stdClass Object ( [id] => 609027 [title] => Od samostalnosti je bilo čak osam prvaka, četiri su ispadala u niži rang, a svoj kruh tamo zarađuje i nekoliko Splićana: upoznajte slovačku nogometnu ligu, novu obećanu zemlju za brojne hrvatske nogometaše [alias] => od-samostalnosti-je-bilo-cak-osam-prvaka-cetiri-su-ispadala-u-nizi-rang-a-svoj-kruh-tamo-zaraduje-i-nekoliko-splicana-upoznajte-slovacku-nogometnu-ligu-novu-obecanu-zemlju-za-brojne-hrvatske-nogometase [catid] => 277 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U 26 godina postojanja prve slovačke nogometne lige, čak osam klubova bili su prvaci države, a čak četiri prvaka države su ispadala u drugu ligu i treću ligu, a samo se jedan od njih nakon toga uspio vratiti u najelitnije društvo.

U Europi definitivno nema nepredvidljivije i decentraliziranije lige od ove jer se troje od tih osam prvaka i sada nalazi u drugoj ligi (Petržalka, Inter Bratislava i Košice), dok se Trenčin na jedvite jade uspio vratiti i ove godine na jedvite jade i ostati.

Artmedia Petržalka je bila prvak Slovačke dva puta, ali su crno-bijeli te 2014. godine ispali u drugu ligu iz koje se nisu vratili. Klub nazvan po najzloglasnijem kriminalnom kvartu, ne u Bratislavi nego istočno od Željezne zavjese, u sezoni 2005./2006. Lige prvaka pobijedio je Celtic i Partizan, a sada jedva egzistiraju, kao što je slučaj i s dvostrukim prvakom Košicama, koji je 2017. ispao iz lige.

Inter Bratislava, dvostruki prvak Slovačke, čak je jednu godinu ispao iz druge u treću ligu.

Pa i nekadašnji dvostruki prvak Trenčin, u kojem igra bivši veznjak Hajduka Ante Roguljić, ove godine ostao je u prvoj ligi tek u doigravanju za ostanak s drugoligašem Popradom. Pravu dramu je klub proživljavao nešto prije kada je pune tri godine proveo u drugoj ligi, nakon što ga je Kinez Tscheu La Ling (nekadašnji igrač Ajaxa i Trenčina) doveo u to stanje neselektivnim punjenjem rostera strancima i nerazumnim plaćanjem igrača.

Ovogodišnje doigravanje izbjegao je slovački trener u usponu, a nekadašnji Hajdukov lijevi bek Karol Praženica sa svojim Vion Zlate Moravce, kada su pobjedom baš protiv Trenčina izbjegli tu utakmicu s Popradom, koju je morao igrati Roguljić.

Praženica je bio pomoćni trener Tomislavu Mariću u Dunajskoj Stredi, ali se hrvatska kolonija raspala.

Najprije je otišao sportski direktor Aljoša Asanović, a potom i Marić, njegov pomoćnik Dean Računica te stoper Antonio Asanović. Najduže od Hrvata u toj mađarskoj enklavi je izdržao veznjak Marin Ljubičić koji je nakon tri i pol godine u kolovozu 2018. prešao u ovogodišnjega slovačkog prvaka Slovana iz Bratislave (Slovanu je to deveta titula u povijesti Slovačke).

Metkovac Ljubičić je dao svoj obol tituli Slovana s 22 odigrane utakmice i devet postignutih golova te četiri asistencije, a bilo bi toga i više da nije pauzirao zbog ozljede puna dva mjeseca, i to odmah po dolasku u Slovan.

U Dunajskoj Stredi sada je jedini Hrvat Marko Divković iz Otoka kod Vinkovaca, koji je kao klinac došao iz NK Otoka u juniore toga kluba, u kojem sada igra značajnu ulogu s tri postignuta gola u 16 utakmica. Divković nije igrao ni u u Cibaliji, a sada igra u drugoj momčadi slovačke lige.

Slovan je jedini slovački klub koji je osvojio neki europski trofej, i to 1969. godine kada su u Baselu, u finalu tadašnjeg Kupa pobjednika kupova pobijedili Barcelonu 3:2.

Zanimljivo je da je Spartak iz Trnave (peterostruki prvaci Čehoslovačke) od osamostaljenja Slovačke bio prvak samo jednom, i to u sezoni 2017./2018. godine.

Dojmove o slovačkoj ligi smo htjeli razmijeniti sa Karolom Praženicom, čiji nam je broj mobitela dao njegov prijatelj i suigrač Nenad Pralija, ali se Praženica pokazao gotovo neuhvatljiv, kao i u vrijeme igranja na lijevom beku Hajduka u sezoni 1994./1995. kada su bijeli došli do četvrtfinala Lige prvaka.

– Vidio sam vašu poruku, mislio sam se javiti, ali bio sam na putu. Evo me sada kod kuće u mojoj Banskoj Bistrici – govori nam Praženica, koji stalno ljetuje u Dalmaciji i redovito je u kontaktu s Pralijom, Darkom Butorovićem i Deanom Računicom. Kaže nam da i on ovih dana mora na pregovore u Zlate Moravce koje je ostavio u ligi.

– To je sto kilometara od moje kuće, nekad ostanem tamo, nekad dođem kući nakon utakmice. A ugovor mi je istekao i moram se sastati s Upravom oko produženja jer pripreme počinju 17. lipnja. Ista je situacija i s Antonijem Asanovićem i Krešom Kelezom, s kojima sam izuzetno zadovoljan, ali i oni moraju razgovarati oko produženja – kaže nam Praženica koji ne želi kalkulirati čija je liga bolja.

– Gledao sam Hajduk protiv Gorice, pa Hajduk protiv Dinama, dolazio sam malo skautirati dok je trener bio Željko Kopić, ali opet nisam toliko dolje u Splitu da bih baš mogao uspoređivati, jer i kod vas ima dobrih utakmica, isto kao i u našoj ligi. Ovdje osim hrvatskih ima jako puno i slovenskih igrača, mislim njih najviše, a Slovenac Andraž Šporar, koji igra za Slovan, ujedno je i najskuplji igrač slovačke lige, mislim da vrijedi milijun eura. Ne objavljuje se ovdje to tako javno, ali mislim da nisam pogriješio. Ovo je dobra liga za napredak mladih igrača jer se svakome tko zasluži pruži šansa – govori Praženica, koji je već bio prvi trener Železiarne Podbrezova, nekadašnjeg prvoligaša, koji je pet mjeseci vodio u drugoj ligi.

Iz njegova rodnog mjesta je Dukla, ali je i ona sada, kaže nam bivši hajdukovac, "nažalost u drugoj ligi."

Dvadesetčetverogodišnji Krešo Kelez je kao krilo igrao za Junak, Split, Šibenik, ali misli da je u Slovačkoj dobio puno igračko ime.

– Neno Pralija je zvao za mene Praženicu i nakon jednotjedne probe i dvije odigrane utakmice ostao sam u Zlate Moravcama. No prije početka prvenstva stradao mi je zglob, i tek sam se nakon četiri tjedna vratio igranju, iako nisam u potpunosti bio zdrav. Realno, zglob je bio zreo za gips. Stalno me ta ozljeda mučila tijekom prvenstva, ali sam ipak odigrao sedam, osam utakmica u tom klubu. Čak i onu najvažniju, za opstanak, te sam stekao puno bolju poziciju za pregovore nego što sam ih imao u Hrvatskoj. Neću produžiti gore u Moravcama, ali zato svakom mladom nogometašu preporučujem Slovačku. Liga jest lošija, ali u njoj ima puno trke i taktike, tako da mladi igrač može napredovati – zaključuje priču o slovačkom nogometu Krešo Kelez.

Zvijezde su Hamšik, Škriniar, Dubravka, Škrtel...

Najskuplji i najbolji igrač Slovačke je nekadašnja Napolijeva zvijezda Marek Hamšik koji je nedavno prešao u kineski Dalian Yifang za 13 milijuna eura, a koliko je pripalo njemu možemo samo nagađati.

Odlično kotiraju i stoper Milan Škriniar koji dvije godine na stoperskoj poziciji čuva milanski Inter od svih nogometnih ugroza, kao i vratar Martin Dubravka u engleskom Newcastleu.

Trenutno odličan status u nogometnoj javnosti ima i krilo Miroslav Stoch, koji je sa Slavijom iz Praga ove godine osvojio prvenstvo Češke, a stoper Martin Škrtel (div iz Trenčina), bivši igrač Liverpoola i Zenita, a sada turskog Fenerbahčea je uvijek nogometna konstanta.

Ima i Splićana – Tešija i Vuković

Osim pobrojanih Hrvata iz ovog teksta, u Slovačkoj trenutno igraju Istrijanin Ivan Zgrablić na mjestu stopera i Zagrepčanin Nikola Gatarić na mjestu veznjaka u Nitri, u Seredu igra Osječanin Dino Špehar (na poziciji špica), te u Senici četvorica Hrvata, a čak dvojica Splićana.

Veznjak Marko Tešija je u prvenstvu i kupu odigrao čak 34 utakmice, te je dao tri gola, dok je Stjepan Vuković, nekadašnji stoper Splita i Uskoka, igrao vrlo malo.
Osim njih dvojice u Senici su Riječanin Filip Dangubić na poziciji špica, te Zadranin veznjak Mihovil Klapan.

Praženica: Sponzor kladionica, a sve čisto

Sponzor Slovačke, kao i Češke prve lige je češka kladionica Fortuna, koja korijene vuče iz nizozemskog osnivačkog kapitala.

Ugovor s Ligom je potpisan 2014. i trajat će do 2023. godine. Kladioničarima je uvijek veliki upitnik kada nacionalne lige nose nazive kladionica ili klubovi, primjerice kao Milan i Real s bwinom.

– Unatoč tome što je sponzor lige kladionica, i to već petu godinu zaredom, kod nas u Slovačkoj nije bilo ni jedne afere oko namještanja utakmica ili nečasnih radnji – govori nam Praženica.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nepoznanica mnogima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-06-16 07:58:59 [created_by] => 3174 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-06-16 07:59:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-06-16 07:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3143 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 277 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o stranom nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, nogomet, strani nogomet [secure] => 0 [page_title] => Strani nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2019/06/12/Spektar/11179653.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1221" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7800679 Threads: 14 Questions: 1571864738 Slow queries: 4795524 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111780555 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/strani-nogomet/od-samostalnosti-je-bilo-cak-osam-prvaka-cetiri-su-ispadala-u-nizi-rang-a-svoj-kruh-tamo-zaraduje-i-nekoliko-splicana-upoznajte-slovacku-nogometnu-ligu-novu-obecanu-zemlju-za-brojne-hrvatske-nogometase-609027 [printLink] => /sport/strani-nogomet/od-samostalnosti-je-bilo-cak-osam-prvaka-cetiri-su-ispadala-u-nizi-rang-a-svoj-kruh-tamo-zaraduje-i-nekoliko-splicana-upoznajte-slovacku-nogometnu-ligu-novu-obecanu-zemlju-za-brojne-hrvatske-nogometase-609027?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 326308 [name] => slovačka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => slovacka [link] => /tag/slovacka ) [1] => stdClass Object ( [id] => 470445 [name] => Karol Praženica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => karol-prazenica [link] => /tag/karol-prazenica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nepoznanica mnogima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Od samostalnosti je bilo čak osam prvaka, četiri su ispadala u niži rang, a svoj kruh tamo zarađuje i nekoliko Splićana: upoznajte slovačku nogometnu ligu, novu obećanu zemlju za brojne hrvatske nogometaše [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3174 [name] => Marko Didić [username] => marko-didi [email] => marko-didi@sd.hr [password] => $2y$10$8b1IT9kR.wzDZyEwLISFyOS79vD5r/ft0yeG5rMi63qPrXbkPXEKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-didic-3174 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1692 [gender] => m [description] => [image] => 1692.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1692.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/12/Spektar/11179653.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/12/Spektar/11179653.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U 26 godina postojanja prve slovačke nogometne lige, čak osam klubova bili su prvaci države, a čak četiri prvaka države su ispadala u drugu ligu i treću ligu, a samo se jedan od njih nakon toga uspio vratiti u najelitnije društvo.

U Europi definitivno nema nepredvidljivije i decentraliziranije lige od ove jer se troje od tih osam prvaka i sada nalazi u drugoj ligi (Petržalka, Inter Bratislava i Košice), dok se Trenčin na jedvite jade uspio vratiti i ove godine na jedvite jade i ostati.

Artmedia Petržalka je bila prvak Slovačke dva puta, ali su crno-bijeli te 2014. godine ispali u drugu ligu iz koje se nisu vratili. Klub nazvan po najzloglasnijem kriminalnom kvartu, ne u Bratislavi nego istočno od Željezne zavjese, u sezoni 2005./2006. Lige prvaka pobijedio je Celtic i Partizan, a sada jedva egzistiraju, kao što je slučaj i s dvostrukim prvakom Košicama, koji je 2017. ispao iz lige.

Inter Bratislava, dvostruki prvak Slovačke, čak je jednu godinu ispao iz druge u treću ligu.

Pa i nekadašnji dvostruki prvak Trenčin, u kojem igra bivši veznjak Hajduka Ante Roguljić, ove godine ostao je u prvoj ligi tek u doigravanju za ostanak s drugoligašem Popradom. Pravu dramu je klub proživljavao nešto prije kada je pune tri godine proveo u drugoj ligi, nakon što ga je Kinez Tscheu La Ling (nekadašnji igrač Ajaxa i Trenčina) doveo u to stanje neselektivnim punjenjem rostera strancima i nerazumnim plaćanjem igrača.

Ovogodišnje doigravanje izbjegao je slovački trener u usponu, a nekadašnji Hajdukov lijevi bek Karol Praženica sa svojim Vion Zlate Moravce, kada su pobjedom baš protiv Trenčina izbjegli tu utakmicu s Popradom, koju je morao igrati Roguljić.

Praženica je bio pomoćni trener Tomislavu Mariću u Dunajskoj Stredi, ali se hrvatska kolonija raspala.

Najprije je otišao sportski direktor Aljoša Asanović, a potom i Marić, njegov pomoćnik Dean Računica te stoper Antonio Asanović. Najduže od Hrvata u toj mađarskoj enklavi je izdržao veznjak Marin Ljubičić koji je nakon tri i pol godine u kolovozu 2018. prešao u ovogodišnjega slovačkog prvaka Slovana iz Bratislave (Slovanu je to deveta titula u povijesti Slovačke).

Metkovac Ljubičić je dao svoj obol tituli Slovana s 22 odigrane utakmice i devet postignutih golova te četiri asistencije, a bilo bi toga i više da nije pauzirao zbog ozljede puna dva mjeseca, i to odmah po dolasku u Slovan.

U Dunajskoj Stredi sada je jedini Hrvat Marko Divković iz Otoka kod Vinkovaca, koji je kao klinac došao iz NK Otoka u juniore toga kluba, u kojem sada igra značajnu ulogu s tri postignuta gola u 16 utakmica. Divković nije igrao ni u u Cibaliji, a sada igra u drugoj momčadi slovačke lige.

Slovan je jedini slovački klub koji je osvojio neki europski trofej, i to 1969. godine kada su u Baselu, u finalu tadašnjeg Kupa pobjednika kupova pobijedili Barcelonu 3:2.

Zanimljivo je da je Spartak iz Trnave (peterostruki prvaci Čehoslovačke) od osamostaljenja Slovačke bio prvak samo jednom, i to u sezoni 2017./2018. godine.

Dojmove o slovačkoj ligi smo htjeli razmijeniti sa Karolom Praženicom, čiji nam je broj mobitela dao njegov prijatelj i suigrač Nenad Pralija, ali se Praženica pokazao gotovo neuhvatljiv, kao i u vrijeme igranja na lijevom beku Hajduka u sezoni 1994./1995. kada su bijeli došli do četvrtfinala Lige prvaka.

– Vidio sam vašu poruku, mislio sam se javiti, ali bio sam na putu. Evo me sada kod kuće u mojoj Banskoj Bistrici – govori nam Praženica, koji stalno ljetuje u Dalmaciji i redovito je u kontaktu s Pralijom, Darkom Butorovićem i Deanom Računicom. Kaže nam da i on ovih dana mora na pregovore u Zlate Moravce koje je ostavio u ligi.

– To je sto kilometara od moje kuće, nekad ostanem tamo, nekad dođem kući nakon utakmice. A ugovor mi je istekao i moram se sastati s Upravom oko produženja jer pripreme počinju 17. lipnja. Ista je situacija i s Antonijem Asanovićem i Krešom Kelezom, s kojima sam izuzetno zadovoljan, ali i oni moraju razgovarati oko produženja – kaže nam Praženica koji ne želi kalkulirati čija je liga bolja.

– Gledao sam Hajduk protiv Gorice, pa Hajduk protiv Dinama, dolazio sam malo skautirati dok je trener bio Željko Kopić, ali opet nisam toliko dolje u Splitu da bih baš mogao uspoređivati, jer i kod vas ima dobrih utakmica, isto kao i u našoj ligi. Ovdje osim hrvatskih ima jako puno i slovenskih igrača, mislim njih najviše, a Slovenac Andraž Šporar, koji igra za Slovan, ujedno je i najskuplji igrač slovačke lige, mislim da vrijedi milijun eura. Ne objavljuje se ovdje to tako javno, ali mislim da nisam pogriješio. Ovo je dobra liga za napredak mladih igrača jer se svakome tko zasluži pruži šansa – govori Praženica, koji je već bio prvi trener Železiarne Podbrezova, nekadašnjeg prvoligaša, koji je pet mjeseci vodio u drugoj ligi.

Iz njegova rodnog mjesta je Dukla, ali je i ona sada, kaže nam bivši hajdukovac, "nažalost u drugoj ligi."

Dvadesetčetverogodišnji Krešo Kelez je kao krilo igrao za Junak, Split, Šibenik, ali misli da je u Slovačkoj dobio puno igračko ime.

– Neno Pralija je zvao za mene Praženicu i nakon jednotjedne probe i dvije odigrane utakmice ostao sam u Zlate Moravcama. No prije početka prvenstva stradao mi je zglob, i tek sam se nakon četiri tjedna vratio igranju, iako nisam u potpunosti bio zdrav. Realno, zglob je bio zreo za gips. Stalno me ta ozljeda mučila tijekom prvenstva, ali sam ipak odigrao sedam, osam utakmica u tom klubu. Čak i onu najvažniju, za opstanak, te sam stekao puno bolju poziciju za pregovore nego što sam ih imao u Hrvatskoj. Neću produžiti gore u Moravcama, ali zato svakom mladom nogometašu preporučujem Slovačku. Liga jest lošija, ali u njoj ima puno trke i taktike, tako da mladi igrač može napredovati – zaključuje priču o slovačkom nogometu Krešo Kelez.

Zvijezde su Hamšik, Škriniar, Dubravka, Škrtel...

Najskuplji i najbolji igrač Slovačke je nekadašnja Napolijeva zvijezda Marek Hamšik koji je nedavno prešao u kineski Dalian Yifang za 13 milijuna eura, a koliko je pripalo njemu možemo samo nagađati.

Odlično kotiraju i stoper Milan Škriniar koji dvije godine na stoperskoj poziciji čuva milanski Inter od svih nogometnih ugroza, kao i vratar Martin Dubravka u engleskom Newcastleu.

Trenutno odličan status u nogometnoj javnosti ima i krilo Miroslav Stoch, koji je sa Slavijom iz Praga ove godine osvojio prvenstvo Češke, a stoper Martin Škrtel (div iz Trenčina), bivši igrač Liverpoola i Zenita, a sada turskog Fenerbahčea je uvijek nogometna konstanta.

Ima i Splićana – Tešija i Vuković

Osim pobrojanih Hrvata iz ovog teksta, u Slovačkoj trenutno igraju Istrijanin Ivan Zgrablić na mjestu stopera i Zagrepčanin Nikola Gatarić na mjestu veznjaka u Nitri, u Seredu igra Osječanin Dino Špehar (na poziciji špica), te u Senici četvorica Hrvata, a čak dvojica Splićana.

Veznjak Marko Tešija je u prvenstvu i kupu odigrao čak 34 utakmice, te je dao tri gola, dok je Stjepan Vuković, nekadašnji stoper Splita i Uskoka, igrao vrlo malo.
Osim njih dvojice u Senici su Riječanin Filip Dangubić na poziciji špica, te Zadranin veznjak Mihovil Klapan.

Praženica: Sponzor kladionica, a sve čisto

Sponzor Slovačke, kao i Češke prve lige je češka kladionica Fortuna, koja korijene vuče iz nizozemskog osnivačkog kapitala.

Ugovor s Ligom je potpisan 2014. i trajat će do 2023. godine. Kladioničarima je uvijek veliki upitnik kada nacionalne lige nose nazive kladionica ili klubovi, primjerice kao Milan i Real s bwinom.

– Unatoč tome što je sponzor lige kladionica, i to već petu godinu zaredom, kod nas u Slovačkoj nije bilo ni jedne afere oko namještanja utakmica ili nečasnih radnji – govori nam Praženica.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>


[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/strani-nogomet/od-samostalnosti-je-bilo-cak-osam-prvaka-cetiri-su-ispadala-u-nizi-rang-a-svoj-kruh-tamo-zaraduje-i-nekoliko-splicana-upoznajte-slovacku-nogometnu-ligu-novu-obecanu-zemlju-za-brojne-hrvatske-nogometase-609027 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a0976ad9578285e81ddbf7fb583e1dca5a4a4e15 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Od+samostalnosti+je+bilo+%C4%8Dak+osam+prvaka%2C+%C4%8Detiri+su+ispadala+u+ni%C5%BEi+rang%2C+a+svoj+kruh+tamo+zara%C4%91uje+i+nekoliko+Spli%C4%87ana%3A+upoznajte+slova%C4%8Dku+nogometnu+ligu%2C+novu+obe%C4%87anu+zemlju+za+brojne+hrvatske+nogometa%C5%A1e&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fod-samostalnosti-je-bilo-cak-osam-prvaka-cetiri-su-ispadala-u-nizi-rang-a-svoj-kruh-tamo-zaraduje-i-nekoliko-splicana-upoznajte-slovacku-nogometnu-ligu-novu-obecanu-zemlju-za-brojne-hrvatske-nogometase-609027 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fod-samostalnosti-je-bilo-cak-osam-prvaka-cetiri-su-ispadala-u-nizi-rang-a-svoj-kruh-tamo-zaraduje-i-nekoliko-splicana-upoznajte-slovacku-nogometnu-ligu-novu-obecanu-zemlju-za-brojne-hrvatske-nogometase-609027 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nepoznanica mnogima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Strani nogometnepoznanica mnogima

Od samostalnosti je bilo čak osam prvaka, četiri su ispadala u niži rang, a svoj kruh tamo zarađuje i nekoliko Splićana: upoznajte slovačku nogometnu ligu, novu obećanu zemlju za brojne hrvatske nogometaše

16. lipnja 2019. - 09:59

U 26 godina postojanja prve slovačke nogometne lige, čak osam klubova bili su prvaci države, a čak četiri prvaka države su ispadala u drugu ligu i treću ligu, a samo se jedan od njih nakon toga uspio vratiti u najelitnije društvo.

U Europi definitivno nema nepredvidljivije i decentraliziranije lige od ove jer se troje od tih osam prvaka i sada nalazi u drugoj ligi (Petržalka, Inter Bratislava i Košice), dok se Trenčin na jedvite jade uspio vratiti i ove godine na jedvite jade i ostati.

Artmedia Petržalka je bila prvak Slovačke dva puta, ali su crno-bijeli te 2014. godine ispali u drugu ligu iz koje se nisu vratili. Klub nazvan po najzloglasnijem kriminalnom kvartu, ne u Bratislavi nego istočno od Željezne zavjese, u sezoni 2005./2006. Lige prvaka pobijedio je Celtic i Partizan,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 16:06