Sport Strani nogomet

uhodani biznis

Portugalci meštri trgovine, uvijek u 'debelom plusu': Benfica, Porto i Sporting su u samom vrhu po zaradi od transfera

uhodani biznis

Kupi jeftino, prodaj skupo. Politika je to kojom se vodi dobar dio europskih klubova, no malo je tko tako uspješno provodi kao Portugalci. Ako usporedimo razliku između uloženog i potrošenog, prema dostupnim podacima Transfermarkta u posljednjih pet sezona (od 2013./14.) najuspješnija je Benfica, slijedi Porto, a Sporting je peti.

Benfica je u tom periodu ostvarila čistu zaradu od 362,3 milijuna eura! Prodala je igračâ u vrijednosti 571,3 milijuna eura, a kupila u vrijednosti 209 milijuna. Pazite sad: Edersona su prodali za 40 milijuna eura, Semeda, Lindelofa i Sanchesa po 35, Guedesa i Rodriga po 30, Matića, Gaitana, Pereza i Markovića po 25, Andrea Gomesa i Oblaka po 20, Bernarda Silvu blizu 16...

Boli glava od silnih milijuna. Osim što je neke od njih kupila jeftino i prodala skupo, Benfica je neke otkrila ispod radara i dobila besplatno (Gomes, Semedo), a neki su produkt njezine sjajne akademije (Silva, Guedes, Sanches). S druge strane, lisabonski „orlovi" puno su manje trošili pa je tako najskuplji ulazni transfer uopće u njihovoj povijesti onaj Raula Jimeneza koji je iz madridskog Atletica stigao za 22 milijuna eura. Eno ga sada na posudbi u Wolverhamptonu.

Porto je u zadnjih pet godina u plusu od 234 milijuna eura nakon prodaja Jamesa Rodrigueza (45 milijuna eura), Andrea Silve (38), Martineza (37), Danila (31), Mangale (30), Alexa Sandra (26), Moutinha (25)... Nešto manje, ali svejedno impresivnih 138 milijuna eura plusa, ostvario je Sporting prodavši Joaoa Marija za 40 milijuna eura, Slimanija (30), Adriena Silve (24), Roja, Williama Carvalha (20)...

Portugalci su majstori zarade. Razloga je mnogo. Razvijena skautska mreža koja prepoznaje talentirane igrače, izvrsna struka koja s njima radi te vjera i strpljenje kada oni prelaze u seniore. Klubovi imaju dobre uvjete, klima je zahvalna, ljudi ugodni, a liga je otvorena mladima i mnogima je odskočna daska za dalje, pogotovo Brazilcima kojima je prilagodba olakšana jer govore isti jezik.

Bogatiji klubovi nemaju strpljenja čekati igrača da se razvije već žele gotov proizvod, pa portugalski klubovi baš takvima pružaju priliku da pod njihovim okom tehnički i taktički stasaju. A onda ih bogato unovče. I onda krenu iznova.

Zarada od transfera zadnji pet godina (u milijunima eura)

1. Benfica 362,3

2. Porto 234,4

3. Monaco 208,1

4. Red Bull Salzburg 158

5. Sporting Lisabon 138,6

6. Santos 135,1

7. Sevilla 128,3

8. Borussia Dortmund 126,8

9. Šahtar Donjeck 125,3

10. Lille 111,9

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet