Sport Strani nogomet

U BOJ, U BOJ

Splićani u Brazilu: Interes FIFA-e je da prođe Meksiko, ali virujemo u pobjedu

U BOJ, U BOJ
Jaka kiša malo je ohladila uzavrele navijačke strasti u Recifeu, no grad na istočnoj obali Brazila poznat po dugim pješćanim plažama te ljepoticama i morskim psima na njima u transu će dočekati večerašnji ogled Hrvatske i Meksika. Nove tisuće meksičkih navijača slile su se u grad. Dolaze i Hrvati, ali u kudikamo manjem broju. Tako su meksički navijači i reprezentaciji Hrvatske ispred hotela Golden Tulip Recife Palace u svom stilu pripremili papreni doček.
- Mexico, Mexico!!! - urlalo je stotinjak meksičkih navijača smještenih iza ograde kojom se blokirala cesta koja vodi prema Aveniji Boa Viagem i plaži, stotinjak metara udaljeni od ulaza u hotel.

Igrači, stručni stožer i rukovodstvo Saveza koji su iz autobusa ulazili u hotel u čudu su ih gledali.
- Ay, ay, ay, ay, canta y no llores... - moglo se čuti s Boa Viagem.

U prijevodu: ‘Pjevaj i ne plači...’ Valjda neće ‘kockastima’ biti ‘ay, ay, ay, ay’ večeras na Areni Pernambuco. Prijetili su i kako ‘večeras Hrvati neće spavati’. I desetak meksičkih novinskih i tv kuća stiglo je sve to popratiti. A u kockicama nikoga. Samo momak kojem je na ruksaku bio grb HNS-a.

Kakav je osjećaj biti jedini hrvatski navijač među sto Meksikanaca?
- Malo čudan, kao da smo u Meksiku ha, ha. Bitno je da se mi bolje snađemo na utakmici - kaže nam Ivan iz Pule, a čim nas je čula kako pričamo hrvatski jedna brazilska navijačica poželjela je zajedničku fotografiju.

Slična atmosfera očekuje Hrvatsku na Areni Pernambucano.
- Ali dat ćemo sve od sebe i mi na tribinama i momci na terenu. Ostavit ćemo svi srce i vjerujemo u pobjedu. Dobar je Meksiko, ali ne trebamo se nikog bojat – poručio je Ivan.

Meksička kolegica s Claro Sports TV postaje Jimena Rodriguez u dobrom je raspoloženju uvjerena u drugačiji ishod, iako vjeruje da neće to biti jednostavna zadaća za njenu reprezentaciju. No imat će veliku pomoć s tribina.
- Meksikanci će činiti većinu na stadionu, u cijelom Brazilu je sada oko 50 tisuća meksičkih navijača. Meksičkih i argentinskih navijača je najviše u Brazilu. Bit će kao da igramo u Meksiku. U utakmici protiv Brazila bilo je više domaćih navijača na tribinama, ali su naš navijači bili glasniji. Bit će još i žešće protiv Hrvatske – rekla je Jimena koja ima i svog favorita među hrvatskim nogometašima.
- Modrić definitivno, ja sam navijačica Reala.

Veselu atmosferu na FIFA Fan Festu na trgu u centru Recifea pokvarila je kiša, navijači su od nje bježali u hotele, u obližnji šoping centar... Marcos Domiguez imao je šal susreta Hrvatska – Meksiko. Svi su ga, i Hrvati i Meksikanci, zaustavljali da im kaže gdje ga je kupio.
- Bio sam i ispred hotela kada je momčad Hrvatske stigla. Bilo je zabavno, to će vas dočekati i na stadionu ha, ha – poručio je Marcos iz Chihuahue.
- Bit će nas 30 tisuća na stadionu. Jučer su naši navijači došli i velikim brodom – kaže nam Marcos.

Desant Meksikanaca na Brazil. Od hrvatskih nogometaša najviše voli Modrića i Olića.
- Ali Meksiko će pobijediti. Naša najveća snaga je naš meksički ponos. Koliko vidim u tome smo slični vama Hrvatima.

A na trgu zajedno su se družili, fotografirali i pjevali navijači Hrvatske i Meksika,   
- Došli smo jutros u Brazil, nisam spavao tri dana. Dobit ćemo ih 1:0, triba igrat’ pametno – rekao je Velimir Pandžić iz New Yorka, porijeklom iz Hercegovine.

Iz San Pedra stigli su Drago Prebanda i njegov sin Joško, inače porijeklom iz Krapnja.   
- Došlo nas je desetak, a doći će nas još iz San Pedra. Meksikanaca je ovdje mnogo, ali Brazilci će biti za nas. Jednog po jednog ih pridobijamo na našu stranu. Imam osjećaj da Hrvatska može daleko na ovom prvenstvu – rekao je Drago pa u poručili Meksikancima.
- Good luck on your way home!

A onda odjednom poznati naglasak kojeg se baš zaželiš ćut.
- Jesi vidija Alena? Ne znan je li već doša’.

Odma’ u glavu, tako je to kad se Splićani nađu na drugom kraju svita.
- Nadamo se prolazu i da neće opet bit sudačkih igara ka’ protiv Brazila. Navijački će bit teško parirat, najbitnije je da se svi grupiramo zajedno - kaže nam Marko Jukić, a Joško Kalebota je dodao.
- Interes FIFA-e je da prođe Meksiko, ali virujemo u pobjedu, bolji smo.


FRANE VULAS

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet