Sport Strani nogomet

životna drama

Nogometni svijet spašava igrača iz Bahreina: FIFPro pozvala svoje članove da potpišu peticiju i spriječe deportaciju, te da ga vrate kući u Australiju gdje ima status izbjeglice

životna drama

Amnesty International, neprofitna organizacija koja štiti ljudska prava, apelira na nogometni svijet da spriječi deportaciju Hakeema Al-Araibija iz tajlandskog pritvora u Bahrein! Amnesty je pokrenuo i peticiju nadajući se da će tako dignuti institucije na noge, omogućiti nesretnom bahreinskom nogometašu izlazak iz tajlandskog pritvora u kojem se nalazi gotovo dva mjeseca i povratak kući u Australiju gdje ima status izbjeglice. Njegova će sudbina biti poznata 1. veljače, dakle sljedeći tjedan.

Dvadesetpetogodišnji Al-Araibi, član australskog poluamaterskog drugoligaša Pascoe Valea, 2014. je pobjegao iz domovine u kojoj je, kako kaže, bio mučen i proganjan. Njegovi su problemi započeli kada je javno kritizirao bahreinske vlasti i vladajuću kraljevsku obitelj da proganja sportaše koji su poput njega sudjelovali u prodemokratskim demonstracijama tijekom „Arapskog proljeća".

Uhićen je 2012., navodno i mučen, a onda i pušten uz jamčevinu. Azil je pronašao u Australiji, a u međuvremenu ga je Bahrein osudio na 10 godina zatvora. Hakeem je osuđen zbog vandaliziranja policijske postaje, premda tvrdi kako je suđenje bilo nepravedno jer je u to vrijeme igrao utakmicu koja je bila u izravnom televizijskom prijenosu! Iz Australije se redovito zalagao za ljudska prava i pričao je o torturi koju je proživljavao dok je bio pritvoren u Bahreinu:

- Stavljali bi mi povez na oči i tukli me po nogama, govoreći da više nikad neću igrati nogomet. Također je i kritizirao šeika Salmana bin Al Khalifu, člana bahreinske kraljevske obitelji, predsjednika Azijske nogometne konfederacije te dopredsjednika FIFA-e što ga po njegovim riječima nije zaštitio dok je kao reprezentativac Bahreina bio proganjan. U Australiji je Hakeem godinama bio na sigurnom, a onda su mu kola opet krenula nizbrdo. Sa suprugom je u studenom prošle godine odlučio otići u Tajland na medeni mjesec, nakon što su mu australske vlasti navodno dale dopuštenje, odnosno rekle da je „zrak čist".

Kad ono - šok. Čim je dotaknuo tlo glavnog grada Bangkoka, 27. studenoga, tamošnje su ga vlasti uhitile, djelujući po nalogu Interpola koji je odobrio zahtjev Bahreina za raspisivanjem „crvene tjeralice". To je inače protivno protokolu Interpola jer se ta vrsta tjeralice ne smije izdavati za izbjeglice od strane zemlje iz koje su pobjegli. Tjeralica je u međuvremenu skinuta, no Hakeem je ostao pritvoren jer Tajlanđani kažu kako je Bahrein odvojeno zatražio igračevo pritvaranje, još prije njegova dolaska.

Australci traže da se Al-Araibija pusti tvrdeći da ima službeni status izbjeglice i važeće australske dokumente, no umjesto na slobodi Hakeem sada čami u imigrantskom pritvoru plašeći se moguće deportacije. Službeni Bahrein kaže kako njegov život nije ugrožen već da je samo osuđen na kaznu zatvora, no Hakeem im ništa ne vjeruje i ne želi se vratiti u domovinu.

- Ubit će me! Moj je život gotov ako se vratim u Bahrein - poručio je iz pritvora Al-Araibi australskim medijima koji su nekako uspjeli doći do njegove izjave.

Smješten je u maloj betonskoj ćeliji s pedesetak ubojica i nasilnika.

- Pokušavam biti hrabar, ali iznutra sam slomljen. Prostor je tako malen da se ne možeš ni okrenuti. Pozivam australsku vladu da me ne zaboravi i vrati supruzi - dodao je Hakeem.

Al-Araibi je aplicirao za australsko državljanstvo, no još mu nije odobreno. Ono bi mu svakako pomoglo da se Australija još žešće uključi u cijelu priču. Priča se zakotrljala, doduše ne onoliko koliko bi Amnesty International htio, a na društvenim je mrežama, osim peticije, pokrenuta i kampanja „Save Hakeem" (Spasimo Hakeema). Prema međunarodnom zakonu, izbjeglicu je zabranjeno vratiti na teritorij na kojem postoji realna opasnost od mučenja ili drugog oblika kršenja temeljnih ljudskih prava. No, Hakeemova je sudbina neizvjesna. Život mu visi o koncu.

Podrška iz cijelog svijeta

Osim Amnesty Internationala, u akciju spašavanja Hakeema Al-Araibija uključio se i FIFPro, međunarodna organizacija koja ujedinjuje profesionalne nogometaše. Pozvala je svoje članove da potpišu peticiju i spriječe Hakeemovu deportaciju u Bahrein gdje strahuje od mučenja, osvete i smrti.

Nesretnog mladića podržali su i organizacija Human Rights Watch, UNHCR (agencija Ujedinjenih naroda za pomoć izbjeglicama), ADHRB (Amerikanci za demokraciju i ljudska prava u Bahreinu), Australska vlada, tamošnji Nogometni savez, Udruženje profesionalnih nogometaša Australije, FIFA...

Podrška je tu, čeka se rasplet.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet