stdClass Object ( [id] => 1141005 [title] => Jens Gustafsson izdržao je pet mjeseci, Leroy Rosenior 10 minuta: smjene trenera teško je i pratiti, a ovo u Hajduku je ništa prema iskustvima drugih [alias] => jens-gustafsson-izdrzao-je-pet-mjeseci-leroy-rosenior-10-minuta-smjene-trenera-tesko-je-i-pratiti-a-ovo-u-hajduku-je-nista-prema-iskustvima-drugih [catid] => 277 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nogometni treneri u današnje su vrijeme „potrošna roba”, a u proteklih desetak dana našim medijskim prostorom posebno su zazvonile promjene na klupama Hajduka i Barcelone.

Jens Gustafsson dobio je otkaz nakon pet mjeseci provedenih na Poljudu, dok je Ronald Koeman na Camp Nou izdržao više od godinu dana, iako su navijači već odavno počeli zazivati njegovu smjenu.

Hajduk je u nešto malo više od godinu dana smijenio već četvoricu trenera, a Valda Dambrauskas je peti stručnjak na klupi splitskog kluba u tom razdoblju. Posljednji strateg koji je izdržao cijelu sezonu na klupi "bijelih" bio je Damir Burić u sezoni 2015./16. Nakon te epizode, na Poljudu se izredalo čak 13 trenera, među kojima se ponovno našao i sam Burić. No, kroz povijest smo svjedočili i većoj količini promjena trenera u klubovima, kao i puno kraćim mandatima, od kojih su neki trajali čak i 10 minuta.

Dobio otkaz nakon 10 minuta

Vlasnik vjerojatno najkraćeg mandata u povijesti nogometa je Leroy Rosenior, bivši engleski nogometaš koji je u svibnju 2007. potpisao trenerski ugovor s tadašnjim četvrtoligašem Torquay Unitedom. Rosenior je stavio potpis na ugovor, pripremio se za presicu, a onda ga je 10 minuta kasnije nazvao vlasnik kluba i obavijestio ga da je uspješno prodao momčad. Rosenior nije istog trena službeno dobio otkaz, ali promjena vlasništva neizbježno je povukla sa sobom i promjenu na klupi, zbog čega Rosenior nije uspio niti upoznati svoje igrače.

Slična stvar, samo puno neugodnija, dogodila se i Ivajlu Petevu, bivšem treneru zagrebačkog Dinama, a danas izborniku BiH reprezentacije. Bugarin je 2013. preuzeo Levski iz Sofije, ali su mu na presicu upali navijači, održali mu predavanje te mu skinuli majicu s klupskim grbom. Razlog je bio taj što je Petev jednom prilikom izjavio kako je od malih nogu navijač CSKA. Bugarin je presicu napustio gol do pasa, a sutradan je i službeno podnio ostavku.

---

image
Ivajlo Petev, navijači su ga potjerali na presici kluba Levski iz Sofije
Goran Mehkek/Cropix
---

Billy McKinlay trajao je malo dulje na klupi Watforda, ali njegova smjena također je jedna od bizarnijih, iako u kontekstu okruženja u kojem se našao i nije toliko čudna. No, do toga ćemo doći ubrzo.

McKinlay je u klub došao početkom rujna 2014. da bi bio pomoćnik Óscaru Garcíji, koji je tek preuzeo klupu, ali je također zadržao poziciju pomoćnog trenera sjevernoirske reprezentacije. Garcíji je, pak, samo desetak dana nakon dolaska u klub pozlilo te je ubrzo bio primoran dati ostavku. McKinlay je zatim preuzeo ulogu glavnog trenera i dao ostavku na mjesto pomoćnog trenera sjevernoirske nacionalne vrste, ali je nakon samo osam dana dobio otkaz u Watfordu, iako je u tom vremenu ostvario jednu pobjedu i jedan remi, bez poraza.

Watford je tako u razmaku od nešto više od mjesec dana promijenio čak četiri trenera, a sezonu su završili sa Slavišom Jokanovićem za kormilom, koji je uveo klub u Premier ligu, ali kojem nije produžen ugovor nakon toga.

Watford inače u Engleskoj ima status najnesigurnijeg mjesta za trenere, a sve je počelo dolaskom poznate talijanske obitelji Pozzo, koja je preuzela klub u lipnju 2012. Od tada pa do danas, na klupi „stršljenova” se izmijenilo čak 15 trenera, s tim da je Quique Sánchez Flores klub vodio u dva navrata. Dakle, u posljednjih devet godina, Watford je 16 puta promijenio trenera, što je jednak broj kao u razdoblju od 1964. do 2012.

---

image
Billy McKinlay (lijevo), bivši osmodnevni trener Watforda, danas je pomoćnik Davidu Moyesu u West Hamu
AFP
---

Obitelj Pozzo uvela je u engleski nogomet stil vođenja kluba koji je karakterističan za njihovu domovinu, a ne postoji bolji primjer vlasnika s vrućom talijanskom krvi od Maurizija Zamparinija, bivšeg čelnika Palerma. Zamparini je u 15 godina vladavine klubom sa Sicilije više od 40 puta promijenio trenera, a posebno će se pamtiti sezona 2015./16., pretposljednja Palermova u Serie A, u kojoj je došlo do čak osam promjena na klupi.

Sezonu je započeo Giuseppe Iachini, koji je dobio otkaz u studenom 2015., nakon više od dvije godine za kormilom kluba. Naslijedio ga je Davide Ballardini, ali on je izdržao samo dva mjeseca. Kada je u javnost izašlo da uopće više ne govori sa svojim igračima, na njegovo mjesto je došao Guillermo Barros Schelotto. No, Argentinac nije imao potrebnu licencu za vođenje momčadi pod okriljem UEFA-e, stoga su ga privremeno zamijenili prvo Giovanni Tedesco na 16 dana, a onda Giovanni Bosi na samo pet dana. Ako vam ime Giovannija Tedesca zvuči poznato, u pravu ste, to je onaj gospodin koji se s malteškom Gzirom izbacio Hajduk iz Europe 2019. godine.

Schelotto je ubrzo dao ostavku, nakon što mu UEFA nije odobrila licencu, a na klupu se vratio Iachini, koji se ovoga puta na njoj zadržao manje od mjesec dana. Naslijedio ga je Walter Novellino, koji je momčad vodio u samo četiri utakmice, a onda je u travnju 2016. napravljen „puni krug”, kada se u Palermo ponovno vratio Ballardini, koji je već bio preuzeo klupu od Iachinija na početku sezone.

---

image
Billy McKinlay (lijevo), bivši osmodnevni trener Watforda, danas je pomoćnik Davidu Moyesu u West Hamu
AFP
---

'Najgori trener u povijesti'

Nestrpljivost vodstva klub(ov)a doživio je i legendarni nizozemski igrač Frank de Boer, i to dvaput zaredom. On je prvo u studenom 2016. dobio otkaz u Interu nakon samo 85 dana. Niz loših rezultata Nizozemca je stajao posla nakon samo 14 utakmica na klupi „nerazzurra”, a zanimljivo je da su mu kineski vlasnici odluku priopćili putem Skypea.

Nakon što je osam mjeseci bio bez angažmana, De Boer je u ljeto 2017. dobio priliku voditi Crystal Palace.

Nizozemac je klupu premierligaške momčadi iz južnog Londona službeno preuzeo 1. srpnja, ali je nakon samo pet odrađenih utakmica dobio otkaz, nakon što je momčad pod njegovim vodstvom izgubila sve četiri prvenstvene utakmice, a da nije postigla nijedan gol. Jedina pobjeda koju je De Boer ostvario na klupi Crystal Palacea došla je u drugom kolu Liga kupa protiv Ipswich Towna (2:1). Jose Mourinho ga je nakon tog neuspjeha nazvao „najgorim trenerom u povijesti Premier lige”, a De Boer se poslije nije proslavio ni na klupi Atlanta Uniteda, ni na onoj nizozemske reprezentacije, s kojom je izgubio u osmini finala Eura 2020. od Češke.

---

image
Mourinho je Franka de Boera nazvao 'najgorim trenerom u povijesti Premier lige'
AFP
---

Legendarni igrač Ajaxa i Barcelone klupu Crystal Palacea je bio naslijedio od Sama Allardycea, trenera koji je na nju došao nakon što je dva mjeseca vodio englesku reprezentaciju.

Allardyce je poslije dobro odrađenog posla u Sunderlandu, nakon Eura 2016. preuzeo klupu Gordog Albiona, ali je nakon samo jedne utakmice bio prisiljen dati ostavku, a krivica je u potpunosti bila na njemu.

Naime, britanski Telegraph je u to vrijeme došao u posjed snimke u kojoj se moglo čuti Allardycea kako traži 400 tisuća funti od jedne inozemne tvrtke za usluge posredništva kod transfera u Premier ligi. I dok bi se taj dio možda i uspio nekako „ispeglati” u javnosti, ono preko čega Engleski savez nije mogao prijeći bio je dio u kojem Allardyce nudi savjete kako bi se mogla zaobići pravila u engleskom nogometu koja zabranjuju da vlasnici igrača budu treće strane. A ni izrugivanje njegovu prethodniku na klupi reprezentacije, Royu Hodgsonu, zbog njegove govorne mane, vrijeđanje Garyja Nevillea i nazivanje obnove Wembleyja „glupom” zasigurno mu nisu pomogli.

---

image
Sam Allardyce morao je otići s klupe engleske reprezentacije zbog davanja savjeta kako zaobići pravila Saveza
AFP
---

Iako su Allardyce i Engleski savez sporazumno raskinuli ugovor, jasno je da je stručnjak poznat po ekipama koje su igrale „pravim engleskim stilom” praktički bio prisiljen na to. Marcelo Bielsa je, pak, samoinicijativno dao otkaz u Laziju nakon samo dva dana. Ekscentrični Argentinac preuzeo je klupu rimskog kluba 6. srpnja 2016., ali je samo 48 sati kasnije dao ostavku, jer uprava nije udovoljila njegovim zahtjevima u roku koji je on postavio te je smatrao da i neće. Lazio je zatim protiv Bielse podigao tužbu od 50 milijuna eura.

Zanimljiv je bio i jedini izlet u trenerske vode neponovljivog Paula Gascoignea. Gazza je u listopadu 2005. preuzeo petoligaša Kettering Town te najavio da će uložiti svoj novac u klub kako bi pokazao da misli ozbiljno. Bez obzira na to, kladionice su svojim igračima ponudile opciju da će Gascoigne otići iz kluba prije Božića, što se na kraju i ostvarilo.

Pijan na klupi

Problematični Gazza dobio je otkaz nakon samo 39 dana na klupi, a tadašnji vlasnik Ketteringa Imraan Ladak objasnio je svoju odluku navodeći njegove probleme s alkoholom. Ladak je rekao da je Gascoigne pio svaki dan dok je obnašao dužnost trenera kluba, dok je Gazza rekao da je to sve Ladakov plan da sam preuzme klupu, iako ništa ne zna o nogometu. Legendarni napadač engleske reprezentacije nije bio plaćen za tih 39 dana, niti je na kraju uložio u klub.

Postoje i treneri koji jednostavno budu žrtve svojih loših odluka, a vjerojatno nema boljeg primjera iz bliske budućnosti od Julena Lopeteguija. On se kao španjolski izbornik plasirao na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018., ali je smijenjen samo dan prije početka turnira, jer je potpisao ugovor s Real Madridom.

Vjerojatno na svijetu ne postoji trener kojem ne bi bila čast voditi „kraljevski klub”, ali Lopeteguijev tajming je zaista bio najgori što je mogao biti. Klupu Madriđana odlučio je preuzeti nakon što je Zinedine Zidane dao otkaz poslije trećeg uzastopnog naslova prvaka Europe i bilo je gotovo sigurno da neće uspjeti zadržati standard koji je postavio njegov francuski kolega.

Također je trebao i pretpostaviti da će dobiti otkaz kao španjolski izbornik, jer se dvostruke trenerske uloge u današnjem nogometu ne prihvaćaju, pogotovo na elitnoj razini.

Španjolac je na klupi Reala izdržao 14 utakmica, tijekom kojih je upisao samo šest pobjeda, a presudio mu je visoki poraz u El Clásicu krajem listopada (1:5).

---

image
Julen Lopetegui u četiri je mjeseca ostao bez klupe Španjolske i Reala
AFP
---

Lopetegui je tako u nešto više od četiri mjeseca ostao bez klupe Španjolske i Reala, a danas je trener Seville i ne nazire se opcija u kojoj bi opet u skorije vrijeme došao do te razine iz 2018. godine.

Nogometnim trenerima danas zaista nije lako, jer je strpljenje vlasnika na najnižim granama u povijesti. Svi žele rezultat i žele ga odmah, a u tome se često sasvim pogube. Navedeni primjeri samo su neki koji se kroz povijest izdvajaju kao najbizarniji, ali u ovome svemu barem nas može tješiti činjenica da Hajduk ipak nije najgori kada su u pitanju promjene na klupi.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘potrošna roba‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘potrošna roba‘ 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-11-03 09:59:05 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-07 11:29:34 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2021-11-07 11:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 183 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 277 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o stranom nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, nogomet, strani nogomet [secure] => 0 [page_title] => Strani nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/11\/03\/19856796.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/03\/19879384.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/03\/19879388.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/03\/19879390.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/03\/19879392.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/03\/19879394.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/03\/19879400.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","AFP","AFP","Goran Mehkek\/Cropix","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Julen Lopetegui u \u010detiri je mjeseca ostao bez klupe \u0160panjolske i Reala","Billy McKinlay (lijevo), biv\u0161i osmodnevni trener Watforda, danas je pomo\u0107nik Davidu Moyesu u West Hamu","Ivajlo Petev, navija\u010di su ga potjerali na presici kluba Levski iz Sofije","Mourinho je Franka de Boera nazvao 'najgorim trenerom u povijesti Premier lige'","Maurizio Zamparini je u 15 godina vladavine Palermom vi\u0161e od 40 puta promijenio trenera","Sam Allardyce morao je oti\u0107i s klupe engleske reprezentacije zbog davanja savjeta kako zaobi\u0107i pravila Saveza"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_19856796_1920.jpg":"1920x1080","k_19856796_1280.jpg":"1280x1280","k_19856796_1024.jpg":"1024x1024","k_19856796_640.jpg":"640x640","k_19856796_480.jpg":"480x480","k_19856796_340.jpg":"340x340","k_19856796_220.jpg":"220x220","o_19856796_1280.jpg":"1280x853","o_19856796_1024.jpg":"1024x682","o_19856796_640.jpg":"640x426","o_19856796_480.jpg":"480x320","o_19856796_340.jpg":"340x226","o_19856796_220.jpg":"220x146","h_19856796_1280.jpg":"1280x854","h_19856796_1024.jpg":"1024x683","h_19856796_640.jpg":"640x427","h_19856796_480.jpg":"480x320","h_19856796_340.jpg":"340x227","h_19856796_220.jpg":"220x147","pp_19856796_1280.jpg":"1006x1280","pp_19856796_1024.jpg":"805x1024","pp_19856796_640.jpg":"503x640","pp_19856796_480.jpg":"377x480","pp_19856796_340.jpg":"267x340","pp_19856796_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_19879384_1920.jpg":"1920x1080","k_19879384_1280.jpg":"1280x1280","k_19879384_1024.jpg":"1024x1024","k_19879384_640.jpg":"640x640","k_19879384_480.jpg":"480x480","k_19879384_340.jpg":"340x340","k_19879384_220.jpg":"220x220","o_19879384_1280.jpg":"1280x852","o_19879384_1024.jpg":"1024x682","o_19879384_640.jpg":"640x426","o_19879384_480.jpg":"480x319","o_19879384_340.jpg":"340x226","o_19879384_220.jpg":"220x146","h_19879384_1280.jpg":"1280x854","h_19879384_1024.jpg":"1024x683","h_19879384_640.jpg":"640x427","h_19879384_480.jpg":"480x320","h_19879384_340.jpg":"340x227","h_19879384_220.jpg":"220x147","pp_19879384_1280.jpg":"1006x1280","pp_19879384_1024.jpg":"805x1024","pp_19879384_640.jpg":"503x640","pp_19879384_480.jpg":"377x480","pp_19879384_340.jpg":"267x340","pp_19879384_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_19879388_1920.jpg":"1920x1080","k_19879388_1280.jpg":"1280x1280","k_19879388_1024.jpg":"1024x1024","k_19879388_640.jpg":"640x640","k_19879388_480.jpg":"480x480","k_19879388_340.jpg":"340x340","k_19879388_220.jpg":"220x220","o_19879388_1280.jpg":"1280x852","o_19879388_1024.jpg":"1024x682","o_19879388_640.jpg":"640x426","o_19879388_480.jpg":"480x319","o_19879388_340.jpg":"340x226","o_19879388_220.jpg":"220x146","h_19879388_1280.jpg":"1280x854","h_19879388_1024.jpg":"1024x683","h_19879388_640.jpg":"640x427","h_19879388_480.jpg":"480x320","h_19879388_340.jpg":"340x227","h_19879388_220.jpg":"220x147","pp_19879388_1280.jpg":"1006x1280","pp_19879388_1024.jpg":"805x1024","pp_19879388_640.jpg":"503x640","pp_19879388_480.jpg":"377x480","pp_19879388_340.jpg":"267x340","pp_19879388_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2884","hd_19879390_1920.jpg":"1920x1080","k_19879390_1280.jpg":"1280x1280","k_19879390_1024.jpg":"1024x1024","k_19879390_640.jpg":"640x640","k_19879390_480.jpg":"480x480","k_19879390_340.jpg":"340x340","k_19879390_220.jpg":"220x220","o_19879390_1280.jpg":"1280x1922","o_19879390_1024.jpg":"1024x1538","o_19879390_640.jpg":"640x961","o_19879390_480.jpg":"480x721","o_19879390_340.jpg":"340x510","o_19879390_220.jpg":"220x330","h_19879390_1280.jpg":"1280x854","h_19879390_1024.jpg":"1024x683","h_19879390_640.jpg":"640x427","h_19879390_480.jpg":"480x320","h_19879390_340.jpg":"340x227","h_19879390_220.jpg":"220x147","pp_19879390_1280.jpg":"1006x1280","pp_19879390_1024.jpg":"805x1024","pp_19879390_640.jpg":"503x640","pp_19879390_480.jpg":"377x480","pp_19879390_340.jpg":"267x340","pp_19879390_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x668","hd_19879392_1920.jpg":"1920x1080","k_19879392_1280.jpg":"1280x1280","k_19879392_1024.jpg":"1024x1024","k_19879392_640.jpg":"640x640","k_19879392_480.jpg":"480x480","k_19879392_340.jpg":"340x340","k_19879392_220.jpg":"220x220","o_19879392_1280.jpg":"1280x835","o_19879392_1024.jpg":"1024x668","o_19879392_640.jpg":"640x417","o_19879392_480.jpg":"480x313","o_19879392_340.jpg":"340x221","o_19879392_220.jpg":"220x143","h_19879392_1280.jpg":"1280x854","h_19879392_1024.jpg":"1024x683","h_19879392_640.jpg":"640x427","h_19879392_480.jpg":"480x320","h_19879392_340.jpg":"340x227","h_19879392_220.jpg":"220x147","pp_19879392_1280.jpg":"1006x1280","pp_19879392_1024.jpg":"805x1024","pp_19879392_640.jpg":"503x640","pp_19879392_480.jpg":"377x480","pp_19879392_340.jpg":"267x340","pp_19879392_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x595","hd_19879394_1920.jpg":"1920x1080","k_19879394_1280.jpg":"1280x1280","k_19879394_1024.jpg":"1024x1024","k_19879394_640.jpg":"640x640","k_19879394_480.jpg":"480x480","k_19879394_340.jpg":"340x340","k_19879394_220.jpg":"220x220","o_19879394_1280.jpg":"1280x743","o_19879394_1024.jpg":"1024x595","o_19879394_640.jpg":"640x371","o_19879394_480.jpg":"480x278","o_19879394_340.jpg":"340x197","o_19879394_220.jpg":"220x127","h_19879394_1280.jpg":"1280x854","h_19879394_1024.jpg":"1024x683","h_19879394_640.jpg":"640x427","h_19879394_480.jpg":"480x320","h_19879394_340.jpg":"340x227","h_19879394_220.jpg":"220x147","pp_19879394_1280.jpg":"1006x1280","pp_19879394_1024.jpg":"805x1024","pp_19879394_640.jpg":"503x640","pp_19879394_480.jpg":"377x480","pp_19879394_340.jpg":"267x340","pp_19879394_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_19879400_1920.jpg":"1920x1080","k_19879400_1280.jpg":"1280x1280","k_19879400_1024.jpg":"1024x1024","k_19879400_640.jpg":"640x640","k_19879400_480.jpg":"480x480","k_19879400_340.jpg":"340x340","k_19879400_220.jpg":"220x220","o_19879400_1280.jpg":"1280x852","o_19879400_1024.jpg":"1024x682","o_19879400_640.jpg":"640x426","o_19879400_480.jpg":"480x319","o_19879400_340.jpg":"340x226","o_19879400_220.jpg":"220x146","h_19879400_1280.jpg":"1280x854","h_19879400_1024.jpg":"1024x683","h_19879400_640.jpg":"640x427","h_19879400_480.jpg":"480x320","h_19879400_340.jpg":"340x227","h_19879400_220.jpg":"220x147","pp_19879400_1280.jpg":"1006x1280","pp_19879400_1024.jpg":"805x1024","pp_19879400_640.jpg":"503x640","pp_19879400_480.jpg":"377x480","pp_19879400_340.jpg":"267x340","pp_19879400_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38443360 Threads: 4 Questions: 7100742618 Slow queries: 3301318 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608418023 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) ) [link] => /sport/strani-nogomet/jens-gustafsson-izdrzao-je-pet-mjeseci-leroy-rosenior-10-minuta-smjene-trenera-tesko-je-i-pratiti-a-ovo-u-hajduku-je-nista-prema-iskustvima-drugih-1141005 [printLink] => /sport/strani-nogomet/jens-gustafsson-izdrzao-je-pet-mjeseci-leroy-rosenior-10-minuta-smjene-trenera-tesko-je-i-pratiti-a-ovo-u-hajduku-je-nista-prema-iskustvima-drugih-1141005?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 639812 [name] => jens gustafsson [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-28 13:06:36 [main_article_id] => 0 [alias] => jens-gustafsson [link] => /tag/jens-gustafsson ) [1] => stdClass Object ( [id] => 333493 [name] => Ronald Koeman [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ronald-koeman [link] => /tag/ronald-koeman ) [2] => stdClass Object ( [id] => 655501 [name] => leroy rosenior [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-07 12:18:19 [main_article_id] => 0 [alias] => leroy-rosenior [link] => /tag/leroy-rosenior ) [3] => stdClass Object ( [id] => 256715 [name] => Ivajlo Petev [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivajlo-petev [link] => /tag/ivajlo-petev ) [4] => stdClass Object ( [id] => 655502 [name] => billy mciknlay [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-07 12:18:19 [main_article_id] => 0 [alias] => billy-mciknlay [link] => /tag/billy-mciknlay ) [5] => stdClass Object ( [id] => 425064 [name] => maurizio zamparini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maurizio-zamparini [link] => /tag/maurizio-zamparini ) [6] => stdClass Object ( [id] => 262822 [name] => Frank de Boer [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => frank-de-boer [link] => /tag/frank-de-boer ) [7] => stdClass Object ( [id] => 249688 [name] => Sam Allardyce [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sam-allardyce [link] => /tag/sam-allardyce ) [8] => stdClass Object ( [id] => 248282 [name] => Marcelo Bielsa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marcelo-bielsa [link] => /tag/marcelo-bielsa ) [9] => stdClass Object ( [id] => 507818 [name] => Paul Gascoigne [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => paul-gascoigne [link] => /tag/paul-gascoigne ) [10] => stdClass Object ( [id] => 390502 [name] => julen lopetegui [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => julen-lopetegui [link] => /tag/julen-lopetegui ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘potrošna roba‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jens Gustafsson izdržao je pet mjeseci, Leroy Rosenior 10 minuta: smjene trenera teško je i pratiti, a ovo u Hajduku je ništa prema iskustvima drugih [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/03/19856796.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/03/19856796.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/03/19879384.jpg [title] => Julen Lopetegui u četiri je mjeseca ostao bez klupe Španjolske i Reala AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/03/19879388.jpg [title] => Billy McKinlay (lijevo), bivši osmodnevni trener Watforda, danas je pomoćnik Davidu Moyesu u West Hamu AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/03/19879390.jpg [title] => Ivajlo Petev, navijači su ga potjerali na presici kluba Levski iz Sofije Goran Mehkek/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/03/19879392.jpg [title] => Mourinho je Franka de Boera nazvao 'najgorim trenerom u povijesti Premier lige' AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/03/19879394.jpg [title] => Maurizio Zamparini je u 15 godina vladavine Palermom više od 40 puta promijenio trenera AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/03/19879400.jpg [title] => Sam Allardyce morao je otići s klupe engleske reprezentacije zbog davanja savjeta kako zaobići pravila Saveza AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nogometni treneri u današnje su vrijeme „potrošna roba”, a u proteklih desetak dana našim medijskim prostorom posebno su zazvonile promjene na klupama Hajduka i Barcelone.

Jens Gustafsson dobio je otkaz nakon pet mjeseci provedenih na Poljudu, dok je Ronald Koeman na Camp Nou izdržao više od godinu dana, iako su navijači već odavno počeli zazivati njegovu smjenu.

Hajduk je u nešto malo više od godinu dana smijenio već četvoricu trenera, a Valda Dambrauskas je peti stručnjak na klupi splitskog kluba u tom razdoblju. Posljednji strateg koji je izdržao cijelu sezonu na klupi "bijelih" bio je Damir Burić u sezoni 2015./16. Nakon te epizode, na Poljudu se izredalo čak 13 trenera, među kojima se ponovno našao i sam Burić. No, kroz povijest smo svjedočili i većoj količini promjena trenera u klubovima, kao i puno kraćim mandatima, od kojih su neki trajali čak i 10 minuta.

Dobio otkaz nakon 10 minuta

Vlasnik vjerojatno najkraćeg mandata u povijesti nogometa je Leroy Rosenior, bivši engleski nogometaš koji je u svibnju 2007. potpisao trenerski ugovor s tadašnjim četvrtoligašem Torquay Unitedom. Rosenior je stavio potpis na ugovor, pripremio se za presicu, a onda ga je 10 minuta kasnije nazvao vlasnik kluba i obavijestio ga da je uspješno prodao momčad. Rosenior nije istog trena službeno dobio otkaz, ali promjena vlasništva neizbježno je povukla sa sobom i promjenu na klupi, zbog čega Rosenior nije uspio niti upoznati svoje igrače.

Slična stvar, samo puno neugodnija, dogodila se i Ivajlu Petevu, bivšem treneru zagrebačkog Dinama, a danas izborniku BiH reprezentacije. Bugarin je 2013. preuzeo Levski iz Sofije, ali su mu na presicu upali navijači, održali mu predavanje te mu skinuli majicu s klupskim grbom. Razlog je bio taj što je Petev jednom prilikom izjavio kako je od malih nogu navijač CSKA. Bugarin je presicu napustio gol do pasa, a sutradan je i službeno podnio ostavku.

---

image
Ivajlo Petev, navijači su ga potjerali na presici kluba Levski iz Sofije
Goran Mehkek/Cropix
---

Billy McKinlay trajao je malo dulje na klupi Watforda, ali njegova smjena također je jedna od bizarnijih, iako u kontekstu okruženja u kojem se našao i nije toliko čudna. No, do toga ćemo doći ubrzo.

McKinlay je u klub došao početkom rujna 2014. da bi bio pomoćnik Óscaru Garcíji, koji je tek preuzeo klupu, ali je također zadržao poziciju pomoćnog trenera sjevernoirske reprezentacije. Garcíji je, pak, samo desetak dana nakon dolaska u klub pozlilo te je ubrzo bio primoran dati ostavku. McKinlay je zatim preuzeo ulogu glavnog trenera i dao ostavku na mjesto pomoćnog trenera sjevernoirske nacionalne vrste, ali je nakon samo osam dana dobio otkaz u Watfordu, iako je u tom vremenu ostvario jednu pobjedu i jedan remi, bez poraza.

Watford je tako u razmaku od nešto više od mjesec dana promijenio čak četiri trenera, a sezonu su završili sa Slavišom Jokanovićem za kormilom, koji je uveo klub u Premier ligu, ali kojem nije produžen ugovor nakon toga.

Watford inače u Engleskoj ima status najnesigurnijeg mjesta za trenere, a sve je počelo dolaskom poznate talijanske obitelji Pozzo, koja je preuzela klub u lipnju 2012. Od tada pa do danas, na klupi „stršljenova” se izmijenilo čak 15 trenera, s tim da je Quique Sánchez Flores klub vodio u dva navrata. Dakle, u posljednjih devet godina, Watford je 16 puta promijenio trenera, što je jednak broj kao u razdoblju od 1964. do 2012.

---

image
Billy McKinlay (lijevo), bivši osmodnevni trener Watforda, danas je pomoćnik Davidu Moyesu u West Hamu
AFP
---

Obitelj Pozzo uvela je u engleski nogomet stil vođenja kluba koji je karakterističan za njihovu domovinu, a ne postoji bolji primjer vlasnika s vrućom talijanskom krvi od Maurizija Zamparinija, bivšeg čelnika Palerma. Zamparini je u 15 godina vladavine klubom sa Sicilije više od 40 puta promijenio trenera, a posebno će se pamtiti sezona 2015./16., pretposljednja Palermova u Serie A, u kojoj je došlo do čak osam promjena na klupi.

Sezonu je započeo Giuseppe Iachini, koji je dobio otkaz u studenom 2015., nakon više od dvije godine za kormilom kluba. Naslijedio ga je Davide Ballardini, ali on je izdržao samo dva mjeseca. Kada je u javnost izašlo da uopće više ne govori sa svojim igračima, na njegovo mjesto je došao Guillermo Barros Schelotto. No, Argentinac nije imao potrebnu licencu za vođenje momčadi pod okriljem UEFA-e, stoga su ga privremeno zamijenili prvo Giovanni Tedesco na 16 dana, a onda Giovanni Bosi na samo pet dana. Ako vam ime Giovannija Tedesca zvuči poznato, u pravu ste, to je onaj gospodin koji se s malteškom Gzirom izbacio Hajduk iz Europe 2019. godine.

Schelotto je ubrzo dao ostavku, nakon što mu UEFA nije odobrila licencu, a na klupu se vratio Iachini, koji se ovoga puta na njoj zadržao manje od mjesec dana. Naslijedio ga je Walter Novellino, koji je momčad vodio u samo četiri utakmice, a onda je u travnju 2016. napravljen „puni krug”, kada se u Palermo ponovno vratio Ballardini, koji je već bio preuzeo klupu od Iachinija na početku sezone.

---

image
Billy McKinlay (lijevo), bivši osmodnevni trener Watforda, danas je pomoćnik Davidu Moyesu u West Hamu
AFP
---

'Najgori trener u povijesti'

Nestrpljivost vodstva klub(ov)a doživio je i legendarni nizozemski igrač Frank de Boer, i to dvaput zaredom. On je prvo u studenom 2016. dobio otkaz u Interu nakon samo 85 dana. Niz loših rezultata Nizozemca je stajao posla nakon samo 14 utakmica na klupi „nerazzurra”, a zanimljivo je da su mu kineski vlasnici odluku priopćili putem Skypea.

Nakon što je osam mjeseci bio bez angažmana, De Boer je u ljeto 2017. dobio priliku voditi Crystal Palace.

Nizozemac je klupu premierligaške momčadi iz južnog Londona službeno preuzeo 1. srpnja, ali je nakon samo pet odrađenih utakmica dobio otkaz, nakon što je momčad pod njegovim vodstvom izgubila sve četiri prvenstvene utakmice, a da nije postigla nijedan gol. Jedina pobjeda koju je De Boer ostvario na klupi Crystal Palacea došla je u drugom kolu Liga kupa protiv Ipswich Towna (2:1). Jose Mourinho ga je nakon tog neuspjeha nazvao „najgorim trenerom u povijesti Premier lige”, a De Boer se poslije nije proslavio ni na klupi Atlanta Uniteda, ni na onoj nizozemske reprezentacije, s kojom je izgubio u osmini finala Eura 2020. od Češke.

---

image
Mourinho je Franka de Boera nazvao 'najgorim trenerom u povijesti Premier lige'
AFP
---

Legendarni igrač Ajaxa i Barcelone klupu Crystal Palacea je bio naslijedio od Sama Allardycea, trenera koji je na nju došao nakon što je dva mjeseca vodio englesku reprezentaciju.

Allardyce je poslije dobro odrađenog posla u Sunderlandu, nakon Eura 2016. preuzeo klupu Gordog Albiona, ali je nakon samo jedne utakmice bio prisiljen dati ostavku, a krivica je u potpunosti bila na njemu.

Naime, britanski Telegraph je u to vrijeme došao u posjed snimke u kojoj se moglo čuti Allardycea kako traži 400 tisuća funti od jedne inozemne tvrtke za usluge posredništva kod transfera u Premier ligi. I dok bi se taj dio možda i uspio nekako „ispeglati” u javnosti, ono preko čega Engleski savez nije mogao prijeći bio je dio u kojem Allardyce nudi savjete kako bi se mogla zaobići pravila u engleskom nogometu koja zabranjuju da vlasnici igrača budu treće strane. A ni izrugivanje njegovu prethodniku na klupi reprezentacije, Royu Hodgsonu, zbog njegove govorne mane, vrijeđanje Garyja Nevillea i nazivanje obnove Wembleyja „glupom” zasigurno mu nisu pomogli.

---

image
Sam Allardyce morao je otići s klupe engleske reprezentacije zbog davanja savjeta kako zaobići pravila Saveza
AFP
---

Iako su Allardyce i Engleski savez sporazumno raskinuli ugovor, jasno je da je stručnjak poznat po ekipama koje su igrale „pravim engleskim stilom” praktički bio prisiljen na to. Marcelo Bielsa je, pak, samoinicijativno dao otkaz u Laziju nakon samo dva dana. Ekscentrični Argentinac preuzeo je klupu rimskog kluba 6. srpnja 2016., ali je samo 48 sati kasnije dao ostavku, jer uprava nije udovoljila njegovim zahtjevima u roku koji je on postavio te je smatrao da i neće. Lazio je zatim protiv Bielse podigao tužbu od 50 milijuna eura.

Zanimljiv je bio i jedini izlet u trenerske vode neponovljivog Paula Gascoignea. Gazza je u listopadu 2005. preuzeo petoligaša Kettering Town te najavio da će uložiti svoj novac u klub kako bi pokazao da misli ozbiljno. Bez obzira na to, kladionice su svojim igračima ponudile opciju da će Gascoigne otići iz kluba prije Božića, što se na kraju i ostvarilo.

Pijan na klupi

Problematični Gazza dobio je otkaz nakon samo 39 dana na klupi, a tadašnji vlasnik Ketteringa Imraan Ladak objasnio je svoju odluku navodeći njegove probleme s alkoholom. Ladak je rekao da je Gascoigne pio svaki dan dok je obnašao dužnost trenera kluba, dok je Gazza rekao da je to sve Ladakov plan da sam preuzme klupu, iako ništa ne zna o nogometu. Legendarni napadač engleske reprezentacije nije bio plaćen za tih 39 dana, niti je na kraju uložio u klub.

Postoje i treneri koji jednostavno budu žrtve svojih loših odluka, a vjerojatno nema boljeg primjera iz bliske budućnosti od Julena Lopeteguija. On se kao španjolski izbornik plasirao na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018., ali je smijenjen samo dan prije početka turnira, jer je potpisao ugovor s Real Madridom.

Vjerojatno na svijetu ne postoji trener kojem ne bi bila čast voditi „kraljevski klub”, ali Lopeteguijev tajming je zaista bio najgori što je mogao biti. Klupu Madriđana odlučio je preuzeti nakon što je Zinedine Zidane dao otkaz poslije trećeg uzastopnog naslova prvaka Europe i bilo je gotovo sigurno da neće uspjeti zadržati standard koji je postavio njegov francuski kolega.

Također je trebao i pretpostaviti da će dobiti otkaz kao španjolski izbornik, jer se dvostruke trenerske uloge u današnjem nogometu ne prihvaćaju, pogotovo na elitnoj razini.

Španjolac je na klupi Reala izdržao 14 utakmica, tijekom kojih je upisao samo šest pobjeda, a presudio mu je visoki poraz u El Clásicu krajem listopada (1:5).

---

image
Julen Lopetegui u četiri je mjeseca ostao bez klupe Španjolske i Reala
AFP
---

Lopetegui je tako u nešto više od četiri mjeseca ostao bez klupe Španjolske i Reala, a danas je trener Seville i ne nazire se opcija u kojoj bi opet u skorije vrijeme došao do te razine iz 2018. godine.

Nogometnim trenerima danas zaista nije lako, jer je strpljenje vlasnika na najnižim granama u povijesti. Svi žele rezultat i žele ga odmah, a u tome se često sasvim pogube. Navedeni primjeri samo su neki koji se kroz povijest izdvajaju kao najbizarniji, ali u ovome svemu barem nas može tješiti činjenica da Hajduk ipak nije najgori kada su u pitanju promjene na klupi.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix AFP AFP Goran Mehkek/Cropix AFP AFP AFP
AFP
Julen Lopetegui u četiri je mjeseca ostao bez klupe Španjolske i Reala
AFP
Billy McKinlay (lijevo), bivši osmodnevni trener Watforda, danas je pomoćnik Davidu Moyesu u West Hamu
Goran Mehkek/Cropix
Ivajlo Petev, navijači su ga potjerali na presici kluba Levski iz Sofije
AFP
Mourinho je Franka de Boera nazvao 'najgorim trenerom u povijesti Premier lige'
AFP
Maurizio Zamparini je u 15 godina vladavine Palermom više od 40 puta promijenio trenera
AFP
Sam Allardyce morao je otići s klupe engleske reprezentacije zbog davanja savjeta kako zaobići pravila Saveza
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/strani-nogomet/jens-gustafsson-izdrzao-je-pet-mjeseci-leroy-rosenior-10-minuta-smjene-trenera-tesko-je-i-pratiti-a-ovo-u-hajduku-je-nista-prema-iskustvima-drugih-1141005 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=37424ce67e5d1ad72feef50cd5ebea54af0cdaca [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jens+Gustafsson+izdr%C5%BEao+je+pet+mjeseci%2C+Leroy+Rosenior+10+minuta%3A+smjene+trenera+te%C5%A1ko+je+i+pratiti%2C+a+ovo+u+Hajduku+je+ni%C5%A1ta+prema+iskustvima+drugih&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fjens-gustafsson-izdrzao-je-pet-mjeseci-leroy-rosenior-10-minuta-smjene-trenera-tesko-je-i-pratiti-a-ovo-u-hajduku-je-nista-prema-iskustvima-drugih-1141005 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fjens-gustafsson-izdrzao-je-pet-mjeseci-leroy-rosenior-10-minuta-smjene-trenera-tesko-je-i-pratiti-a-ovo-u-hajduku-je-nista-prema-iskustvima-drugih-1141005 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘potrošna roba‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Strani nogomet‘potrošna roba‘

Jens Gustafsson izdržao je pet mjeseci, Leroy Rosenior 10 minuta: smjene trenera teško je i pratiti, a ovo u Hajduku je ništa prema iskustvima drugih

7. studenog 2021. - 12:15

Nogometni treneri u današnje su vrijeme „potrošna roba”, a u proteklih desetak dana našim medijskim prostorom posebno su zazvonile promjene na klupama Hajduka i Barcelone.

Jens Gustafsson dobio je otkaz nakon pet mjeseci provedenih na Poljudu, dok je Ronald Koeman na Camp Nou izdržao više od godinu dana, iako su navijači već odavno počeli zazivati njegovu smjenu.

Hajduk je u nešto malo više od godinu dana smijenio već četvoricu trenera, a Valda Dambrauskas je peti stručnjak na klupi splitskog kluba u tom razdoblju. Posljednji strateg koji je izdržao cijelu sezonu na klupi "bijelih" bio je Damir Burić u sezoni 2015./16. Nakon te epizode, na Poljudu se izredalo čak 13 trenera, među kojima se ponovno našao i sam Burić. No, kroz povijest smo svjedočili i većoj količini prom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 12:14