Sport Rukomet

rukometni kamp u omišu

Tjedan dana učili su od vrhunskih trenera, a Barcelona je poslala dva igrača svjetske klase što je posebno oduševilo mlade rukometaše

rukometni kamp u omišu

Premijerno izdanje rukometnog kampa Barcelone u Omišu prošao je perfektno. Bolje nije mogao! 

Organizatoru Mariju Čaljkušiću osmijeh ne silazi s lica jer nije mala stvar dovesti Barcelonu, svjetskog giganta u momčadskom sportu, u naš mali Omiš. I pritom odraditi vrhunski posao.

- Iznenadili smo se i mi sami kako je proteklo, kao i predstavnici Barcelone koji su oduševljeni cjelokupnom organizacijom. Ocjena supervizora koji je također bio prisutan bit će sjajna, a već imamo i termin za sljedeću godinu, koncem lipnja – kaže Čaljkušić koji priznaje kako je imao poseban motiv budući da je ovo bilo prvo izdanje projekta. Nova priča i velika odgovornost.

Kamp je u omiškoj dvorani Ribnjak trajao tjedan dana, a Barcelona je u sklopu dogovora dovela dva igrača, baš svjetske klase, Francuza Cedrica Sorhainda i Španjolca Virana Morrosa, koji su sa 100 polaznika kampa radili svakodnevno. Čak bi i odigrali trening-utakmice.

- Djeca su oduševljena, oči su im ispadale kad su igrali protiv njih. Morros i Sorhaindo igrali su kao da je finale Lige prvaka! Inače, jedan Rus od 14 godina i Makedonac od 16 dobili su pozivnice da se priključe akademiji Barcelone.
Tri projekta Omišu donijela 12.000 noćenja

Uz 100 sudionika, što je bilo ograničenje postavljeno od strane Barcelone, u Omiš je stiglo i stotinjak roditelja i trenera. Njemačka, Italija, Portugal, Rusija, Češka, Turska, Makedonija i Danska samo su neke od zemalja koje su bile zastupljene.

Kamp je bio namijenjen djevojčicama i dječacima od 9 do 20 godina, a s njima su radili izbornik naše ženske reprezentacije Nenad Šoštarić, bivši izbornik te reprezentacije Goran Mrđen, Zoran Valdevit iz Srbije te tri trenera iz pogona Barcelone. Bio je tu i Borko Ristovski, vratar katalonske momčadi koji je s Čaljkušićem i vlasnik licence kampa.

U budućnosti je želja napraviti dvije smjene kroz dva tjedna, što je realnije očekivati na trećoj ili četvrtoj godini. Nakon što je prva odrađena vrhunski, u drugoj se ipak ostaje na jednoj smjeni koja će ponovno trajati tjedan dana. No zato će brojka sudionika biti veća.

- Imat ćemo 250 polaznika. Limit se diže. Uz njih očekujemo i oko 150 roditelja. Očekujem da će se kamp popuniti u tri tjedna nakon otvaranja prijava. Ozbiljna je ovo priča – kaže Čaljkušić koji će sada odmoriti vrlo kratko, svega nekoliko dana, i odmah se baciti na posao organizacije za 2019.

Jer, ne zaboravimo, kamp Barcelone samo je jedan od tri rukometna projekta kojima je Omiš domaćin. Prethodno su se ovog proljeća i ljeta održali Svjetski kup veterana i Međunarodni kamp vratara. Velika stvar i za grad jer Čaljkušić smatra kako su mu ta tri projekta donijela oko 12.000 noćenja!

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Rukomet