Sport Strani nogomet

mediji nemilosrdni

Grizou nije Zizou

mediji nemilosrdni

Pritisak. Može li se ova francuska generacija nositi s time, tko bi mogao izroniti kao junak – bila su pitanja koja su se pred početak prvenstva povlačila po medijima. Može li ova momčad “trikolora” biti na tragu one Platinijeve iz 1984. ili Zidaneove iz 1998. kad su Francuzi kod kuće podizali pobjednički trofej.

Titula na pladnju 

Bježao je izbornik Didier Deschamps od tih tema, odbacivao je usporedbe s dvije velike generacije želeći olakšati svojim igračima put prema naslovu. Malo ga je i sreća pomazila jer su u drugom dijelu prvenstva u onom težem dijelu ždrijeba izbjegli sve jake suparnike do polufinala i Njemačke koja je u taj susret ušla “ranjena”, uz dosta izostanaka i s “rovitim” igračima koji nisu mogli držati jak tempo cijelu utakmicu. “Trikolori” su imali sve na pladnju do finala.

Pri tom mislimo na to da je Antoine Griezmann bio najbolji strijelac i igrač Eura, Paul Pogba bi transferom trebao “probiti” sto milijuna eura, a na početku su, dok su ih držali grč i trema, imali Dimitrija Payeta. I nije pomoglo! Pragmatični Fernando Santos je opet složio taktiku kojom su Portugalci sve držali pod kontrolom, čak i bez Ronalda na terenu.    

- Okrutno je ovako izgubiti finale. Bilo bi čudesno da smo mogli našim navijačima donijeti trofej. Razočaranje je ogromno. Imali smo priliku postati prvaci, nismo je iskoristili. Trebat će vremena kako bih sve ovo shvatio. Zajedno smo patili, pobjeđivali, ali i izgubili na kraju. Teško je, ali i u porazu smo ostali prava momčad – zborio je Deschamps razočaran nakon poraza.

Danas se nitko i ne sjeća da su i Francuzi imali izostanaka pred prvenstvo, da se Deschamps odrekao Karima Benzeme i Hatema Ben Arfe, da su mu u obrani nedostajali Raphael Varane i Jeremy Mathieu, jer i s ovim kadrom morao je napraviti puno više.

Pogba se nije nametnuo

Mediji su nemilosrdni: “San je uništen”, “Ne pobjeđuje uvijek na papiru bolja momčad”... Ne zaboravlja se ni da je Portugal bio tek treći u svojoj skupini nakon prvog kruga i da je na na “mala vrata” prošao dalje.

L’Equipe poentira da se “povijest ne ponavlja sama od sebe, ova momčad nije imala genijalne igrače poput Platinija i Zidanea, nego tek skupinu odličnih”. Grizou tako neće postati Zizou. Unatoč odličnim igrama i tituli najboljeg strijelca Griezmann nije kalibar koji bi doveo suigrače na tron. Nije se ni Pogba do kraja nametnuo kao lider... 

Frustracije su velike, raspravlja se i o statusu izbornika Deschampsa koji ovu skupinu igrača nije podigao na očekivanu razinu, nije dotakao zvijezde. Ostati ili odustati - pitanje je to koje će Deschampsa pratiti narednih dana. Jer, “trikolori” nisu bili pravi u najvažnijem trenutku. 

- Ne razmišljam sad o poslu izbornika, trebam vremena za sve ovo probaviti. Imamo mlade igrače koji su napredovali, ponosan sam na sve što smo postigli, ali i tužan zbog njih. Ali, ovo nije kraj puta. Optimistični smo, vjerujemo da je pred nama uzbudljiva budućnost - zaključio je Deschamps koji je i sam veliki gubitnik. Nakon što je postao prvak kao igrač, to mu nije uspjelo kao treneru. Progonit će ga sjećanje na propuštenu priliku.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet