stdClass Object ( [id] => 630571 [title] => Ljudi moji, pa je li to moguće: prošli vikend pamtit će se po nizu nevjerojatnih događaja [alias] => ljudi-moji-pa-je-li-to-moguce-prosli-vikend-pamtit-ce-se-po-nizu-nevjerojatnih-dogadaja [catid] => 277 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dogodi se, ali ne baš tako često da se poklopi toliko događaja koji nisu uobičajni na europskim nogometnim terenima. Raritetni, neki i kontroverzni, ali nam uvijek pokazuju ljetopu nogometa.

Raspucani Leicester u gostima pobijedio 9:0

Naznaka da bi ovo mogao biti europski nogometni vikend za pamćenje stigla je u petak. Dva dana prije prve godišnjice pogibije vlasnika kluba Vichaija Srivaddhanaprabhe u helikopterskoj nesreći, nogometaši Leicester Cityja ispisali su povijest nevjerojatnom 9:0 pobjedom u Southamptonu. Ovo je rekordni gostujući trijumf u 131. godini dugoj povijesti elitnog ranga engleskog nogometa. Leicester je izjednačio rekord Premiershipa (postoji od 1992.) koji je držao Manchester United identičnom pobjedom protiv Ipswich Towna na Old Traffordu još 1995. godine.

Engleski mediji zabavljaju se time kako je izvjesni Mike Sherburn svog sina Toma (13) navijača Southamptona baš na ovaj susret doveo na stadion kako bi prvi put gledao svoju voljenu momčad, a koja je na kraju doživjela potpuni debakl. Po tri gola za "lisice" zabili su veteran Jamie Vardy i Ayoze Perez. Znali smo da će pod bivšim trenerom Liverpoola Brandanom Rogersom Leicester biti stroj za pogotke, ali ovim je sve "ubio". Nakon tri kola Leicester drži treću poziciju, prvi je od ostatka svijeta, iza Livepoola i Man. Cityja, a više golova zabio je samo sastav Pepa Guardiole. James Maddison nova je zvijezda na Otoku i igrač koji bi skoro mogao za vrtoglavi iznos pristupiti nekom od najbogatijih klubova. Iako to nije nikakav alibi, domaćin je od 12. minute kod 0:1 ostao s igračem manje zbog isključenja Ryana Bertranda (faul u akciji za vodstvo). Nakon deset kola Leicester je osvojio 20 bodova, jedan više nego u istoj fazi sezone 2015/16 kada je senzacionalno postao prvak! Teško će se taj scenarij ponoviti, ali hoće slične predstave Rogersove momčadi.

- Ovo je bila katastrofa, ovo nije bilo lako gledati. Oni koji su ostali do kraja (nap.a. većina je do kraja ipak otišla) su pravi navijači ovog kluba – rekao je Ralph Hasenhüttl, u trenucima pisanja ovog teksta još uvijek trener Southamptona. Ali možda je sve samo pitanje tajminga jer u pet dana Southampton je dvaput gost Manchester Cityja, večeras u Liga kupu i u subotu u prvenstvu.

Granada ispred Reala, Barcelone i Atletica

Kad su ljetos slavili povratak u La Ligu, čelnici Granade nadali su se samo jednoj stvari – osigurati ostanak. Po mogućnosti bez previše stresa. A poslije nepotpunog desetog kola njihova je momčad vodeća u Španjolskoj! Ima bod više i utakmicu više od drugoplasirane Barcelone. Da stvar bude luđa, do sada su već igrali i s Barcom i s madridskim Realom. Katalonce su čak i pobijedili na svom terenu 2:0, dok su u Madridu izgubili 2:4. Krenuli su spektakularnim remijem kod Villarreala 4:4 i porazom od Seville, a onda su u narednih osam utakmica ostvarili šest pobjeda (bez primljenog pogotka!), remi i taj poraz od Reala. S 33.5 milijuna eura momčad Granade prema Transfermarktu je na samom dnu La Lige, no kako vidimo to ne znači baš ništa Ima tu zanimljivih igrača, stigli su recimo Soldado, Gonalons, Duarte, Machis... Jasno, teško je očekivati da će sastav iz Andaluzije zadržati ovakav ritam, no već je sada prikupio solidnu zalihu za mirnu sezonu.

U Bundesligi prvih deset u pet bodova

U Njemačkoj vlada totalna ludnica na ljestvici. Prvih deset klubova, dakle više od polovice lige, smjestilo se unutar samo pet bodova. Vodi Borussia Mönchengladbach s 19, a deseti je Hoffenheim s 14. Čelni klubovi izmjenjuju se gotovo iz kola u kolo, sada je tu Borussia (M) kojoj za vrat dišu Bayern, Freiburg koji je iznenađenje, još neporaženi Wolfsburg, pa Borussia Dortmund, Leipzig... Gužva je. A nova uzbuđenja stižu već za vikend kada se sastaju Bayer i Borussia (M), Borussia (D) i Wolfsburg, a Bayern gostuje u Frankfurtu. Među „ligama petice“ Bundesliga je tradicionalno jedna od ujednačenijih, a iz dosadašnjih devet kola ove sezone jasno se vidi zašto.

Juve, Inter i Napoli bez pobjede protiv autsajdera

Talijanska Serie A proteklog je vikenda bila prava noćna mora za kladioničare. Naime ni jedan od tri glavna favorita nije pobijedio, što se baš rijetko događa. Juventus, Inter i Napoli. Svi su redom remizirali iako je cijeli svijet očekivao njihove (lagane) pobjede. Juventus, oslabljen neigranjem Cristiana Ronalda, uzeo je samo bod kod slabašnog Leccea (1:1), Inter je doma propustio matirati Parmu (2:2) i tako preskočiti „staru damu“, a Napoli je također podbacio kod pretposljednjeg SPAL-a (1:1) pa je ostao pet bodova iza drugoplasiranog Intera, odnosno šest iza vodećeg Juventusa. Priliku za popravni Inter će imati već večeras u gostima kod Brescije, a Napoli sutra doma s Atalantom i Juve kući protiv Genoe.

Najbolja obrana lige ‘popila’ sedmicu

Uzalud je uoči nedjeljnog gostovanja kod Atalante trener Udinesea Igor Tudor upozoravao: - Poslije susreta s Atalantom Guardiola je rekao kako se odlučio za igrače koji mogu mnogo trčati jer ako ne trčite Atalanta će vas rastrgati na komadiće. Takav neželjeni scenarij se nažalost dogodio njegovoj momčadi, Atalanta je rastrgala Udinese. Više golova je primio Udinese, čak sedam (1:7), nego u prethodnih osam kola - samo šest. U protekli vikend momčad bivšeg trenera Hajduka ušla je stoga i kao najbolja obrana Serie A. Čak su i poveli u Bergamu, a onda im je Atalanta utrpala sedam golova u sedamdesetak minuta. Luis Muriel postigao je hat- trick, a jednom je zabio i naš Mario Pašalić. Pri rezultatu 2:1 Udinese je ostao s igračem manje zbog isključenja Nicholasa Opokua (skrivio je penal). Momčad iz Bergama zabila je u devet susreta već 28 pogodaka, uvjerljivo najviše u ligi, a opet kao i na kraju prošle sezone drži treće mjesto. Bolji su samo Juventus i Inter. Zadnji put sedam golova u ligaškoj utakmici Udinese je primio prije šezdeset godina, od Milana 1959.

Unitedovi Rashford i Martial prvo promašili jedanaesterce, pa zabili iz igre

Gotovo pa da je šteta svirat penal za Manchester United. U nedjeljnjoj 3:1 ligaškoj pobjedi kod Norwicha čak dvojica napadača “crvenih vragova” Marcus Rashford i Anthony Martial nisu zabili s bijele točke, točnije obojici je obranio Tim Krul. Nizozemskog vratara Krula pamtimo kao specijalista za penale sa Svjetskog prvenstva 2014. Tada ga je izbornik Louis van Gaal planski u nadoknadi drugog produžetka četvrtfinala uveo u igru protiv Kostarike pa je u raspucavanju skinuo dva penala i postao junak. Očekivalo se da će isto Van Gaal napraviti i u polufinalu protiv Argentine. Nije, Jesper Cillessen je branio kaznene udarce i “tulipani” su izgubili. Čak četiri od šest kaznenih udaraca u Premiershipu ove sezone nogometaši Uniteda nisu zabili što je već redikulozno. Promašio je već jednom ranije Rashford, ali i Pogba (koji je prošle sezone promašio čak tri penala, sedam ih je realizirao). No, barem su ovim susretom i ušli u povijest. Ovo je bila prva utakmica u Premiershipu u kojoj su dvojica igrača (Rashford i Martial) promašila penale i svejedno zabila pogotke.

Rezervni igrač skrivio penal na zagrijavanju

Neviđeni gol Slaven Belupa, odnosno komični pogodak Hajduka postignut dok su nogometaši iz Koprivnice slavili svoj “gol” jaku je konkurenciju imao u njemačkoj drugoj ligi. Ne toliko po zbivanjima na travnjaku, već po enormnoj količini zbunjenosti koju je izazvao. Pokušat ćemo pojednostaviti. U susretu Holstein Kiela i Bochuma (2:1) odigranom u petak pri vodstvu domaćina 1:0 jedan od gostujućih igrača je šutirao nekoliko metara pored gola. Lopta je putovala prizemno, kao da će izaći izvan terena, ali je jedan od domaćih rezervnih igrača koji su se tu zagrijavali Michael Eberwein loptu nogom zaustavio da ne izađe vani, ušavši pritom u teren. Neznatno, ali je ušao u teren za igru. Valjda je čovjek htio samo pomoći, da se ne gubi vrijeme. Na njegovu nesreću, u slučajevima kad nogometaš koji nije u igri uđe u teren igra se nastavlja izravnim slobodnim udarcem. Kako se to u njegovu slučaju dogodilo u šesnaestercu – onda kaznenim udarcem. Dugo nikome ništa nije bilo jasno. Nakon dugih konzultacija sudaca, VAR-a, sudac je na opće čuđenje, uz kiseli osmijeh domaćih igrača, pokazao na bijelu točku, a zbunjenom Eberweinu žuti karton. Silvere Ganvoula M’boussy je zabio za 1:1, ali na koncu taj trenutak neopreznosti Eberweina ipak nije utjecao na konačan rezultat utakmice, domaćini su ponovno zabili i osvojili sva tri boda. Hvala na pitanju, Eberwein kasnije nije “službeno” ulazio u igru. Valjda je svoje već odigrao.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => euroskop [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-10-29 20:02:09 [created_by] => 39370 [created_by_alias] => Frane Vulas, Vedran Babić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-10-29 20:02:09 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-10-29 20:06:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1600 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 277 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o stranom nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, nogomet, strani nogomet [secure] => 0 [page_title] => Strani nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/10\/29\/SD Portal\/12022390.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/29\/SD Portal\/12022314.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/29\/SD Portal\/11857306.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/29\/SD Portal\/12036244.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/29\/SD Portal\/12035948.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/29\/SD Portal\/12027322.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/29\/SD Portal\/12026864.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/29\/SD Portal\/12022314.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/29\/SD Portal\/11857306.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/29\/SD Portal\/12036244.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/29\/SD Portal\/12035948.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/29\/SD Portal\/12027322.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/10\/29\/SD Portal\/12026864.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1255"},{"size0":"1920x1388"},{"size0":"1908x1361"},{"size0":"1920x1318"},{"size0":"1920x1376"},{"size0":"1920x1276"},{"size0":"1920x1290"},{"size0":"1920x1388"},{"size0":"1908x1361"},{"size0":"1920x1318"},{"size0":"1920x1376"},{"size0":"1920x1276"},{"size0":"1920x1290"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7600690 Threads: 1 Questions: 1615678656 Slow queries: 4796592 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110900226 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/strani-nogomet/ljudi-moji-pa-je-li-to-moguce-prosli-vikend-pamtit-ce-se-po-nizu-nevjerojatnih-dogadaja-630571 [printLink] => /sport/strani-nogomet/ljudi-moji-pa-je-li-to-moguce-prosli-vikend-pamtit-ce-se-po-nizu-nevjerojatnih-dogadaja-630571?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 310532 [name] => golovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => golovi [link] => /tag/golovi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 317449 [name] => rezultati [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rezultati [link] => /tag/rezultati ) [2] => stdClass Object ( [id] => 512079 [name] => euroskop [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => euroskop [link] => /tag/euroskop ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => euroskop [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ljudi moji, pa je li to moguće: prošli vikend pamtit će se po nizu nevjerojatnih događaja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-07-08-48-39370 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/29/SD Portal/12022390.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/29/SD Portal/12022390.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/29/SD Portal/12022314.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/29/SD Portal/11857306.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/29/SD Portal/12036244.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/29/SD Portal/12035948.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/29/SD Portal/12027322.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/29/SD Portal/12026864.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/29/SD Portal/12022314.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/29/SD Portal/11857306.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/29/SD Portal/12036244.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/29/SD Portal/12035948.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/29/SD Portal/12027322.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/29/SD Portal/12026864.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dogodi se, ali ne baš tako često da se poklopi toliko događaja koji nisu uobičajni na europskim nogometnim terenima. Raritetni, neki i kontroverzni, ali nam uvijek pokazuju ljetopu nogometa.

Raspucani Leicester u gostima pobijedio 9:0

Naznaka da bi ovo mogao biti europski nogometni vikend za pamćenje stigla je u petak. Dva dana prije prve godišnjice pogibije vlasnika kluba Vichaija Srivaddhanaprabhe u helikopterskoj nesreći, nogometaši Leicester Cityja ispisali su povijest nevjerojatnom 9:0 pobjedom u Southamptonu. Ovo je rekordni gostujući trijumf u 131. godini dugoj povijesti elitnog ranga engleskog nogometa. Leicester je izjednačio rekord Premiershipa (postoji od 1992.) koji je držao Manchester United identičnom pobjedom protiv Ipswich Towna na Old Traffordu još 1995. godine.

Engleski mediji zabavljaju se time kako je izvjesni Mike Sherburn svog sina Toma (13) navijača Southamptona baš na ovaj susret doveo na stadion kako bi prvi put gledao svoju voljenu momčad, a koja je na kraju doživjela potpuni debakl. Po tri gola za "lisice" zabili su veteran Jamie Vardy i Ayoze Perez. Znali smo da će pod bivšim trenerom Liverpoola Brandanom Rogersom Leicester biti stroj za pogotke, ali ovim je sve "ubio". Nakon tri kola Leicester drži treću poziciju, prvi je od ostatka svijeta, iza Livepoola i Man. Cityja, a više golova zabio je samo sastav Pepa Guardiole. James Maddison nova je zvijezda na Otoku i igrač koji bi skoro mogao za vrtoglavi iznos pristupiti nekom od najbogatijih klubova. Iako to nije nikakav alibi, domaćin je od 12. minute kod 0:1 ostao s igračem manje zbog isključenja Ryana Bertranda (faul u akciji za vodstvo). Nakon deset kola Leicester je osvojio 20 bodova, jedan više nego u istoj fazi sezone 2015/16 kada je senzacionalno postao prvak! Teško će se taj scenarij ponoviti, ali hoće slične predstave Rogersove momčadi.

- Ovo je bila katastrofa, ovo nije bilo lako gledati. Oni koji su ostali do kraja (nap.a. većina je do kraja ipak otišla) su pravi navijači ovog kluba – rekao je Ralph Hasenhüttl, u trenucima pisanja ovog teksta još uvijek trener Southamptona. Ali možda je sve samo pitanje tajminga jer u pet dana Southampton je dvaput gost Manchester Cityja, večeras u Liga kupu i u subotu u prvenstvu.

Granada ispred Reala, Barcelone i Atletica

Kad su ljetos slavili povratak u La Ligu, čelnici Granade nadali su se samo jednoj stvari – osigurati ostanak. Po mogućnosti bez previše stresa. A poslije nepotpunog desetog kola njihova je momčad vodeća u Španjolskoj! Ima bod više i utakmicu više od drugoplasirane Barcelone. Da stvar bude luđa, do sada su već igrali i s Barcom i s madridskim Realom. Katalonce su čak i pobijedili na svom terenu 2:0, dok su u Madridu izgubili 2:4. Krenuli su spektakularnim remijem kod Villarreala 4:4 i porazom od Seville, a onda su u narednih osam utakmica ostvarili šest pobjeda (bez primljenog pogotka!), remi i taj poraz od Reala. S 33.5 milijuna eura momčad Granade prema Transfermarktu je na samom dnu La Lige, no kako vidimo to ne znači baš ništa Ima tu zanimljivih igrača, stigli su recimo Soldado, Gonalons, Duarte, Machis... Jasno, teško je očekivati da će sastav iz Andaluzije zadržati ovakav ritam, no već je sada prikupio solidnu zalihu za mirnu sezonu.

U Bundesligi prvih deset u pet bodova

U Njemačkoj vlada totalna ludnica na ljestvici. Prvih deset klubova, dakle više od polovice lige, smjestilo se unutar samo pet bodova. Vodi Borussia Mönchengladbach s 19, a deseti je Hoffenheim s 14. Čelni klubovi izmjenjuju se gotovo iz kola u kolo, sada je tu Borussia (M) kojoj za vrat dišu Bayern, Freiburg koji je iznenađenje, još neporaženi Wolfsburg, pa Borussia Dortmund, Leipzig... Gužva je. A nova uzbuđenja stižu već za vikend kada se sastaju Bayer i Borussia (M), Borussia (D) i Wolfsburg, a Bayern gostuje u Frankfurtu. Među „ligama petice“ Bundesliga je tradicionalno jedna od ujednačenijih, a iz dosadašnjih devet kola ove sezone jasno se vidi zašto.

Juve, Inter i Napoli bez pobjede protiv autsajdera

Talijanska Serie A proteklog je vikenda bila prava noćna mora za kladioničare. Naime ni jedan od tri glavna favorita nije pobijedio, što se baš rijetko događa. Juventus, Inter i Napoli. Svi su redom remizirali iako je cijeli svijet očekivao njihove (lagane) pobjede. Juventus, oslabljen neigranjem Cristiana Ronalda, uzeo je samo bod kod slabašnog Leccea (1:1), Inter je doma propustio matirati Parmu (2:2) i tako preskočiti „staru damu“, a Napoli je također podbacio kod pretposljednjeg SPAL-a (1:1) pa je ostao pet bodova iza drugoplasiranog Intera, odnosno šest iza vodećeg Juventusa. Priliku za popravni Inter će imati već večeras u gostima kod Brescije, a Napoli sutra doma s Atalantom i Juve kući protiv Genoe.

Najbolja obrana lige ‘popila’ sedmicu

Uzalud je uoči nedjeljnog gostovanja kod Atalante trener Udinesea Igor Tudor upozoravao: - Poslije susreta s Atalantom Guardiola je rekao kako se odlučio za igrače koji mogu mnogo trčati jer ako ne trčite Atalanta će vas rastrgati na komadiće. Takav neželjeni scenarij se nažalost dogodio njegovoj momčadi, Atalanta je rastrgala Udinese. Više golova je primio Udinese, čak sedam (1:7), nego u prethodnih osam kola - samo šest. U protekli vikend momčad bivšeg trenera Hajduka ušla je stoga i kao najbolja obrana Serie A. Čak su i poveli u Bergamu, a onda im je Atalanta utrpala sedam golova u sedamdesetak minuta. Luis Muriel postigao je hat- trick, a jednom je zabio i naš Mario Pašalić. Pri rezultatu 2:1 Udinese je ostao s igračem manje zbog isključenja Nicholasa Opokua (skrivio je penal). Momčad iz Bergama zabila je u devet susreta već 28 pogodaka, uvjerljivo najviše u ligi, a opet kao i na kraju prošle sezone drži treće mjesto. Bolji su samo Juventus i Inter. Zadnji put sedam golova u ligaškoj utakmici Udinese je primio prije šezdeset godina, od Milana 1959.

Unitedovi Rashford i Martial prvo promašili jedanaesterce, pa zabili iz igre

Gotovo pa da je šteta svirat penal za Manchester United. U nedjeljnjoj 3:1 ligaškoj pobjedi kod Norwicha čak dvojica napadača “crvenih vragova” Marcus Rashford i Anthony Martial nisu zabili s bijele točke, točnije obojici je obranio Tim Krul. Nizozemskog vratara Krula pamtimo kao specijalista za penale sa Svjetskog prvenstva 2014. Tada ga je izbornik Louis van Gaal planski u nadoknadi drugog produžetka četvrtfinala uveo u igru protiv Kostarike pa je u raspucavanju skinuo dva penala i postao junak. Očekivalo se da će isto Van Gaal napraviti i u polufinalu protiv Argentine. Nije, Jesper Cillessen je branio kaznene udarce i “tulipani” su izgubili. Čak četiri od šest kaznenih udaraca u Premiershipu ove sezone nogometaši Uniteda nisu zabili što je već redikulozno. Promašio je već jednom ranije Rashford, ali i Pogba (koji je prošle sezone promašio čak tri penala, sedam ih je realizirao). No, barem su ovim susretom i ušli u povijest. Ovo je bila prva utakmica u Premiershipu u kojoj su dvojica igrača (Rashford i Martial) promašila penale i svejedno zabila pogotke.

Rezervni igrač skrivio penal na zagrijavanju

Neviđeni gol Slaven Belupa, odnosno komični pogodak Hajduka postignut dok su nogometaši iz Koprivnice slavili svoj “gol” jaku je konkurenciju imao u njemačkoj drugoj ligi. Ne toliko po zbivanjima na travnjaku, već po enormnoj količini zbunjenosti koju je izazvao. Pokušat ćemo pojednostaviti. U susretu Holstein Kiela i Bochuma (2:1) odigranom u petak pri vodstvu domaćina 1:0 jedan od gostujućih igrača je šutirao nekoliko metara pored gola. Lopta je putovala prizemno, kao da će izaći izvan terena, ali je jedan od domaćih rezervnih igrača koji su se tu zagrijavali Michael Eberwein loptu nogom zaustavio da ne izađe vani, ušavši pritom u teren. Neznatno, ali je ušao u teren za igru. Valjda je čovjek htio samo pomoći, da se ne gubi vrijeme. Na njegovu nesreću, u slučajevima kad nogometaš koji nije u igri uđe u teren igra se nastavlja izravnim slobodnim udarcem. Kako se to u njegovu slučaju dogodilo u šesnaestercu – onda kaznenim udarcem. Dugo nikome ništa nije bilo jasno. Nakon dugih konzultacija sudaca, VAR-a, sudac je na opće čuđenje, uz kiseli osmijeh domaćih igrača, pokazao na bijelu točku, a zbunjenom Eberweinu žuti karton. Silvere Ganvoula M’boussy je zabio za 1:1, ali na koncu taj trenutak neopreznosti Eberweina ipak nije utjecao na konačan rezultat utakmice, domaćini su ponovno zabili i osvojili sva tri boda. Hvala na pitanju, Eberwein kasnije nije “službeno” ulazio u igru. Valjda je svoje već odigrao.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>













[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/strani-nogomet/ljudi-moji-pa-je-li-to-moguce-prosli-vikend-pamtit-ce-se-po-nizu-nevjerojatnih-dogadaja-630571 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=040dbfef3f5b3c10fb7e0d15ba6ec6f6a85a4f22 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ljudi+moji%2C+pa+je+li+to+mogu%C4%87e%3A+pro%C5%A1li+vikend+pamtit+%C4%87e+se+po+nizu+nevjerojatnih+doga%C4%91aja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fljudi-moji-pa-je-li-to-moguce-prosli-vikend-pamtit-ce-se-po-nizu-nevjerojatnih-dogadaja-630571 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fljudi-moji-pa-je-li-to-moguce-prosli-vikend-pamtit-ce-se-po-nizu-nevjerojatnih-dogadaja-630571 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => euroskop [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Ljudi moji, pa je li to moguće: prošli vikend pamtit će se po nizu nevjerojatnih događaja

Piše Frane Vulas, Vedran Babić
29. listopada 2019. - 21:06

Dogodi se, ali ne baš tako često da se poklopi toliko događaja koji nisu uobičajni na europskim nogometnim terenima. Raritetni, neki i kontroverzni, ali nam uvijek pokazuju ljetopu nogometa.

Raspucani Leicester u gostima pobijedio 9:0

Naznaka da bi ovo mogao biti europski nogometni vikend za pamćenje stigla je u petak. Dva dana prije prve godišnjice pogibije vlasnika kluba Vichaija Srivaddhanaprabhe u helikopterskoj nesreći, nogometaši Leicester Cityja ispisali su povijest nevjerojatnom 9:0 pobjedom u Southamptonu. Ovo je rekordni gostujući trijumf u 131. godini dugoj povijesti elitnog ranga engleskog nogometa. Leicester je izjednačio rekord Premiershipa (postoji od 1992.) koji je držao Manchester United identičnom pobjedom protiv Ipswich Towna na Old Traffordu još 1995. godine....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 09:08