-od-lego-kockica-a-jedan-je-igrac-morao-probati-ovcje-testise-1144612 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fugovori-nogometasa-ponekad-su-zaista-bizarni-neki-su-dobili-zabranu-leta-u-svemir-neki-kucu-od-lego-kockica-a-jedan-je-igrac-morao-probati-ovcje-testise-1144612 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘lude‘ klauzule [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Strani nogomet‘lude‘ klauzule

Ugovori nogometaša ponekad su zaista bizarni: neki su dobili zabranu leta u svemir, neki kuću od LEGO kockica, a jedan je igrač morao probati ovčje testise

20. studenog 2021. - 22:03

Reprezentativne stanke u pravilu zadaju glavobolju klubovima, jer ne samo što tijekom tih desetak dana trener nema na raspolaganju svoje najbolje igrače, već se i nerijetko dogodi da se oni vrate premoreni ili ozlijeđeni.

Klubovi smatraju kako nije baš pravedno da oni plaćaju igrače milijune eura godišnje, a onda su ih prisiljeni puštati da nastupaju za svoje nacionalne vrste.

Sportski direktor PSG-a Leonardo posebno je bio glasan u protestima prošlog tjedna, jer je bio primoran pustiti Lionela Messija i Leandra Paredesa da idu igrati za Argentinu, iako je Messi zbog ozljede propustio dvije utakmice PSG-a, a Paredes zbog istog razloga izbivao gotovo mjesec dana. Leonardo je rekao kako nema smisla da moraju pustiti igrače koji nisu u potpunosti ni završili proces rehabilitacije t...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 16:21