Strani nogometPODUDARNOSTI

Od Slavena do Igora: Prošle Newere, evo Mare i Kate

Piše Joomla\CMS\User\User
21. lipanj 2012. - 17:59
rgx time: 0.00013303756713867
Nakon Slavena, Igor! Velikih šest godina za kormilom reprezentacije odradio je Slaven Bilić i otišao ne baš s lovorikama, ali nismo ga niti iznijeli na štitu!

Veliko bi se čudo moralo dogoditi da nakon Skupštine koja je zakazana 4. srpnja njegovim nasljednikom bude izabran netko drugi umjesto Igora Štimca, aktualnog HTV-ovog komentatora s Eura. Štimčeva krunidba zapravo je gotova stvar, bez obzira što budući izbornik u izjavama o preuzimanju još uvijek govori u kondicionalu, i oprezno. Vjerojatno poučen i iskustvom iz utrke za mjesto predsjednika HNS-a kada je njegova retorika bila nedvosmislena i kada je jasno govorio kako je on taj koji će ‘skinuti’ Markovića, a kasnije mu se to obilo o glavu.

Biliću se tijekom njegovog mandata svašta prigovaralo, najviše da je pretjerano familijaran s igračima, da je izgubio autoritet te da nas nije odveo na Svjetsko prvenstvo u Južnoafričku Republiku. S druge strane, dva nas je puta odveo na Euro, u Poljskoj i Ukrajini odradio je dobar posao, malo je kritičara, nacija je zadovoljna pametnom igrom i hrabrom borbom. Sad na scenu stupa Štimac, čovjek bogatog iskustva, ali i dalje neafirmiran na trenerskom poslu. Reprezentacija je veliki izazov, prilika, ali i opasnost.

Ako krene kiksom, u kvalifikacijskoj skupini koja je iznimno teška, mogao bi brzo odletjeti. Puno je onih koji ga čekaju ‘na volej’ i tvrde da Štimac nema trenerski pedigre za Vatrene.

Inauguracija Štimca u sferi je formalnosti, no ako se dogodi neka senzacija, kao moguće alternative najviše su se spominjali aktualni trener Crvene zvezde Robert Prosinečki, a uvijek su aktualni Zlatko Kranjčar i Branko Ivanković.

No, usporedimo Štimca i Bilića u vrijeme kada je on preuzimao nacionalnu vrstu.

Trenersko iskustvo

Slaven Bilić:

Jednu sezonu odradio je za kormilom Hajduka (2001-02.), potom je 2004. preuzeo mladu reprezentaciju da bi 2006. došao na čelo Vatrenih. Nije imao velike trenerske dosege, bio je početnik, ali je stasao i sada se mora dokazati na klupskoj sceni u moskovskom Lokomotivu.

Igor Štimac:

Prvi je trenerski posao odradio 2005. godine, Hajduka je uzeo zadnjih osam kola u prvenstvu i doveo do titule prvaka. Sa Cibalijom 2006. i Zagrebom 2009. nije imao značajnijih rezultata. Nema manje trenerskog iskustva od Bilića, a ‘šije’ ga na drugim domaćim funkcijama, dvije godine bio je predsjednik Udruge Prve HNL.

Igračka karijera

Slaven Bilić:

Najveći uspjeh je treće mjesto s reprezentacijom na SP-u u Francuskoj. Klupski, nakon pet godina u Hajduku od 1993. do 1996. godine igrao je u njemačkom Karlsruheu, potom godinu dana u West Hamu te još tri godine u Evertonu.

Igor Štimac:

I on je 1998. godine bio brončani na ‘mundijalu’, 1992. je otišao u Cadiz na dvije godine, no kao i Bilić, najveći je posao odradio u Engleskoj u dresovima Derby Countyja (1995-99.) i West Hama (1999-2001.). Završio je karijeru 2002. u Hajduku, u tom zadnjem ciklusu trener ‘bijelih’ bio je baš Bilić.

Brat ‘menadžer’

Slaven Bilić:

Na HNS-ovoj listi licenciranih posrednika u transferima igrača nalazi se ime Domagoja Bilića, Slavenovog brata, koji je odradio i njegov transfer u moskovski Lokomotiv.

Igor Štimac:

Brat Damir nije licencirani menadžer, no pojavljuje se u ulogama zastupnika nekim igračima, primjerice Mariju Tičinoviću.

Familijarnost s igračima

Slaven Bilić:

Njemu se to uzimalo kao minus, odnose s mlađim igračima izgradio je postepeno, a u prvim je godinama mandata imao ‘unutra’ i svojih suigrača poput braće Kovač.

Igor Štimac:

Neće unutra imati suigrače poput Bilića na startu svog izborničkog puta, ali je jako dobar s nekolicinom igrača, pogotovo kapetanom Darijom Srnom.

Obrazovanje izvan baluna

Slaven Bilić:

Diplomirani pravnik, govori četiri svjetska jezika. Zanimljivo, i njega i Štimca, kao jedine hrvatske predstavnike, engleski je Guardian 2008. godine uvrstio na listu 11 najpametnijih igrača!

Igor Štimac:

Studira sportski menadžment na Aspiri, slovi kao jedan od najelokventnijih ljudi iz nogometnih krugova čemu u prilog govore i redoviti televizijski angažmani.

Glazbeni hobiji

Slaven Bilić:

Osim tetovaža koje su djelo velikog prijatelja i glasnogovornika reprezentacije Davora Gavrana, bilježimo i njegov glazbeni dar. Rocker s cigaretom u ustima, pišu Rusi. Svirao je gitaru u rock skupinama Newera i Rawbau. 

Igor Štimac:

I on zna zapivat, s Bohemima je snimio legendarni duet Mare i Kate...

Privatni život

Slaven Bilić:

Nakon 14 godina braka od družice Andrijane rastavio se 2007. godine, zajedno imaju sina Lea (15) i kćer Alani (8). Sada je u vezi s mladom Ivanom Đeldum.

Igor Štimac:

Nakon 19 godina braka Igor je u siječnju 2009. napustio Suzanu Štimac s kojom ima sina Luku (21) te kćeri Miju (18) i Deu (14), sada je u vezi s mlađom Lanom Bucat koja mu je u siječnju rodila sina Ivana.

PERO SMOLČIĆ