Sport Strani nogomet

VEČERAS (20:30 h)

Tevez: To što se utakmica igra u Madridu sramota je za cijelu Argentinu

VEČERAS  (20:30 h)

Ovoga je vikenda u Europi odigrano nekoliko velikih derbija (Juventus – Inter, Schalke – Borussia Dortmund, Chelsea – Manchester City). No, najveći nas tek očekuje. I to između dvije argentinske momčadi! Danas će na madridskom stadionu Santiago Bernabeu konačno biti odigran revanš finala Copa Libertadoresa između River Platea i Boca Juniorsa. 

Prva je utakmica na Bocinoj Bombonieri završila 2:2, a uzvrat se na Riverovom Monumentalu nije odigrao zbog napada domaćih navijača na autobus s gostujućim igračima. 

Nakon što je utakmica nekoliko puta odgođena, čelnici Južnoameričke nogometne federacije (CONMEBOL) povukli su neočekivan potez: najveći argentinski derbi odlučili su preseliti na drugi kontinent. Makar njihovo objašnjenje zašto su odabrali Madrid ne zvuči nelogično (sigurnost, dobra povezanost avionskim linijama, velika argentinska zajednica…), klubovima nije dobro sjela odluka da se utakmica igra 10 tisuća kilometara od Buenos Airesa. 

- To što se utakmica igra u Madridu sramota je za cijelu Argentinu – poručio je ljutiti Carlos Tevez, napadač Boce, koji je nosio dres Juventusa, ali i oba kluba iz Manchestera.

S njim je na istoj „liniji“ i aktualni trener Real Madrida Santiago Solari, Argentinac kojemu je River matični klub.

- Sretan sam što će se finale igrati u Madridu, ali i tužan jer se igra izvan Argentine. Ne prestajem razmišljati o tome zašto je došlo do toga. Srce mi je slomljeno. Sram me – priznao je Solari.
Činjenica je da incidenti, u kojima je ozljeđeno nekoliko Bocinih igrača, nisu iznenađenje, ni novost kad je u pitanju argentinski „Superclasico“. No, većina je nogometnog svijeta složna da je selidba finala u Madrid radikalan potez. Pogotovo, ako se zna da se Boca i River od 1913. godine i prve utakmice do danas nikad nisu sreli u finalu. 

Povijest okršaja dvaju klubova, koje su osnovali talijanski imigranti, bilježi tučnjave igrača, navijača, nažalost, i izgubljene živote. Prema takvim se situacijama banalnima čine međusobno gađanje kokošjim perjem (Bocini navijači Riverove nazivaju „pilićima“, op.a.) i životinjskim izmetom (Riverovi simpatizere Boce zovu „govnarima“). Strast koju Argentinci imaju prema nogometu vjerojatno ne postoji nigdje u svijetu. Nije fraza da je taj sport za njih poput religije, a igrači imaju status božanstva. To nije ni čudno, kad se pogleda lista igrača, koji su nosili dres Rivera (Di Stefanom, Sivori, Passarella…) i Boce (Maradona, Riquelme…).

Ako postoji nešto pozitivno u tome što se finale igra u Španjolskoj, to je podatak da će na tribinama biti prisutni navijači obaju momčadi, što nije bio slučaj u Argentini. Navijači Rivera i Boce dobili su po pet tisuća karata. 

Kad pričamo o uspjesima u Copa Libertadoresu, Boca ima šest, a River tri trofeja pobjednika. Zanimljivo, Boca bi se eventualnim slavljem u Madridu izjednačila po broju osvojenih titula južnoameričkog prvaka s još trećim klubom iz Buenos Airesa – Independienteom.

Kakav god bio rasplet ove sapunice, jedno je sigurno: ishod finala Copa Libertadoresa jednima će donijeti neviđenu radost, a drugima ogromnu tugu. I, vjerojatno, još veće muke za španjolsku i argentinsku policiju!

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet