StoryEditorOCM
Strani nogometsvijet baluna tuguje

Preminuo trener koji je Ivićevom Hajduku zadao jedan od najbolnijih poraza, ‘vratilo‘ mu se nevjerojatnim otkazom

Piše Frane Vulas
5. ožujka 2024. - 12:26

Kees Rijvers, bivši nizozemski reprezentativac, trener PSV-a i izbornik Oranja preminuo je u dobi od 97 godina. Tu tužnu vijest objavio je njegov bivši klub PSV Eindhoven.

Tijekom bogate igračke karijere Rijvers je nastupao za NAC Bredu, francuski St. Etienne i Stade Francais, Feyenoord. Za reprezentaciju Nizozemske je u 33 nastupa zabio 10 pogodaka. Pritom čak sedam godina nije nastupao za izabranu vrstu, od 1950. do 1957. godine, nakon što mu je poslije potpisa za St. Etienne kao profesionalcu to bilo zabranjeno. Naime, u to vrijeme za reprezentaciju Nizozemske smjeli su igrati samo amateri.

- Smrću Keesa Rijversa, klub i nizozemski nogomet izgubili su veliku ikonu - stoji u priopćenju kluba.

Na klupi reprezentacije bio je od 1981. do 1984. godine. On je bio izbornik koji je u reprezentaciji lansirao buduće zvijezde svjetskog nogometa Franka Rijkaarda, Marca van Bastena i Ruuda Gullita. Taj trojac donio je Nizozemskoj naslov prvaka Europe 1988. godine. Nevjerojatan je način na koji je zaradio otkaz na mjestu izbornika Nizozemske. Savez ga je smijenio nakon što se nije plasirao na Euro 1984. godine. Tada je na završnom tuniru nastupalo samo osam reprezentacija.

Do zadnjeg susreta Nizozemska je držala prvo mjesto kvalifikacijske skupine koje je vodilo na Euro, ali kako se susreti zadnjeg kola nisu igrali u isto vrijeme, pa čak ni istog dana, u zadnjem susretu Španjolska je kao domaćin pregazila Maltu s čak 12:1 i zbog ukupno većeg broja postignutih pogodaka (Imali su isti broj bodova kao i Nizozemci, identičnu gol razliku plus 16, ali veći broj postignutih pogodaka 24 naspram 22) izborila plasman na Euro.

Četiri dana ranije Nizozemska je kao domaćin svladala Maltu 5:0. Trebala je Španjolcima pobjeda od čak 11 pogodaka razlike kontra Malte (Nizozemska je imala dva boda više i gol razliku plus 16, Španjolska plus 5). Na kraju su baš tom razlikom i slavili.

- Neću se vratiti u domovinu ako nam zabiju 11 pogodaka - rekao je prije tog susreta vratar Malte John Bonello. Čak devet pogodaka zabili su Španjolci u drugom poluvremenu, a uz to su na početku susreta zapucali kazneni udarac. Na koncu su obje momčadi osvojile po 13 bodova, s tim da su Španjolci imali gol razliku 24:8, a Nizozemci koji su pali na drugo mjesto i ostali bez Eura 22:6. Pokrenulo je to sumnje u namještanje susreta, korištenje dopinga, ali ništa nije dokazano. Niti je to pomoglo Rijversu da izbjegne otkaz.

image
Jakov Prkić/Arhiv SD
 

U trenerskoj karijeri vodio je Rijvers Twente, PSV u dva navrata, Beringen, Najviše ga se pamti kao trenera PSV-a. S klubom iz Eindhovena je osvojio tri naslova prvaka, dva kupa i Kup UEFA 1978. godine. U prvom mandatu na klupi PSV-a bio je od 1972. do 1980. godine. Dakle, Rijvers je bio na kormilu PSV-a u sezoni 1975/76 u kojoj je nizozemski velikan zaustavio Hajduk na putu prema najvećem uspjehu u povijesti kluba.

U četvrtfinalu tadašnjeg Kupa prvaka u sezoni 1975/76, Hajduk je u prvom susretu na Starom placu odigranom 3. ožujka 1976. godine slavio 2:0 golovima Željka Mijača i Ivice Šurjaka. Činilo se kako je Hajduk na najboljem putu da izbori povijesni nastup u polufinalu najelitnijeg europskog klupskog natjecanja. Međutim, u uzvratu u Eindovenu za dva tjedna Nizozemci su šokirali ‘bijele‘. Nakon tragične eliminacije od francuskog St. Etiennea godinu ranije u 2. kolu istog natjecanja (4:1 pobjeda u Splitu, pa poraz 1:5 u Francuskoj), Hajduk je doživio još jedno veliko razočaranje. 

PSV je u uzvratu sredinom drugog poluvremena u razmaku od samo dvije minute anulirao prednost Hajduka iz grada pod Marjanom. Pogocima Dahlquista u 62. i Lubsea u 64. minuti stvari su vraćene na početak. A onda je na scenu stupio i sudac Linemayr. Austrijski arbitar nije svirao kazneni udarac poslije prekršaja na Šurjaku u 74. minuti. Konačan udarac Hajduku za konačnih 3:0 za PSV zadao je Van der Kuylen golom u 103. minuti.

- Da je sudac prekršaj nad Šurjakom okvalificirao najstrožom kaznom, siguran sam da bismo sada mi bili polufinalisti – izjavio je tadašnji trener Hajduka Tomislav Ivić tada za Slobodnu Dalmaciju.

Hajduk je u tom susretu nastupio u sastavu Mešković, Boljat, Rožić, Kurtela (Džoni), Peruzović, Buljan, Žungul (Jovanić), Mužinić, Đorđević, Jerković, Šurjak.

image
Arhiv SD
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:45