Sport Strani nogomet

utakmica odluke

Kovač: Možemo napraviti nešto povijesno; Modrić: Meni je draže što moramo pobijediti

utakmica odluke

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

U 16.15 sati po lokalnom vremenu (21.15 po hrvatskom) Hrvatska je odradila trening u Recifeu, posljednji prije susreta protiv Meksika. 

Bila je to prilika igračima da prvi put od dolaska u grad okuse travnjak Arene Pernambuco koja će biti poprište odlučujućeg dvoboja za ulazak u drugi krug SP-a. 

Sva 23 igrača koja su u Brazilu trenirala su pod paskom izbornika Nike Kovača, a prvih 15 minuta trening je bio otvoren za medije no u tom dijelu izbornik je skrivao karte. 

Ubrzo nakon što je sedma sila morala napustiti stadion 'kockaste' je na travnjaku zalila velika kiša koja se i sutra očekuje u Recifeu.

A uoči ogleda istine protiv Meksika u taboru Hrvatske carevao je optimizam. Na presici održanoj večer prije susreta uz izbornika Niku Kovača stigao je i Luka Modrić.

- Možemo napraviti nešto povijesno. Ako ćemo uživati u našem nogometu Hrvatska može proći u drugi krug – uvjeren je Kovač, no ne smatra neuspjehom ako se ova generacija i ne plasira u osminu finala.

- Ova generacija nije na svom kraju, još je mlada. Puno je igrača iz mlade reprezentacije s nama. I svi momci koji su u vrhunskim europskih klubovima su još mladi, mogu zajedno igrati još šest-sedam godina. Ovo je samo lijep početak za nas – rekao je Kovač.

Novinari su se prisjetili susreta Hrvatske i Meksika iz 2002. kada je također branio Pletikosa, a za Meksiko je nastupao Marquez. Zatražili su Kovača da se prisjeti tog susreta uoči revanša.

- I moj brat također je bio na toj utakmici. Marquez je i tada bio lider Meksika. Ne može se reći da je ovo revanš, ali cilj nam je pobjeda i da se plasiramo u sljedeći krug – rekao je Kovač.

Na što Hrvatska mora obraniti pozornost, koje su ranjive strane Meksika?

- Meksiko nije samo u ove dvije utakmice igrao dobro već otkad je na klupu sjeo Herrera, vidi se njegov rukopis. Vrlo su homogena momčad. Ušli su i oni kao i mi na iglene uši na SP. Imaju odličnu obranu, vratara, ali imamo mi i recept za Meksiko – rekao je Kovač.

Meksičke kolege istaknule su kako njihova reprezentacija još nije primila gol na SP-u i kako Meksiku igra i bod.

- Ali mi imamo momčad koja je zabila pet golova. Vjerujemo da ćemo napraviti ono o čemu svi sanjamo. Kada pogledam gdje igraju moji momci ako ne mogu sada biti optimističan kada ću biti – istaknuo je Kovač.

Je li cilj zabiti u ranoj fazi utakmice?

- Što prije to bolje, ali imamo 90 minuta vremena. Vidjeli smo to i u susretu Belgije i Rusije. Međutim, ako se netko mora tresti to su više oni nego mi – poručio je Kovač.

Da li je Mandžukić lijek za Ochou?

- Ochoa je odličan vratar, odlično igra cijela obrana Meksika, ali svih pet naših golova dali su napadači. A Mandžukić je tu nama vrh vrhova. No, tu su i Olić, Perišić, Eduardo, Jelavić... Svi imaju kvalitetu da zabiju Meksiku – rekao je Kovač, a još je izravniji bio Modrić.

- Uz sav respekt Ochoi zabijao je Mandžukić i boljim vratarima. Međutim, nije bitno hoće li Mandžukić zabiti, samo je bitno da ostvarimo naš cilj.

Meksiko će imati veliku brojčanu nadmoć na tribinama.

- Bit će tako, ali to im neće biti prednost. Već mnogo puta smo igrali u takvim atmosferama. To nam je samo dodatan motiv, da usrećimo naše navijače ovdje i u Hrvatskoj. Ne igra se na tribinama, nego na terenu – poručio je Modrić.

Meksički mediji su raširili i priču o tome kako njihovi navijači pjevajući nisu dali spavati Hrvatskoj, iako su se po dolasku 'kockastih' samo deset minuta zadržali pred hotelom u kojem je odsjela naša reprezentacija.

- Nismo ih uopće ćuli – uzvratio je Modrić.

Je li Hrvatska favorit?

- Meksiko je jako dobra ekipa, igra agresivan nogomet. Ali i pojedinačno i kao momčad smo bolji od Meksika i to ćemo i pokazati.

Kako dati gol obrani koja još nije kapitulirala?

- Meni je draže što moramo pobijediti. Sigurno ćemo naći način kako da im ga zabijemo. Za sve postoji prvi put. Na nama je da ne razbranimo golmana i da nađemo put ka mreži – zaključio je Modrić.


F. VULAS

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet