stdClass Object ( [id] => 622045 [title] => Srpski nogomet pun je problema, ali je sve pod tepihom zbog europskih uspjeha dva najtrofejnija kluba: Savez im vodi bivši Vučićev tjelohranitelj, a Zvezdu tip koji Vučića zove 'komandante' [alias] => srpski-nogomet-pun-je-problema-ali-je-sve-pod-tepihom-zbog-europskih-uspjeha-dva-najtrofejnija-kluba-savez-im-vodi-bivsi-vucicev-tjelohranitelj-a-zvezdu-tip-koji-vucica-zove-komandante [catid] => 277 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pokojni generalni tajnici Crvene zvezde iz komunističkih vremena Slobodan Ćosić i dr. Aleksandar Obradović, poznat i kao "Doktor O", često su znali reći: "Kada Crvena zvezda pobjeđuje Srbija je mirna".

Toga se aksioma slijepo drži i sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kojemu je Zvezda najdraža igračka, ali i medij kroz koji se animira i kontrolira politička scena.

- Stanje u Zvezdi, koja je dvije godine zaredom ušla u Ligu prvaka, je otprilike jednako stanju u zagrebačkoj Croatiji za vrijeme vladavine Franje Tuđmana. I Croatia je imala europskih uspjeha, a stanje u klubu je bilo takvo da je država ubacivala novac u klub bez ikakve kontrole. Tako se sada radi u Zvezdi, govore nam poznati beogradski novinari i dodaju: "Ulogu Zlatka Canjuge iz Croatie, u Zvezdi je Vučić povjerio generalnom direktoru Zvezdanu Terziću, svom odanom partijskom čovjeku koji Vučića zove - komandante...Tolike količine obožavanja kod Canjuge prema vašem predsjedniku Tuđmanu ipak nije bilo", govore nam beogradske kolege, koji se ipak za ovu priču nisu htjeli ići s imenom i prezimenom, niti nazivom redakcija u kojima radi. Ljudi ne žele probleme...

Terzić nakon ulaska u Ligu prvaka okreće pilu naopako i izjavljuje da je 92 posto prihoda Zvezde došlo iz inozemstva, pa su čak iz te zarade uplatili 6,7 milijuna eura u proračun Srbije, iako je Vučić poručio kako to, zamislite, nisu morali ni učiniti.

Zašto ulažu Rusi?

Glavni sponzor kluba je ruski "Gazprom", koji od 2010., pa sve do sada, svake godine ubaci po četiri i po milijuna eura, plus bonusi za uspjehe kluba, koji javnosti uopće nisu dostupni. Postavlja se pitanje zašto bi Rusi ulagali toliki novac?

I to ne sada, nego kada je Zvezda bila de facto na koljenima (2015. u klubu nije bilo struje ni vode, dugovi su bili enormni i ista ta publika je tjerala Terzića), i kada nije bila uopće konkurentna, pa izgleda da su im taj novac nekoliko godina - darovali.

No nije baš da Rusi tek tako daju braći Srbima, jer im se eto sviđaju. Ključ ove priče se nalazi u 2008. godini kada su predsjednici Srbije i Rusije, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev, potpisali sporazum o prodaji NIS-a (Naftne industrije Srbije) za smiješnih 400 milijuna dolara GAZPROM-u, a za uzvrat, zbog te diskontne cijene, plinovod Južni tok je trebao prolaziti kroz Srbiju. Trebao je biti izgraden krak pod nazivom Južni potok, te ogromno podzemno skladište plina Banatski dvor.

Rusi su isplatili novac 2009, i postali vlasnici 51 posto NIS-a. Treba li reći da nije bio medunarodnog natječaja nego se radilo o izravnoj pogodbi! Od gradnje Južnog toka se odustalo, kao i od skladišta, ali Gazprom i dalje u vlasništvu ima NIS. Iz ove priče su nastale i obveze Gazprom-a prema Zvezdi, o kojima nitko u Srbiji na ovaj način ne piše niti govori.

Od ovogodišnjeg ulaska u završnicu Lige prvaka Zvezda je dobila od UEFE 15 milijuna i 250 tisuća eura, plus 2,2 milijuna iz nagradnog fonda za desetogodišnje rezultate. Svaka pobjeda u grupnoj fazi donosi joj 2,7 milijuna eura, a neriješeno 900 tisuća eura.

Zvezda prodaje pakete navijačkih ulaznica za tri utakmice Lige prvaka (Bayern, Olympiakos, Tottenham) po cijeni od 70 eura za sjevernu tribinu, dok se komplet od tri karte za zapad prodaje za 28 tisuća dinara, što je u protuvrijednosti 250 eura.

To je poprilično velika cijena s obzirom da je prosječna plaća u Srbiji oko 300 eura.

Zvezda je tek lani prvi put ušla u grupnu fazu Lige prvaka nakon 1991.godine kada su bili prvaci Europe, i taj post se morao osjetiti i u klupskoj blagajni. Stoga je Zvezda unatoč uspjesima prezadužen klub, a dug se procjenjuje na 50 milijuna eura.

Međutim Terzić za javnost priča o nekom knjigovodstvenom,pa operativnom, i tko zna kakvom dugu, a cilj je da narodne mase ne razumiju ništa...Tek u posljednje vrijeme priznaje nekakav dug od 14 milijuna eura.

Nismo dužni, stvarno...

- Ne znam šta je sa državom, ali nije točno da Zvezda bilo kojem igraču duguje. Dapače, neke strance se i pretplati kako bi se stvorio dobar dojam za image kluba. Pa sva ova dovođenja europskih igrača su bila rizik. A što bi bilo sa ovim Europljanima da se nismo plasirali. Možda bi ih morali i pustiti po svaku cijenu, i opet se oslanjati na svoje igrače iz Zvezde ili iz Grafičara i drugih klubova. Problem Zvezde je što nema domaćeg mladog igrača u ekipi, a prosjek ekipe je iznad 24 godine, govori nam naš izvor koji smatra da Terzić ipak radi dobar posao za Zvezdu.
Sada su u Zvezdu došla inozemna pojačanja, za koje u klubu misle da će će im biti od velike koristi za Ligu prvaka, i to dva krilna igrača Argentinac Mateo Garcia iz Las Palmasa, koji je doveden za 1,8 milijun eura, i Nizozemac Rajiv van La Parra iz lanjskog engleskog premierligaša Huddersfielda, za 1,5 milijun eura, zadnji vezni Jose Canas iz PAOK-a, koji je došao bez obeštećenja, a tražio ga je i Olympiakos, centarfor Tomane iz portugalske Tondele koji je koštao milijun eura, brazilski bek Jander iz ciparskog Pafosa...

- Garciu je na dolazak u Zvezdu na jednoj večeri nagovorio Nijemac Marko Marin, iako je imao puno bolju Olympiakosa, a na dolazak Canasa iz PAOK-a Marin je također utjecao. Zvezda ima šarma pa dovodi i tamnopute igrače, i Argentinca i Španjolca, i to čini veliki EPP klubu a još veći je je što strani igrači o Zvezdi govore pozitivno, govori nam naš izvor.

Kinezi su sponzori Lige, a Sparkat pije Ždrepčevu krv

Sponzor lige od ove godine je kineski proizvođač guma Linglong Tire, a prije Kineza sponzori su bile srpske tvrtke, kao Apatinska pivara, zbog koje je liga nosila naziv Jelen Super liga, po jednom od njihovih piva.

U najviši razred ove se godine plasirala momčad TSC iz Bačke Topole (bivši AIK) u koji je prije dvije sezone uložen mađarski kapital (slično kao Osijek), a klub je na startu sezone pokazao da neće biti prolaznik i trenutno se nalazi na prvom mjestu (Zvezda ima dvije utakmice manje). Osim njih u Superligu su ušli Javor iz Ivanjice i Inđija, a elitno društvo napustili su Dinamo iz Vranja, Zemun i Bačka iz Bačke Palanke. Koliko je utrka za sponzorima bitna svjedoči da je Spartak iz Subotice promijenio ime u Spartak Ždrepčeva krv po poznatom vinu vinarije Čoka.

Partizan od 2003. u Europi je čak 11 puta

Partizan je puno konstantniji i uspješniji od Crvene Zvezde u europskim natjecanjima. Ligu prvaka igrao je u grupnoj fazi u sezonama 2010/11 i 2003/04. Ligu Europe u sezonama 2004/05, 2006/07, 2008/09, 2009/10, 2012/13, 2014/15, 2015/16,2017/18, a 2019/20 se kvalificirao ponovo nakon sezone pauze.

Zadnji put u Europa ligi Partizan je prošao grupu (igrao protiv Dynamo Kijeva, Young Boysa i Skenderbeua) a zapeo je u šesnaestini finala protiv češke Victorie Plzen.

Iako timu Save Miloševića nisu davali prevelike šanse za ulazak u grupnu faze Europa lige, on je to uspio preko velškog Connahsa, turskog Malatyaspora i norveškog Moldea.

Kako je Partizan postao 'ustaški' klub

Partizan je klub kojeg posprdno u Srbiji protivnički navijači nazivaju - ustaškim. Razlog? Na čelu im je svojevremeno bio Franjo Tuđman. Oni su za razliku od Crvene zvezde sve europske utakmice ove godine odigrali sa ćiriličnim pismom na svojim dresovima, iako to ne rade ni ruski, ni ukrajinski, ni kazahstanski, ni grčki klubovi. U vremenu kad je bilo novca sagradili su moderan kamp Teleoptik, a razvojni im tim igra u drugoj ligi.

Ove godine od UEFE su za ulazak u grupnu fazu Europske lige dobili 2,9 milijuna eura. Pobjeda će im se honorirati sa 570 tisuća eura, a remi sa 190 tisuća eura. Iako u prvenstvu već posrću, jer su remizirali sa TSC iz Bačke Topole i Napretkom iz Kruševca, s nestrpljenjem očekuju 21. rujna kada im u Humsku 1 dolazi Zvezda, pa se sve može promijeniti. U Europskoj ligi su u skupini za nizozemskim AZ Alkmarom, kazahstanskom Astanom i Manchester Unitedom.

Samo jedna titula FK Obilić, sve ostalo ...

Od raspada Jugoslavije i nogometne lige, na području Srbije zaživjelo je nekoliko država, a sami time i liga. Prvo SR Jugoslavije, pa Srbija i Crna Gora, te na kraju liga Srbije. Jedino što je bila konstanta su prvaci Crvena Zvezda i Partizan, uz iznimku FK Obilić u vlasništvu Željka Ražnatovića Arkana. Titule Partizan i Zvezda obično osvajaju u nizu, a ovisi čija je struja na čelu Saveza. Npr. kod Tomislava Toleta Karadžića je to bio Partizan, koji je bio i uspješniji nakon raspada Jugoslavije, da bi ih tek sad Zvezda sustigla zahvaljujući svom najvažnijem navijaču, Aleksandru Vučiću, koji odlučuje o svemu, "pa i kad će kiša padati", kako to karikira čuveni tv reporter Milojko Pantić.

Borbe oko fotelje izbornika kao Igre prijestolja

Na čelu FSS (Fudbalski savez Srbije) je Slaviša Kokeza,koji je naslijedio kontroverznog Tomislava Karadžića. Kokeza je u Srbiju došao iz BiH, te se bavio ugostiteljstvom i nogometom na amaterskoj razini, što radi i danas. Veliku moć mu je donijelo prijateljstvo s Vučićem, kojemu je bio tjelohranitelj dok je ovaj bio u teškoj oporbi, i to mu je referenca temeljem koje može vedriti i oblačiti u FSS.

Od zakletih neprijatelja radi prijatelje, a sve zbog osobnih razloga. Npr. Savo Milošević, njegov veliki oponent, postao je potpredsjednik saveza. Pred Svjetsko prvenstvo u Rusiji izbornik je bio Slavoljub Muslin, koji nakon dugo vremena odvodi Srbiju na prvenstvo, ali je smijenjen radi ignoriranja Stefana Milenkovića Savića, igrača pod kontrolom Mateje Kežmana, koji očito ima veliki utjecaj.

Izbornik postaje, bez dana iskustva, dotadašnji pomoćnik Bjeljinčanin Mladen Krstajić. Ne prolazi grupu na SP u Rusiji, usprkos velikih očekivanja, i dolazi u sukob sa igračima Fadilja Ramadanija gdje deblji kraj izvlače ponajbolji igrač Luka Milivojević (iz londonskog premierligaša Crystal Palacea) i Matej Nastasić (iz Schalkea).

U kvalifikacije za Euro loše ulaze, i naravno stiže zamjena u liku Ljubiše Tumbakovića, koji je prihvaćen aklamacijom budući je kao izbornik Crne Gore odbio voditi utakmicu protiv mrskog neprijatelja Kosova.

Terzić na slobodi uz kauciju

Terzić je bio igrač, a od 1997-2005 i direktor OFK Beograda, kojeg su u bivšoj Jugoslaviji svi zvali "Romantičari za Karaburme". Narodni heroj Vladimir Dedijer po svaku je cijenu želio taj klub prekrstiti u nasljednika predratnog BSK-a, što je na kraju i uspio. Kao rezultat Terzićeve vladavine je činjenica da taj klub sada igra u trećoj ligi.

Iz njegova doba datira i kaznena prijava, a nakon toga i tjeralica zbog malverzacija sa transferima.

Potom se krio u Crnoj Gori pod zaštitom moćnog biznismena Brane Mićunovića i vladara Mile Đukanovića. Odužio im se tako što je osuo drvlje i kamenje po crnogorskom nogometu i predsjedniku saveza Deji Savičeviću zbog utakmice koju su Crnogorci igrali sa Kosovom. Nakon bijega sam se predao i uz kauciju od 200 tisuća eura pušten je da se brani sa slobode. Za vrijeme bijega pisao je otvorena pisma i optuživao nogometnu mafiju da mu smještaju kaznena djela. 

Na pekaru Joviću dobili samo dva od 60 milijuna eura

Mladi igrači Crvene zvezde se prodaju na prvu ponudu, pa priča o nekoj dugotrajnoj strategiji koju u medijima forsira Zvezdan Terzić nema osnove.

Prošlo ljeto je prodan Nemanja Radonjić za 14 milijuna eura u Olympique iz Marsellea, ali tu je na pola novca pravo zadržala Roma jer je od tamo doveden na posudbu.

Devetnaestogodišnji talentirani veznjak Marko Grujić,koji sada igra za berlinsku Herthu, prodan je prije dvije godine u Liverpool za 7 milijuna eura. Od najskupljeg Zvezdinog nogometaša svih vremena Luke Jovića, koji je za 60 milijuna eura prešao iz Eintrachta u Real, Zvezda je dobila ukupno samo dva milijuna eura. Prvo je prodan u Ciparski Apolon za 1,4 milijuna eura, s tim da je ostao u Zvezdi te godinu poslije potpisao za Benficu gdje je Zvezda dobila samo 600.000 tisuća eura.

Da nisu vjerovali u Jovića svjedoči i činjenica da ga je tadašnji trener Zvezde Crnogorac Milorad Božović zvani Grof, vrijeđao i ponižavao,nazivajući ga zbog debljine i i jače građe pekarom.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => susjedi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-09-06 19:34:34 [created_by] => 3174 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-09-07 00:49:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-09-07 15:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 15375 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 277 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o stranom nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, nogomet, strani nogomet [secure] => 0 [page_title] => Strani nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2019/09/06/2019-08-13T213010Z_1157756155_RC1753147140_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-COP-RSB.JPG" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "2019-08-13T213010Z_1157756155_RC1753147140_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-COP-RSB.JPG" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1228x840" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4271682 Threads: 7 Questions: 131950162 Slow queries: 56790 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3974108 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/strani-nogomet/srpski-nogomet-pun-je-problema-ali-je-sve-pod-tepihom-zbog-europskih-uspjeha-dva-najtrofejnija-kluba-savez-im-vodi-bivsi-vucicev-tjelohranitelj-a-zvezdu-tip-koji-vucica-zove-komandante-622045 [printLink] => /sport/strani-nogomet/srpski-nogomet-pun-je-problema-ali-je-sve-pod-tepihom-zbog-europskih-uspjeha-dva-najtrofejnija-kluba-savez-im-vodi-bivsi-vucicev-tjelohranitelj-a-zvezdu-tip-koji-vucica-zove-komandante-622045?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 232474 [name] => srbija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srbija [link] => /tag/srbija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 310762 [name] => liga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => liga [link] => /tag/liga ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => susjedi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Srpski nogomet pun je problema, ali je sve pod tepihom zbog europskih uspjeha dva najtrofejnija kluba: Savez im vodi bivši Vučićev tjelohranitelj, a Zvezdu tip koji Vučića zove 'komandante' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3174 [name] => Marko Didić [username] => marko-didi [email] => marko-didi@sd.hr [password] => $2y$10$8b1IT9kR.wzDZyEwLISFyOS79vD5r/ft0yeG5rMi63qPrXbkPXEKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-didic-3174 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1692 [gender] => m [description] => [image] => 1692.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1692.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/06/2019-08-13T213010Z_1157756155_RC1753147140_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-COP-RSB.JPG [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => 2019-08-13T213010Z_1157756155_RC1753147140_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-COP-RSB.JPG [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/09/06/2019-08-13T213010Z_1157756155_RC1753147140_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-COP-RSB.JPG [title] => 2019-08-13T213010Z_1157756155_RC1753147140_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-COP-RSB.JPG ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Pokojni generalni tajnici Crvene zvezde iz komunističkih vremena Slobodan Ćosić i dr. Aleksandar Obradović, poznat i kao "Doktor O", često su znali reći: "Kada Crvena zvezda pobjeđuje Srbija je mirna".

Toga se aksioma slijepo drži i sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kojemu je Zvezda najdraža igračka, ali i medij kroz koji se animira i kontrolira politička scena.

- Stanje u Zvezdi, koja je dvije godine zaredom ušla u Ligu prvaka, je otprilike jednako stanju u zagrebačkoj Croatiji za vrijeme vladavine Franje Tuđmana. I Croatia je imala europskih uspjeha, a stanje u klubu je bilo takvo da je država ubacivala novac u klub bez ikakve kontrole. Tako se sada radi u Zvezdi, govore nam poznati beogradski novinari i dodaju: "Ulogu Zlatka Canjuge iz Croatie, u Zvezdi je Vučić povjerio generalnom direktoru Zvezdanu Terziću, svom odanom partijskom čovjeku koji Vučića zove - komandante...Tolike količine obožavanja kod Canjuge prema vašem predsjedniku Tuđmanu ipak nije bilo", govore nam beogradske kolege, koji se ipak za ovu priču nisu htjeli ići s imenom i prezimenom, niti nazivom redakcija u kojima radi. Ljudi ne žele probleme...

Terzić nakon ulaska u Ligu prvaka okreće pilu naopako i izjavljuje da je 92 posto prihoda Zvezde došlo iz inozemstva, pa su čak iz te zarade uplatili 6,7 milijuna eura u proračun Srbije, iako je Vučić poručio kako to, zamislite, nisu morali ni učiniti.

Zašto ulažu Rusi?

Glavni sponzor kluba je ruski "Gazprom", koji od 2010., pa sve do sada, svake godine ubaci po četiri i po milijuna eura, plus bonusi za uspjehe kluba, koji javnosti uopće nisu dostupni. Postavlja se pitanje zašto bi Rusi ulagali toliki novac?

I to ne sada, nego kada je Zvezda bila de facto na koljenima (2015. u klubu nije bilo struje ni vode, dugovi su bili enormni i ista ta publika je tjerala Terzića), i kada nije bila uopće konkurentna, pa izgleda da su im taj novac nekoliko godina - darovali.

No nije baš da Rusi tek tako daju braći Srbima, jer im se eto sviđaju. Ključ ove priče se nalazi u 2008. godini kada su predsjednici Srbije i Rusije, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev, potpisali sporazum o prodaji NIS-a (Naftne industrije Srbije) za smiješnih 400 milijuna dolara GAZPROM-u, a za uzvrat, zbog te diskontne cijene, plinovod Južni tok je trebao prolaziti kroz Srbiju. Trebao je biti izgraden krak pod nazivom Južni potok, te ogromno podzemno skladište plina Banatski dvor.

Rusi su isplatili novac 2009, i postali vlasnici 51 posto NIS-a. Treba li reći da nije bio medunarodnog natječaja nego se radilo o izravnoj pogodbi! Od gradnje Južnog toka se odustalo, kao i od skladišta, ali Gazprom i dalje u vlasništvu ima NIS. Iz ove priče su nastale i obveze Gazprom-a prema Zvezdi, o kojima nitko u Srbiji na ovaj način ne piše niti govori.

Od ovogodišnjeg ulaska u završnicu Lige prvaka Zvezda je dobila od UEFE 15 milijuna i 250 tisuća eura, plus 2,2 milijuna iz nagradnog fonda za desetogodišnje rezultate. Svaka pobjeda u grupnoj fazi donosi joj 2,7 milijuna eura, a neriješeno 900 tisuća eura.

Zvezda prodaje pakete navijačkih ulaznica za tri utakmice Lige prvaka (Bayern, Olympiakos, Tottenham) po cijeni od 70 eura za sjevernu tribinu, dok se komplet od tri karte za zapad prodaje za 28 tisuća dinara, što je u protuvrijednosti 250 eura.

To je poprilično velika cijena s obzirom da je prosječna plaća u Srbiji oko 300 eura.

Zvezda je tek lani prvi put ušla u grupnu fazu Lige prvaka nakon 1991.godine kada su bili prvaci Europe, i taj post se morao osjetiti i u klupskoj blagajni. Stoga je Zvezda unatoč uspjesima prezadužen klub, a dug se procjenjuje na 50 milijuna eura.

Međutim Terzić za javnost priča o nekom knjigovodstvenom,pa operativnom, i tko zna kakvom dugu, a cilj je da narodne mase ne razumiju ništa...Tek u posljednje vrijeme priznaje nekakav dug od 14 milijuna eura.

Nismo dužni, stvarno...

- Ne znam šta je sa državom, ali nije točno da Zvezda bilo kojem igraču duguje. Dapače, neke strance se i pretplati kako bi se stvorio dobar dojam za image kluba. Pa sva ova dovođenja europskih igrača su bila rizik. A što bi bilo sa ovim Europljanima da se nismo plasirali. Možda bi ih morali i pustiti po svaku cijenu, i opet se oslanjati na svoje igrače iz Zvezde ili iz Grafičara i drugih klubova. Problem Zvezde je što nema domaćeg mladog igrača u ekipi, a prosjek ekipe je iznad 24 godine, govori nam naš izvor koji smatra da Terzić ipak radi dobar posao za Zvezdu.
Sada su u Zvezdu došla inozemna pojačanja, za koje u klubu misle da će će im biti od velike koristi za Ligu prvaka, i to dva krilna igrača Argentinac Mateo Garcia iz Las Palmasa, koji je doveden za 1,8 milijun eura, i Nizozemac Rajiv van La Parra iz lanjskog engleskog premierligaša Huddersfielda, za 1,5 milijun eura, zadnji vezni Jose Canas iz PAOK-a, koji je došao bez obeštećenja, a tražio ga je i Olympiakos, centarfor Tomane iz portugalske Tondele koji je koštao milijun eura, brazilski bek Jander iz ciparskog Pafosa...

- Garciu je na dolazak u Zvezdu na jednoj večeri nagovorio Nijemac Marko Marin, iako je imao puno bolju Olympiakosa, a na dolazak Canasa iz PAOK-a Marin je također utjecao. Zvezda ima šarma pa dovodi i tamnopute igrače, i Argentinca i Španjolca, i to čini veliki EPP klubu a još veći je je što strani igrači o Zvezdi govore pozitivno, govori nam naš izvor.

Kinezi su sponzori Lige, a Sparkat pije Ždrepčevu krv

Sponzor lige od ove godine je kineski proizvođač guma Linglong Tire, a prije Kineza sponzori su bile srpske tvrtke, kao Apatinska pivara, zbog koje je liga nosila naziv Jelen Super liga, po jednom od njihovih piva.

U najviši razred ove se godine plasirala momčad TSC iz Bačke Topole (bivši AIK) u koji je prije dvije sezone uložen mađarski kapital (slično kao Osijek), a klub je na startu sezone pokazao da neće biti prolaznik i trenutno se nalazi na prvom mjestu (Zvezda ima dvije utakmice manje). Osim njih u Superligu su ušli Javor iz Ivanjice i Inđija, a elitno društvo napustili su Dinamo iz Vranja, Zemun i Bačka iz Bačke Palanke. Koliko je utrka za sponzorima bitna svjedoči da je Spartak iz Subotice promijenio ime u Spartak Ždrepčeva krv po poznatom vinu vinarije Čoka.

Partizan od 2003. u Europi je čak 11 puta

Partizan je puno konstantniji i uspješniji od Crvene Zvezde u europskim natjecanjima. Ligu prvaka igrao je u grupnoj fazi u sezonama 2010/11 i 2003/04. Ligu Europe u sezonama 2004/05, 2006/07, 2008/09, 2009/10, 2012/13, 2014/15, 2015/16,2017/18, a 2019/20 se kvalificirao ponovo nakon sezone pauze.

Zadnji put u Europa ligi Partizan je prošao grupu (igrao protiv Dynamo Kijeva, Young Boysa i Skenderbeua) a zapeo je u šesnaestini finala protiv češke Victorie Plzen.

Iako timu Save Miloševića nisu davali prevelike šanse za ulazak u grupnu faze Europa lige, on je to uspio preko velškog Connahsa, turskog Malatyaspora i norveškog Moldea.

Kako je Partizan postao 'ustaški' klub

Partizan je klub kojeg posprdno u Srbiji protivnički navijači nazivaju - ustaškim. Razlog? Na čelu im je svojevremeno bio Franjo Tuđman. Oni su za razliku od Crvene zvezde sve europske utakmice ove godine odigrali sa ćiriličnim pismom na svojim dresovima, iako to ne rade ni ruski, ni ukrajinski, ni kazahstanski, ni grčki klubovi. U vremenu kad je bilo novca sagradili su moderan kamp Teleoptik, a razvojni im tim igra u drugoj ligi.

Ove godine od UEFE su za ulazak u grupnu fazu Europske lige dobili 2,9 milijuna eura. Pobjeda će im se honorirati sa 570 tisuća eura, a remi sa 190 tisuća eura. Iako u prvenstvu već posrću, jer su remizirali sa TSC iz Bačke Topole i Napretkom iz Kruševca, s nestrpljenjem očekuju 21. rujna kada im u Humsku 1 dolazi Zvezda, pa se sve može promijeniti. U Europskoj ligi su u skupini za nizozemskim AZ Alkmarom, kazahstanskom Astanom i Manchester Unitedom.

Samo jedna titula FK Obilić, sve ostalo ...

Od raspada Jugoslavije i nogometne lige, na području Srbije zaživjelo je nekoliko država, a sami time i liga. Prvo SR Jugoslavije, pa Srbija i Crna Gora, te na kraju liga Srbije. Jedino što je bila konstanta su prvaci Crvena Zvezda i Partizan, uz iznimku FK Obilić u vlasništvu Željka Ražnatovića Arkana. Titule Partizan i Zvezda obično osvajaju u nizu, a ovisi čija je struja na čelu Saveza. Npr. kod Tomislava Toleta Karadžića je to bio Partizan, koji je bio i uspješniji nakon raspada Jugoslavije, da bi ih tek sad Zvezda sustigla zahvaljujući svom najvažnijem navijaču, Aleksandru Vučiću, koji odlučuje o svemu, "pa i kad će kiša padati", kako to karikira čuveni tv reporter Milojko Pantić.

Borbe oko fotelje izbornika kao Igre prijestolja

Na čelu FSS (Fudbalski savez Srbije) je Slaviša Kokeza,koji je naslijedio kontroverznog Tomislava Karadžića. Kokeza je u Srbiju došao iz BiH, te se bavio ugostiteljstvom i nogometom na amaterskoj razini, što radi i danas. Veliku moć mu je donijelo prijateljstvo s Vučićem, kojemu je bio tjelohranitelj dok je ovaj bio u teškoj oporbi, i to mu je referenca temeljem koje može vedriti i oblačiti u FSS.

Od zakletih neprijatelja radi prijatelje, a sve zbog osobnih razloga. Npr. Savo Milošević, njegov veliki oponent, postao je potpredsjednik saveza. Pred Svjetsko prvenstvo u Rusiji izbornik je bio Slavoljub Muslin, koji nakon dugo vremena odvodi Srbiju na prvenstvo, ali je smijenjen radi ignoriranja Stefana Milenkovića Savića, igrača pod kontrolom Mateje Kežmana, koji očito ima veliki utjecaj.

Izbornik postaje, bez dana iskustva, dotadašnji pomoćnik Bjeljinčanin Mladen Krstajić. Ne prolazi grupu na SP u Rusiji, usprkos velikih očekivanja, i dolazi u sukob sa igračima Fadilja Ramadanija gdje deblji kraj izvlače ponajbolji igrač Luka Milivojević (iz londonskog premierligaša Crystal Palacea) i Matej Nastasić (iz Schalkea).

U kvalifikacije za Euro loše ulaze, i naravno stiže zamjena u liku Ljubiše Tumbakovića, koji je prihvaćen aklamacijom budući je kao izbornik Crne Gore odbio voditi utakmicu protiv mrskog neprijatelja Kosova.

Terzić na slobodi uz kauciju

Terzić je bio igrač, a od 1997-2005 i direktor OFK Beograda, kojeg su u bivšoj Jugoslaviji svi zvali "Romantičari za Karaburme". Narodni heroj Vladimir Dedijer po svaku je cijenu želio taj klub prekrstiti u nasljednika predratnog BSK-a, što je na kraju i uspio. Kao rezultat Terzićeve vladavine je činjenica da taj klub sada igra u trećoj ligi.

Iz njegova doba datira i kaznena prijava, a nakon toga i tjeralica zbog malverzacija sa transferima.

Potom se krio u Crnoj Gori pod zaštitom moćnog biznismena Brane Mićunovića i vladara Mile Đukanovića. Odužio im se tako što je osuo drvlje i kamenje po crnogorskom nogometu i predsjedniku saveza Deji Savičeviću zbog utakmice koju su Crnogorci igrali sa Kosovom. Nakon bijega sam se predao i uz kauciju od 200 tisuća eura pušten je da se brani sa slobode. Za vrijeme bijega pisao je otvorena pisma i optuživao nogometnu mafiju da mu smještaju kaznena djela. 

Na pekaru Joviću dobili samo dva od 60 milijuna eura

Mladi igrači Crvene zvezde se prodaju na prvu ponudu, pa priča o nekoj dugotrajnoj strategiji koju u medijima forsira Zvezdan Terzić nema osnove.

Prošlo ljeto je prodan Nemanja Radonjić za 14 milijuna eura u Olympique iz Marsellea, ali tu je na pola novca pravo zadržala Roma jer je od tamo doveden na posudbu.

Devetnaestogodišnji talentirani veznjak Marko Grujić,koji sada igra za berlinsku Herthu, prodan je prije dvije godine u Liverpool za 7 milijuna eura. Od najskupljeg Zvezdinog nogometaša svih vremena Luke Jovića, koji je za 60 milijuna eura prešao iz Eintrachta u Real, Zvezda je dobila ukupno samo dva milijuna eura. Prvo je prodan u Ciparski Apolon za 1,4 milijuna eura, s tim da je ostao u Zvezdi te godinu poslije potpisao za Benficu gdje je Zvezda dobila samo 600.000 tisuća eura.

Da nisu vjerovali u Jovića svjedoči i činjenica da ga je tadašnji trener Zvezde Crnogorac Milorad Božović zvani Grof, vrijeđao i ponižavao,nazivajući ga zbog debljine i i jače građe pekarom.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
2019-08-13T213010Z_1157756155_RC1753147140_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-COP-RSB.JPG
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/strani-nogomet/srpski-nogomet-pun-je-problema-ali-je-sve-pod-tepihom-zbog-europskih-uspjeha-dva-najtrofejnija-kluba-savez-im-vodi-bivsi-vucicev-tjelohranitelj-a-zvezdu-tip-koji-vucica-zove-komandante-622045 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=84d49b117b501e07d06c8cc7a0012e88fec5cb20 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Srpski+nogomet+pun+je+problema%2C+ali+je+sve+pod+tepihom+zbog+europskih+uspjeha+dva+najtrofejnija+kluba%3A+Savez+im+vodi+biv%C5%A1i+Vu%C4%8Di%C4%87ev+tjelohranitelj%2C+a+Zvezdu+tip+koji+Vu%C4%8Di%C4%87a+zove+%26%23039%3Bkomandante%26%23039%3B+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fsrpski-nogomet-pun-je-problema-ali-je-sve-pod-tepihom-zbog-europskih-uspjeha-dva-najtrofejnija-kluba-savez-im-vodi-bivsi-vucicev-tjelohranitelj-a-zvezdu-tip-koji-vucica-zove-komandante-622045 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fsrpski-nogomet-pun-je-problema-ali-je-sve-pod-tepihom-zbog-europskih-uspjeha-dva-najtrofejnija-kluba-savez-im-vodi-bivsi-vucicev-tjelohranitelj-a-zvezdu-tip-koji-vucica-zove-komandante-622045 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => susjedi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Srpski nogomet pun je problema, ali je sve pod tepihom zbog europskih uspjeha dva najtrofejnija kluba: Savez im vodi bivši Vučićev tjelohranitelj, a Zvezdu tip koji Vučića zove 'komandante'

7. rujna 2019. - 17:01
2019-08-13T213010Z_1157756155_RC1753147140_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-COP-RSB.JPG

Pokojni generalni tajnici Crvene zvezde iz komunističkih vremena Slobodan Ćosić i dr. Aleksandar Obradović, poznat i kao "Doktor O", često su znali reći: "Kada Crvena zvezda pobjeđuje Srbija je mirna".

Toga se aksioma slijepo drži i sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kojemu je Zvezda najdraža igračka, ali i medij kroz koji se animira i kontrolira politička scena.

- Stanje u Zvezdi, koja je dvije godine zaredom ušla u Ligu prvaka, je otprilike jednako stanju u zagrebačkoj Croatiji za vrijeme vladavine Franje Tuđmana. I Croatia je imala europskih uspjeha, a stanje u klubu je bilo takvo da je država ubacivala novac u klub bez ikakve kontrole. Tako se sada radi u Zvezdi, govore nam poznati beogradski novinari i dodaju: "Ulogu Zlatka Canjuge iz Croatie, u Zvezdi je Vuči...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 15:02