StoryEditorOCM
Strani nogometnovi izazovi

Luka Vušković debitirao za novi klub, bivši hajdukovac kaže da je ‘pogodio‘: ‘Neće imati presing kao na Poljudu‘

Piše Dražen Antolić/SN
7. veljače 2024. - 11:47

Luka Vušković debitirao je za poljski klub Radomiak Radom, u kojem igra na posudbi nakon potpisa za Tottenham. Prvu šansu dobio je u prijateljskoj utakmici u kojoj su svladali ekipu Pilica Bialobrzegi 2:0. Dobio je i poziv izbornika hrvatska U-19 reprezentacije Siniše Oreščanina za okupljanje 10. veljače i dvije prijateljske utakmice. Kako se poljska liga nastavlja ovaj vikend, a Radomiak ima 10. veljače gostovanje kod Cracovije, klub je na službenoj stranici objavio da će razmotriti hoće li ga pustiti jer to nije obvezan - pišu Sportske novosti.

Vušković će 24. veljače proslaviti 17. rođendan. Igrači koji su ekstra talenti sa 17 godina dobivali su šansu u velikim klubovima poput Bayerna, Barcelone i drugih, te koliko je god mlad nije premlad za prvoligaški nogomet. Prva iskustva imao je u Hajduku, ali nova je zbilja poljska liga i traženje afirmacije u tuđini. Potpisati za veliki klub, pa se preko posudbi boriti za mjesto pod suncem, najteži je način kako postati igrač. No, prošli su ga ili barem pokušali proći mnogi...

Odlični uvjeti

Što Vuškovića čeka u klubu Radomiak iz grada Radoma, koji ima 196 tisuća stanovnika i nalazi se stotinjak kilometara južno od Varšave, pitali smo Zorana Arsenića, kapetana prvaka Rakowa, iskusnog stopera koji s malim prekidom sedam godina igra u Poljskoj, kao i Antonija Milića, također negdašnjeg igrača Hajduka, a sada člana Lecha iz Poznanja.

- U Radomu su napravili novi stadion, prelijepo izgleda i super je igrati na njemu. Uvjeti su odlični, poljska liga je super za mladog igrača. Stadioni su puni, osjećaš se kao igrač na velikoj pozornici, a opet nisi u nekom od najjačih natjecanja. Vušković u Poljskoj može puno napredovati, liga je fizička jaka i dinamična, taman je pravi međukorak prema ligama Petice - kazao nam je Arsenić, bivši igrač Osijeka i Rijeke, koji se ove sezone muči s ozljedama.

Prvo mu je pukao nožni prst, pa stradao gležanj.

- Vušković sigurno nije pogriješio. Talentiran je i nema razloga za brigu. Kako će se točno uklopiti u igru Radomiaka, znat ćemo nakon 4-5 kola. Fizički je liga zahtjevna, brža od HNL-a, igra se u većem tempu, igrači se u većoj mjeri oslanjaju na fizikalije, vjerujem da će Vuškoviću više odgovarati nego hrvatski stil nogometa, koji je više tehnički i nešto drugačiji - konstatirao je Arsenić.

Milić je neizravno sudjelovao u dolasku Vuškovića u Radomiak. Kako?

- Trener Radomiaka je Maciej Kedziorek, koji je prije toga bio pomoćni trener u mojem Lechu i ovo mu je prvi put da samostalno vodi neki klub. Nazvao me i pitao kakav je Vušković, je li dobro da ga uzmu? Nisam odmah znao odgovor jer osobno ga ne poznajem ni kao igrača, ni kao osobu, nazvao sam ljude u Splitu kojima vjerujem i prenio mu što sam čuo. Nakon toga je kazao “dobro, veselim se što će igrati za nas” - otkrio je Milić, pa na našu konstataciju da ga je očito nahvalio, odgovorio sljedeće:

- Jesam, ali recimo to ovako - ništa nisam dodao, samo sam kazao što je meni rečeno. Svi su mi ga nahvalili.

Kako je mladom dečku kad krene u profesionalni nogomet u inozemstvu, pitali smo Arsenića.

- Teško je to. Činjenica da je igrač Tottenhama olakšava mu većinu stvari, ali prvi je put otišao od kuće, mlad je, imat će se želju vratiti doma jer nedostajat će mu obitelj i prijatelji. Počeci su zato uvijek malo nezgodniji, ali Poljska je blizu Hrvatske, ima izravne letove Varšava - Zagreb. Moći će do njega doći prijatelji i on će biti u prilici skoknuti kući. Najvažnije je da taj prvi dio svlada što bolje, kasnije će biti sve super. Poljska liga je gledana, prati je puno ljudi, pogotovo klubovi iz Bundeslige... Mnogi su stadioni rasprodani, liga je odlična i za gledanje i za razvoj igrača. Kao i za afirmaciju.

Milić je na istu temu kazao:

- U Radomiaku neće imati preveliki presing kao u Hajduku, s te strane bit će mu lakše, ali nije jednostavno sa 17 godina otići od kuće.

Luka Vušković kročio je među velike dečke i na inozemnoj sceni. Trebat će mu i ponešto sreće...

PUNO TRKE I DUELA JEDAN NA JEDAN U POLJSKOJ LIGI

Arsenić i Milić su također stoperi. O igri na toj poziciji u Poljskoj dodali su:

- Moj Rakow igra visoki presing, pa smo na otvorenom prostoru i jasno je što to znači, puno trke i duela jedan na jedan. Radomiak je u sredini tablice, solidna su ekipica, a vidjet ćemo kakvi će biti zahtjevi od Vuškovića jer trener je stigao tek pred kraj jeseni, ne znam točno kakvu strategiju igre sprema. Nema razloga da se ne prilagodi dobro i da ne bi igrao dobro - ustvrdio je Arsenić.

Milić poznaje trenera, pa i što želi od ekipe:

- Kao i svi klubovi u Poljskoj voli se nadigravati, pokušava igrati od zadnje linije. Luka je jako dobar u tim stvarima i mislim da ne bi trebao imati većih problema s adaptacijom. Klub je dobar, ima odlične igrače, a drži sredinu tablice.

NAJVREDNIJI IGRAČI

Luka Vušković 7.000.000 €

Lisandro Semedo 600.000 €

Vagner Gonçalves 600.000 €

Gabriel Kobylak 600.000 €

Rafal Wolski 500.000 €

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:20