Sport Strani nogomet

Limitiranje

Novi pravilnik FIFA-e na tržište će poslati stotine nogometaša: velikani će se morati riješiti velikog broja igrača koji su na posudbama

Limitiranje

Sve je jasnije da gomilanje igrača pod ugovorima, pa potom posuđivanje diljem Europe nema prevelikog smisla da se na taj način financijski fair-play izigirava, a da se mnogi klubovi dovode u nepovoljnu, zavisnu situaciju suradnje s "velikima" koji na kraju vrlo lako dolaze do mladih talenata temeljem "pomoći" koju pružaju slabijim klubovima.

Stoga će zbog novog pravilnika FIFA-e europski klubovi, u prvom redu oni veliki, morati otpustiti priličan broj igrača. Odnosno za neke će možda i pronaći rješenje za neku povoljnu prodaju, ali je sada već jasno da bi otpuštanjem velikog broja igrača tržište moglo biti zasićeno što će neminovno dovesti i do smanjenja suludih cijena transfera.

Prema novom Pravilniku FIFA će limitirati broj posudbi na šest ili maksimalno osam igrača, s tim dva dvijem omčadi ne mogu između sebe imati više od dva posuđena igrača. Sve bi ovo trebalo vrijediti od sezone 2020./21. Zbog toga će velikani morati otkazati velikom broju igrača, s obzirom da dobar dio njih na posudbama ima i po tridesetak igrača. Naravno više se neće moći kupovati desetine mladih igrača pa ih slati uokolo nap osudbe s nadom da će se realizirati njihovi talenti kako bi se moglo zaraditi.

Zahvaljući činjenici da u Italiji više klubova mogu imati prava na jednog nogometaša u toj ligi su i rekorderi po broju igrača s ugovorom, pa jedna Atalanta iz Bergama ima čak 77 igrača pod nekakvim ugovorima, a koji su na posudbama.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet