stdClass Object ( [id] => 547573 [title] => HSV ili pad posljednjeg 'dinosaura': bundesligaški sat na Volksparkstadionu zaustavio se na 54 godine, 261 danu, uz 20 minuta 'kusura' [alias] => hsv-ili-pad-posljednjeg-dinosaura-bundesligaski-sat-na-volksparkstadionu-zaustavio-se-na-54-godine-261-danu-uz-20-minuta-kusura [catid] => 277 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kao što stane kucati čovjekovo srce, tako je prošlog vikenda stao kucati sat na Volksparkstadionu, domu nogometaša Hamburger Sport-Vereina. Taj je sat brojio vrijeme koje je HSV proveo u Bundesligi, elitnom razredu njemačkog nogometa. Sat se zaustavio minule subote na 54 godine, 261 danu, uz 20 minuta "kusura". Hamburger je u tom trenutku napustio prvu njemačku ligu. Der Dino ili Dinosauri (tako su ih u Njemačkoj prozvali zbog činjenice da je to jedini klub koji dosad nikad nije ispao iz Bundeslige) nisu imali snage da još jednom prežive.

Hamburger je, kako naši TV komentatori znaju reći, opasno živio još od 2012. godine. Tada su prvi put izbjegli ponor i Drugu Bundesligu. Bili su pet bodova iznad zone ispadanja. Dvije sezone poslije krenuo je njihov novi "ruski rulet", u kojemu su se spašavali kroz kvalifikacije s drugoligašima. Prvo su 2014. godine u doigravanju nadigrali Greuther Fürth, a godinu kasnije nogometaši HSV-a pobjedom su razočarali navijače Karlsruhea. Prošle su sezone kvalifikacije izbjegli u posljednjem kolu.

No, peti put (u šest sezona!) nije im bilo spasa. Pobjeda u zadnjem kolu protiv Börussije Mönchengladbach bila je Pirova, jer je istodobno drugi davljenik, Wolfsburg, slavio nad već "pokojnim" Kölnom. Novo spašavanje "vojnika Hamburgera" bilo bi, koliko god ružno to zvučalo njegovim simpatizerima, poput davanja nove doze morfija čovjeku koji umire mjesecima, godinama. Kalvarija se morala okončati. Igre koje su HSV-ovi nogometaši prezentirali posljednjih godina "pojele" su živce njihovim navijačima.

Zato su slike gustog crnog dima, nastalog od dimnih bombi, koji je prekrio gotovo cijelu jednu tribinu, i policajaca na terenu u posljednjim minutama HSV-ova dvoboja s Borussijom bile posve očekivane. Iz hamburških je ultrasa prokuljao bijes akumuliran proteklih godina.

– Nama navijačima na određeni je način laknulo. Nećemo se više živcirati zbog prvoligaškog ostanka. Iskreno, jedva smo dočekali da se sat makne. Da krenemo ispočetka, s radikalnim promjenama – komentirali su navijači HSV-a poslije gubitka prvoligaškog statusa.

Sat koji je sedamnaest godina ponosno stajao nedaleko od sjeverne tribine Volsparkstadiona resetiran je i poslan u muzej. Kao uspomena na 55 HSV-ovih prvoligaških godina. No, resetiranje je trenutačno puno potrebnije klubu. Problemi nisu počeli ni prošle subote, niti prije pet-šest godina. Čelništvo je kluba u posljednjih pet godina napravilo deset trenerskih promjena, a od 2001. godine izmijenilo se ukupno šesnaest stručnjaka. A točno toliko trenera vodilo je HSV od 1963. do 2001. godine! Pa nek onda netko kaže da se samo u Hrvatskoj treneri mijenjaju kao čarape!

Nije pomogao ni velik novac koji je ulagao Klaus-Michael Kühne, prema časopisu Forbes, deveti najbogatiji Nijemac. Kühne je za direktora "instalirao" Dietmara Beiersdorfera, koji je u posljednje četiri sezone na pojačanje potrošio basnoslovnih 130 milijuna eura. A gornji je dio ljestvice svejedno bio dostupan samo dalekozorom.

– Ovom HSV-u ni Ronaldo ne bi pomogao – komentirao je hrvatski reprezentativac Ivica Olić.

– HSV-ovo ispadanje nije se dogodilo slučajno. Ono se moglo dogoditi i prijašnjih godina, no tada su imali sreće. Klub je vodio vrlo lošu stručnu, pa i financijsku politiku. No, ipak sve polazi od struke. U cijeloj paleti loših poteza vodećih ljudi HSV-a, među inim, stoji zapuštanje omladinskog pogona, vlastite proizvodnje, katastrofalna bilanca od izlaznih transfera i pogrešne procjene pri dovođenju pojačanja. Najvrjednije eksponate u svojem izlogu Hakana Calhanoglua, Heung-Min Sona i Jonathana Taha HSV je prodao za ukupno tridesetak milijuna eura, a oni danas vrijede barem dva puta više.

S druge strane, dovodilo se islužene igrače, a nisu znali prepoznati jednog Perišića, kojeg sam im nudio za samo 500 tisuća eura. Danas su u minusu od sto milijuna eura. Da nemaju bogatog gazdu, vjerojatno ne bi mogli igrati ni u Drugoj ligi – rekao nam je Ivan Buljan, nekadašnji nogometaš Hajduka i HSV-a.

Svi spomenuti podaci vjerojatno djeluju kao dio priče o kakvom poluamaterskom klubu koji su preuzeli "pijani milijunaši" u želji da se malo zabave, a ne kao dio povijesti nekadašnjeg prvaka Europe i šesterostrukog njemačkog šampiona.

Budućim će generacijama djedovi možda pričati o tome kako su igrali s Paris Saint-Germainom, Manchester Cityjem ili Atletico Madridom. Potpisnik ovih redova odrastao je uz priče o Hamburger Sport-Vereinu, Juventusu… kao čuvenim klubovima, s bogatom tradicijom.

Kao godina osnutka kluba vodi se 1919. No, HSV je sljednik nekadašnje SC Germanije, koja je nastala još 1887. godine. HSV je preživio Prvi i Drugi svjetski rat. Nakon rušenja Trećeg Reicha rađaju se i prve klupske zvijezde. Za HSV je 1953. godine debitirao (kasniji reprezentativac) Uwe Seeler, najbolji klupski strijelac svih vremena s 267 golova u 237 utakmica. Kraj šezdesetih i poraz u finalu Kupa pobjednika kupova od Milana (1968.) bio je uvod u zlatnu Hamburgerovu eru.

Od sredine sedamdesetih do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća HSV je bio vladar Njemačke i jedan od najboljih europskih klubova. Do prvog europskog trofeja dolaze 1977. godine. U finalu Kupa pobjednika kupova pobijedili su belgijski Anderlecht. Iste godine u klub dovode englesku superzvijezdu Kevina Keegana, napadača koji je, poput Beatlesa, Liverpool privremeno zamijenio Hamburgom. Iz Splita u Hamburg, pak, stiže Ivan Iko Buljan. A godinu dana poslije u HSV-u je angažiran (proslavljeni hrvatski nogometaš) trener Branko Zebec.

– Kad je stigao Zebec, kazao mi je "u ovu momčad samo treba uvesti red". Tako je i bilo. Imali smo izvanredan igrački kadar, s Keeganom i šest-sedam stalnih i povremenih njemačkih reprezentativaca. Kevin je bio fantastičan igrač. Bila je milina igrati s njim. Uvijek je htio biti najbolji – prisjeća se Iko Buljan.

Pod palicom zagrebačkog stručnjaka HSV prvi put osvaja Bundesligu (1979.). Iduće sezone Zebec, Keegan i Buljan izborili su i finale Kupa prvaka (današnja Lige prvaka), poslije dramatičnih četvrtfinalnih utakmica s Hajdukom (1:0, 2:3).

– Hajduk se već u Hamburgu dobro predstavio. Mi smo postigli pobjedonosni gol nakon faula na vrataru Ivanu Pudaru, koji sudac nije svirao. Nismo u to doba bili u bogzna kakvoj formi i samo nas je sreća spasila od eliminacije u Splitu. Boro Primorac je promašio penal na Poljudu, a mi smo kažnjavali njihove pogreške. Emocionalno mi je bilo teško u tim utakmicama. Hajduk je, ipak, moj klub – sjeća se Buljan utakmica odigranih prije 38 godina.
Nijemci su u polufinalu izbacili Real, ali ih je u finalu pobijedio Nottingham Forrest.

Zebec je ušao u sukob s klupskim predsjednikom, pa ga je zamijenio čuveni austrijski trener Ernst Happel. Uslijedile su dvije vjerojatno najbolje sezone u povijesti kluba. Happel je 1982. godine vratio bundesligašku titulu u Hamburg, plasirao se u finale Kupa pobjednika kupova.

Iduća godina ostat će zapisana kao najuspješnija. U domaćem je prvenstvu HSV obranio titulu, a Dinosauri su se te sezone prvi put uspeli na krov Europe. Momčad predvođena strijelcem Felixom Magathom,Manfredom Kaltzom i Horstom Hrubeschom srušila je u atenskom finalu Juventus s Platinijem, Zoffom iTrapattonijem (na klupi).
Happel je vodio HSV do 1987. godine, kad je klub osvojio i posljednji veći trofej u povijesti – njemački Kup. Njegov se nasljednik Josip Skoblar zbog loših rezultata u Hamburgu zadržao samo nekoliko mjeseci.

Nakon rušenja Berlinskog zida, HSV su umalo srušile financijske nedaće. Mnogi tvrde da je klub tada spasila prodaja reprezentativca Thomasa Dolla u Lazio za šesnaest milijuna tadašnjih maraka.

HSV je tek 2001. godine ponovno zaigrao u Ligi prvaka Posljednje zapažene nastupe u Europi prije desetak sezona, kad su napadački tandem HSV-a činili hrvatski reprezentativci Ivica Olić i Mladen Petrić. Dvaput zaredom poraženi su u polufinalu Kupa UEFA-e. Ne zna se koji je poraz bio bolniji. Prvo ih je izbacio najveći rival, Werder, a potom su propustili finale na svojem stadionu, u Hamburgu.

HSV-ov grb simbolizira veliku pomorsku tradiciju tog lučkoga grada na sjeveru Njemačke. HSV-ov je brod isplovio iz prvoligaške luke sa strahom da će stotu obljetnicu kluba u lipnju iduće godine proslaviti kao drugoligaši.

– Pitanje je kad će se HSV vratiti u Bundesligu – skeptično poručuje Buljan.

Hrvatski trag

Hamburger Sport-Verein ili, u prijevodu, sportsko društvo, natječe se, kao i mnogi svjetski klubovi, i u drugim sportovima. Ragbiju, bejzbolu, odbojci, hokeju… Donedavno su veće uspjehe od nogometaša postizali rukometaši HSV-a. No, europski su prvaci iz 2013. godine prije dvije sezone izbačeni u treću ligu. Za HSV su od naših rukometaša igrali Vori, Dominiković, Lacković i Duvnjak. Hrvatski je nogometni trag u Hamburgu od davnina: Buljan, Skoblar, Zebec, Olić, Petrić, Iličević, Halilović, Badelj, Niko Kovač, Šimunić…

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => crni dim [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-05-21 15:45:02 [created_by] => 3196 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-05-21 15:45:31 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-05-21 16:11:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1749 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 277 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o stranom nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, nogomet, strani nogomet [secure] => 0 [page_title] => Strani nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/05\/21\/2018-05-12T155340Z_1047800260_RC181A2B0B20_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG","\/Archive\/Images\/2018\/05\/21\/2018-05-12T155241Z_502027627_RC1426B60500_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG","\/Archive\/Images\/2018\/05\/21\/2018-05-12T160256Z_413805391_RC1A637ED4F0_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG","\/Archive\/Images\/2018\/05\/21\/2018-05-12T160402Z_1579563263_RC17F75E5A60_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG","\/Archive\/Images\/2018\/05\/21\/2018-05-12T165934Z_150212077_RC12BCCD21C0_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG","\/Archive\/Images\/2018\/05\/21\/2018-05-12T184735Z_1800811901_RC1BF733AF60_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG","\/Archive\/Images\/2018\/05\/21\/2018-05-12T184739Z_96982022_RC176CDEBED0_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["2018-05-12T155340Z_1047800260_RC181A2B0B20_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG","2018-05-12T155241Z_502027627_RC1426B60500_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG","2018-05-12T160256Z_413805391_RC1A637ED4F0_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG","2018-05-12T160402Z_1579563263_RC17F75E5A60_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG","2018-05-12T165934Z_150212077_RC12BCCD21C0_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG","2018-05-12T184735Z_1800811901_RC1BF733AF60_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG","2018-05-12T184739Z_96982022_RC176CDEBED0_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1194x840"},{"size0":"1280x806"},{"size0":"605x840"},{"size0":"1215x840"},{"size0":"1244x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1280x812"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4529926 Threads: 2 Questions: 148060917 Slow queries: 63056 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4404857 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/strani-nogomet/hsv-ili-pad-posljednjeg-dinosaura-bundesligaski-sat-na-volksparkstadionu-zaustavio-se-na-54-godine-261-danu-uz-20-minuta-kusura-547573 [printLink] => /sport/strani-nogomet/hsv-ili-pad-posljednjeg-dinosaura-bundesligaski-sat-na-volksparkstadionu-zaustavio-se-na-54-godine-261-danu-uz-20-minuta-kusura-547573?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 216001 [name] => bundesliga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bundesliga [link] => /tag/bundesliga ) [1] => stdClass Object ( [id] => 216000 [name] => hsv [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hsv [link] => /tag/hsv ) [2] => stdClass Object ( [id] => 256670 [name] => ispadanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ispadanje [link] => /tag/ispadanje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => crni dim [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => HSV ili pad posljednjeg 'dinosaura': bundesligaški sat na Volksparkstadionu zaustavio se na 54 godine, 261 danu, uz 20 minuta 'kusura' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3196 [name] => Petar Mikuličin [username] => petar-mikuli-in [email] => petar-mikuli-in@sd.hr [password] => $2y$10$ER7omxdYuBmJJG8fb6.tDuKxGo3hNAbtaM4kNMf9U5ofe0/F2snNW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/petar-mikulicin-3196 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1714 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3bca8fb9dc6a98a6f4cbd68c09e6406f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/21/2018-05-12T155340Z_1047800260_RC181A2B0B20_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => 2018-05-12T155340Z_1047800260_RC181A2B0B20_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/21/2018-05-12T155340Z_1047800260_RC181A2B0B20_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG [title] => 2018-05-12T155340Z_1047800260_RC181A2B0B20_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/21/2018-05-12T155241Z_502027627_RC1426B60500_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG [title] => 2018-05-12T155241Z_502027627_RC1426B60500_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/21/2018-05-12T160256Z_413805391_RC1A637ED4F0_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG [title] => 2018-05-12T160256Z_413805391_RC1A637ED4F0_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/21/2018-05-12T160402Z_1579563263_RC17F75E5A60_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG [title] => 2018-05-12T160402Z_1579563263_RC17F75E5A60_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/21/2018-05-12T165934Z_150212077_RC12BCCD21C0_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG [title] => 2018-05-12T165934Z_150212077_RC12BCCD21C0_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/21/2018-05-12T184735Z_1800811901_RC1BF733AF60_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG [title] => 2018-05-12T184735Z_1800811901_RC1BF733AF60_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/05/21/2018-05-12T184739Z_96982022_RC176CDEBED0_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG [title] => 2018-05-12T184739Z_96982022_RC176CDEBED0_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kao što stane kucati čovjekovo srce, tako je prošlog vikenda stao kucati sat na Volksparkstadionu, domu nogometaša Hamburger Sport-Vereina. Taj je sat brojio vrijeme koje je HSV proveo u Bundesligi, elitnom razredu njemačkog nogometa. Sat se zaustavio minule subote na 54 godine, 261 danu, uz 20 minuta "kusura". Hamburger je u tom trenutku napustio prvu njemačku ligu. Der Dino ili Dinosauri (tako su ih u Njemačkoj prozvali zbog činjenice da je to jedini klub koji dosad nikad nije ispao iz Bundeslige) nisu imali snage da još jednom prežive.

Hamburger je, kako naši TV komentatori znaju reći, opasno živio još od 2012. godine. Tada su prvi put izbjegli ponor i Drugu Bundesligu. Bili su pet bodova iznad zone ispadanja. Dvije sezone poslije krenuo je njihov novi "ruski rulet", u kojemu su se spašavali kroz kvalifikacije s drugoligašima. Prvo su 2014. godine u doigravanju nadigrali Greuther Fürth, a godinu kasnije nogometaši HSV-a pobjedom su razočarali navijače Karlsruhea. Prošle su sezone kvalifikacije izbjegli u posljednjem kolu.

No, peti put (u šest sezona!) nije im bilo spasa. Pobjeda u zadnjem kolu protiv Börussije Mönchengladbach bila je Pirova, jer je istodobno drugi davljenik, Wolfsburg, slavio nad već "pokojnim" Kölnom. Novo spašavanje "vojnika Hamburgera" bilo bi, koliko god ružno to zvučalo njegovim simpatizerima, poput davanja nove doze morfija čovjeku koji umire mjesecima, godinama. Kalvarija se morala okončati. Igre koje su HSV-ovi nogometaši prezentirali posljednjih godina "pojele" su živce njihovim navijačima.

Zato su slike gustog crnog dima, nastalog od dimnih bombi, koji je prekrio gotovo cijelu jednu tribinu, i policajaca na terenu u posljednjim minutama HSV-ova dvoboja s Borussijom bile posve očekivane. Iz hamburških je ultrasa prokuljao bijes akumuliran proteklih godina.

– Nama navijačima na određeni je način laknulo. Nećemo se više živcirati zbog prvoligaškog ostanka. Iskreno, jedva smo dočekali da se sat makne. Da krenemo ispočetka, s radikalnim promjenama – komentirali su navijači HSV-a poslije gubitka prvoligaškog statusa.

Sat koji je sedamnaest godina ponosno stajao nedaleko od sjeverne tribine Volsparkstadiona resetiran je i poslan u muzej. Kao uspomena na 55 HSV-ovih prvoligaških godina. No, resetiranje je trenutačno puno potrebnije klubu. Problemi nisu počeli ni prošle subote, niti prije pet-šest godina. Čelništvo je kluba u posljednjih pet godina napravilo deset trenerskih promjena, a od 2001. godine izmijenilo se ukupno šesnaest stručnjaka. A točno toliko trenera vodilo je HSV od 1963. do 2001. godine! Pa nek onda netko kaže da se samo u Hrvatskoj treneri mijenjaju kao čarape!

Nije pomogao ni velik novac koji je ulagao Klaus-Michael Kühne, prema časopisu Forbes, deveti najbogatiji Nijemac. Kühne je za direktora "instalirao" Dietmara Beiersdorfera, koji je u posljednje četiri sezone na pojačanje potrošio basnoslovnih 130 milijuna eura. A gornji je dio ljestvice svejedno bio dostupan samo dalekozorom.

– Ovom HSV-u ni Ronaldo ne bi pomogao – komentirao je hrvatski reprezentativac Ivica Olić.

– HSV-ovo ispadanje nije se dogodilo slučajno. Ono se moglo dogoditi i prijašnjih godina, no tada su imali sreće. Klub je vodio vrlo lošu stručnu, pa i financijsku politiku. No, ipak sve polazi od struke. U cijeloj paleti loših poteza vodećih ljudi HSV-a, među inim, stoji zapuštanje omladinskog pogona, vlastite proizvodnje, katastrofalna bilanca od izlaznih transfera i pogrešne procjene pri dovođenju pojačanja. Najvrjednije eksponate u svojem izlogu Hakana Calhanoglua, Heung-Min Sona i Jonathana Taha HSV je prodao za ukupno tridesetak milijuna eura, a oni danas vrijede barem dva puta više.

S druge strane, dovodilo se islužene igrače, a nisu znali prepoznati jednog Perišića, kojeg sam im nudio za samo 500 tisuća eura. Danas su u minusu od sto milijuna eura. Da nemaju bogatog gazdu, vjerojatno ne bi mogli igrati ni u Drugoj ligi – rekao nam je Ivan Buljan, nekadašnji nogometaš Hajduka i HSV-a.

Svi spomenuti podaci vjerojatno djeluju kao dio priče o kakvom poluamaterskom klubu koji su preuzeli "pijani milijunaši" u želji da se malo zabave, a ne kao dio povijesti nekadašnjeg prvaka Europe i šesterostrukog njemačkog šampiona.

Budućim će generacijama djedovi možda pričati o tome kako su igrali s Paris Saint-Germainom, Manchester Cityjem ili Atletico Madridom. Potpisnik ovih redova odrastao je uz priče o Hamburger Sport-Vereinu, Juventusu… kao čuvenim klubovima, s bogatom tradicijom.

Kao godina osnutka kluba vodi se 1919. No, HSV je sljednik nekadašnje SC Germanije, koja je nastala još 1887. godine. HSV je preživio Prvi i Drugi svjetski rat. Nakon rušenja Trećeg Reicha rađaju se i prve klupske zvijezde. Za HSV je 1953. godine debitirao (kasniji reprezentativac) Uwe Seeler, najbolji klupski strijelac svih vremena s 267 golova u 237 utakmica. Kraj šezdesetih i poraz u finalu Kupa pobjednika kupova od Milana (1968.) bio je uvod u zlatnu Hamburgerovu eru.

Od sredine sedamdesetih do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća HSV je bio vladar Njemačke i jedan od najboljih europskih klubova. Do prvog europskog trofeja dolaze 1977. godine. U finalu Kupa pobjednika kupova pobijedili su belgijski Anderlecht. Iste godine u klub dovode englesku superzvijezdu Kevina Keegana, napadača koji je, poput Beatlesa, Liverpool privremeno zamijenio Hamburgom. Iz Splita u Hamburg, pak, stiže Ivan Iko Buljan. A godinu dana poslije u HSV-u je angažiran (proslavljeni hrvatski nogometaš) trener Branko Zebec.

– Kad je stigao Zebec, kazao mi je "u ovu momčad samo treba uvesti red". Tako je i bilo. Imali smo izvanredan igrački kadar, s Keeganom i šest-sedam stalnih i povremenih njemačkih reprezentativaca. Kevin je bio fantastičan igrač. Bila je milina igrati s njim. Uvijek je htio biti najbolji – prisjeća se Iko Buljan.

Pod palicom zagrebačkog stručnjaka HSV prvi put osvaja Bundesligu (1979.). Iduće sezone Zebec, Keegan i Buljan izborili su i finale Kupa prvaka (današnja Lige prvaka), poslije dramatičnih četvrtfinalnih utakmica s Hajdukom (1:0, 2:3).

– Hajduk se već u Hamburgu dobro predstavio. Mi smo postigli pobjedonosni gol nakon faula na vrataru Ivanu Pudaru, koji sudac nije svirao. Nismo u to doba bili u bogzna kakvoj formi i samo nas je sreća spasila od eliminacije u Splitu. Boro Primorac je promašio penal na Poljudu, a mi smo kažnjavali njihove pogreške. Emocionalno mi je bilo teško u tim utakmicama. Hajduk je, ipak, moj klub – sjeća se Buljan utakmica odigranih prije 38 godina.
Nijemci su u polufinalu izbacili Real, ali ih je u finalu pobijedio Nottingham Forrest.

Zebec je ušao u sukob s klupskim predsjednikom, pa ga je zamijenio čuveni austrijski trener Ernst Happel. Uslijedile su dvije vjerojatno najbolje sezone u povijesti kluba. Happel je 1982. godine vratio bundesligašku titulu u Hamburg, plasirao se u finale Kupa pobjednika kupova.

Iduća godina ostat će zapisana kao najuspješnija. U domaćem je prvenstvu HSV obranio titulu, a Dinosauri su se te sezone prvi put uspeli na krov Europe. Momčad predvođena strijelcem Felixom Magathom,Manfredom Kaltzom i Horstom Hrubeschom srušila je u atenskom finalu Juventus s Platinijem, Zoffom iTrapattonijem (na klupi).
Happel je vodio HSV do 1987. godine, kad je klub osvojio i posljednji veći trofej u povijesti – njemački Kup. Njegov se nasljednik Josip Skoblar zbog loših rezultata u Hamburgu zadržao samo nekoliko mjeseci.

Nakon rušenja Berlinskog zida, HSV su umalo srušile financijske nedaće. Mnogi tvrde da je klub tada spasila prodaja reprezentativca Thomasa Dolla u Lazio za šesnaest milijuna tadašnjih maraka.

HSV je tek 2001. godine ponovno zaigrao u Ligi prvaka Posljednje zapažene nastupe u Europi prije desetak sezona, kad su napadački tandem HSV-a činili hrvatski reprezentativci Ivica Olić i Mladen Petrić. Dvaput zaredom poraženi su u polufinalu Kupa UEFA-e. Ne zna se koji je poraz bio bolniji. Prvo ih je izbacio najveći rival, Werder, a potom su propustili finale na svojem stadionu, u Hamburgu.

HSV-ov grb simbolizira veliku pomorsku tradiciju tog lučkoga grada na sjeveru Njemačke. HSV-ov je brod isplovio iz prvoligaške luke sa strahom da će stotu obljetnicu kluba u lipnju iduće godine proslaviti kao drugoligaši.

– Pitanje je kad će se HSV vratiti u Bundesligu – skeptično poručuje Buljan.

Hrvatski trag

Hamburger Sport-Verein ili, u prijevodu, sportsko društvo, natječe se, kao i mnogi svjetski klubovi, i u drugim sportovima. Ragbiju, bejzbolu, odbojci, hokeju… Donedavno su veće uspjehe od nogometaša postizali rukometaši HSV-a. No, europski su prvaci iz 2013. godine prije dvije sezone izbačeni u treću ligu. Za HSV su od naših rukometaša igrali Vori, Dominiković, Lacković i Duvnjak. Hrvatski je nogometni trag u Hamburgu od davnina: Buljan, Skoblar, Zebec, Olić, Petrić, Iličević, Halilović, Badelj, Niko Kovač, Šimunić…

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
2018-05-12T155340Z_1047800260_RC181A2B0B20_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG 2018-05-12T155241Z_502027627_RC1426B60500_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG 2018-05-12T160256Z_413805391_RC1A637ED4F0_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG 2018-05-12T160402Z_1579563263_RC17F75E5A60_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG 2018-05-12T165934Z_150212077_RC12BCCD21C0_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG 2018-05-12T184735Z_1800811901_RC1BF733AF60_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG 2018-05-12T184739Z_96982022_RC176CDEBED0_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/strani-nogomet/hsv-ili-pad-posljednjeg-dinosaura-bundesligaski-sat-na-volksparkstadionu-zaustavio-se-na-54-godine-261-danu-uz-20-minuta-kusura-547573 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5c34424bc69bd3c7f97e0edba6f0d28c5b1877e0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=HSV+ili+pad+posljednjeg+%26%23039%3Bdinosaura%26%23039%3B%3A+bundesliga%C5%A1ki+sat+na++Volksparkstadionu+zaustavio+se+na+54+godine%2C+261+danu%2C+uz+20+minuta+%26%23039%3Bkusura%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fhsv-ili-pad-posljednjeg-dinosaura-bundesligaski-sat-na-volksparkstadionu-zaustavio-se-na-54-godine-261-danu-uz-20-minuta-kusura-547573 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fhsv-ili-pad-posljednjeg-dinosaura-bundesligaski-sat-na-volksparkstadionu-zaustavio-se-na-54-godine-261-danu-uz-20-minuta-kusura-547573 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => crni dim [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

HSV ili pad posljednjeg 'dinosaura': bundesligaški sat na Volksparkstadionu zaustavio se na 54 godine, 261 danu, uz 20 minuta 'kusura'

21. svibnja 2018. - 18:11
2018-05-12T155340Z_1047800260_RC181A2B0B20_RTRMADP_3_SOCCER-GERMANY-HSV-BMG.JPG

Kao što stane kucati čovjekovo srce, tako je prošlog vikenda stao kucati sat na Volksparkstadionu, domu nogometaša Hamburger Sport-Vereina. Taj je sat brojio vrijeme koje je HSV proveo u Bundesligi, elitnom razredu njemačkog nogometa. Sat se zaustavio minule subote na 54 godine, 261 danu, uz 20 minuta "kusura". Hamburger je u tom trenutku napustio prvu njemačku ligu. Der Dino ili Dinosauri (tako su ih u Njemačkoj prozvali zbog činjenice da je to jedini klub koji dosad nikad nije ispao iz Bundeslige) nisu imali snage da još jednom prežive.

Hamburger je, kako naši TV komentatori znaju reći, opasno živio još od 2012. godine. Tada su prvi put izbjegli ponor i Drugu Bundesligu. Bili su pet bodova iznad zone ispadanja. Dvije sezone poslije krenuo je njihov novi "ruski rulet", u kojem...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 14:46